Oλοκληρώθηκε η εκδρομή της Γ΄ λυκείου του ΓΕΛ Πλατέος με την επίσκεψη στο CERN Κύριο

Oλοκληρώθηκε η εκδρομή της Γ΄ λυκείου του ΓΕΛ Πλατέος με την επίσκεψη στο CERN

Την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου ολοκληρώθηκε η εκδρομή των μαθητών της Γ΄ λυκείου. Την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου έλαβε χώρα η επίσκεψη στο CERN που ήταν και ο τελικός προορισμός.

 

To CERN διατηρώντας τη σύντμηση (ακρωνύμιο) της αρχικής ονομασίας του Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire, είναι το μεγαλύτερο σε έκταση (πειραματικό) κέντρο πυρηνικών ερευνών, ειδικότερα επί της σωματιδιακής φυσικής, στον κόσμο. Βρίσκεται δυτικά της Γενεύης, στα σύνορα Ελβετίας και Γαλλίας. Ιδρύθηκε το 1954 από δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες και σήμερα αριθμεί 23 κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η οποία είναι και ιδρυτικό μέλος. Η κύρια λειτουργία του αφορά την παροχή επιταχυντών σωματιδίων και άλλων υλικοτεχνικών υποδομών που χρειάζονται για την πειραματική έρευνα στο πεδίο της φυσικής υψηλών ενεργειών. Στο CERN λειτουργούν επομένως πολλοί επιταχυντές, ένας εκ των οποίων είναι ο LHC (Μέγας Επιταχυντής Αδρονίων), ο οποίος αναπτύσσεται σε υπόγεια κυκλική σήραγγα περιφέρειας 27 χιλιομέτρων που επιτρέπει στα πρωτόνια να επιταχύνονται με ταχύτητες που πλησιάζουν την ταχύτητα του φωτός δηλαδή σε πολύ υψηλές ενέργειες.

 

Το Μποζόνιο του Χιγκς είναι ένα σωματίδιο του οποίου η ύπαρξη προβλέπεται από το καθιερωμένο μοντέλο και η αναζήτηση του είναι στις βασικές προτεραιότητες του μεγάλου επιταχυντή αδρονίων στο CERN. Το πεδίο που δημιουργεί το σωματίδιο είναι υπεύθυνο για την ύπαρξη μάζας χωρίς την οποία δεν θα υπήρχε βαρύτητα στο Σύμπαν. Το μποζόνιο του Χιγκς θεωρείται από τους φυσικούς ως το κλειδί της θεμελιώδους δομής της ύλης, το σωματίδιο που δίνει στην ύλη τη μάζα της, σύμφωνα με τη θεωρία του “Καθιερωμένου Μοντέλου”. Ένα σωματίδιο που συμπεριφέρεται σαν το μποζόνιο του Χιγκς, ανακαλύφθηκε από τους ερευνητές του CERN και ανακοινώθηκε στις 4 Ιουλίου του 2012.

 

Πέρα από τα μεγάλα επιστημονικά επιτεύγματα της φυσικής, η προσφορά του CERN είναι πολύ μεγάλη προς την κοινωνία, μέσω των μεγάλων ανακαλύψεων που έχουν πραγματοποιηθεί και είναι εδώ και πολλά χρόνια σε χρήση. Τέτοιες είναι ο παγκόσμιος ιστός (world wide web), οι επιταχυντές που αξιοποιούνται για την καταπολέμηση του καρκίνου, απεικονιστικές διατάξεις στην ιατρική κ.λ.π.

 

Οι μαθητές της Γ΄λυκείου ξεναγήθηκαν και ενημερώθηκαν , για τρεις ώρες, στους χώρους του κέντρου από το προσωπικό. Επισκέφθηκαν τον ένα χώρο (ALICE) από τα τέσσερα σημεία όπου εξελίσσονται τα πειράματα και το κέντρο ελέγχου (CERN CONTROL CENTER).

 

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας