alexandriamou.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 06 Απριλίου 2020

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας προβλέπονται νέα προσωρινά περιοριστικά μέτρα στους χώρους λατρείας,

όλων των θρησκειών και δογμάτων για το διάστημα από 12.04.2020 έως και 20.4.2020.

Οι νέες ρυθμίσεις για την αποτροπή μετάδοσης του κορονοϊού στους χώρους λατρείας προβλέπουν μεταξύ άλλων τα εξής:

α) Απαγορεύονται, παρουσία κοινού, οι λειτουργίες, λατρευτικές συνάξεις, ιεροπραξίες και πάσης φύσεως θρησκευτικές τελετές σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους

θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότητας, στο σύνολο της Επικράτειας, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας.

β) Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών κεκλεισμένων των θυρών, αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό λειτουργό και βοηθητικό προσωπικό (πχ ιεροψάλτης) των οποίων

ο συνολικός αριθμός δεν υπερβαίνει τα 4 φυσικά πρόσωπα. Ο κατά νόμο θρησκευτικός λειτουργός είναι υπεύθυνος για να λάβει όλα τα προσήκοντα μέτρα σύμφωνα με την ΚΥΑ.

Δεν επιτρέπεται, ούτε κεκλεισμένων των θυρών, η τέλεση λειτουργιών σε χώρους λατρείας που βρίσκονται σε ιδιωτικά κτήματα, κτίρια κλπ.

γ) Απαγορεύεται η επίσκεψη κοινού, ατομικά ή ομαδικά, στα μοναστήρια. Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών και ακολουθιών στα μοναστήρια χωρίς την παρουσία κοινού.

δ) Επιτρέπεται, επιπλέον της τηλεοπτικής και ραδιοφωνικής, και η αυτοτελής διαδικτυακή μετάδοση της λειτουργίας.

Με επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, κ. Νίκη Κεραμέως ζητά ο Τάσος Μπαρτζώκας να συνεχιστεί απρόσκοπτα η διανομή των σχολικών γευμάτων σε μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μεταφέροντας της την αγωνία που βιώνουν πολλοί γονείς, ως επί το πλείστον με χαμηλά εισοδήματα.

Είναι αξιέπαινη κάθε δωρεά υγειονομικού υλικού ή εξοπλισμού προς υπηρεσίες της χώρας μας αυτή την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε και με ιδιαίτερη βαρύτητα.
¨Λέμε ΝΑΙ στην ΠΡΟΣΦΟΡΑ και στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ...ΟΧΙ στον ΠΑΝΙΚΟ¨

Κατηγορία Επιχειρείν

Σύμφωνα με την αριθ. 55/Α’/11-3-2020 άρθρο 10 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ορίζεται ότι «1. Κατά το διάστημα λήψης των μέτρων αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19,

Αυτήν την χρονιά, λόγω της Πανδημίας, καλούμαστε να γιορτάσουμε το Πάσχα με έναν αλλιώτικο τρόπο. Η Πασχαλινή έκθεση είναι καθιερωμένη από «Τα Παιδιά της Άνοιξης» κάθε χρόνο και αποτελεί θεσμό για τον κόσμο που αγαπά, στηρίζει,

Κατηγορία Εκπαίδευση

Η τηλεκπάιδευση στην ΕΡΤ2 συνεχίζεται και τα παιδιά φαίνεται πως ανταποκρίνονται θετικά στην προσπάθεια αυτή. Κάθε πρωί στις 10:00, λοιπόν, οι μαθητές του δημοτικού μπορούν να παρακολουθούν παραδόσεις όλων των βασικών μαθημάτων ώστε να μην χάνουν την επαφή τους με τα σχολικά μαθήματα. 

Κατηγορία Εκπαίδευση

Ορατή θα είναι την Τρίτη η ροζ Σελήνη, δηλαδή η πρώτη πανσέληνος της Άνοιξης. Το όνομα δόθηκε από τους Ιθαγενείς της Αμερικής χάρη στο χρώμα ενός άγριου λουλουδιού που φυτρώνει την ίδια εποχή.

Το χρώμα της πανσελήνου θα είναι σχετικά πορτοκαλί και αυτό γιατί η ατμόσφαιρα της Γης διαλύει τα μπλε και πράσινα κύματα φωτός και αφήνει μόνο τα κόκκινα, τα πορτοκαλί και τα κίτρινα.

Το φεγγάρι θα βρεθεί πολύ κοντά στην Γη με αποτέλεσμα να φαίνεται 30% πιο φωτεινό και 14% μεγαλύτερο. Η ελλειπτική τροχιά της σελήνης σημαίνει ότι το σημείο που θα πλησιάσει την Γη θα είναι περίπου στα 220.000 μίλια.

Σύμφωνα με τους αστρονόμους αυτή η υπερπανσέληνος θα είναι η δεύτερη από τις συνολικά τρεις φέτος αλλά αναμένεται να είναι η πιο εντυπωσιακή.

Κατηγορία Γενικά

Η διαδικασία για τις μειώσεις των ενοικίων κατά 40%, για εργαζόμενους και επιχειρηματίες, στο πλαίσιο των μέτρων, λόγω της υγειονομικής κρίσης αποσαφηνίζονται με τις αποφάσεις του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Η μείωση αφορά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, στους επιχειρηματίες που αναγκαστικά λόγω της πανδημίας έβαλαν λουκέτο, όπως επίσης και τους εργαζόμενους των παραπάνω επιχειρήσεων, καθώς και όλων των εργαζομένων που είναι δικαιούχοι του επιδόματος των 800 ευρώ.

Για τη μείωση του ενοικίου της επαγγελματικής στέγης, ο επιχειρηματίας– εργοδότης θα πρέπει να καταθέσει αίτηση-υπεύθυνη δήλωση στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, στην οποία θα αναγράφει ότι έχει διακοπεί η κύρια δραστηριότητα της επιχείρησής του, επειδή υπάγεται στη λίστα των κωδικών δραστηριότητας (ΚΑΔ), οι οποίοι αναστέλλουν τη λειτουργία τους.

Ακολούθως θα πρέπει να παραδώσει στον ιδιοκτήτη του ακινήτου στο οποίο στεγάζεται η επιχείρησή του, ένα αντίγραφο της υπεύθυνης δήλωσής του, μέχρι τις 10 Απριλίου.
Η μείωση του ενοικίου α΄ κατοικίας

Για τη μείωση του ενοικίου της πρώτης κατοικίας, η διαδικασία είναι η ακόλουθη:
O εργοδότης θα παραδώσει αντίγραφο της υπεύθυνης δήλωσης που έχει ή θα καταθέσει στην ΕΡΓΑΝΗ για την αναστολή της δραστηριότητάς του, σε κάθε εργαζόμενό του, του οποίου έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας και η μισθοδοσία του.

Στη συνέχεια ο εργαζόμενος, θα χρησιμοποιήσει το αντίγραφο της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη του, για να συμπληρώσει τη δική του αίτηση-υπεύθυνη δήλωση στην πλατφόρμα του υπουργείου Εργασίας (https://supportemployees.yeka.gr).

Με την αίτησή του, αφενός θα εισπράξει το επίδομα των 800 ευρώ, αφετέρου θα προσκομίσει αντίγραφο στον ιδιοκτήτη για να μειωθεί το ενοίκιό του κατά 40% για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο του 2020.
Τα κίνητρα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Όπως διευκρινίζει η ΠΟΜΙΔΑ, για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις των οποίων έχει διακοπεί η λειτουργία με κρατική εντολή, παρατείνονται μέχρι και τις 31/8/2020 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ. οφειλών, οι οποίες είναι πληρωτέες μέχρι την 30/4/2020 με δυνατότητα έκπτωσης 25%, εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα (μέχρι 10 Απριλίου οι υποχρεώσεις που έληξαν 31 Μαρτίου).

Για τους εργαζόμενους-μισθωτούς, των επιχειρήσεων αυτών που έκλεισαν με κρατική εντολή και των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε προσωρινή αναστολή, προβλέπεται δικαίωμα έκπτωσης 40% επί του ακινήτου που μισθώνουν, εφόσον αποτελεί κύρια κατοικία.

Αντίστοιχα, για τους ιδιοκτήτες της κύριας κατοικίας παρατείνονται μέχρι και τις 31/8/2020 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ. οφειλών, οι οποίες είναι πληρωτέες μέχρι την 31/3/2020 με δυνατότητα έκπτωσης 25%, εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα.

 

www.sofokleousin.gr

Κατηγορία Οικονομία

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας