Εσβησαν τα φώτα στην ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας - O ΔΕΔΔΗΕ Βέροιας εκτέλεσε την εντολή διακοπής του ρεύματος Κύριο

Εσβησαν τα φώτα στην ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας - O ΔΕΔΔΗΕ Βέροιας εκτέλεσε την εντολή διακοπής του ρεύματος

Επείγον είναι να κινηθούν άμεσα δήμος και περιφέρεια προκειμένου να φωτιστεί ο οδικός κόμβος που υπάρχει στο σημείο ώστε να μη σκοτωθεί κόσμος, και να λειτουργήσουν τουλάχιστον τα φωτάκια στην κορυφή του ψηλού φουγάρου, διότι στην περιοχή λειτουργεί ΤΕΑΣ (3ο Τάγμα Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού), μην έχουμε καμιά τραγωδία.

● Στα χέρια των υπουργών που υπόσχονται επενδύσεις και ανάπτυξη πέθανε και το εργοστάσιο-κόσμημα του νομού

● Τα υπέρογκα χρέη του ενοικιαστή προς τη ΔΕΗ έγιναν μη διαχειρίσιμα και ο ΔΕΔΔΗΕ Βέροιας εκτέλεσε την εντολή διακοπής του ρεύματος

● Δακρυσμένοι υποδέχτηκαν την είδηση οι επί δεκαετίες εργαζόμενοι, στον αέρα οι τευτλοπαραγωγοί, παγωμένος και απογοητευμένος από τις εξελίξεις και ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας Ημαθίας, όπου επίσης οφείλονται 85.000 ευρώ δημοτικά τέλη

Μαύρο σκοτάδι. Διότι, δυστυχώς κυριολεκτικά, έσβησε το τελευταίο φωτάκι που έδειχνε ότι υπήρχε κάποτε ένα από τα ιστορικότερα εργοστάσια της χώρας, το εμβληματικό εργοστάσιο ζάχαρης στο Πλατύ Ημαθίας. Η καρδιά των ζαχαρουργείων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) αποσυνδέθηκε από το ρεύμα το μεσημέρι της Δευτέρας.

Ο ΔΕΔΔΗΕ Βέροιας έλαβε την εντολή από τη ΔΕΗ και το εργοστάσιο βυθίστηκε στο σκοτάδι. Πρόκειται για δραματική και ιστορική στιγμή για όσους εξακολουθούν να αντιλαμβάνονται την αξία του γεγονότος. Το εργοστάσιο Πλατέος έχει πια μόνο παρελθόν.

Ανθρωποι που εργάστηκαν δεκαετίες στο εργοστάσιο μας έστειλαν φωτογραφίες και μας μιλούσαν με δάκρυα. Μαύρες φωτογραφίες, διακρίνονται αχνά μόνο άσπρες στήλες, οι κολόνες της ΔΕΗ που κάποτε τροφοδοτούσαν με ρεύμα τις εγκαταστάσεις. Ο ΔΕΔΔΗΕ επιβεβαίωσε το γεγονός. Η ΔΕΗ δεν μας απάντησε για το ύψος των απλήρωτων λογαριασμών. Μόνο υπολογισμοί μπορούν να γίνουν -πολλών χιλιάδων ευρώ- με δεδομένο ότι μόνο τα απλήρωτα επίσης δημοτικά τέλη για τον τελευταίο χρόνο υπολογίζονται σε περίπου 85.000 ευρώ.

Μια παγωμάρα, μια τρομακτική αμηχανία ήταν η πρώτη αντίδραση του δημάρχου Αλεξάνδρειας Ημαθίας, Παναγιώτη Γκυρίνη, όταν η «Εφ.Συν.» τον κάλεσε για να του ζητήσει ένα σχόλιο και να πει τι θα κάνει για να εισπράξει τα χρωστούμενα.

«Είναι πολλά τα λεφτά και θα τα διεκδικήσουμε» είπε, προσθέτοντας πως «γίνεται μια προσπάθεια, ξέρετε, να λειτουργήσει το εργοστάσιο… από ποιον να τα διεκδικήσουμε;...». Από τον ενοικιαστή του εργοστασίου, αντιτείναμε, «ναι, έγιναν κάποιες συσκέψεις αλλά δεν βγήκε τίποτα. Δυστυχώς δεν ελπίζω. Ο,τι είδα και άκουσα δεν με έχει ικανοποιήσει». Ηταν τουλάχιστον ειλικρινής ο δήμαρχος στην αμηχανία του. Διότι τόσες συσκέψεις με τους νεοδημοκράτες βουλευτές του νομού, τόσες συσκέψεις παρουσία του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου που είναι βουλευτής του νομού, τόσες άλλες συσκέψεις των ενδιαφερομένων στο υπουργείο Ανάπτυξης με τον Αδωνη Γεωργιάδη, τόσα και τόσα λόγια, τόσες διαπραγματεύσεις, αλλά το εργοστάσιο-κόσμημα του νομού πέθανε κυριολεκτικά στα χέρια τους.


Αργός θάνατος

Και η διοίκηση της ΕΒΖ; Τι λέει η διοίκηση που συναίνεσε στην ενοικίαση των μονάδων (Πλατέος και Σερρών) για το γεγονός; Τι να πει, που είναι εγκλωβισμένη στις μυλόπετρες: Ή θα πάει στη Δικαιοσύνη τον ενοικιαστή, αλλά με τον κίνδυνο οι τευτλοπαραγωγοί να μην πάρουν ούτε τη σωτήρια συνδεδεμένη ενίσχυση, ή θα κινηθεί νομικά «εκτελώντας» τους αγρότες. Δεν βγαίνεις εύκολα από το δίλημμα. Εδώ δεν έχει γίνει ακόμη επίσημα απογραφή των «ασημικών» του εργοστασίου, διότι δεν συναινεί ο ενοικιαστής, διότι δεν τα βρήκαν, διότι…

Η… αποσύνδεση του εργοστασίου από το ρεύμα δεν θα ξαφνιάσει τους αναγνώστες της «Εφ.Συν.». Ηδη από τον Ιούνιο γράφαμε (2.6.2020, «Εξώδικο της Πειραιώς στα εργοστάσια ζάχαρης») ότι η Τράπεζα Πειραιώς είχε καταθέσει εξώδικο στον ενοικιαστή (Χρήστο Καραθανάση, ιδιοκτήτη της εταιρείας Royal Sugar), ζητώντας, όπως τονίζαμε, «τήρηση των όρων του ενοικιαστηρίου κι ανάμεσα σε άλλα: α) να μεταφερθούν όλοι οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, νερό) στην ενοικιάστρια εταιρεία καθώς τα ποσά για τα εργοστάσια Πλατέος και Σερρών μόνο ευκαταφρόνητα δεν είναι».


Υστατες κινήσεις

Πληροφορίες θέλουν πάντως στο Πλατύ να έχουν μεταφερθεί γεννήτριες ούτως ώστε την ημέρα να δουλεύουν τα συσκευαστήρια, στα οποία φυσικά συσκευάζεται ζάχαρη εισαγωγής. Μάλιστα επιβεβαιωμένες πληροφορίες θέλουν, παρά τα εξώδικα που η διοίκηση της ΕΒΖ ανταλλάσσει με τον κ. Καραθανάση, παρά το 1.700.000 που διεκδικεί από παλιά του χρέη στην εταιρεία, να του έχει νοικιάσει(!) και μηχανή συσκευασίας από το ξεχασμένο εργοστάσιο της ΕΒΖ στη Λάρισα…

Επείγον είναι τουλάχιστον να κινηθούν άμεσα δήμος και Περιφέρεια προκειμένου: α) να φωτιστεί ο οδικός κόμβος που υπάρχει στο σημείο ώστε να μη σκοτωθεί κόσμος, και β) να λειτουργήσουν τουλάχιστον τα φωτάκια στην κορυφή του ψηλού φουγάρου διότι στην περιοχή λειτουργεί ΤΕΑΣ (3ο Τάγμα Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού), μην έχουμε καμιά τραγωδία.

 

Πηγή: efsyn.gr

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας