Πότε θα ανακοινωθούν οι βάσεις για τις Πανελλήνιες 2019 - Οι εκπλήξεις και οι τελευταίες προβλέψεις Κύριο

Πότε θα ανακοινωθούν οι βάσεις για τις Πανελλήνιες 2019 - Οι εκπλήξεις και οι τελευταίες προβλέψεις

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας, οι βάσεις για το 2019 αναμένεται να ανακοινωθούν την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου και συγκεκριμένα από τις 26 Αυγούστου κι έπειτα. Ήδη όμως από την πρώτη επεξεργασία των μηχανογραφικών δελτίων των μαθητών φαίνεται πως προκύπτουν εκπλήξεις και μεγάλες ανατροπές.

Οι χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, αλλά και η εισαγωγή περίπου 100 νέων τμημάτων διαμορφώνουν την νέα κατάσταση, με τις δημοφιλείς σχολές, μετά και την περσινή πτώση, να αναμένεται να πέσουν ακόμη περισσότερο.

Χαρακτηριστικό είναι πως ακόμα και η Ιατρική Σχολή της Αθήνας είναι πολύ πιθανό φέτος να «πέσει» κάτω από τα 19.000 μόρια, με πιθανή διαμορφωμένη βάση εισαγωγής στα 18.950.

Αντίστοιχα, η Νομική Σχολή της Αθήνας αναμένεται να διαμορφωθεί στα 18.000 μόρια.

Σημαντικό ρόλο στην τελική διαμόρφωση των βάσεων παίζουν και τα 100 νέα τμήματα για τα οποία οι αναλυτές δεν διαθέτουν συγκριτικά στοιχεία. Στον φετινό ακαδημαϊκό «χάρτη», περίπου το 1/4 των τμημάτων είναι άγνωστο πώς θα αποτυπωθεί στις βάσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση της Ψυχολογίας με δύο νέα τμήματα, στα Ιωάννινα και τη Φλώρινα.

Παρά την υψηλή ζήτηση, η έδρα των τμημάτων που είναι σε επαρχιακές πόλεις πολύ πιθανόν να λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους υποψηφίους και τις οικογένειές τους, με πιθανό σενάριο η εισαγωγή να είναι χαμηλότερη σε σχέση με τις άλλες σχολές.

Το ίδιο ισχύει και για τα νέα τμήματα Γεωπονίας αλλά και Λογιστικής, τα οποία υπερπολλαπλασιάζονται φέτος στον ακαδημαϊκό χάρτη, με την έδρα τους όμως να είναι σε απομακρυσμένες περιοχές, που δύσκολα μία οικογένεια μπορεί να συντηρήσει σπίτι, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για δημοφιλή αντικείμενα σπουδών.

Οι εκπαιδευτικοί αναλυτές είναι πολύ προσεκτικοί σχετικά με τα νέα τμήματα, τα οποία έχουν διχάσει τους υποψηφίους και είναι άγνωστο αν η αναβάθμιση των ΤΕΙ σε πανεπιστήμια θα δώσει επιπλέον κίνητρο στους υποψηφίους να τα επιλέξουν ή αν θα προκαλέσει αμφιβολίες λόγω της fast track διαδικασίας με την οποία έγιναν πανεπιστήμια μέσα σε λίγους μήνες.

Τέλος, στην καθολική πτώση συνετέλεσε και η ραγδαία αύξηση του αριθμού εισακτέων μέσα σ' ένα χρόνο. Ο πρώην υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, εκτόξευσε τον αριθμό εισακτέων στους 78.000, ενώ παράλληλα με την ίδρυση επιπλέον τμημάτων οδήγησε δύο από τα τέσσερα επιστημονικά πεδία να έχουν «συνθήκες ελεύθερης πρόσβασης».

Ειδικότερα, το 2ο επιστημονικό πεδίο των Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών και το 4ο επιστημονικό πεδίο της Οικονομίας και της Πληροφορικής διαθέτουν σχεδόν αντίστοιχες θέσεις με τους υποψηφίους σε αυτά. Αυτό πρακτικά θα οδηγήσει στο οξύμωρο σχήμα ότι παρά την καθολική ανωτατοποίηση του ακαδημαϊκού χάρτη (κατάργηση όλων των ΤΕΙ και ίδρυση νέων πανεπιστημίων) το θλιβερό φαινόμενο της εισαγωγής σε πανεπιστήμια με τρία ή τέσσερα, θα συνεχιστεί.

Σε ορισμένα μαθήματα σχεδόν το 50% έγραψε κάτω από τη βάση. Όμως, λόγω της πληθώρας θέσεων, οι υποψήφιοι ακόμα και με πολύ χαμηλές επιδόσεις θα μπορέσουν να διεκδικήσουν μία θέση σε πανεπιστημιακό αμφιθέατρο.

Οι τελευταίες προβλέψεις

1ο επιστημονικό πεδίο - Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Σπουδών

Οι μαθητές του εν λόγω πεδίου δεν σημείωσαν υψηλές αποδόσεις με τις τελευταίες εκτιμήσεις να δείχνουν πως οι βάσεις θα πέσουν ακόμη και στις πιο δημοφιλείς σχολές. Πιο συγκεκριμένα, στις Νομικές η πτώση μπορεί να φτάσει τα 100 - 200 μόρια ενώ στις ψυχολογίες μπορεί να αγγίξει ακόμη και τα 300 μόρια.

2ο επιστημονικό πεδίο - Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών

Οι χαμηλοί βαθμοί των υποψηφίων σε Φυσική και Χημεία εκτιμάται ότι θα φέρει μεγάλη πτώση στις βάσεις του 2019 με τις σχολές αυτού του πεδίου να μην ξεπερνούν τα 18.000 μόρια.

3ο επιστημονικό πεδίο - Επιστημών Υγείας

Αντίστοιχα και σε αυτό το πεδίο, οι χαμηλές αποδόσεις σε Φυσική και Χημεία θα κρατήσουν σχετικά χαμηλά τις βάσεις στις Ιατρικές Σχολές. Εκτιμήσεις αναφέρουν πως η Ιατρική Αθηνών θα κινηθεί οριακά στα 19.000 μόρια. Παράλληλα, πτώση από 100 έως 300 μόρια θα υπάρξει και στις Κτηνιατρικές Σχολές και τις Σχολές Βιολογίας.

4ο επιστημονικό πεδίο - Οικονομικών Σπουδών και Πληροφορικής

Στο εν λόγω πεδίο είναι πιο δύσκολες οι εκτιμήσεις καθώς αφενός οι αποδόσεις των μαθητών δεν ήταν τόσο χαμηλές αφετέρου αυξάνεται ο αριθμός των εισακτέων. Ωστόσο, ορισμένες προβλέψεις μιλούν για μικρή πτώση και σε αυτές τις βάσεις.

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας