Κρίσιμες ώρες στη Βόρεια Ελλάδα: Κλείνουν τα σύνορα, ασφυκτιούν οι ΜΕΘ, επίταξη ιδιωτικών κλινικών Κύριο

Κρίσιμες ώρες στη Βόρεια Ελλάδα: Κλείνουν τα σύνορα, ασφυκτιούν οι ΜΕΘ, επίταξη ιδιωτικών κλινικών

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται η Βόρεια Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα η Θεσσαλονίκη, όπου παρά το lockdown τα ενεργά κρούσματα εξακολουθούν να βρίσκονται στα ύψη. Αυστηρότερα μέτρα με κλείσιμο των συνόρων και επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών.

 

Τρομάζουν οι αριθμοί των κρουσμάτων στη Βόρεια Ελλάδα, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει χθες στη Θεσσαλονίκη 774 κρούσματα, ενώ σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, για πρώτη φορά τα κρούσματα ανέβηκαν σε τριψήφιο αριθμό.

 

Υπό τον φόβο της επιδημίας και της έξαρσης των κρουσμάτων η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες νέα μέτρα, μεταξύ των οποίων, το κλείσιμο των συνόρων από σήμερα στην Κρυσταλλοπηγή, και αυστηρότερους ελέγχους ακόμα και στους εργασιακούς χώρους.


Ασφυκτιούν οι ΜΕΘ

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία (σε αυτά ίσως δεν περιλαμβάνονται οι νέες διασωληνώσεις), το πρωί της Πέμπτης συνολικά στη Βόρεια Ελλάδα, Μακεδονία και Θράκη, νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ 259 ασθενείς με κορονοϊό, ενώ χθες έγιναν 120 εισαγωγές σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Οπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» ξεκίνησε τη χθεσινή εφημερία του με όλες τις κλίνες ΜΕΘ κατειλημμένες.

Προκειμένου να αποσυμφορηθεί το σύστημα έχει προκριθεί η μεταφορά ασθενών στην Αττική είτε με C-130 είτε με τρένο, με το οποίο μπορούν να μεταφερθούν περισσότεροι.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, πλήρεις είναι οι ΜΕΘ Covid-19 σε ΑΧΕΠΑ, Παπαγεωργίου και Ιπποκράτειο.

Πιο συγκεκριμένα, στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου που εφημέρευε την Πέμπτη, μέσα σε πέντε ώρες, προσήλθαν 170 πολίτες με τους παραπάνω από τους μισούς να είναι ύποπτοι για κορονοϊό ή νοσούντες ενώ η εφημερία ξεκίνησε με πληρότητα στις κλίνες των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Ίδια κατάσταση και στο ΑΧΕΠΑ που έκλεισε την εφημερία με πληρότητα στις ΜΕΘ, 90 νέες εισαγωγές, 20 ύποπτα κρούσματα και δύο διασωληνώσεις. Χωρίς κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι το Ιπποκράτειο νοσοκομείο που ξεκινά την εφημερία το πρωί της Παρασκευής.

Η κυβέρνηση υπέβαλε αίτημα στις ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης να διαθέσουν οικειοθελώς τις κλίνες τους, με διορία μίας ώρας το βράδυ της Πέμπτης, να απαντήσουν, αλλιώς προειδοποιούσε με επίταξη των κλινών ΜΕΘ.

Η απάντηση από τους κλινικάρχες ήταν αρνητική ενώ σήμερα το πρωί η κυβέρνηση προχώρησε σε επίταξη δύο κλινικών στη Θεσσαλονίκη.

 

 

Δυο ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη και το προσωπικό τους περνούν υπό τον έλεγχο της 4ης ΥΠΕ με εντολή Κικίλια από σήμερα.

Η απόφαση ισχύει από τη δημοσίευσή της και για χρονικό διάστημα 15 ημερών.

Οι δυο ιδιωτικές κλινικές (με 200 κλίνες) θα λειτουργήσουν από Δευτέρα και σε αυτές θα μεταφερθούν ασθενείς με κοροναϊό.

Μάλιστα όσοι ασθενείς νοσηλεύονταν στην κλινική και δεν είχαν κοροναϊό, θα μεταφερθούν σε άλλη μονάδα.

Μιλώντας στις κάμερες το πρωί της Παρασκευής, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών ανέφερε πως αυτό που γίνεται είναι κάτι πρωτόγνωρο και πως δεν έχουν ενημερωθεί για το πρωτόκολλο που θα ακολουθηθεί στις κλινικές που επιτάχθηκαν.

Ο Γρηγόρης Σαραφιανός δήλωσε επίσης πως το προσωπικό των κλινικών αυτών δεν είναι εκπαιδευμένο προκειμένου να αντιμετωπίσει τέτοιες περιπτώσεις και θα πρέπει να εκπαιδευτεί.

Ο κ. Σαραφιανός, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης της μιας από τις δυο κλινικές που επιτάσσονται είπε ακόμα ότι ο λόγος για τον οποίο δεν δέχονταν ασθενείς Covid μέχρι σήμερα αλλά ασθενείς άλλων παθήσεων ήταν η μεταδοτικότητα η οποία πιθανότατα θα τους έφερνε αντιμέτωπους με αγωγές και μηνύσεις.

Επίσης εξήγησε πως υπήρχε επικοινωνία με όλους τους συναδέλφους και πως όλοι αρνήθηκαν για τους δικούς τους λόγους και με δική τους ευθύνη.
Υπ. Υγείας: Γιατί κρίθηκε απαραίτητη η επίταξη κλινικών

Από την πλευρά του το υπουργείο Υγείας επισήμανε με ανακοίνωση του πως «κατά τη διάρκεια του πρώτου, όπως και του δεύτερου κύματος της πανδημίας COVID-19, το Υπουργείο Υγείας ενέταξε στον εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης της κρίσης, τόσο τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα στρατιωτικά νοσοκομεία και την ΠΦΥ όσο και κλίνες απλές και ΜΕΘ non COVID του ιδιωτικού τομέα, σε αγαστή συνεργασία.

Στο νομό Θεσσαλονίκης και μετά το πολύ επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο που δοκιμάζει τα όρια των νοσοκομείων όπως και του προσωπικού, κρίθηκε απαραίτητο να λειτουργήσουν απλές κλίνες COVID-19 και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Όπως αναφέρει το υπουργείο, η επίταξη ιδιωτικών νοσοκομείων κρίθηκε απαραίτητα «αφ’ ενός διότι τα νοσοκομεία του ΕΣΥ πρέπει να συνεχίσουν με ασφάλεια τις εφημερίες, τους αφ’ ετέρου διότι πρέπει να αποφευχθεί η πιθανότητα ενδο-νοσοκομειακής διασποράς του κοροναϊού λόγω του ραγδαία αυξανόμενου αριθμού των νοσηλευόμενων».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση απεστάλη σχετικό αίτημα προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και παρά την προσπάθεια, δεν κατέστη δυνατή η εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης.

«Κατόπιν τούτου, βάσει του σχεδίου που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Υγείας και στο πλαίσιο του σχετικού νόμου που έχει ψηφιστεί στη Βουλή, από σήμερα 20/11/2020 με βάση το ΦΕΚ 5148, επιτάσσονται 2 ιδιωτικά θεραπευτήρια και το προσωπικό τους και τίθενται στη διάθεση της 4ης ΥΠΕ», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Υπενθυμίζεται πως χτες το βράδυ στις 21:00, εξέπνευσε το τελεσίγραφο που είχε δώσει το υπ. Υγείας στους ιδιοκτήτες κλινικών.

Στο σχετικό έγγραφο του γενικού γραμματέα των Υπηρεσιών Υγείας προς την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών αναφέρεται ότι έχουν αποσταλεί έγγραφες προσκλήσεις, αλλά έχουν γίνει και προφορικές για την εθελοντική διάθεση κλινών νοσηλείας ασθενών Covid-19, εντός της περιφερειακής ενότητα Θεσσαλονίκης, λόγω των ιδιαίτερων έκτακτων και επειγουσών συνθηκών που επικρατούν από την εξάπλωση της Covid-19 και τα μέλη τους έχουν αρνηθεί, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

 

πηγή πληροφοριών: dikaiologitika.gr,  in.gr

 

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας