Υπ. Εργασίας:Ιδρύεται Τμήμα Καταπολέμησης Αδήλωτης Εργασίας Κύριο

Υπ. Εργασίας:Ιδρύεται Τμήμα Καταπολέμησης Αδήλωτης Εργασίας

Πιλοτικό πρόγραμμα μεικτών ελέγχων από όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους, με στόχο την

καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, ξεκινά από τον επόμενο μήνα. Παράλληλα, διευρύνεται το μητρώο παραβατικότητας των επιχειρήσεων, συστηματοποιούνται οι έλεγχοι και ιδρύεται Τμήμα Καταπολέμησης Αδήλωτης Εργασίας.

Αυτό ανακοίνωσε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για τον Εθνικό Οργανισμό Διαπίστευσης, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει ήδη εκπονήσει έναν οδικό χάρτη 25 δράσεων που θα «ξεδιπλώνεται» μέχρι το 2019, ο οποίος θα παράξει σημαντικά αποτελέσματα στον τομέα της αδήλωτης εργασίας μαζί με τις κοινές δράσεις των ελεγκτικών μηχανισμών, όπως είναι το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Ελέγχου, η Οικονομική Αστυνομία και το Σώμα Επιθεώρηση Εργασίας. «Έχουμε πλήρη γνώση της εκτεταμένης απορύθμισης της αγοράς και της εργοδοτικής αυθαιρεσίας», ανέφερε η κ. Αχτσιόγλου, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι «θα διευρυνθεί το μητρώο παραβατικότητας επιχειρήσεων, οι οποίες πλέον δεν θα έχουν πρόσβαση σε δημόσιο χρήμα ή προγράμματα».

Υπεραμυνόμενη των τροπολογιών που έχουν κατατεθεί από το υπουργείο Εργασίας στο νομοσχέδιο, σημείωσε ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι η βελτίωση των εργασιακών δικαιωμάτων που έχουν συμπιεστεί». Αναφερόμενη στην τροπολογία με την οποία καθιερώνεται η 1η Μαϊου ως υποχρεωτική αργία με νόμο, και όχι με υπουργική απόφαση, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, έκανε λόγο για συμβολικό και ουσιαστικό χαρακτήρα. «Είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής στους αγώνες των εργαζομένων για βελτίωση των συνθηκών εργασίας και για ένα καλύτερο μέλλον.

Συνδέεται με τους αγώνες όλων των εργαζομένων, με την παγκόσμια διεκδίκηση για καλύτερους όρους και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Τιμούμε παράλληλα τους εργάτες που έδωσαν το αίμα τους», υπογράμμισε η υπουργός Εργασίας. Επίσης, μίλησε για ουσιαστικό περιεχόμενο αυτής της τροπολογίας απέναντι σε μία Ευρώπη, όπου «η ανάπτυξη περνά μέσα από τη συμπίεση των εργασιακών δικαιωμάτων, με τους εργοδότες να καρπώνονται τους κόπους των εργαζομένων». «Η κυβέρνηση προσπαθεί, σε μία ιδιαίτερα δυσμενή χρονική περίοδο, να ανατρέψει την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και των εργασιακών δικαιωμάτων», πρόσθεσε.

Ακόμη, η κ. Αχτσιόγλου έδωσε έμφαση στην τροπολογία, με την οποία ιδρύεται Τμήμα Καταπολέμησης Αδήλωτης Εργασίας, τονίζοντας ότι υποδηλώνει την κυβερνητική προτεραιότητα για επιβολή της νομιμότητας στην εργασία, συστηματοποιώντας και διευρύνοντας την προσπάθεια καταπολέμησής της». «Μέσα από μία ολοκληρωμένη στρατηγική, αξιοποιώντας την εμπειρία των ελεγκτικών μηχανισμών και αναβαθμίζοντας το πληροφοριακό σύστημα, μαζί με την εμπλοκή των εργοδοτικών και κοινωνικών φορέων, θεωρούμε ότι ήρθε η ώρα, ενεργά, να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους», κατέληξε η υπουργός Εργασίας.

Σύμφωνα με το «Έθνος», οι συντονισμένοι έλεγχοι ξεκινούν με τη μέθοδο του risk analysis (ανάλυση επικινδυνότητας) στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος που μπαίνει σε εφαρμογή από τον Μάιο στην Αττική, με μεικτά κλιμάκια από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), το Περιφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο Ασφάλισης (Π.Ε.Κ.Α.) του ΕΦΚΑ και την Οικονομική Αστυνομία.

Οι κλάδοι στους οποίους θα γίνουν και οι περισσότεροι έλεγχοι και οι οποίοι παρουσιάζουν την μεγαλύτερη παραβατικότητα είναι: τουρισμός και εστίαση (π.χ. εστιατόρια, ταβέρνες, αίθουσες δεξιώσεων, μεζεδοπωλεία, καφετέριες, μπαρ, κέντρα διασκέδασης κ.ά.), εμπόριο, παροχή υπηρεσιών, υπηρεσίες φασόν (π.χ. ένδυση), μεταποίηση κ.ά. Για να υπάρξει ασφαλές δείγμα, στόχος είναι οι έλεγχοι του πιλοτικού προγράμματος να ξεπεράσουν τους 1.100. Παράλληλα τρέχουν και εντατικοποιούνται εν όψει καλοκαιρινής σεζόν και οι καθιερωμένοι έλεγχοι του ΣΕΠΕ σε όλη την Ελλάδα, με έμφαση στα νησιά και στις τουριστικές περιοχές. 

Οι έλεγχοι θα κατευθύνονται από τον υπερ-επιθεωρητή του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Πρόκειται για το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) που είναι διασυνδεδεμένο με τα συστήματα του ΕΦΚΑ, του υπουργείου Εργασίας (Εργάνη) και της Γενικής Γραμματείας Εσόδων, ώστε να υπάρχει πλήρης εικόνα της παραβατικότητας και οι έλεγχοι να κατευθύνονται εκεί όπου πραγματικά χρειάζεται.

Οσο διευρύνεται η βάση δεδομένων του τόσο η «ανάλυση κινδύνου» θα είναι ακριβέστερη. Ετσι οι επιτελείς μπορούν να εντοπίζουν με το πάτημα ενός κουμπιού τους υπότροπους εργοδότες, τους κλάδους με τη μεγαλύτερη παραβατικότητα, αλλά και τους πιθανούς νέους παραβάτες.

Γι' αυτό οι έλεγχοι του πιλοτικού προγράμματος θα είναι στοχευμένοι με τη μέθοδο της ανάλυσης επικινδυνότητας και με συγκεκριμένα κριτήρια (π.χ. συχνές απολύσεις - προσλήψεις, μεγάλος όγκος εργαζομένων με μερική απασχόληση και λίγες ώρες την εβδομάδα κ.ά.). Σε όλες τις επιχειρήσεις θα ακολουθήσει αιφνιδιαστικός επανέλεγχος ύστερα από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ώστε να μετρηθεί και ο βαθμός συμμόρφωσης. Στόχος είναι η ανασφάλιστη να πέσει κάτω από το 10% και για την υποδηλωμένη να υπάρχει συμμόρφωση τουλάχιστον στο 25%.

Με το σαφάρι ελέγχων «κουμπώνει» σταδιακά και η διεύρυνση του μητρώου παραβατικότητας, ώστε να αποκλείονται από δημόσιο και ευρωπαϊκό χρήμα οι συστηματικοί παραβάτες. Ο σχεδιασμός προβλέπει πως εντός του καλοκαιριού θα ψηφιστεί ρήτρα που θα προβλέπει πως όσοι υποπίπτουν σε σοβαρές και πολύ σοβαρές παραβάσεις θα αποκλείονται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από κοινοτικά κονδύλια (ευρωπαϊκά προγράμματα, ΕΣΠΑ) και δημόσιο χρήμα (συμβάσεις με φορείς του Δημοσίου κ.λπ.)

 

 

dikaiologitika.gr

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας