Ο ΛΟΝΑΠ ¨ΤΟ ΡΟΥΜΛΟΥΚΙ¨ παρουσία του Μητροπολίτου Βεροίας τίμησε τον Μακεδονομάχο Καπετάν Καψάλη στην Αλεξάνδρεια στο πλαίσιο των ΚΓ΄Παυλείων Κύριο

Ο ΛΟΝΑΠ ¨ΤΟ ΡΟΥΜΛΟΥΚΙ¨ παρουσία του Μητροπολίτου Βεροίας τίμησε τον Μακεδονομάχο Καπετάν Καψάλη στην Αλεξάνδρεια στο πλαίσιο των ΚΓ΄Παυλείων

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ.Παντελεήμων, η Αρχιερατική Περιφέρεια Αλεξάνδρειας και ο Λαογραφικός

Όμιλος Ντόπιων Αλεξάνδρειας και Περιχώρων "ΤΟ ΡΟΥΜΛΟΥΚΙ" πραγματοποίησαν στο πλαίσιο των ΚΓ΄Παυλείων μια εξαιρετική, σεμνή και συγκινητική εκδήλωση τιμής και μνήμης του Μακεδονομάχου καπετάν Καψάλη (Χρήστος Πραντούνας) για πρώτη φορά μετά από 111 χρόνια την Κυριακή 18 Ιουνίου 2017 και ωρα 10:00 το πρωί στο Ιερό Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου Αλεξάνδρειας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο εις μνήμη του Καπετάν Καψάλη.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Αρχιερατικός επίτροπος Αλεξάνδρειας Αρχιμανδρίτης π. Διονύσιος Ανθόπουλος προλόγισε την εκδήλωση και περιέγραψε ανάγλυφα το ιστορικό δημιουργίας της εν λόγω εκδήλωσης τιμής.
Μετέπειτα ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ.Παντελεήμων σε κλίμα συγκίνησης απηύθυνε πατρικούς χαιρετισμούς προς τους παρευρισκόμενους εξυμνώντας την προσφορά των Μακεδονομάχων στον Ελληνισμό.

Από πλευράς του Λαογραφικού Ομίλου Ντόπιων σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο πρώην Πρόεδρος του Ομίλου κ. Διονύσης Ματόπουλος.

Κατόπιν ακολούθησε ομιλία απο τον Ιστορικό-ερευνητή της τοπικής ιστορίας κ.Δημήτρη Πανταζόπουλο ο οποίος προσδιόρισε τοπικά, χρονικά και ιστορικά τα γεγονότα κατά τη διάρκεια των οποίων ο Καπετάν Καψάλης ¨έλαμψε¨ με τη φιλοπατρία του και την αγωνιστικότητά του στον κάμπο του Ρουμλουκιού κατά την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα.
Τα αποκαλυπτήρια τιμητικής επιγραφής πραγματοποίησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ.Παντελεήμων.
Στη συνέχεια ο Λαογραφικός Όμιλος Ντόπιων ¨Το Ρουμλούκι¨ πλαισίωσε χορευτικά την εκδήλωση με παραδοσιακούς χορούς.

-Ο Καπετάν Καψάλης(Χρήστος Πραντούνας) ήταν ένας ένθερμος πατριώτης που έδωσε τη ζωή του προασπίζοντας τον Ελληνισμό και την επιβίωσή του στην Μακεδονική γη, σκοτώθηκε στη Λίμνη των Γιαννιτσών και τάφηκε πίσω από το ιερό του Παρεκκλησίου του Αγίου Γεωργίου Αλεξάνδρειας.-

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Βουλευτής Ημαθίας κ. Χρήστος Αντωνίου,ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας, ο Αντιδήμαρχος κ. Δριστάς, ο Δκτης της Π.Υ. Αλεξάνδρειας κ. Αμανατίδης, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Κλειδίου κ. Τσολάκης, εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων και του ιερού κλήρου καθώς και πλήθος κόσμου.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης οι παρευρισκόμενοι γεύτηκαν πίτες και εκλεκτά εδέσματα από τα χέρια των γυναικών-μελών του Λαογραφικού Ομίλου Ντόπιων Αλεξάνδρειας και περιχώρων.¨Το Ρουμλούκι¨.

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας