Εκλογές 2023: Τι ακολουθεί της κάλπης της 21ης Μαΐου και τι θα γίνει με τις διερευνητικές εντολές Κύριο

Εκλογές 2023: Τι ακολουθεί της κάλπης της 21ης Μαΐου και τι θα γίνει με τις διερευνητικές εντολές

Ο κύκλος των διερευνητικών εντολών θα ξεκινήσει σε περίπτωση που οι κάλπες της απλής αναλογικής δεν βγάλουν αυτοδύναμη κυβέρνηση.

 

Ειδικότερα, οι διερευνητικές εντολές θα δοθούν με τη σειρά στους αρχηγούς των τριών πρώτων κομμάτων, οι οποίοι μπορεί να τις κρατήσουν μέχρι και τρεις ημέρες. Βέβαια, έχουν τη δυνατότητα να παραδώσουν την εντολή μέσα στην ίδια ημέρα. Ουσιαστικά η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις 30 Μαΐου.

 

Αν ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος χωρίς να σχηματιστεί κυβέρνηση, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους πολιτικούς αρχηγούς σε μια ύστατη προσπάθεια να βγει λευκός καπνός. Εφόσον υπάρξει αδιέξοδο ορίζεται υπηρεσιακός πρωθυπουργός και υπηρεσιακή κυβέρνηση.

 

Θα υπάρξει στη συνέχεια μια fast track συνεδρίαση της Βουλής, προκειμένου να γίνει η ορκωμοσία των βουλευτών και η εκλογή προεδρείου. Για να ακολουθήσει εκ νέου η διάλυση της Βουλής με τη θυροκόλληση του Προεδρικού Διατάγματος, που θα προκηρύσσει νέες εκλογές.

 

Σε περίπτωση που στις δεύτερες εκλογές -που αναμένεται να γίνουν στις 2 Ιουλίου- προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση θα γίνει η ορκωμοσία και στη συνέχεια οι προγραμματικές δηλώσεις. Αν, ωστόσο, κανένα κόμμα δεν συγκεντρώσει τουλάχιστον 151 βουλευτές ξεκινά από την αρχή η διαδικασία των διερευνητικών.


Με αφήγημα αυτοδυναμίας πορεύεται η κυβέρνηση

 

Στην ανάγκη να υπάρξει καθαρή λύση εστιάζει το κυβερνών κόμμα, επισημαίνοντας πως σε μια εποχή πολλαπλών εξωγενών προκλήσεων χρειάζεται σταθερότητα. Ούτε «ραντεβού στα τυφλά» ούτε μια κυβέρνηση από «γάμο συμφέροντος» σημείωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός, που εστιάζει στην ανάγκη αυτοδυναμίας στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.

 

Υπενθυμίζεται πως οι εκλογές της 21 Μαΐου θα γίνουν με την απλή αναλογική, ωστόσο, σε περίπτωση που δεν προκύψει κυβέρνηση θα ακολουθήσει δεύτερη αναμέτρηση με το νόμο που ψηφίστηκε το 2020.

Με βάση τον συγκεκριμένο εκλογικό νόμο το ποσοστό που απαιτείται για την αυτοδυναμία κυμαίνεται σε γενικές γραμμές κοντά στο 37% με 38%. Ωστόσο, δεν είναι σταθερό καθώς όσο πιο πολλά κόμματα μπουν στη Βουλή τόσο ανεβαίνει το ποσοστό που απαιτείται ώστε το πρώτο κόμμα να πιάσει τουλάχιστον 151 βουλευτές (ισχύει βέβαια και το αντίστροφο).

 

Πάντως, το μήνυμα που εκπέμπεται από το κυβερνών κόμμα είναι πως ουσιαστικά μία είναι η κάλπη και δεν υπάρχουν περιθώρια για θολά μηνύματα στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση .

 

«Η κάλπη της 21ης Μαΐου είναι η κρίσιμη κάλπη. Αυτή τελικά θα καθορίσει ποιος θα κυβερνήσει. Ποιο κόμμα και ποιος πρωθυπουργός» σημείωσε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας πως «δεν χωρούν άσφαιρα μηνύματα δήθεν διαμαρτυρίας».

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας