Αυξάνονται οι τιμές σε take away και delivery το 2022

Αυξάνονται οι τιμές σε take away και delivery το 2022

Μαζί με το νέο έτος επιβάλλεται και εισφορά προστασίας του περιβάλλοντος σε take away και delivery για τα πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης, τα οποία, όπως αναφέρει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, θα «διατίθενται ως συσκευασία των τροφίμων και των ποτών κατά την πώλησή τους από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και από επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, οι οποίες πωλούν τρόφιμα και ποτά».

Η εν λόγω απόφαση της ΑΑΔΕ δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ και σημειώνει πως «η καταβολή της εισφοράς επιβάλλεται στους καταναλωτές ανά τεμάχιο προϊόντος. Το πλαστικό κάλυμμα ή καπάκι λογίζεται ως διακριτό προϊόν, για το οποίο επιβάλλεται αυτοτελώς η εισφορά».

Σύμφωνα με τον Ν. 4736/2020, το ύψος της εισφοράς προστασίας του περιβάλλοντος έχει οριστεί στα 0,05 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, όπερ μεθερμηνευόμενον εστί ότι η τιμή του καφέ σε κυπελλάκι με καπάκι θα ανέβει κατά 0,10 ευρώ.

Συγκεκριμένα, η εισφορά προστασίας του περιβάλλοντος αφορά σε:

    Κυπελλάκια για ποτά, μαζί με καλύμματα και καπάκια.
    Περιέκτες τροφίμων, ήτοι δοχεία όπως κουτιά, με ή χωρίς κάλυμμα, εντός των οποίων τοποθετούνται τρόφιμα τα οποία καταναλώνονται:

    άμεσα εντός ή εκτός καταστήματος,  κυρίως από το δοχείο  δίχως προετοιμασία, όπως μαγείρεμα, βράσιμο ή ζέσταμα, συμπεριλαμβανομένων των περιεκτών που χρησιμοποιούνται για γεύματα ταχυφαγείων ή άλλα γεύματα προς άμεση κατανάλωση.

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας