Ημέρα τιμής και μνήμης του ολοκαυτώματος στο Νησί Ημαθίας (φώτο - βίντεο) Κύριο

Ημέρα τιμής και μνήμης του ολοκαυτώματος στο Νησί Ημαθίας (φώτο - βίντεο)

Την Κυριακή 10 Μαρτίου 2019 με θρησκευτική ευλάβεια τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ.k. Παντελεήμονος στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων στο Νησί Ημαθίας.

Η Τ.Κ. Νησίου τίμησε το Ολοκαύτωμα του Νησίου που προκάλεσαν οι Βούλγαροι Κομιτατζήδες στις 14 Μαρτίου 1906 κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα.

Στη συνέχεια ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μαρμάρινο μνημείο για τους πεσόντες του Μακεδονικού Αγώνα που έστησε η Κοινοτική Αρχή 1991 - 1994 επί προεδρίας Στεφάνου Καραγιάννη σε ένδειξη ευγνωμοσύνης και οφειλόμενης τιμής σε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για τη Μακεδονία.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου Νησίου κ. Εμμανουήλ Βαρακλής, ο οποίος με ιστορικές αναφορές εξήγησε τι συνέβη την ημέρα του Ολοκαυτώματος στο χωριό.

Στην επιμνημόσυνη δέηση έδωσαν το παρόν επίσημοι και πλήθος κόσμου.

Το Ελληνόφωνο και παραλίμνιο χωριό Νησί δικαιούται και είναι περήφανο που κατέχει ιδιαίτερη θέση και αναφορά στην ιστορία τουΜακεδονικού Αγώνα.

Για την ιστορία: Κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού αγώνα όλοι οι κάτοικοι του χωριού έλαβαν μέρος. Χρησιμοποιήθηκαν σαν εργάτες μέσα στη λίμνη, έκαναν τις καλύβες των Μακεδονομάχων και έφτιαχναν μονοπάτια για να περνούν οι πλάβες κόβοντας τα καλάμια του βάλτου.

Οι κάτοικοι χρησιμοποιήθηκαν σαν τροφοδότες, οδηγοί και σύνδεσμοι, όλοι σχεδόν οι ικανοί για μάχη άνδρες έμπαιναν στη λίμνη ένοπλοι και κάθε εβδομάδα άλλαζαν για να ξεγελάσουν τον εχθρό.

Στο Νησί έγιναν μεγάλες μάχες μεταξύ Βούλγαρων Κομιτατζήδων και Μακεδονομάχων όπως Καπετάν Ρόβας, Καπετάν Γκόνος, Καπετάν Άγρας και οι Κρήτες.

Για τη συμμετοχή των κατοίκων στον Αγώνα οι Βούλγαροι Κομιτατζήδες έκαψαν το χωριό Νησί στις 14 Μαρτίου 1906 δολοφονώντας και κατακαίοντας κατοίκους.

Επιμέλεια άρθρου: Eφη Στεφ. Καραγιάννη

 

 

 

Η ηλεκτρονική εφημερίδα του τόπου μας!