Υπουργείο Υγείας: Πόσα κλείστηκαν και πώς αλλάζουν τα ραντεβού για εμβόλια - Τι ισχύει με τους θανάτους στη Νορβηγία Κύριο

Υπουργείο Υγείας: Πόσα κλείστηκαν και πώς αλλάζουν τα ραντεβού για εμβόλια - Τι ισχύει με τους θανάτους στη Νορβηγία

Όπως κάθε Δευτέρα, έτσι και σήμερα 18 Ιανουαρίου, η Μαρία Θεοδωρίδου (Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών) και ο Μάριος Θεμιστοκλέους (Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας) προχωρούν σε ενημέρωση για τον εμβολιασμό στη χώρα μας.

 

Ξεκινώντας την ενημέρωση, η κα Θεοδωρίδου ανέφερε ότι το κρύο είναι σύμμαχος του κορονοϊού και όχι των ανθρώπων, με αφορμή τη σημερινή, ιδιαίτερα κρύα ημέρα σε όλη τη χώρα.

 

Αναφερόμενη στους θανάτους στη Νορβηγία σε υπερήλικους σε σχέση με τον εμβολιασμό, η κα Θεοδωρίδου τόνισε ότι εξετάστηκαν διεξοδικά όλα τα περιστατικά και μόλις πριν από λίγες ώρες εκδόθηκε ανακοίνωση ότι δεν υπάρχει συσχέτιση αυτών των θανάτων με τα εμβόλια κατά του κορονοϊού. «Είναι σύνηθες σε μαζικούς εμβολιασμούς να γίνεται συζήτηση για ανεπιθύμητες ενέργειες», συμπλήρωσε.

 

Σχετικά με την έκτη δόση του εμβολίου της Pfizer ανα μπουκαλάκι, διευκρίνισε ότι το εμβόλιο δεν προκαλεί τη νόσο, ενώ αν κάποιος εμβολιασμένος νοσήσει είναι γιατί η λοίμωξή του είχε δρομολογηθεί πριν τον εμβολιασμό. «Δεν θετικοποιεί το εμβόλιο το rapid test ή τον μοριακό έλεγχο» τόνισε η κα Θεοδωρίδου.

 

Τέλος, αν εμβολιαστεί κάποιος για τον κορονοϊό, σχετικά με το πώς θα γίνεται το εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο και την γρίπη, τόνισε ότι πρέπει να έχει απόσταση 15 ημερών.

 

Η κα Θεοδωρίδου ευχαρίστησε τους ηλικιωμένους που εμβολιάστηκαν αυτές τις ημέρες «με χαμόγελο και αυτοπεποίθηση».


Θεμιστοκλέους: Διαθέσιμα ραντεβού για εμβόλια σε όλη τη χώρα, πώς αλλάζουν τα ραντεβού

 

Ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, μόλις πήρε το λόγο, τόνισε ότι μέχρι σήμερα έχουν κλειστεί 372 χιλιάδες ραντεβού και για την πρώτη και για την δεύτερη δόση και τόνισε ότι ακόμα υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού σε όλη την χώρα.

 

Όσον αφορά στους εμβολιασμούς, τόνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση όταν κάποιος εμβολιαστεί με την πρώτη δόση να μην υπάρχει διαθέσιμη η δεύτερη.

 

Στη συνέχεια, έδωσε χρήσιμες πληροφορίες για τους πολίτες:

 

Αν έναςπολίτης είναι γραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση και πάρει sms πρέπει να επιβεβαιώσει το ραντεβού. Αν δεν το επιβεβαιώσει, μπορεί να κλείσει ραντεβού μέσω της πλατφόρμας είτε μέσω φαρμακείο, είτε μέσω ΚΕΠ και δεν χάνει την σειρά του.

 

Σε περίπτωση που κάποιος θέλει να επιλέξει εμβολιαστικό κέντρο κοντά στην εργασία του, τότε μπορεί να αλλάξει τον ταχυδρομικό κώδικα και πρόσθεσε ότι αν κάποιος κλείσει ραντεβού και δεν προσέλθει θα μπορεί να ξανακλείσει ραντεβού μετά από έναν μήνα για να μη χαθούν «πολύτιμες δόσεις εμβολίου», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

«Είμαστε στις πρώτες χώρες σε χαμηλό αριθμό χαμένων δόσεων, αν χρειαστεί στελέχη των ενόπλων δυνάμεων θα συνδράμουν στον εμβολιασμό για να μην χαθεί καμία δόση».

 

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα των νησιών, τόνισε ότι αυτό τηρείται και μέχρι τέλος του μήνα θα έχουν εφοδιαστεί 31 μεγάλα νησιά. «Τα νησιά των μόνιμων κατοίκων κάτω των 1.000 θα μπορούν να εμβολιαστούν την ίδια στιγμή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

«Αν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, στο τέλος του δεύτερου τριμήνου θα εμβολιαστούν οι νεότεροι πολίτες», κατέληξε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας