Νηστεία Σαρακοστής: Τι τρώνε και τι όχι για 40 ημέρες, πώς και γιατί ωφελεί την υγεία μας; Κύριο

Νηστεία Σαρακοστής: Τι τρώνε και τι όχι για 40 ημέρες, πώς και γιατί ωφελεί την υγεία μας;

Αυτοί που κρατούτν τη νηστεία για 40 ημέρες είναι συνήθως άνθρωποι βαθιά θρησκευόμενοι. Από την άλλη, ειδικά τα τελευταία χρόνια, δεν λείπουν

και αυτοί που θεωρούν ότι είναι μία καλή ευκαιρία για να κάνουν μία διατροφή-αποτοξίνωση, αφού η μεγάλη νηστεία ολοκληρώνεται το Μεγάλο Σάββατο.

Η Μεγάλη Σαρακοστή είναι χριστιανική χρονική περίοδος νηστείας. Είναι η αρχαιότερη από τις μεγάλες νηστείες της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Καθιερώθηκε τον 4ο αιώνα μ.Χ. Αρχικά διαρκούσε έξι εβδομάδες ενώ αργότερα προστέθηκε και η έβδομη εβδομάδα. Ονομάζεται "Σαρακοστή" γιατί περιλαμβάνει σαράντα ημέρες νηστείας, δηλ. από την Καθαρή Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή πριν το Σάββατο του Λαζάρου, οπότε ακολουθεί η Κυριακή των Βαΐων και η Μεγάλη Βδομάδα. "Μεγάλη" Σαρακοστή ονομάζεται όχι για τη μεγάλη διάρκειά της αλλά για τη σημασία της που γίνεται σε ανάμνηση των Παθών του Χριστού. Αποτελεί την προετοιμασία των πιστών για τη γιορτή της Ανάστασης του Χριστού. Στη πραγματικότητα μαζί με την εβδομάδα των Αγίων Παθών είναι πεντηκονθήμερη περίοδος.»

Τι περιλαμβάνει η διατροφή όσων νηστεύουν:

Απαγορεύονται κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά, λάδι και κρασί.
Μόνο τα Σάββατα και τις Κυριακές επιτρέπονται το λάδι και το κρασί, εκτός φυσικά από το Μεγάλο Σάββατο.
Στις 25 Μαρτίου και την Κυριακή των Βαΐων όσοι νηστεύουν τρώνε ψάρι.

Η νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής αποτελεί μια πνευματική διαδικασία και ταυτόχρονα μια ευκαιρία για φυσική αποτοξίνωση του οργανισμού από την κατανάλωση ζωικών προϊόντων. Νηστεύοντας για 40 ημέρες, ο οργανισμός έχει την ευκαιρία να αποβάλλει τις τοξίνες και ταυτόχρονα είναι μια ιδανική ευκαιρία για την απώλεια του περιττού βάρους.

Σε όλη την διάρκεια της νηστείας η αρτηριακή πίεση, η χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια μειώνονται σημαντικά αφού απαγορεύεται η κατανάλωση κρέατος, τα οποία αντικαθίστανται από όσπρια, λαδερά, θαλασσινά, φρούτα και λαχανικά. Η υιοθέτηση αυτής της τακτικής φαίνεται ότι προλαβαίνει την εκδήλωση καρκίνου του παχέος εντέρου και καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα. Επίσης η κατανάλωση φυτικών ινών, μειώνει τη γλυκόζη και τα λιπίδια και χαρίζει ευεξία και μακροζωία. Οι όποιοι κίνδυνοι εγκυμονούν από την παραδοσιακή διατροφή της Σαρακοστής περιορίζονται στη στέρηση πρωτεϊνών και σιδήρου λόγω της μη κατανάλωσης κρέατος.

Πιο συγκεκριμένα η νηστεία ενισχύει την υγεία μας με τους παρακάτω μηχανισμούς:

· Μειώνει τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα δηλαδή της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων με αποτέλεσμα τη μείωση της αθηρωμάτωσης, των καρδιαγγειακών παθήσεων, του εμφράγματος, των εγκεφαλικών επεισοδίων και της υψηλής πίεσης.

· Αυξάνει την πρόσληψη των καλών λιπαρών οξέων με την κατανάλωση θαλασσινών, ελαιόλαδου και ξηρών καρπών.

· Μειώνει τον κινδύνου για δυσκοιλιότητα και καρκίνου του παχέος εντέρου μέσω της αυξημένης διατροφικής πρόσληψης φυτικών ινών.

· Καταπολεμά την παχυσαρκία μέσω της αποφυγής των θερμιδικά αυξημένων τροφών.

· Αυξάνει την πρόσληψη φυτοχημικών ουσιών όπως οι βιταμίνες, τα φλαβονοειδή και καροτενοειδή, το λυκοπένιο και το σελήνιο οι οποίες βοηθούν το καρδιαγγειακό σύστημα, μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου και βελτιώνουν τις πνευματικές ικανότητες.

· Βοηθά την καρδία, το ανοσοποιητικό σύστημα, το νευρικό σύστημα και την πνευματική εγρήγορση, καθώς τα θαλασσινά που επιτρέπονται κατά τη νηστεία είναι υψηλής διατροφικής αξίας σε ω3 λιπαρά οξέα.

· Τα όσπρια σε συνδυασμό με τα θαλασσινά προσφέρουν πρωτεΐνες, βιταμίνη Β12, σίδηρο και φυλλικό οξύ που αντικαθιστούν εκείνες που δεν παίρνει ο οργανισμός λόγω αποχής από τροφές ζωικής προέλευσης.

Συνοπτικά βλέπουμε ότι η νηστεία δεν είναι μόνο καλή από θρησκευτικής απόψεως αλλά όταν γίνεται με ισορροπημένο τρόπο και ποικιλία τροφών, μπορεί να είναι εξαιρετικά ωφέλιμη για την υγεία. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να τονίσουμε ότι άτομα με πρόβλημα υγείας, οι γυναίκες που εγκυμονούν ή θηλάζουν, τα παιδιά, οι έφηβοι και άτομα με έλλειψη σιδήρου είναι απαραίτητο να συμβουλεύονται το γιατρό τους πριν ξεκινήσουν τη νηστεία.

Δρ. ΨΥΧΑΡΑΚΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ Μ.D. Ph.D

ΕΙΔΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ

ΓΕΝΙΚΗΣ-ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

Πηγές:iefimerida.gr , ekriti.gr

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας