Αν 1=κανένα, τότε πόσα είναι τα πολλά… Tης Παπαποστόλου Κατερίνας, Εκπαιδευτικού

20 Μαρ 2015

 

Ζούμε σε μια χώρα όπου τα περιστατικά κακοποίησης ζώων αλλά και ανθρώπων είναι πλέον μια ωμή πραγματικότητα και μια καθημερινότητα και είναι ακόμη πιο σοκαριστικό το γεγονός πως πλέον τα κοιτάμε, στην καλύτερη των περιπτώσεων συνεισφέρουμε οικονομικά και στη χειρότερη απλώς σχολιάζουμε διαδικτυακά, αλλά τίποτα ωστόσο πια δε μας σοκάρει.

Σε έναν κόσμο που βρίθει ανισορροπίας και καθώς οι ψυχικές διαταραχές ολοένα και

πληθαίνουν υπάρχει μια διαταραχή σοβαρή και επικίνδυνη η οποία στις μέρες μας τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα περισσότερο, αρχίζει και λαμβάνει διαστάσεις απειλητικές. Υπάρχουν και άνθρωποι ζωόφιλοι, σωτήρες ζώων και ακτιβιστές που δυστυχώς διαπράττουν σε βάρος των ζώων εγκλήματα. Είναι αυτοί οι οποίοι στοιβάζουν ζώα στα σπίτια και στις αυλές τους, κάτω από ελεεινές συνθήκες ζωής, χωρίς κανονική ιατρική φροντίδα και τροφή.

Ζώα καταδικασμένα σε υποσιτισμό, αφυδάτωση, αρρώστιες και κατά συνέπεια σε πρώιμο θάνατο. Ζώα που πολλές φορές φτάνουν διψήφια και τριψήφια νούμερα και είναι αναγκασμένα να συμβιώνουν όλα μαζί, αρσενικά, θηλυκά αστείρωτα, επιθετικά, μεγάλα και μικρά.  

Ζωο…συλλέκτες λοιπόν και να πως σκιαγραφείται μια τέτοια προσωπικότητα!

«Με λένε…., και ζω πολύ ευτυχισμένα με τα ….ζώα στο διαμέρισμα/ αυλή μου(όπου αποσιωπητικά βάλτε από 20 και πάνω ζώα που πολλές φορές μπορεί να φτάνουν και τα 300!!!). Δεν τρώω η ίδια για να φάνε τα ζώα μου και είναι όλα υγιέστατα(άσχετα αν είναι όλα ετοιμοθάνατα και σκελετωμένα). Δε θέλω καμία βοήθεια από κανένα ζωοφιλικό σωματείο, μιας που από μόνη μου είμαι μια φιλοζωική και παράγω και έργο. Δεν είναι άξιοι να με βοηθήσουν. Βλέπω και για τα ζώα που υποφέρουν τι κάνουν.

Πήραν κανένα στο σπίτι τους; Τουλάχιστον εγώ δεν υπάρχει περίπτωση να δω ζωάκι να υποφέρει και να μην το περιθάλψω άμεσα εντάσσοντας το και αυτό στη μεγάλη μου οικογένεια. Δεν πειράζει και να μην εμβολιαστούν φέτος αφού δε μου φτάνουν τα χρήματα, γιατί το πιο σημαντικό είναι ότι δε ζούνε στο δρόμο…..». Και την αφήγηση θα μπορούσαμε να τη συνεχίσουμε και να μην έχει τέλος.

Εξετάζοντας ψυχολογικά το προφίλ ενός τέτοιου ανθρώπου τα πράγματα λένε οι ειδικοί είναι ξεκάθαρα και απλά.

Αν τα ζώα που «συλλέγεις» ζούνε σε περιβάλλοντα που είναι γεμάτα εφημερίδες, μπουκάλια και πολλά σκουπίδια, αν έχεις ταλέντο στο να κερδίζεις τη συμπόνια και τη συμπάθεια στο πρόσωπό σου μάλλον γιατί έχεις πάρει από πολλών τις πλάτες το πρόβλημα, αν έχεις την ανάγκη να ασκείς εξουσία και έλεγχο και να ορίζεις τη ζωή κάθε ζώου, γιατί έτσι νιώθεις ισχυρός, αν ζεις μια μοναχική και μυστική χωρίς καμιά κοινωνικότητα ζωή, αν θεωρείς πως αγαπάς τα ζώα όσο κανένας άλλος στον πλανήτη και αν έχεις μια εμμονή στην αποδοχή της πραγματικότητας, θεωρώντας τον εαυτό σου «σωτήρα» και πιστεύοντας ότι η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα ζώα σου εύκολα διορθώνεται, τότε δυστυχώς ανήκεις σε εκείνους που αποφάσισαν αντί να συλλέγουν χαρτοπετσέτες, γραμματόσημα ή σετ αλληλογραφίας…..να συλλέγουν ζώα!

Υπάρχει πάντα μια ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στον συλλέκτη ζώων και σε εκείνον  που συνειδητά έχει αποφασίσει να αφιερώσει τη ζωή του στη διάσωση και στη φροντίδα των ζώων. Με απλά λόγια αν όλα τα ζώα που φροντίζεις είτε είναι ένα, είτε 5, είτε 10, είτε 100 λαμβάνουν την απαραίτητη ιατρική φροντίδα, την εκτόνωση, το σωστό και υγιεινό περιβάλλον, τροφή, νερό και πολλή αγάπη, τότε όχι δε μιλάμε για συλλογή ζώων. Αν όμως ο αριθμός των ζώων γίνεται πιο σημαντικός από τη φροντίδα τους και η μόνιμή σου απάντηση είναι ότι «έλα μωρέ σιγά, τι 15 τι 20, τι 50», τότε μάλλον αρχίζει και υπάρχει σοβαρό πρόβλημα…..

Τα άτομα που ανήκουν σ’ αυτό το προφίλ είναι συνήθως γυναίκες σε όλες τις ηλικίες πλέον, αλλά κυρίως ηλικιωμένες και μοναχικές. Γνωστές ως ευγενικές κυρίες που θυσιάζουν ολόκληρο το μισθό τους ή τη σύνταξή τους για να ταΐσουν εκατοντάδες ζώα τα οποία ζούνε μαζί τους γιατί μόνο εκεί είναι ασφαλή. Κυρίες που μαζεύουν όλα τα χτυπημένα και κακοποιημένα ζώα σπίτι τους, αρνούνται οποιαδήποτε βοήθεια και δεν προβληματίζονται για το πώς ζούνε ήδη αυτά που είναι στο σπίτι.

Αυτές είναι και οι κυρίες που δίνουν μια άλλη διάσταση και περιπλέκουν και οδηγούν σε αδιέξοδο το ζήτημα των δικαιωμάτων των ζώων. Ζώα που δυστυχώς έπεσαν στα χέρια τους και καταδικάστηκαν σε έναν αργό και βασανιστικό θάνατο, μιας που κανείς δεν τους παρέχει την απαραίτητη ιατρική περίθαλψη, κανείς δεν τα στειρώνει και γεννάνε μέσα στην ίδια αυλή, μπορεί ακόμη και δεμένα και πολλαπλασιάζονται, ζούνε μέσα στις ακαθαρσίες τους, πολλές φορές δε βλέπουν καν το φως της ημέρας, δεν εκτονώνονται και σίγουρα δε σιτίζονται κανονικά.

Το πιο ακραίο χαρακτηριστικό τους είναι ότι αρνούνται να δώσουν τα ζώα τους για υιοθεσία και βλέπουν παντού εχθρούς μιας που όλοι θέλουν το κακό των ζώων εκτός από τους ίδιους. Για να μην παρεξηγηθώ βέβαια η διαχωριστική γραμμή που χωρίζει τον ζωο-συλλέκτη από το ζωόφιλο είναι ότι ο πρώτος δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα η οποία είναι ουσιαστικά διαταραγμένη, γιατί στην ουσία σκοπός και των δύο είναι η σωτηρία όλων των ζώων. Απλώς όσο πιο γρήγορα αντιληφθείς πως δεν μπορείς να τα σώσεις όλα, τόσο δε χάνεις τα λογικά σου.

Διαβάζοντας προσεκτικά όλα τα παραπάνω, αναλογιζόμενοι το πόσα ζώα έχουμε ο καθένας μας στο σπίτι και απαντώντας με απόλυτη ειλικρίνεια σε

ερωτήσεις όπως: «Τα βγάζω πέρα με τόσα ζώα;, Μπορώ να τα πηγαίνω όλα στον κτηνίατρο για πρόληψη και θεραπεία;, Αν αρρωστήσουν έχω αρκετά χρήματα για φάρμακα, ειδικές τροφές και επεμβάσεις;, Είμαι σίγουρος/η ότι δεν τα έχω αμελήσει και νιώθουν και αυτά ευτυχισμένα;, Αντέχω οικονομικά να τα στειρώσω όλα;, Αν δεν μπορώ να τα κρατήσω όλα, πώς θα καταφέρω και τι θα κάνω ώστε να υιοθετηθούν  από άλλους και να ζήσουν καλά;, Αν πάθω κάτι ή πεθάνω τι θα απογίνουν τα ζώα μου; Έχω εξασφαλίσει από τώρα μια λύση για αυτά;»

Οι τρεις μάλιστα τελευταίες ερωτήσεις είναι οι πιο σημαντικές γιατί είναι και τα απολύτως εμφανή χαρακτηριστικά όλων αυτών των ψυχικά διαταραγμένων ανθρώπων. Δε στειρώνουν γιατί αρνούνται να πάνε ενάντια στη φύση του ζώου, δε δίνουν για υιοθεσία, γιατί κανείς δεν είναι πιο άξιος να τα φροντίσει και το πιο σημαντικό και που βλέπουμε καθημερινά είναι ότι φεύγουν από αυτή τη ζωή και τα ζώα βρίσκονται στο έλεος των ανθρώπων πρώτα που δε θα νοιαστούν για αυτά ακόμη και είναι τα ίδια τα παιδιά τους και έπειτα του Θεού.

Αρνούμαι να δεχτώ πως ένας ηλικιωμένος 80χρονος άνθρωπος μπορεί να φροντίσει πάνω από ένα ζώο, όπως επίσης και ένας άνεργος ή ένας εργαζόμενος ο οποίος δουλεύει όλη την ημέρα, φεύγει το πρωί από το σπίτι του και επιστρέφει πολύ αργά το βράδυ. Και εγώ ζω πλέον με 3 ζώα, γιατί κάποιος ανεύθυνος (συν)πολίτης μου αποφάσισε να μη στειρώσει τη σκύλα του, κάποιος άλλος του χάρισαν ένα κουτάβι και μετά το βαρέθηκε και γιατί κάποιος άλλος αποφάσισε να κακοποιήσει ένα ζώο, γιατί δεν είχε πού αλλού να ξεσπάσει την ψυχική διαταραχή που τον κυριεύει. Το τελευταίο πράγμα που είμαι είναι αργόσχολη και με άπλετο ελεύθερο χρόνο.

Όχι. Ίσα ίσα το αντίθετο εγώ και οι γύρω μου για μένα το ίδιο θα έλεγαν. Από τη μέρα όμως που αποφάσισα να εντάξω 12 πατούσες στην καθημερινότητα μου και να αναλάβω την ψυχική τους κυρίως διάσωση, άλλαξα όλη τη ζωή μου. Για να μπορούμε όλοι μαζί να συμβιώνουμε αρμονικά και να τυγχάνουμε της απαραίτητης φροντίδας και άνθρωποι και σκύλοι. Βέβαια εδώ θα πέσει από πολλούς η πρωτοκλασάτη δικαιολογία- επιχείρημα- καραμελίτσα «Δεν έχεις παιδιά, για αυτό. Ας είχες και θα σου έλεγα εγώ….».

Είναι τόσοι όλοι αυτοί οι μισάνθρωποι τελικά που έχεις να αντιμετωπίσεις. Σαφώς και συνεχίζω να ταΐζω τα ζώα στο δρόμο τα οποία με όλα όσα βλέπω γύρω μου καλύτερα στο τέλος θα πω που στερούνται «δεσπότη», από το να είναι στοιβαγμένα, έρμαια του ανθρώπινου εγωισμού και σαφώς και πονάω για όλη αυτή την κακοποίηση ζώων και ανθρώπων γύρω μου.

Αλλά δε θα μπορέσω να γίνω η «πλάτη» στην οποία άλλοι θα φορτώσουν τη δική τους ανευθυνότητα. Για να αγαπήσεις ένα ζώο αληθινά, θα πρέπει πρώτα να αγαπήσεις τον εαυτό σου και να τα έχεις βρει μαζί του. Οπότε όλοι εκείνοι που θεωρούν όλους εμάς που συμβιώνουμε και με ζώα μαζεμένα από το δρόμο ψυχικά ελλειμματικούς και ότι δεν έχουμε αλλού να διοχετεύσουμε την αγάπη, είναι απλώς βαθιά νυχτωμένοι και έχω μόνο μια φιλική συμβουλή να δώσω.

Τις ώρες που τρώτε στο διαδίκτυο κατακρίνοντας όλους εκείνους που δε ντρέπονται να «ποστάρουν» ζητώντας βοήθεια και υιοθετούν ζώα ενώ τόσοι άνθρωποι πεινάνε, αξιοποιήστε τες δημιουργικά ως εθελοντές σε πολλά ορφανοτροφεία και γηροκομεία της χώρας, τα οποία έχουν πραγματική ανάγκη. Τα επισκέπτομαι συχνά και επιτρέψτε μου κάτι παραπάνω να ξέρω……

Ως τότε όλοι οι υπόλοιποι, το νου μας! «Συλλέγουμε» όσα ζώα αντέχει η τσέπη μας, ο χώρος μας και ο χρόνος μας. Τα ζώα θέλουν φαγητό, νερό, ιατρική περίθαλψη, εκτόνωση, καθαρό αέρα, χάδι και πολλή αγάπη. Και αν δούμε ότι κάπου «ξεφεύγουμε», υπάρχουν τόσοι ειδικοί δίπλα μας, αξιόλογοι επιστήμονες να μας βοηθήσουν. Κακό δεν είναι. Κακό είναι να έχεις πρόβλημα και να μην το αποδέχεσαι……

Πηγές: Σκύλος & Γάτα, Όλα για τα ζώα, Σημειώσεις της Ασημίνας Κουκουλούρη, επικεφαλή της Μ.Κ.Ο «Phychanimal»

               Παπαποστόλου Κατερίνα

       Εκπαιδευτικός, Υπεύθυνη Ομάδας Ζω.Ε.Σ

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας