Όλη η αλήθεια για το καθεστώς εξαήμερης εργασίας – Δείτε αναλυτικά παραδείγματα Κύριο

22 Απρ 2024
Όλη η αλήθεια για το καθεστώς εξαήμερης εργασίας – Δείτε αναλυτικά παραδείγματα

Από τη Δευτέρα 1η Ιουλίου 2024, χιλιάδες εργαζόμενοι στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα αναμένεται να μπουν σε καθεστώς εξαήμερης εργασίας

 

Πληροφορίες αναφέρουν πως το καθεστώς της εξαήμερης εργασίας που θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου θα αφορά το δημόσιο, τη ΔΕΚΟ, τις τράπεζες, τις επιχειρήσεις, τους οργανισμούς και τις εκμεταλλεύσεις συνεχούς λειτουργίας που εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας.

 

Οι εργοδότες θα έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν από τους εργαζόμενούς τους να δουλέψουν και την 6η ημέρα και να έχουν προσαύξηση 40% στο ημερομίσθιο τους.

 

Η εξαήμερη εργασία

 

Η εξαήμερη εργασία καθίσταται επιτρεπτή υπό τους παρακάτω όρους:

 

Είναι υποχρεωτική η προδήλωση της 6ης ημέρας της εβδομάδας στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.
Θα πρέπει να δηλώνεται η 6η ημέρα της εβδομάδας αλλά και να αποδεικνύεται αυτό ενώπιον της Επιθεώρησης Εργασίας του αιφνίδιου και εξαιρετικού φόρτου εργασίας για τις επιχειρήσεις μη συνεχούς λειτουργίας
Δεν δίνεται η δυνατότητα υπέρβασης των 8 ωρών ημερησίως και απαγορεύεται η υπερεργασία και η υπερωρία.
Θα πρέπει να είναι προσαυξημένο κατά 40%το ημερομίσθιο για την 6η ημέρα απασχόλησης.

 

Πού απαγορεύεται το καθεστώς εξαήμερης εργασίας

 

Ωστόσο το καθεστώς της εξαήμερης εργασίας έχει και απαγορεύσεις. Δηλαδή: Δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 8 ώρες η απασχόληση των εργαζομένων, κατά την πρόσθετη ημέρα και δεν θα επιτρέπεται η πραγματοποίηση υπερεργασίας και υπερωριακής απασχόλησης. Εάν όμως οι επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις έχουν νυχτερινές βάρδιες πενθημέρου (00:00-06:00), τότε δεν θα επιτρέπεται επ’ ουδενί η απασχόλησή τους 6η μέρα κατά τη νυχτερινή βάρδια.

 

Τι ισχύει σήμερα

 

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία η εξαήμερη απασχόληση εφαρμόζεται κυρίως σε κλαδικές συμβάσεις των εργαζομένων του επισιτισμού και του τουρισμού. Δηλαδή εάν οι μισθωτοί εργαζόμενοι του επισιτισμού δουλέψουν σε ημέρες ανάπαυσής τους, τότε θα πάρουν μια επιπλέον αποζημίωση που θα είναι ίση με ένα ημερομίσθιο για κάθε ημέρα ανάπαυσης που εργάστηκαν. Το ημερομίσθιο αυτό θα είναι προσαυξημένο κατά 75% εάν η απασχόληση του εργαζόμενου αυτού σε ημέρα ανάπαυσης λάβει χώρα καθ’ ημέραν Κυριακή ή σε ημέρα θεσμοθετημένης από την εργατική νομοθεσία αργίας.

 

Σύμφωνα με την 14.02.1984 ΕΓΣΣΕ, η εβδομαδιαία διάρκεια της εργασίας ορίσθηκε σε 40 ώρες (συμβατικό εβδομαδιαίο ωράριο), ενώ παράλληλα με ΕΓΣΣΕ καθιερώθηκε το πενθήμερο σύστημα εργασίας, κατά το οποίο ο χρόνος εργασίας της 6ης ημέρας κατανέμεται σε 5 ημέρες (5 Χ 8 = 40 ώρες/ εβδ.), χωρίς όμως να καταργηθεί το σύστημα εξαήμερης εργασίας. Το πλήρες συμβατικό ωράριο εργασίας των 40 ωρών και η δυνατότητα κατανομής των ωρών εργασίας σε πέντε ή σε έξι ημέρες της εβδομάδας καταγράφηκε και επιβεβαιώθηκε και με το άρθρο 55 του Ν. 4808/2021.

 

Για το καθεστώς εξαήμερης εργασίας μίλησε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Παναγιώτης Τσακλόγλου στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ “Newsroom”.

 

«Αυτό είναι κάτι το οποίο ισχύει ήδη για τις περισσότερες περιπτώσεις. Αυτό ισχύει σε όλες τις χώρες στον κόσμο. Δεν είναι υποχρεωτική η εξαήμερη εργασία. Υπάρχουν ορισμένες επιχειρήσεις, οι λεγόμενες συνεχούς ροής- για παράδειγμα εάν έχει κάποιος ένα εργοστάσιο που έχει μια ιψικάμινο αυτό δεν μπορεί να σταματήσει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου να προσαρμόζει τα ωράρια κατά τον αντίστοιχο τρόπο», σημείωσε ο κ. Τσακλόγλου. Και συνέχισε λέγοντας πως «αυτό που γίνεται σε ορισμένες περιπτώσεις είναι το ότι δίνεται δικαίωμα στον εργοδότη να ζητήσει κάποια υπερεργασία από τον εργαζόμενο του. Εάν ο εργοδότης το ζητήσει τότε θα πρέπει να συμφωνήσει και ο εργαζόμενος. Και για αυτό θα πρέπει -πέρα από αυτό το διάστημα – να καταβληθεί η εξτρά αμοιβή».

 

Μεταξύ άλλων ξεκαθάρισε πως η εξαήμερη εργασία δεν είναι σε τακτική βάση, αλλά μπορεί να είναι και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, εφόσον υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο μερών (εργοδότη-εργαζόμενου). Αυτό μπορεί να γίνει και σε έκτακτη βάση, συμπλήρωσε.

 

 

Τι ισχύει εάν ο εργαζόμενος αρνηθεί

 

Επίσης ρωτήθηκε τι θα γίνει εάν ο εργαζόμενος αρνηθεί να δουλέψει 6ήμερη εργασία. «Το κομμάτι που έχει σχέση με την υπερεργασία είναι διευθυντικό δικαίωμα. Δηλαδή πρέπει να το ζητήσει κανείς και πρέπει να το κάνει υπερωριακό. Σε αυτό θα πρέπει να συμφωνήσει και ο εργαζόμενος. Είδα δημοσιεύματα να γράφουν πως η εξαήμερη εργασία θα εφαρμοστεί σε όλους τους κλάδους ακόμη και στο δημόσιο κλπ. Αυτά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», απάντησε και ανέφερε πως η εξαήμερη εργασία «έχει νομοθετηθεί για ορισμένους ακόμα κλάδους – για αυτούς που ήταν στους λεγόμενους συνεχούς ροής, τους οποίους δεν τους είχαμε καλύψει προηγουμένως».

 

Ενώ όσον αφορά στο εάν μπορεί η εξαήμερη εργασία να εφαρμοστεί και στους εργαζόμενους σε ΔΕΚΟ είπε πως αυτό μπορεί να γίνει μόνο εάν συμβεί κάτι υπερ-έκτακτο και παρέθεσε ένα παράδειγμα:

 

«Μπορεί να χρειαστεί να γίνει αναβάθμιση στα πληροφοριακά συστήματα και να απασχοληθούν για κάποιο χρονικό αντίστοιχοι εργαζόμενοι και να παράσχουν εργασία μέσα στο Σαββατοκύριακο», είπε. Αυτό γίνεται. Το είδα και στον ΕΦΚΑ που έγινε πρόσφατα συμπλήρωσε και ανέφερε πως αυτό είναι κάτι το οποίο είναι έκτακτο δεν πρόκειται να γίνει σε τακτική βάση. Αυτό που άκουσα ότι μπορεί να γίνει σε σχολεία και σε Πανεπιστήμια, αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, είπε μεταξύ άλλων.

 

 

Ο κ. Τσακλόγλου εκτίμησε πως το καθεστώς αυτό δεν μπορεί να εφαρμοστεί στους εργαζόμενους των ΚΕΠ. Μου φαίνεται πολύ απίστευτο να γίνει αυτό στο ΚΕΠ, δήλωσε σχετικά.

 

«Υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που μπορεί να δουλεύουν κάθε μέρα. Για παράδειγμα τα εστιατόρια μπορεί να δουλεύουν κάθε μέρα, τα σούπερ μάρκετ δουλεύουν και το Σάββατο. Μπορεί να έχει κάποιος ένα συμβόλαιο το οποίο θα λέει πχ ότι έχει τους ανθρώπους που δουλεύουν κανονικά, αλλά δουλεύουν 6 μέρες τα οποία είναι σε εναλλαγή. Κάνουν το 5νθήμερο το οκτάωρο και κάνουν ένα παραπάνω. Μπορεί σε κάποιες άλλες περιπτώσεις όπως είναι με τα σούπερ μάρκετ να είναι για πχ 6ωρο. Είναι 6ήμερο, είναι 6,3 ώρες κάθε μέρα. Δηλαδή είναι για μικρότερο χρονικό διάστημα που καλύπτει κανείς το 40 ωρο κλπ. Αυτό εξαρτάται από τον κλάδο, τις ανάγκες του», τόνισε με έμφαση.

 

Επίσης επεσήμανε πως μπορεί ο εργοδότης να πληρώσει τις υπερωρίες του εργαζομένου, αλλά συγχρόνως να του δώσει και το επίδομα της Κυριακής. Αυτό ισχύει εάν είναι και υπερωριακά και Κυριακή, τόνισε με έμφαση. Αυτό που άκουσα περί γενικευμένης επιστροφής στο εξάωρο δεν ισχύει. Δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα διευκρίνισε.

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας