Νονά, νονά πετσούλα(οι λαμπάδες των επωνύμων)- Γράφει ο Μάκης Φιλιππόπουλος Κύριο

Νονά, νονά πετσούλα(οι λαμπάδες των επωνύμων)- Γράφει ο Μάκης Φιλιππόπουλος

Καρπουζάκια μου πολύ καλημέρα σας. Καλή Ανάσταση να έχουμε όλοι μας.

Αν το μωρό κλαίει, δεν σημαίνει ότι θέλει να το

ταΐσεις, μπορεί να έχει σεκλέτια, άνθρωπος είναι, λίγο κοντός αλλά άνθρωπος. Αν έρθει το Πάσχα, δε σημαίνει ότι πρέπει να πάμε στα Ιεροσόλυμα αλλά μια λαμπάδα στα βαφτισίμια πρέπει να την πάρουμε. Φέτος λοιπόν αποφάσισα να κάνω τον νονό στους παρακάτω κυρίους και κυρίες. Λίγο ότι μεγάλωσαν, λίγο ότι σε κάποιους πέθαναν οι νονοί, λίγο το ένα λίγο το άλλο έμειναν οι καημένοι χωρίς λαμπάδα. Εγώ, σαν πονόψυχος που είμαι, μπορεί να μη τους λάδωσα αλλά μια λαμπάδα θα τους την πάρω. Για το έθιμο ρε γαμώτο.

Εγώ, σαν Μάκης δυο πολιτικούς αγάπησα, τον Καποδίστρια που έφερε την πατάτα και τον Παπανδρέου που έφερε επίσημα τη γκόμενα στην ελληνική οικογένεια. Γι΄ αυτό θα δώσω λαμπάδες κυρίως σε πολιτικούς αλλά και σε άλλες πονεμένες ψυχές,είτε έφεραν κάτι, είτε μας φόρτωσαν κάτι άλλο. Πάμε λοιπόν.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΚΥΡΙΝΗΣ, Δήμαρχος

moufa pasxa 1

Λαμπάδα «πήρε φωτιά ο κώλος μου» για τον δήμαρχο μας. Τι να εξηγήσω; Όλοι καταλάβατε γιατί του πήρα τέτοιο κερί. Τίποτα δεν του πάει καλά από την αρχή της θητείας του. Σύμβουλοι φεύγουν, προγράμματα ΕΣΠΑ φεύγουν, άλλος για Χίο τράβηξε κι άλλος για Μυτιλήνη. Και αυτός με ένα χαμόγελο πλατύ πως όλα θα πάνε καλά. Όλα λάθος; Δεν μπορεί;

Δήμαρχε μου, στα αγγλικά Chooseme (τσουζ μι) σημαίνει «διάλεξε εμένα». Στη Λάρισα κατά κάποιο τρόπο σημαίνει «λάθος τρύπα». Στην Αλεξάνδρεια «τσουζ» σημαίνει τσούζει να χάνεις την ανάπτυξη, τσούζει να χάνεις την ελπίδα,τσούζει να χάνεις το όνειρο. Και όπως καταλαβαίνεις δήμαρχε μου, εδώ δεν έχουμε λεφτά για τα απαραίτητα, δεν μας περισσεύουν για βαζελίνη. Ααα μη το ξεχάσω, λες και ωραία ανέκδοτα (παρακάτω λέω και γω ένα).

ΝΙΚΟΣ ΣΑΡΑΚΑΤΣΙΑΝΟΣ, Αντιδήμαρχος

moufa pasxa 2

Λαμπάδα «άμισθος αντιδήμαρχος». Αφού δεν πληρώνεσαι από τον δήμο, όπως λες κύριε Σαρακατσιάνε μου, εγώ θα σου δώσω λαμπάδα 50ευρώ. Δεν πιστεύω να με κοροϊδεύεις όμως; Πολλά ακούω για 700 ευρώ κάτω από τα τραπέζια τώρα τελευταία και δεν θέλω να τα πιστέψω. Ένας πολύ καλός συνεργάτης σου μου είπε κάτι για μοίρασμα τριών μισθών σε πέντε αλλά περιμένω επίσημη απάντηση από τα χείλι σου. Μη το΄ χει ο κόσμος τούμπανο και γω κρυφό καμάρι;

ΜΠΑΜΠΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ, Αντιδήμαρχος

moufa pasxa 3

Λαμπάδα «σκουπιδιάρικο ανακύκλωσης». Νομίζω Μπάμπη μου, σου χρειάζεται με τόσα χαλασμένα που έχεις στα υπόστεγα. Ναι το ξέρω έτσι τα βρήκες, περίμ…, περίμενε λίγο να σου πω….. οκ δεν φταις εσύ αλλά….. ναι, ναι το ξέρω….. αλλά…. ααααα για περίμενε, μπορούμε να συζητήσουμε ή ήδη έχεις απόλυτο δίκιο; Εγώ απλά μια λαμπάδα σου πήρα, για τον χαλασμένο στόλο βρέστα με τον Τόκα. Στην Ελλάδα γριά που δεν κάνει το σταυρό της δεν είναι γριά και υπόστεγα που φιλοξενούν οχήματα 24 ώρες το 24ωρο δεν είναι του δήμου αλλά εταιρίας απόσυρσης. Καλή Ανάσταση να έχεις.

ΙΣΑΑΚ ΧΑΛΚΙΔΗΣ, Αντιδήμαρχος

moufa pasxa 4

Λαμπάδα «υπό του μηδενός». Όταν είσαι σε μια διοίκηση που εσύ ο ίδιος χαρακτήρισες «μηδέν» τότε οι θερμοκρασίες αλλάζουν. Επειδή σε βλέπω και κομμάτι αδύνατο, μην αρπάξεις και καμιά πούντα, σου πήρα λαμπάδα με γούνα. Παρόλο που μόλις ανέλαβες έπεσες με τα μούτρα στη δουλειά, έβγαλες σχεδόν άκυρα όλα τα προηγούμενα, μάλωσες και με τους προέδρους σου.

Δεν θα ήταν προτιμότερο να ξεκατινιασθείτε πρώτα μεταξύ σας, μυστικά, στα κρυφά, πριν βγείτε στα μέσα και σας μάθουν όλοι;Θα μου πεις, τι μυστικό να κρατηθεί τη σήμερον ημέρα από τη στιγμή που υπάρχει το Facebook; Και ο μυστικός δείπνος δεν θα ήταν μυστικός με το FB γιατί όλο και κάποιος θα έκανε τσεκ- ιν. Χαλάρωσε λιγάκι, δεν γυρίζει όλος ο κόσμος γύρω από εσένα.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΔΡΙΣΤΑΣ, Αντιδήμαρχος

moufa pasxa 5

Λαμπάδα «Βαρουφάκης». Είστε του οικονομικού και οι δύο. Στέφανε μου, όλοι αυτοί με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με γεύση καραμέλα, σοκολάτα, μπισκότο δεν μπόρεσα να καταλάβω αν θέλουν να κόψουν το κάπνισμα ή τα γλυκά. Δεν ξέρουν τι τους γίνετε. Θα μου πεις, τι θέλω και στα λέω όλα αυτά. Εσύ είσαι δεύτερη θητεία στη θέση του αντιδημάρχου οικονομικών. Όσες φορές προσπάθησα να κόψω και εγώ το τσιγάρο αλλά… ΔΕΝ τα κατάφερα. Άσχημο πράγμα η εξάρτηση.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΟΚΑΣ, Αντιδήμαρχος

moufa pasxa 7

Λαμπάδα «περασμένες μου αγάπες». Σου έβαλα τη σκούπα γιατί πολύ απλά ήθελα να την αποχαιρετίσουμε παρέα. Με τον Βουλγαράκη στην καθαριότητα δεν πρόκειται να ξαναψάξω σκούπα, δεν πρόκειται να ξαναψάξω απορριμματοφόρα, ακόμα και τον Χολέβα να χάσετε, χέστηκα, ούτε που με νοιάζει. Ο τομέας της καθαριότητας χωρίς εσένα είναι απλά ζαμπόν χωρίς λιπαρά.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΑΠΤΗΣ, πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου

moufa pasxa 6

Λαμπάδα «βαριοπούλα». Μόνο έτσι θα βάλεις την τάξη μέσα στο συμβούλιο. Βέβαια είσαι και τυχερός. Δεν έχεις τον Τόκα στην καθαριότητα να μαλώνει με τον Βενιόπουλο και να μην τον σταματάς ούτε με κομπρεσέρ. Υπομονή χρειάζεται και φυσικά να μη τους έχεις εμπιστοσύνη. Να θυμάσαι, το γρήγορο πουλί μπορεί να πιάσει το σκουλήκι, αλλά το δεύτερο ποντίκι θα πάρει το τυρί.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΔΕΛΙΟΠΟΥΛΟΣ, πρόεδρος ΚΕΔΑ

moufa pasxa 8

Λαμπάδα «Στανίση». Τι άλλο να σου έπαιρνα; Σκέφτηκα, είσαι ο μόνος που δε λέει ανέκδοτα για «κάποιους» αλλά προτιμάς να τους κάνει κουμπάρους. Είσαι ο μόνος που δεν σε νοιάζει αν θα πληρωθούν οι υπάλληλοι στην καθαριότητα αφού εσύ έχεις να πληρώσεις τις φίρμες του καλοκαιριού.

Εξάλλου γιατί να μπλέξεις με όλα αυτά, εσύ έχεις αναλάβει άλλο τομέα. Πάρε μια Στανίση να γουστάρεις, πιες και την φιάλη που έχει δώρο η λαμπάδα και ίσως τότε δεις καθαρά το μέλλον σου. Εννοώ ότι οι φωνές μέσα στο κεφάλι σου μπορεί να μην είναι αληθινές, αλλά έχουν μερικές καλές ιδέες!

ΣΑΚΗΣ ΠΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ, πρόεδρος ΟΠΑΚΟΜ

moufa pasxa 9

Λαμπάδα «τέρμα πια τα ούλα». Με τόσες γριές γύρω σου δεν νομίζω να περίμενες να σου φέρω λαμπάδα με τη Ζιζέλ. Εσύ δεν πρέπει να έχεις από κοντά τον δήμαρχο αλλά τον Δελιόπουλο. Έτσι και τον πείσεις να κάνει μια καλή τιμή στις μασέλες θα χεστείτε στο τάλιρο. Οι γριές δεν σου λένε ποτέ όχι. Θέατρο τις πήγες, χορό τις έκανες, εκδρομές τις πας ε, πέρνατες και μια καινούρια μασέλα. Μόνο να τις θυμίσεις να την κολλήσουν σωστά, μη την καταπιούν και το έχεις και κρίμα μετά.

ΜΟΣΧΟΣ ΚΥΤΟΥΔΗΣ, πρόεδρος Α΄ βάθμιας - ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, πρόεδρος Β΄ βάθμιας

moufa pasxa 10

Λαμπάδα «survivor- μαχητές». Άλλη λαμπάδα είχα κατά νου να σας δώσω αλλά την άλλαξα στην πορεία (λόγοι ευπρέπειας). Τι καταλάβατε 2,5 χρόνια τώρα;Ζάρτ από τον Χαλκίδη, ζάρτ και από τον δήμαρχο. Και άντε ρε Συρόπουλε, τον Κυτούδη τον σιχτίρησαν γιατί τον πήραν πρέφα ότι σέρνει να κατέβει με τον Χαλκίδη (τον Μιχάλη εννοώ), εσένα γιατί σε στήσανε στη σέντρα; Μήπως επειδή ακούγετε πως έχεις μια αδυναμία στον Ναλμπάντη;

Τι να σας πω, χαλάλι τον κόπο που κάνατε. Όλοι οι άντρες ονειρεύονται μια μέρα να γίνουν εκείνος που όλοι λένε «τι του βρήκε του μ@λ@κ@». Εσείς γίνατε αυτό που οι άλλοι λένε «τι κατάλαβε ο μ@λ@κας, άκουσε το ευχαριστώ μήπως;». Μη το βάζετε κάτω κι ας νομίζουν κάποιοι πως αν τινάξουν τα μυαλά τους στον αέρα θα γεμίσει ο κόσμος εξυπνάδα. Το ενδεχόμενο ότι θα ξεβρομίσει ο τόπος, ούτε να το σκεφτούν.

ΚΩΣΤΑΣ ΝΑΛΜΠΑΝΤΗΣ, δημοτικός σύμβουλος

moufa pasxa 11

Λαμπάδα «δεν περπατάω, πετάω». Μιας και όλοι λένε πως ξεκίνησε η προεκλογική εκστρατεία σου παίρνω παπούτσια με φτερά για να τα προλάβεις όλα. Τον πήρα τηλέφωνο για να μου πει τι νούμερο φοράει και αντί για αυτό άρχισε να μου λέει ένα ανέκδοτο.

Πήγε λέει μια μάνα με την δεκαοχτάχρονη κόρη της στο γιατρό και του λέει «η κόρη μου, η Παναγιώτα έχει αρχίσει να παίρνει βάρος και το πρωί έχει αναγούλες». Ο γιατρός την εξετάζει και λέει στη μάνα «δεν ξέρω πώς να σας το πω αλλά η Παναγιώτα σας είναι έγκυος». Η μάνα απορεί «έγκυος, πως είναι δυνατόν!! Η κόρη μου γιατρέ δεν βρέθηκε ποτέ μόνη της με άντρα. Έτσι δεν είναι κούκλα μου;». «Έτσι είναι μαμά, ούτε με φίλησε άντρας ποτέ» απαντά η κόρη.

Ο γιατρός γυρνάει προς το παράθυρο και μένει εκεί κοιτάζοντας έξω. «Συμβαίνει κάτι γιατρέ» ρωτάει η μάνα. «Όχι, απλώς την τελευταία φορά που έγινε κάτι ανάλογο ένα αστέρι φάνηκε στην Ανατολή και από εκεί ήρθαν τρεις σοφοί μάγοι…. Ε αυτή τη φορά δεν θα το χάσω με τίποτα» απάντησε ο γιατρός.

Έτσι ακριβώς μου λέει ο Ναλμπάντης, κάποιοι έγιναν δήμαρχοι, χωρίς να τους ξέρει ούτε η μάνα τους, από μόνοι τους. Ξέχασαν ποιοι ήταν πίσω τους και τους βοήθησαν να γίνουν αυτό που είναι σήμερα. Όσο έμεινε έγκυος η Παναγιώτα από μόνη της άλλο τόσο θα ξαναγίνουν αυτοί δήμαρχοι. Εγώ για να σας πω την αλήθεια δεν κατάλαβα τίποτα. Οπότε για περισσότερες εξηγήσεις ρωτήστε τον ίδιο τον Ναλμπάντη…

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΙΡΚΙΛΙΑΝΙΔΗΣ, δημοτικός σύμβουλος

moufa pasxa 12

Λαμπάδα «το μέγεθος μετράει». Γνωστά πλέον σε όλους τα μεγάλα καλαμπόκια που βγάζει ο Κιρκιλιανίδης στο χωράφι του. Σου έβαλα τρεις ρόκες- λαμπάδες στη φωτογραφία Γιάννη μου. Μία για σένα, μια για τον κουμπάρο σου τον Ναλμπάντη και μια για τον Κυτούδη αλλά μετά τη δήλωση που έκανε περί Χαλκίδη, μάλλον δεν θα του τη δώσεις. Γιάννη μου, ο πιο επώδυνος χωρισμός είναι αυτός με την κουβέρτα στις 7:30 το πρωί. Μη σε παίρνει από κάτω.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΡΟΥΣΚΕΛΗΣ, δημοτικός σύμβουλος

moufa pasxa 14

Λαμπάδα «Κωνσταντίνος Καραμανλής». Μετά την αποχώρηση σου από πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου σε βλέπω να ακολουθείς τα βήματα του Κωστάκη (αν και Πασοκσής, δεξιοφέρνεις στις συνήθειες). Το πρωί γιατρός, το βράδυ playstation. Κάπως πρέπει να περάσει η μέρα. Εγώ τη Βάνα λυπάμαι. Πήγαινες στα συμβούλια και ξεσπάθωνες. Έβγαζες τα νεύρα και τα σεκλέτια σου εκεί. Τώρα μόνο η Βάνα έμεινε να σε ακούει. Ε ρε και δεν βγαίνει η πίστα, που να πάει να κρυφτεί η καημένη.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΤΑΥΡΗΣ, δημοτικός σύμβουλος

moufa pasxa 13

Λαμπάδα «ο δήμαρχος του μέλλοντος». Γι΄ αυτό μ΄ αρέσει ο Σταυρής. Δεν μασάει τα λόγια του, χέστηκε αν θα σου αρέσουν. Καρφί δεν του κάηκε που δεν τον έκανε αντιδήμαρχο ή κάτι άλλο εκτός από αντιπρόεδρο της ΚΕΔΑ. Το μόνο που τον νοιάζει είναι να βγει ξανά δήμαρχος ο Γκυρίνης το 2019 και ο Δελιόπουλος το 2024. Το μόνο που μένει είναι να δούμε αν μπορεί να καταφέρει τους στόχους του. Μη κοιτάς που κατάντησα να γράφω το Καρπούζι, και εγώ Μανώλη μου στα 12 ήθελα να γίνω αστροναύτης και στα 14 παπάς.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΠΥΡΙΔΗΣ, δημοτικός σύμβουλος

moufa pasxa 15

Λαμπάδα «κανείς δεν βιάζετε». Γιώργο μου, πίστεψα ότι υπάρχει Αϊ Βασίλης από τότε που αποκτήσαμε σα κράτος υπουργό ανάπτυξης. Άρα πιστεύω ότι για να πάρει μια σοβαρή απόφαση το δημοτικό συμβούλιο πρέπει πρώτα να πιει τον καθιερωμένο για τους Έλληνες φραπέ. Μόνο τότε παίρνεις απόφαση νοιώθοντας «ατέλειωτη ευχαρίστηση».

ΟΛΓΑ ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΟΥ, δημοτική σύμβουλος

moufa pasxa 17

Λαμπάδα «Νίκος Δολιο-πουλος». Πηγαίνει η Όλγα πανικόβλητη στην αστυνομία. Λαμβάνω απειλητικά μηνύματα τους λέει. Μάλιστα κυρία μου, τι ακριβώς λένε τα μηνύματα; Ο χρόνος σας στη ΝΔ τελειώνει. Υποψιάζεστε κάποιον την ρωτάνε. Ναι, τον Νίκο, απαντάει. Τότε από την γραμμή της αστυνομίας ακούγετε τουτ, τουτ, τουτ.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

moufa pasxa 16

Λαμπάδα «δεν είναι αυτό που νομίζεις». Έχεις προσέξει Χρήστο μου ότι κανένας δεν είναι τόσο όμορφος όσο η φωτογραφία στο προφίλ του στο FBαλλά ούτε τόσο άσχημος όσο η φωτογραφία στην ταυτότητα του; Έχεις προσέξει ότι με άλλον τρόπο μας χαμογελούσες το 2014 και με άλλον σήμερα; Η μπανάνα είναι ένα πολύ νόστιμο φρούτο όταν την τρως. Αν την πατήσεις όμως…. τη γ@μ.....

ΝΙΚΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ, διοικητής Α.Τ. Αλεξάνδρειας

moufa pasxa 18

Λαμπάδα «κάνω δίαιτα». Πως γίνετε τα σώματα ασφαλείας να είναι όλη μέρα στο τρέξιμο, να μην έχουν χρόνο για να φάνε μια μπουκιά και να μη χάνουν δράμι; Μάλλον θα κάνουν τη δίαιτα της Σούζη, δηλαδή ψεύδονται. Εξάλλου στην Αλεξάνδρεια τι τα θέλεις τα κορμιά και τις αντοχές, τον Πάσαρη θα κυνηγήσουν;

ΚΙΚΗ ΑΜΟΙΡΙΔΟΥ, μικροβιολόγος- σύζυγος δημάρχου

moufa pasxa 19

Δύο λαμπάδες για την πρώτη κυρία του δήμου. Λαμπάδα πρώτη «κάνε λιγάκι υπομονή» και λαμπάδα δεύτερη «μπουρλότο». Τις βρήκα σε καλή τιμή και είπα να το παίξω χουβαρντάς. Εύχομαι να μη χρησιμοποιήσετε καμιά από τις δύο και απλά να δώσετε 2 ευρώ να πάρετε ένα απλό κεράκι. Του χρόνου θα σας πάρω λαμπάδα πριγκηπέσα. Όχι γιατί είστε γαλαζοαίματη αλλά γιατί πίσω από έναν δυνατό άντρα κρύβετε πάντα μια έξυπνη γυναίκα. Μωρέ, ανάψτε τη δεύτερη κατευθείαν να ησυχάσουμε.

ΧΡΥΣΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, σκηνοθέτιδα

moufa pasxa 20

Λαμπάδα «φεύγω Hollywood». Επειδή η ΝΑΣΑ βρήκε θαλασσινό νερό στον Άρη και σε λίγες μέρες θα ανακοινώσει και την ύπαρξη Ελλήνων να παίζουν ρακέτες στον ίδιο πλανήτη, περιμένω και από εσένα να ανακοινώσεις ότι θα ανεβάσεις την Μήδεια με την Στριάκα στον ομώνυμο ρόλο και τις Κακαγιάννη και Σαχπατζίδου στο ρόλο των παιδιών. Αν το κάνεις μην αναρωτηθείς που θα βρεις λεφτά να πληρώσεις τις αμαρτίες σου.

ΜΑΚΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ, Μούφα το Καρπούζι

moufa pasxa 21

Λαμπάδα «όνειρο ήταν και πέρασε». Δεν θα πω τίποτε άλλο. Είναι το χειρότερο Πάσχα που πέρασα ποτέ. Τώρα καταλαβαίνω τον Χριστό που ενώ τον σταύρωναν, αυτός δεν έλεγε τίποτα.

Εγώ δημοσιογράφος δεν είμαι και δεν θέλω να γίνω. Δεν χρειάζεται όμως να έχω σπουδάσει δημοσιογραφία για να ξέρω τι σημαίνει «δημοσιογραφικό απόρρητο». Δεν μπορείς να εκθέτεις τις πηγές σου παρά μονάχα αν έχεις την άδεια τους ή κληθείς σε δικαστήριο (και πάλι παίρνοντας την άδεια της πηγής σου). Βάζεις την υπογραφή σου σε ένα κείμενο όταν έχεις τις αποδείξεις ότι αυτό που λες είναι αληθινό. Τότε δεν μασάς σε τίποτα. Μόνο ένας γελοίος θα έβαζε την υπογραφή του κάτω από αερολογίες.

Ο Αϊνστάιν είπε ότι «ο κόσμος δεν θα καταστραφεί από αυτούς που κάνουν το κακό αλλά από αυτούς που παρακολουθούν χωρίς να κάνουν τίποτα». Στηρίζουμε όσα γράφουμε και δεν χρειαζόμαστε μάσκες. Δεν πρόκειται να μείνουμε αμέτοχοι φοβούμενοι το «ξέσπασμα των αιρετών». Το μόνο σίγουρο είναι ότι στο τέλος της ημέρας ένας είναι ο μ@λ@κ@ς. Είδομεν.

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας