Εκρηκτικό κοκτέιλ κορονοϊού και γρίπης στα σχολεία: Το σχέδιο για το πρώτο κουδούνι το 2024 Κύριο

Εκρηκτικό κοκτέιλ κορονοϊού και γρίπης στα σχολεία: Το σχέδιο για το πρώτο κουδούνι το 2024

Επιστροφή στα θρανία εν μέσω έξαρσης των αναπνευστικών λοιμώξεων. Το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για τις απουσίες λόγω γρίπης.

 

 

Οι μαθητές επιστρέφουν στα θρανία μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου εν μέσω ανησυχητικής αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού, γρίπης και λοιπών αναπνευστικών λοιμώξεων. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από υγειονομικής πλευράς προκαλεί πονοκέφαλο και προβληματισμό στους αρμόδιους φορείς αναφορικά με τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να τηρούν απαρέγκλιτα όλα τα μέλη της μαθητικής αλλά και εκπαιδευτικής κοινότητας.

 

 

Εν μέσω έξαρσης κορονοϊού και λοιμώξεων η επιστροφή στα σχολεία

 

 

Η συνύπαρξη κορονοϊού, γρίπης και του αναπνευστικού ιού RSV, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ λοιμώξεων στην κοινότητα, κάτι που κάνει τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου αν και για την ώρα η κατάσταση δείχνει διαχειρίσιμη. Γιορτές, ρεβεγιόν και έξοδοι των Χριστουγέννων αφήνουν ήδη το αποτύπωμά τους, καθώς μέχρι τις 27/12 έχει καταγραφεί στα λύματα της Αττικής αύξηση κατά 90% των αναπνευστικών ιών. Με φόντο την επιστροφή στα θρανία και το πρώτο κουδούνι στα σχολεία για τη νέα χρονιά πληθαίνουν οι φωνές όσων κάνουν λόγω για την αναγκαιότητα λήψης μέτρων προφύλαξης.

 

 

Ήδη τα αρμόδια Υπουργεία Παιδείας και Υγείας συζητάνε το πλαίσιο της ασφαλούς επιστροφής μαθητών στις τάξεις και θεωρείται βέβαιο πως αναμένεται να εκδώσουν και να αποστείλουν στις σχολικές μονάδες όλης της χώρας επικαιροποιημένες οδηγίες για τον περιορισμό της διασποράς του Covid-19 στο σχολικό περιβάλλον.

 

 


Επανέρχεται η διάταξη για τη δικαιολόγηση απουσιών λόγω γρίπης

 

 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ από πλευράς Υπουργείου Παιδείας σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επιστρέψουν μέτρα στα σχολεία όπως τις προηγούμενες χρονιές (πχ. υποχρεωτική χρήση μάσκας, κλείσιμο τμημάτων, υποχρεωτικά tests) αλλά εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να επιστρέψει και την τρέχουσα σχολική χρονιά το πρωτόκολλο για τις απουσίες λόγω εποχικής γρίπης. Όπως διαφαίνεται από πλευράς Υπουργείου θα ενεργοποιηθεί εκ νέου η διάταξη για τη δικαιολόγηση απουσιών λόγω γρίπης.

 

 

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την περσινή εγκύκλιο αποφασίστηκε να καταχωρούνται, χωρίς να προσμετρώνται, οι απουσίες έως πέντε εργάσιμων ημερών που οφείλονται στο εποχικό επιδημικό ρεύμα της γρίπης. Βάσει αυτής ο Σύλλογος Διδασκόντων, κατόπιν σχετικής ανακοίνωσης, αποφασίζει να καταχωρίζει αλλά να μην προσμετρά τις εν λόγω απουσίες, με την προσκόμιση από τους ενδιαφερόμενους μαθητές πρόσφατης βεβαίωσης δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη γιατρού, που να πιστοποιεί το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι απουσίες αυτές είναι πέραν του προβλεπόμενου από τις γενικότερες ή ειδικότερες διατάξεις αριθμού απουσιών.

 

 

Η εν λόγω εγκύκλιος αναμένεται σύμφωνα με το ρεπορτάζ να σταλεί σύντομα στα σχολεία σε μια προσπάθεια ανάκρουσης της αύξησης των κρουσμάτων. Στο σημείο αυτό αξίζει να τονιστεί ότι η διάταξη για τη δικαιολόγηση απουσιών λόγω γρίπης χαίρει και της αναγνώρισης των παιδιάτρων καθώς κάθε χρόνο τέτοια εποχή επαναλαμβάνουν την οδηγία “Κρατήστε τα άρρωστα παιδιά σας στο σπίτι, πριν γίνουν επικίνδυνα για τα υπόλοιπα. Τα παιδιά πρέπει να επιστρέφουν στα σχολεία όταν είναι απύρετα για τουλάχιστον 24 ώρες, ώστε να σταματήσει η διασπορά οποιουδήποτε ιού”

 

 

Το σίγουρο είναι ότι οι μαθητές δεν πρέπει να χάνουν μαθήματα, αλλά όταν στέλνουμε ένα άρρωστο παιδί στη τάξη τότε καταδικάζουμε και εκείνο και όλα τα υπόλοιπα.

 

 

WWW.DNEWS.GR

 

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας