alexandriamou.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Κυριακή, 19 Μαΐου 2019

Την Κυριακή 19 Μαΐου το πρωί στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά στο όρος Βέρμιο τελέστηκε Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία

1500 παιδιά-χορευτές από 65 συλλόγους από όλη την Ελλάδα, ανάμεσα τους και τα παιδιά του “Αμάραντου”,

Πολυπληθή ακροατήρια πλέον παρακολουθούν τις ενημερωτικές ομιλίες του υποψηφίου Δημάρχου Μιχάλη Χαλκίδη. Σήμερα Σάββατο 19/5/2019, συνοδευόμενος από  συνεργάτες του, μίλησε στα χωριά Νησέλι, Λουτρό και Νησί.  Δηλώνοντας ότι είναι αντίθετος σε κάθε εκδοχή καταφυγής σε προσωπικούς  χαρακτηρισμούς, προχώρησε σε πολιτική αποτίμηση του μηδαμινού έργου του απερχόμενου Δημάρχου Παναγιώτη Γκυρίνη . Σε ότι αφορά τον Κώστα Ναλμπάντη, επισήμανε την άρνησή του να μετάσχει σε δημόσια αντιπαράθεση απόψεων για το μέλλον του τόπου και σημείωσε ότι ιδιαίτερα ο Κώστας Ναλμπάντης έχει χρέος να απολογηθεί και για την σημερινή εικόνα  του Δήμου μας, καθότι για δώδεκα έτη περίπου υπήρξε αντιδήμαρχος έργων και άρα έχει σοβαρό μερίδιο ευθύνης για την εικόνα!

Μπαίνοντας στην τελική ευθεία, γίνεται ορατό δια γυμνού οφθαλμού, ότι ο δεύτερος γύρος θα δοθεί μεταξύ του Μιχάλη Χαλκίδη και έναν εκ των υπολοίπων. Οι πολίτες έχουν τον τελευταίο λόγο.

Αναφορικά με τη συναυλία Ραπ που διοργανώνει ο απερχόμενος Δήμαρχος Παναγιώτης Γκυρίνης, θεωρούμε ως συνδυασμός ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση, προετοιμάζοντας το έδαφος για το πολιτικό ραπ-ισμα που ακολουθεί...

Γραφείο Τύπου

"Δύναμη Ανατροπής

 Νέα Σελίδα"

Τα παιδιά και οι νέοι της Χριστιανικής Εστίας "ΚΙΒΩΤΟΣ", του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αλεξάνδρειας, στα πλαίσια της επικείμενης λήξης της φετινής κατηχητικής χρονιάς, διοργάνωσαν συνεστίαση την Κυριακή 19 Μαΐου 2019, στη 1 το μεσημέρι, στο "Κτήμα Αφροδίτη" στο Καλοχώρι Ημαθίας.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε μια ανασκόπηση του κατηχητικού έργου και των παράλληλων δράσεων που συντελέστηκαν κατά τη φετινή χρονιά, ενώ παρουσιάστηκαν και κάποια από αυτά.

Στη συνεστίαση πατρικούς λόγους και ευχές απηύθυνε ο Πανοσιολογιότατος Αρχιερατικός Επίτροπος Αλεξάνδρειας Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Ανθόπουλος, ο οποίος απέμεινε τιμητική πλακέτα στον πρώην πρόεδρο του Περιφερειακού Τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Αλεξάνδρειας, κ. Κώστα Στεφανάκη για τη μακρόχρονη προσφορά του στα κοινά του τόπου. Ο Κ. Στεφανάκης απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό τονίζοντας πόση σημαντική είναι αυτή η βράβευση και ιδιαίτερα από την Εκκλησία μας ενώ έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στον Ερυθρό Σταυρό και στο ρόλο που αυτρός έχει συντελέσει όλα τα χρόνια λειτουργίας του. Ο πατήρ Διονύσιος Ανθόπουλος, γνωστοποίησε δύο αξιέπαινες δωρεές του Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αλεξάνδρειας προς το τμήμα του Ερυθρού Σταυρού Αλεξάνδρειας και το 4ο Nηπιαγωγείο της πόλης.

Σύντομο χαιρετισμό έκανε και ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας, Παναγιώτης Γκυρίνης και έπειτα παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί από τα παιδικά τμήματα της «Κιβωτού» που συντόνισε η χοροδιδάσκαλος κ. Περηφανοπούλου ενώ το τμήμα ενήλικων με χοροδιδάσκαλο τον Μάκη Φιλιππόπουλο, μας ταξίδεψε στη Σμύρνη, παραμονή 15Αύγουστου, σε μια Σμύρνη του γλεντιού και του κεφιού.

Δείτε πλούσιο φωτορεπορτάζ και βίντεο:

 

Το Νεόκαστρο, τον Πρόδρομο και τον Ν. Πρόδρομο επισκέφθηκε το Σάββατο 18 Μαΐου ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας και επικεφαλής της Ώρας Ευθύνης Παναγιώτης Γκυρίνης.

Πριν από τις ομιλίες του στα χωριά της Δημοτικής Ενότητας Μελίκης ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας είχε εκτενείς συνομιλίες με δημότες που κατοικούν σε αυτά.

“Στη νέα τετραετία το πρώτο που θα κάνουμε είναι να εντάξουμε σε πρόγραμμα μελέτη αποχέτευσης για το υπόλοιπο της ενότητας Μελίκης” είπε στην ομιλία του, κάνοντας με τον τρόπο αυτό αναφορά και ένα πρώτο βήμα για ένα θέμα που είναι στις προτεραιότητες της “Ώρας Ευθύνης” για τη νέα δημοτική περίοδο.

Επίσης ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας αναφέρθηκε στο θέμα του νοικοκυρέματος του Δήμου από την Ώρα Ευθύνης. Και έφερε ως παράδειγμα την ΔΕΥΑΛ. . “Ο τότε πρόεδρος σήμερα θέλει να γίνει δήμαρχος! Αλλά αν διοίκηση όπως διοίκησε τότε τη ΔΕΥΑΛ, τα παιδιά μας θα πληρώνουν τα χρέη που θα αφήσει. Πληρώσαμε χρέος 286.000 ευρώ σε εργολάβο. Αποπληρώσαμε δάνειο 630.000 της ΔΕΥΑΛ, πάλι της εποχής του. Και αυτός ο άνθρωπος θέλει να γίνει δήμαρχος, ζητάει την ψήφο σας...”

Αναφερόμενος στη Δημοτική Ενότητα Μελίκης και σε έργα που δεν έγιναν ποτέ υπενθύμισε το κολυμβητήριο της Μελίκης που δεν έγινε ποτέ αλλά και την αποχέτευση της περιοχής: “αυτός που δεν δεν έκανε τίποτε για τον τόπο του, τόσα χρόνια που ήταν στο προσκήνιο της πολιτικής ζωής του τόπου μας έβαλε το χεράκι του και δεν έγινε το κολυμβητήριο στη Μελίκη. Με έκανε το ίδιο για την αποχέτευση, αφού η απραξία του είναι χαρακτηριστική. Τελευταία προσπάθησε να βάλει το χεράκι του για πολιτικούς - προεκλογικούς λόγους και στο Εμπορικό Κέντρο της Αλεξάνδρειας, το οποίο ευτυχώς γλύτωσε απ’ αυτόν και χάρη στη μελέτη που καταθέσαμε σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο εντάχθηκε σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.”

“Προχωράμε όλοι μαζί, με τη δική σας στήριξη, για τη συνέχιση του έργου μας, για μια τετραετία κατά την οποία θα φανούν οι βάσεις που θέσαμε τα προηγούμενα πέντε χρόνια αλλά και θα τεθούν οι νέες βάσεις. Για έναν Δήμο Αλεξάνδρειας σύγχρονο, στην υπηρεσία του δημότη.”

Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού.Η γενοκτονία των Ποντίων με 353.000 νεκρούς είναι μία από τις μεγαλύτερες γενοκτονίες του προηγούμενου αιώνα. Το κίνημα των Νεότουρκων έφερε σε πέρας ένα προμελετημένο έγκλημα που περιελάμβανε εκτοπισμούς, βασανιστήρια κάθε είδους, σφαγές και πορείες θανάτου στην έρημο .

Την μνήμη των θυμάτων του τουρκικού εθνικισμού τιμούμε την 19η Μαΐου .

Είναι χρέος όλων μας ο αγώνας για τη δικαίωση του ποντιακού ελληνισμού με σεβασμό στην ιστορία μας, χωρίς μισαλλοδοξίες και πάθη με στόχο την αποφυγή της επανάληψης των εγκλημάτων και των λαθών του παρελθόντος.

Η αναγνώριση των πραγματικών ιστορικών γεγονότων από την Τουρκία αποτελεί υποχρέωσή της όχι για να ανοίξουμε μέτωπο εκδίκησης αλλά για να πορευτούμε σε ένα ειρηνικό μέλλον.

19 Μαΐου 1919 – 19 Μαΐου 2019. 100 χρόνια από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. 100 χρόνια από την δεύτερη μεγαλύτερη γενοκτονία του 20ου αιώνα. 100 χρόνια από την ημέρα που χιλιάδες Πόντιοι βρήκαν τον θάνατο και αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν από τον τόπο τους. Η ημέρα αυτή θα πρέπει να μείνει για πάντα στις μνήμες μας και να μας υπενθυμίζει την φρικαλεότητα, τον πόνο και τις οδυνηρές συνέπειες του εθνικισμού. Είναι καθήκον μας να μην ξεχνάμε τους νεκρούς μας και να συνεχίσουμε να παλεύουμε για την διεθνή αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας. Οι νεκροί ζητούν δικαίωση και δικαιοσύνη.

Η γενοκτονία των Ποντίων με τους 353.000 νεκρούς είναι γεγονός ότι αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες γενοκτονίες του προηγούμενου αιώνα. Η Γενοκτονία αυτή αποτελεί ένα από τα πιο στυγνά εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας. Μία μελανή σελίδα στην Ιστορία του Παγκόσμιου Πολιτισμού.

Η Γενοκτονία και ο Ξεριζωμός των Ελλήνων, από μια περιοχή στην οποία ο Ελληνισμός είχε συνεχή και λαμπρή παρουσία 3.000 ετών, ολοκληρώθηκε το 1924, όταν αποχώρησε και ο τελευταίος Έλληνας του Πόντου, ενώ έμειναν πίσω στον Πόντο εκατό χιλιάδες εξισλαμισμένοι Έλληνες. Ο ξεριζωμός ήταν η αρχή μιας δύσκολης, αλλά και συνάμα δημιουργικής πορείας για τον ποντιακό ελληνισμό.
Ήρθαν στη μάνα Ελλάδα, κουβαλώντας μαζί τους εκτός από εικόνες σφαγιασμού και εξόντωσης και λίγο πατρώο χώμα, μια χριστιανική εικόνα και πολλές αναμνήσεις.
Βαθιά μέσα στην καρδιά τους όμως κράτησαν άσβεστη την αγάπη τους για τις «Χαμένες Πατρίδες».

Η 19η Μαΐου δεν αποτελεί μόνο ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου . Αποτελεί ξεχωριστή σελίδα και αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας του τόπου μας και την οποία πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού . Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι λαοί την ιστορία τους και η ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορικής διαδρομής των Ελλήνων.

Οι Έλληνες του Πόντου, κατάφεραν, για αιώνες, να κρατήσουν ζωντανό τον πολιτισμό και την ελληνική γλώσσα και να μεγαλουργήσουν όπου και αν έζησαν, στον Πόντο και τη Μικρά Ασία.
Αποτελεί ιστορικό καθήκον και το επιβάλλει το ιστορικό χρέος και η μνήμη όλων εκείνων που έμειναν στα ιερά χώματα των «Αλησμόνητων Πατρίδων» να πιεστούν όλα τα κράτη ώστε να αναγνωρίσουν τη Γενοκτονία του Πόντου.
Συγχρόνως όλοι οι Έλληνες έχουμε ιστορικό χρέος να στείλουμε ένα δυνατό μήνυμα στη γειτονική Τουρκία, ότι οφείλει να αναγνωρίσει και να παραδεχτεί τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου .Έχει ιστορικό χρέος να ζητήσει συγνώμη για το μεγάλο πόνο και ξεριζωμό που προκάλεσε σε έναν υπερήφανο ,εργατικό και προοδευτικό Λαό.

Η ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στέλνει μηνύματα εναντίον κάθε εθνοκάθαρσης κατά των μειονοτήτων.

Με ευλάβεια στρέφουμε σήμερα τη σκέψη μας σε όλους εκείνους που για το χρέος τους απέναντι στην πατρίδα προσέφεραν τα πάντα, ακόμη και τη ζωή τους.

Ο Συνδυασμός  « Ώρα Ευθύνης» του  Παναγιώτη Γκυρίνη  κάνοντας πράξη για άλλη μια φορά τις θέσεις του   και τα πιστεύω του, βρίσκεται κοντά στη νεολαία, ακούει τον παλμό της και στηρίζει τα θέλω των νέων ανθρώπων της πόλης μας. Διοργανώνει βραδιά Νεολαίας όπου οι νέοι και οι νέες θα συναντηθούν , θα  μιλήσουν με το Δήμαρχο Παναγιώτη Γκυρίνη  και τους υποψήφιους και τις υποψήφιες του συνδυασμού και θα ακούσουν όλοι μαζί μουσική.
 

Η μουσική είναι το μέσω για να ειπωθούν πολλές φορές  λόγια που δεν μπορούν να εκφραστούν διαφορετικά. Είναι ο τρόπος έκφρασης των συναισθημάτων της χαράς, της διασκέδασης και πολλές φορές του φόβου ή της αγανάκτησης.
 

Η «Ώρα Ευθύνης»  δίνει την ευκαιρία στη νεολαία να εκφραστεί και να διασκεδάσει , διοργανώνοντας  ανοικτή συναυλία με τον γνωστό τραγουδιστή της Ραπ σκηνής, MPELAFON, στον πεζόδρομο της Αλεξάνδρειας τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2019 στις 21:30.
Περιμένουμε όλους τους νέους και νέες να έρθουν να διασκεδάσουν και να περάσουν όμορφα.!!!

Ένας περήφανος λαός ξεριζώθηκε βίαια από τις πατρογονικές του εστίες, πήρε μαζί του μόνο τα ιερά κειμήλια και τα οστά των προγόνων του και πέρασε στην αιωνιότητα για την δύναμη ψυχής, να ξαναρχίσει να ζει, να μεγαλουργεί, να πρωτοπορεί, να θυμάται.

Χρέος όλων μας η σταθερή και αδιάλλακτη στάση περί αναγνώρισης της ιστορικής αλήθειας του εγκλήματος που έγινε σε βάρος των Ποντίων.

Ειρήνη και φιλία δεν σημαίνουν λησμονιά. Η ύπαρξή τους απαιτεί την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων. Για να ησυχάσουν οι ψυχές των προγόνων μας.

Μέχρι τελικής δικαίωσης.

Μιχάλης Χαλκίδης 

Υποψήφιος Δήμαρχος 

Δήμου Αλεξάνδρειας.

Σελίδα 1 από 2

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας