alexandriamou.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 24 Δεκεμβρίου 2018

Πλήθος κόσμου έδωσε το παρόν στην αναβίωση του παραδοσιακού εθίμου «Κόλιντα» από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κλειδίου «Ο Φίλιππος» στον προαύλιο χώρο του συλλόγου την προπαραμονή των Χριστουγέννων.

Ο κόσμος έφαγε, χόρεψε και διασκέδασε υπό τον ήχο των παραδοσιακών οργάνων του τόπου μας.

Δευτέρα, 24 Δεκεμβρίου 2018 10:30

Πόσο ανεβαίνει ο κατώτατος μισθός

Έως τα τέλη Ιανουαρίου αναμένονται οι αποφάσεις του κυβερνητικού επιτελεί για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος της Κυριακής», προβλέπεται αύξηση περίπου 8% και θα αφορά όλες τις ηλικίες των μισθωτών μετά την προγραμματισμένη κατάργηση του υποκατώτατου.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το δεύτερο 15νθήµερο του Ιανουαρίου περνά από το Υπουργικό Συµβούλιο η αύξηση του κατώτατου µισθού, η οποία θα συµπαρασύρει και τις αποδοχές όσων αµείβονται µε τον υποκατώτατο, καθώς και µια σειρά από επιδόµατα και αµοιβές, διαµορφώνοντας νέο τοπίο στις αποδοχές του ιδιωτικού τοµέα.

Σύµφωνα µε πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής» από κυβερνητικές πηγές, η αύξηση του κατώτατου µισθού, που σήµερα είναι 586,08 ευρώ µεικτά για άγαµο, νεοπροσλαµβανόµενο, χωρίς προϋπηρεσία και χωρίς ειδικότητα, δεν αποκλείεται να «κλειδώσει» κοντά στην περιοχή των 50 ευρώ, γεγονός που σηµαίνει ποσοστιαία αύξηση κοντά στο 8% και εντός της περιοχής 6%- 10%.

Στην πράξη αυτό σηµαίνει πως ο νέος κατώτατος, που θα ισχύει από τον ερχόµενο Φεβρουάριο για όλους χωρίς ηλικιακές διακρίσεις, αναµένεται να διαµορφωθεί κοντά στην περιοχή των 630 ευρώ. Ο νέος, αυξηµένος κατώτατος µισθός θα ισχύει και για τους νέους έως 25 ετών, οι οποίοι σήµερα εµπίπτουν στην περιοχή του υποκατώτατου των 510 ευρώ µεικτά. Αυτό θα έχει ως συνέπεια οι νέοι να έχουν τη µεγαλύτερη αύξηση από όλους τους µισθωτούς, καθώς θα οδηγηθούν κατευθείαν στον νέο αυξηµένο µισθό, καταγράφοντας βελτίωση των εισοδηµάτων τους άνω του 15%-20%.

Από την αύξηση του κατώτατου θα επηρεαστούν και αποδοχές µισθωτών που εργάζονται µε µερική απασχόληση, εκτός και αν εµπίπτουν σε κλαδική σύµβαση που ορίζει υψηλότερους µισθούς. Συνεπώς µε τον έναν ή τον άλλο τρόπο η επικείµενη αύξηση του Ιανουαρίου αναµένεται να επηρεάσει άµεσα ή έµµεσα τουλάχιστον 400.000 µισθωτούς. Οι 200.000 εξ αυτών αµείβονται σήµερα µε µισθούς 500 έως 600 ευρώ, ενώ άλλοι 200.000 υπολογίζεται πως εργάζονται µε µερική απασχόληση και εισπράττουν µισθό που εξαρτάται από τον κατώτατο ή εµπίπτει στην περιοχή του.

Η αύξηση του κατώτατου θα συµπαρασύρει επίσης το επίδοµα ανεργίας του ΟΑΕ∆, όπως και µια σειρά από άλλα επιδόµατα και βοηθήµατα του Οργανισµού, ενώ αναµένεται να συµπαρασύρει και τον µέσο µισθό, µε θετικό αντίκτυπο στη µείωση της µισθολογικής ανισότητας και στα ποσοστά φτώχειας. Ο κατώτατος µισθός λειτουργεί ως ελάχιστο «κατώφλι» για τις µηνιαίες αποδοχές των µισθωτών αλλά και τα ηµεροµίσθια των εργατών στον ιδιωτικό τοµέα. Υπενθυµίζεται πως επί του ποσού του µισθού υπολογίζονται ποσοστιαία τα «παγωµένα» επιδόµατα προϋπηρεσίας, όπως επίσης και το επίδοµα γάµου 10% λόγω υπαγωγής στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύµβασης Εργασίας.

Με ρήτρα του 2012 έχει ανασταλεί η προσαύξηση του µισθού για προϋπηρεσία που συµπληρώνεται µετά τις 14 Φεβρουαρίου 2012, έως ότου η ανεργία πέσει κάτω από 10%. Οσοι ωστόσο είχαν έως το 2012 συµπληρώσει πάνω από µία τριετία προϋπηρεσίας δικαιούνται προσαύξηση 10% για κάθε τριετία και έως τρεις τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία ­ 9 ετών και άνω. Με αντίστοιχο τρόπο το κατώτατο ηµεροµίσθιο των εργατοτεχνιτών προσαυξάνεται 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας έως τον Φεβρουάριο του 2012 και έως έξι τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 18 ετών και άνω.

aftodioikisi.gr

 

Κατηγορία Οικονομία

Το απόγευμα της Κυριακής 23 Δεκεμβρίου ο ΛΟΝΑΠ ΄΄ΤΟ ΡΟΥΜΛΟΥΚΙ΄΄ διοργάνωσε για τα μέλη του παιδικού τμήματος χριστουγεννιάτικη γιορτή στις εγκαταστάσεις του ομίλου. Τα μικρά

παιδιά συμμετείχαν στην εκδήλωση, χόρεψαν, έκαναν face painting και έψαλαν χριστουγεννιάτικα τραγούδια.

Ο ΄Αγιος Βασίλης που ΄΄βρέθηκε΄΄ να ΄΄ξεκουράζεται΄΄ δίπλα στο τζάκι σε μια αίθουσα του ομίλου  μαζί με τον τάρανδο του και φέτος στην παρέα τους είχαν και έναν χιονάθρωπο, μοίρασε δωράκια στους μικρούς φίλους του και φωτογραφήθηκε μαζί τους.

Τα ΄΄ξωτικά΄΄ ετοίμασαν στην συνέχεια εδέσματα που γεύτηκαν μικροί και μεγάλοι...

Το Alexandriamou.gr έψαξε και βρήκε ένα νοστιμότατο μενού για την εβδομάδα που διανύουμε για όλες τις γυναίκες και κυρίως τις μαμάδες που δεν ξέρουν τι να μαγειρέψουν για τις οικογένειες τους, εύκολες καθημερινές συνταγές για όλα τα γούστα για έναν δυνατό μεταβολισμό(απαραίτητες θρεπτικές ουσίες) δίνοντας μια νόστιμη απάντηση στο ερώτημα "τι θα φάμε σήμερα;"

Δευτέρα-Χριστουγεννιατικο Κοτόπουλο γεμιστό με κάστανα

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής και Συνταγές 24/12/18-30/12/18

Γιατί να παιδευτείς να βρεις την καλή γαλοπούλα, όταν μπορείς να ετοιμάσεις το χριστουγεννιάτικο τραπέζι με κοτόπουλο; Εξίσου εντυπωσιακό, γευστικό και σαφέστατα πολύ πιο οικονομικό. Δες αυτή τη συνταγή με γέμιση από ολόκληρα κάστανα και θα καταλάβεις τι εννοώ. 

 

Συστατικά
1 κοτόπουλο περίπου 1,5 κιλό
Aλάτι, πιπέρι
6 κ.σ. ελαιόλαδο
32 κάστανα καθαρισμένα
4 δαφνόφυλλα
4 μικρά, λευκά κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 φλιτζάνια σέρι
4 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι
2 κ.σ. τριμμένους σπόρους κόλιανδρους
Χυμό από 2 πορτοκάλια

Τρόπος μαγειρέματος
1
Πλύνε και στέγνωσε καλά το κοτόπουλο. Αλατοπιπέρωσέ το καλά μέσα-έξω.
2
Σε μεγάλο τηγάνι βάλε τις 4 από τις 6 κουταλιές λάδι σε μέτρια φωτιά. Βάλε τα κάστανα και τα δαφνόφυλλα να μαγειρευτούν για 8 με 10 λεπτά, ανακατεύοντας ελαφρά μέχρι να ροδίσουν. Πρόσθεσε τα κρεμμύδια και το σκόρδο, αλατοπιπέρωσε και μαγείρεψε άλλα 3 λεπτά. Πρόσθεσε το σέρι και 2 κουτλιές θυμάρι και μαγείρεψε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και να δέσει λίγο η σάλτα, περίπου 4 λεπτά. Άφησέ το στην άκρη.
3
Προθέρμανε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Σε ένα μπολ βάλε το υπόλοιπο θυμάρι, τον κόλιανδρο και το υπόλοιπο λάδι και ανακάτεψε.
4
Με προσοχή άλειψε με το λάδι το στήθος και τα μπούτια του κοτόπουλου κάτω από την πέτσα, δηλαδή απευθείας πάνω στο κρέας.
5
Γέμισε ισομερώς τις κοιλότητες του κοτόπουλου με τα κάστανα. Δέσε τα πόδια του με μαγειρικό σπάγγο για να μη φύγει η γέμιση.
6
Βάλε το κοτόπουλο με το στήθος κάτω σε αντικολλητικό ταψί και ψήσε για 20 λεπτά. Αναποδογύρισέ το προσεκτικά, περίχυσέ το με τα υγρά που έχει βγάλει και συνέχισε το ψήσιμο άλλα 40′ λεπτά, περιχύνοντας το κοτόπουλο με το ζουμί του κάθε 15 λεπτά.
7
Βγάλε το κοτόπουλο από το φούρνο και μετάφερέ το σε πιατέλα.
8
Βάλε το ταψί σε χαμηλή φωτιά με τα υγρά του κοτόπουλου (αφαίρεσε τυχόν χοντρά λίπη) και πρόσθεσε το χυμό από το πορτοκάλι να γίνουν ένα.
9
Για να σερβίρεις: βγάλε τη γέμιση από το κοτόπουλο και βάλ’ την σε μπολ. Χώρισε το κοτόπουλο σε 8 μερίδες και περίχυσέ το με τη σάλτσα από το πορτοκάλι.

Τρίτη-Γαλοπούλα γεμιστή

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Όταν οι Ισπανοί κατακτητές εισέβαλαν στο Μεξικό συνάντησαν γιά πρώτη φορά την γαλοπούλα. Πιστεύοντας όμως ότι έχουν φτάσει στις Ινδίες την ονόμασανινδικό κοτόπουλο.

Την μετέφεραν στην Ευρώπη και στη συνέχεια οι Ιησουϊτες μοναχοί ανέλαβαν την εκτροφή της και γύρω στο 1630 την διέδωσαν σε όλη την Γαλλία. Σε λίγα χρόνια έγινε ένα πολύ δημοφιλές πουλερικό, αντικαθιστώντας τα παραδοσιακά πιάτα των Χριστουγέννων όπως την χήνα στην Αγγλία. Στην Αμερική η ψητή γαλοπούλα με γλυκοπατάτες, κολοκύθα και σάλτσα από κράνμπερις είναι το τυπικό μενού της ημέρας των Ευχαριστιών. Το μέγεθος της την κάνει εξαιρετικά δημοφιλή για οικογενειακά γεύματα και είναι το κύριο γεύμα του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού στα περισσότερα μέρη του κόσμου.
 
Υλικά
 
1 γαλοπούλα (3-4 κιλά)
2 λεμόνια
1 μεγάλο πορτοκάλι κομμένο σε ροδέλες
1 ποτ. ρύζι
2 ποτήρια από το ζωμό της γαλοπούλας
2 κουτ. σούπ. βούτυρο γάλακτος
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
50 γραμμ. κουκουνάρια
50 γραμμ. σταφίδες
τα εντόσθια της γαλοπούλας
250 γραμμ. κάστανα, βρασμένα και κομμένα
αλάτι
πιπέρι
κανέλλα
ζάχαρη
 
Εκτέλεση
 
Καθαρίζουμε, καψαλίζουμε και πλένουμε τη γαλοπούλα. Tην τοποθετούμε σε ένα μεγάλο ταψί και την περιχύνουμε με το χυμό των λεμονιών. Tην πασπαλίζουμε εσωτερικά με αλατοπίπερο. Bάζουμε ροδέλες από πορτοκάλι στο εσωτερικό της γαλοπούλας. Tη σκεπάζουμε με λαδόκολλα και την ψήνουμε στο φούρνο σε μέτρια φωτιά επί 1 ώρα και 30 λεπτά, ενώ κατά διαστήματα την περιχύνουμε με το δικό της ζωμό, που συσσωρεύεται στο ταψί, ώσπου να ροδίσει.

Όταν ψηθεί, αδειάζουμε το ζωμό της γαλοπούλας σε μια κατσαρόλα. Εάν είναι λιγότερος από 2 ποτήρια, συμπληρώνουμε με νερό. Κόβουμε σε λεπτές φέτες τα εντόσθια, τα σοτάρουμε με λίγο βούτυρο και τα ρίχνουμε στο ζωμό. Προσθέτουμε τα κουκουνάρια, αφού πρώτα τα ροδίσουμε με λίγο βούτυρο. Ρίχνουμε επίσης τη σταφίδα, τα κάστανα και τον άνηθο. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, κανέλα και ζάχαρη. Πλένουμε με ζεστό νερό το ρύζι και το στραγγίζουμε. Όταν πάρει μερικές βράσεις ο ζωμός, ρυθμίζουμε τη φωτιά στο 1, ρίχνουμε το ρύζι και το ψήνουμε επί 10 λεπτά. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Γεμίζουμε τη γαλοπούλα με το ψημένο ρύζι, την τοποθετούμε σε μια πιατέλα και αδειάζουμε το υπόλοιπο ρύζι γύρω από τη γαλοπούλα. Tη σερβίρουμε ζεστή.
 
Τετάρτη-Χοιρινό γεμιστό με σύκα και γραβιέρα, με πορτοκαλένιες πατάτες
Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής και Συνταγές 24/12/18-30/12/18

Μια εύκολη συνταγή για ένα υπέροχο Χριστουγεννιάτικο πιάτο. Χοιρινό γεμιστό με γραβιέρα και σύκα, ωραία μελωμένο με μια νόστιμη σάλτσα, σερβιρισμένο με καλοψημένες πατάτες φούρνου. Ένα γιορτινό πιάτο που θα κερδίσει τις εντυπώσεις στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
Υλικά συνταγής
Για το χοιρινό:
2 κιλά χοιρινή σπάλα χωρίς κόκαλο (ζυγισμένη χωρίς το κόκαλο – ζητάτε από τον χασάπη να ξεκοκαλίσει το κομμάτι και να ανοίξει τη σπάλα για να μπορείτε να τη γεμίσετε)
1 ½ κιλό πατάτες μικρού μεγέθους ολόκληρες ακαθάριστες
1 πορτοκάλι
1 κ.σ. γλυκό μπούκοβο
αλάτι πιπέρι
Για τη μαρινάδα:
1 πορτοκαλιού το χυμό
2 λεμονιών το χυμό
6 μανταρινιών το χυμό
2/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
2 κ.σ. μουστάρδα
1 κ.γ. μέλι
αλάτι πιπέρι
Για τη γέμιση:
8 σύκα αποξηραμένα κομμένα στα 2
200 γρ. γραβιέρα σε λεπτές φέτες
Εκτέλεση συνταγής

 

Για τη μαρινάδα: Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε όλα τα υλικά της μαρινάδας και τα ανακατεύετε καλά να ενσωματωθούν. Βάζετε μέσα στη μαρινάδα το χοιρινό το γυρίζετε μερικές φορές για να βραχεί καλά, σκεπάζετε τη λεκάνη με διάφανη μεμβράνη και αφήνετε να μαριναριστεί για 3-4 ώρες, εντός ή εκτός ψυγείου, γυρίζοντάς το τακτικά για να μαριναριστεί ομοιόμορφα.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε τις κομμένες πατάτες μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύετε καλά με τα χέρια. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C.
Για το κρέας: Στραγγίζετε καλά το κρέας, χωρίς να πετάξετε τη μαρινάδα και το μεταφέρετε σε ένα μεγάλο και βαθύ ταψί. Ανοίγετε τη σπάλα με τα χέρια, αλατοπιπερώνετε και στρώνετε πάνω τη γραβιέρα και τα σύκα. Τυλίγετε τη σπάλα φροντίζοντας να κρατήσετε στο εσωτερικό της τα υλικά της γέμισης. Ρίχνετε τη μαρινάδα στο μπολ με τις πατάτες, ανακατεύετε καλά και αδειάζετε όλο το μείγμα στο ταψί, γύρω από το κρέας.
Αλατοπιπερώνετε το κρέας και τις πατάτες, πασπαλίζετε το χοιρινό με το μπούκοβο και ψήνετε το φαγητό για 1 ώρα και 45 λ περίπου, μέχρι το κρέας να μαλακώσει καλά. Αν χρειαστεί, ψήνετε για μερικά λ ακόμα. Αν το κρέας ροδίσει από νωρίς, το σκεπάζετε με μια λαδόκολλα και συνεχίζετε έτσι το ψήσιμο.
Το βγάζετε από τον φούρνο, το αφήνετε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και το κόβετε σε μερίδες. Το σερβίρετε με τις πατάτες και περιχύνετε με τη σάλτσα του.

Πέμπτη- Πιπεριές γεμιστές με ρύζι, κιμά και τυρί

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 25/12/17-31/12/17

Υλικά συνταγής

6 μεγάλες ή 7 μέτριες πιπεριές (2 πράσινες, 2 κίτρινες, 2 ή 3 κόκκινες)
3/4 φλ.τσαγιού ρύζι για γεμιστά
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
2 κουτιά ντοματάκια κονκασέ
3 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1/4 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 φλ. τσαγιού ψιλοτριμμένο τυρί τσένταρ ή γκούντα
ελαιόλαδο
αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βάζετε σε μεγάλη κατσαρόλα αρκετό νερό και αλάτι να βράσει.
Πλένετε τις πιπεριές, τις κόβετε οριζόντια στη κορυφή και βγάζετε τους σπόρους. Ψιλοκόβετε τα οριζόντια κομμάτια από τις πιπεριές που κόψατε και αφήνετε σε μπολ, στην άκρη. Μόλις κοχλάσει το νερό προσθέτετε μέσα τις καθαρισμένες πιπεριές και τις βράζετε για 3 λ ακριβώς. Τις βγάζετε από βραστό νερό με λαβίδα και τις αφήνετε σε πυρίμαχο σκεύος όρθιες, σχετικά σφιχτά, τη μια δίπλα στην άλλη.
Στο ίδιο αλατισμένο κοχλαστό νερό βράζετε το ρύζι για 15 λ. Το στραγγίζετε και το αφήνετε σε μπολ.
Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε ελαιόλαδο, προσθέτετε τα κρεμμύδια μαζί με τα κομματάκια πιπεριάς και τα σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε και το κιμά, τον αλατοπιπερώνετε και τον διαλύετε σε κόκκους πατώντας τον με ένα πιρούνι. Μόλις πάρει χρώμα ο κιμάς προσθέτετε το σκόρδο, το πελτέ ντομάτας, ανακατεύετε καλά και σιγοβράζετε για 3 λ. Προσθέτετε και το 1 ½ κουτί ντοματάκια κονκασέ, ανακατεύετε και κατεβάζετε το μείγμα από τη φωτιά.
Προσθέτετε στο τηγάνι με το κιμά, το ρύζι, το μαϊντανό, 1 ⅓ φλ. τυρί και ανακατεύετε να ενσωματωθούν τα υλικά. Γεμίζετε με το μείγμα τις πιπεριές ομοιόμορφα και τις πασπαλίζετε με το υπόλοιπο 2/3 φλ. τσαγιού τυρί. Ρίχνετε στο ταψί το υπόλοιπο 1/2 φλ. τσαγιού ντοματάκια κονκασέ, ελαιόλαδο και 1/3 φλ. νερό.
Ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 20 λ με σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο πυρέξ και άλλα 20 λ με ξεσκέπαστο το σκεύος. Το βγάζετε από το φούρνο το αφήνετε για 10 λ να “σταθεί” και σερβίρετε.

Παρασκευη-Πιλάφι με συκωτάκια πουλιων κανέλα,σταφίδες και κουκουνάρι!!!

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής και Συνταγές 24/12/18-30/12/18

 

Φανταστικά ντολμαδάκια γιαλαντζί με γιαούρτι

 

70 αμπελοφυλλα
2 φλυτζανια ρυζι
5-6 φρεσκα κρεμμυδακια
2 ξερα κρεμμυδια
1 ματσακι ανηθο
Λιγο δυοσμο φρεσκο
Αλατι/πιπερι
1 ποτηρι νερο
1 ποτηρι λαδι
Χυμο απο ενα λεμονι

Ζεματαμε ολα τα αμπελοφυλλα και τα βαζουμε το ενα πανω στο αλλο.
Ψιλοκοβουμε τα λαχανικα και τα βαζουμε σε μια κατσαρολα με το μισο ποτηρι λαδι και τα σωταρουμε.
Ξεπλενουμε το ρυζι σε ενα σουρωτηρι και το προσθετουμε στην κατσαρολα ανακατευοντας συνεχεια.Προσθετουμε ενα ποτηρι νερο,αλατι,πιπερι,τον ανηθο και τον δυοσμο ψιλοκομμενα και αφηνουμε 1-2′ να μαγειρευτει.
Τυλιγουμε ενα-ενα τα ντολμαδακια μας με μια κουταλια του γλυκου γεμιση.
Τα βαζουμε σε μια κατσαρολα το ενα κολλητα με το αλλο,αφου εχουμε στρωσει πρωτα μια σειρα απο αμπελοφυλλα στον πατο. Κανουμε οσες στρωσεις χρειαστει μεχρι να τελειωσουν.
Καλυπτουμε με μια στρωση αμπελοφυλλα και ενα πιατο.Ριχνουμε νερο μεχρι να τα καλυψει ελαφρως,μισο ποτηρι λαδι και χυμο απο ενα λεμονι.
Μαγειρεμα σε χαμηλη προς μεσαια φωτια για 1 ωρα.
Συνοδευουμε με στραγγιστο γιαουρτι.

Κυριακή-Σουφλέ με φέτες ψωμί του τόστ ,πατάτα και τυρί !!!

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής και Συνταγές 24/12/18-30/12/18

Υλικά

1 μικρό πακέτο ψωμί του τόστ κατά προτίμηση χωρίς κόρα
300 γραμ .τυρί τριμμένο κασέρι ,η γκούντα ,ή ότι άλλο διαθέτουμε στο ψυγείο μας
4 αυγά
1/2 λίτρο γάλα φρέσκο
3 πατάτες μεγαλούτσικες βρασμένες και τριμμένες στο τρίφτη στο χοντρό μέρος
αν υπάρχει κι αν θέλετε λίγη γαλοπούλα,η ζαμπόν ,η μπέικον ψιλοκομμένο
βούτυρο για το ταψάκι μας
αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση

Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι μέγεθος να χωράει 6 φέτες ψωμί του τόστ
Στρώνουμε από πάνω τις φέτες του τόστ.
Σε ένα μπόλ βάζουμε το γάλα το αλάτι το πιπέρι και τα αυγά και το χτυπάμε με τον αυγοδάρτη καλά.
Περιχύνουμε τις φέτες του τόστ με μερικό από το μίγμα αυγών -γάλα
Στρώνουμε από πάνω τις τριμμένες πατάτες ομοιόμορφα και αμέσως από πάνω τυρί τριμμένο
και περιχύνουμε με λίγο μίγμα γάλα αυγών
Στρώνουμε ξανά τις υπόλοιπες άλλες 6 φέτες ψωμί του τόστ τις περιχύνουμε όλες με λίγο από το μίγμα γάλα αυγών κρατώντας λίγο για το τέλος ,τώρα αν έχουμε κι αν θέλουμε βάζουμε μικρά κομματάκια από το ζαμπόν ,γαλοπούλα,η μπέικον ,γεμίζουμε ξανά την επιφάνεια όλη με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί ρίχνουμε το υπόλοιπο μίγμα γάλα αυγών και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς.Ροδίζει ,φουσκώνει και γίνετε φανταστικό !!! Καλή όρεξη !!

Γλυκό Εβδομάδας

  • Δίπλες γεμιστές με σοκολάτα από τον Ακη Πετρετζίκη

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής και Συνταγές 24/12/18-30/12/18

Συστατικά
Για τη ζύμη

500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
5 μέτρια αυγά
3 κ.σ. νερό
2 κ.σ. ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Για τη γέμιση

200 γρ. κουβερτούρα
100 γρ. καρύδια
νερό για το άλειμμα
Για το σερβίρισμα

50 γρ. μέλι
100 γρ. κουβερτούρα λιωμένη
50 γρ. καρύδια
κανέλα σε σκόνη

Μέθοδος Εκτέλεσης

Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το αλεύρι, τα αυγά, το νερό, τη ζάχαρη, το αλάτι και χτυπάμε με τον γάντζο μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Όταν η ζύμη είναι έτοιμη την τυλίγουμε με μία μεμβράνη και τη μεταφέρουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες μέχρι να μαλακώσει.
Κόβουμε τη ζύμη σε κομμάτια. Αλευρώνουμε και ανοίγουμε το κάθε κομμάτι με έναν πλάστη μέχρι να γίνει πολύ λεπτή. Προσθέτουμε 4 κομμάτια από κουβερτούρα και τα καρύδια αφήνοντας κενό μεταξύ τους για να τυλίξουμε τις δίπλες.
Αλείφουμε περιμετρικά τη ζύμη με νερό, διπλώνουμε και πιέζουμε με τα χέρια μας ώστε να φύγει ο αέρας που μπορεί να υπάρχει μέσα. Κόβουμε σε 4 κομμάτια με το ειδικό εργαλείο ή με ένα μαχαίρι.
Μεταφέρουμε σε ένα βαθύ τηγάνι με ηλιέλαιο ψήνουμε για 2 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
Σερβίρουμε με μέλι, λιωμένη κουβερτούρα, καρύδια και κανέλα σε σκόνη.

Κατηγορία Γενικά

Οδηγίες για τα τρόφιμα που θα βρεθούν στο εορταστικό τραπέζι εξέδωσε ο ΕΦΕΤ.

Η αυξημένη ζήτηση στην αγορά και η βιασύνη για τις ετοιμασίες μπορεί να οδηγήσουν σε λάθη τα οποία πιθανώς να προκαλέσουν προβλήματα που όχι μόνο θα καταστρέψουν τη γιορτινή ατμόσφαιρα αλλά και θα θέσουν σε κίνδυνο την υγεία μικρών και μεγάλων.

Για την αγορά τροφίμων ο ΕΦΕΤ συμβουλεύει:

Βάλτε σε ξεχωριστές σακούλες τα κρεατικά και μην τα ανακατεύετε με έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα, ώστε να αποφεύγετε πιθανή διασταυρούμενη μικροβιακή επιμόλυνση. Τα κατεψυγμένα και τα προϊόντα ψυγείου, να μπαίνουν τελευταία στο καρότσι, για να μη μένουν πολύ ώρα εκτός ψυγείου
Το νωπό κρέας και οι γαλοπούλες πρέπει διατίθεται υπό ψύξη μεταξύ 2 και 5 βαθμών Κελσίου, ενώ τα κατεψυγμένα από –18 βαθμούς και κάτω
Ελέγξτε τις σφραγίδες υγειονομικών ελέγχων και τις πινακίδες για την προέλευση του κρέατος
Οι νωπές, εγχώριες, μη συσκευασμένες γαλοπούλες πρέπει να είναι εκσπλαχνισμένες, χωρίς πούπουλα) και να
φέρουν σήμανση καταλληλότητας
Οι συσκευασμένες νωπές ή κατεψυγμένες γαλοπούλες πρέπει να φέρουν σήμανση καταλληλότητας της χώρας προέλευσης και ημερομηνία ανάλωσης

Τα συσκευασμένα τυριά θα πρέπει να φέρουν σήμανση αναγνώρισης (οβάλ σφραγίδα) με τα αρχικά της χώρας παραγωγής και τον αριθμό έγκρισης του παρασκευαστή. Επίσης, η ημερομηνία ανάλωσης θα πρέπει να αναγράφεται επάνω στη συσκευασία
Μην αγοράζετε τυριά που βρίσκονται εκτός ψυγείων
Ελέγξτε τις θερμοκρασίες υπό τις οποίες διατηρούνται τα προϊόντα ζαχαροπλαστικής που θέλετε να αγοράσετε

Ο παρασκευαστής οφείλει να ενημερώνει τον καταναλωτή για την ύπαρξη αλλεργιογόνων σε προϊόντα ζαχαροπλαστικής.
Προτιμήστε ελεγχόμενα σημεία της αγοράς, αποφύγετε τους πλανόδιους πωλητές
Ελέγξτε αν ο υπάλληλος που σας εξυπηρετεί τηρεί τους κανόνες υγιεινής
Αποψύξτε πλήρως το κρέας πριν το μαγειρέψετε, τοποθετώντας το κατά προτίμηση στη συντήρηση του ψυγείουυ, καλυμμένο με
προστατευτική μεμβράνη και μέσα σε δοχείο

Κατηγορία Γενικά

Εφημερίες Φαρμακείων - Αλεξάνδρειας - Βέροιας - Νάουσας 24/12/2018

ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
 
ΤΕΓΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Παπάγου 26 23330 25811 Έναντι ΔΕΗ
 
ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ
 
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΣΟΦΙΑ & ΣΙΑ Ο.Ε. ΠΙΕΡΙΩΝ 7 (απέναντι από βενζινάδικο Γαλάνη) 23310-73324
 
ΜΑΣΟΥΡΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 18 23310-23132
 
ΣΙΜΟΥ ΜΙΜΙΚΑ ΚΑΠΠΟΥ 4 (πεζόδρομος αγοράς) 23310-73124
 
ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ ΝΑΟΥΣΑΣ
 
Μάντσου Μ. 2332027000 Πλ. Καρατάσου 1
Κατηγορία Φαρμακεία

Αλλάζει ο καιρός από τη Δευτέρα και όλα δείχνουν ότι τα Χριστούγεννα θα είναι... λευκά για αρκετές περιοχές της χώρας. Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία; Ο Σάκης Αρναούτογλου δίνει τις λεπτομέρειες...

Ο έμπειρος προγνώστης καιρού της ΕΡΤ κάνει λόγο για χιονοπτώσεις ακόμα και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα της Εύβοιας και της Αττικής, τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων.

Από την άλλη, με ενημέρωσή του από τη σελίδα του στο Facebook ξεκαθαρίζει πως δεν επαληθεύτηκαν τα χθεσινά στοιχεία που ήθελαν και τη Θεσσαλονίκη να θέτει υποψηφιότητα για χιονόπτωση, ανήμερα τα Χριστούγεννα.

«Δυστυχώς :( εξανεμίστηκε η όποια μικρή πιθανότητα "εμφανίστηκε" χθες ώστε να ντυθούν στα λευκά έστω και για λίγο η Θεσσαλονίκη και άλλες πεδινές περιοχές της βορειας Ελλάδας ανήμερα τη Χριστούγεννα! Τα πρωινά στοιχεία θέλουν τα πράγματα να κυλούν όπως σας στα είπα μέσα απο το δελτίο καιρού την Παρασκευή! Για ό,τι νεότερο θα υπάρξει ενημέρωση...» έγραψε ο Σάκης Αρναούτογλου.
Σήμερα Δευτέρα (24/12), παραμονή των Χριστουγέννων ο καιρός θα είναι γενικά καλός με κάποιες βροχές τοπικού χαρακτήρα κυρίως στα φυτικά της χώρας - Σημαντική μεταβολή προβλέπεται ότι θα παρουσιάσει ο καιρός ανήμερα των Χριστουγέννων, αλλά και την Τετάρτη (26/12), καθώς ψυχρές αέριες μάζες θα επηρεάσουν τη χώρα μας

Σήμερα, Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2018 αναμένονται αραιές νεφώσεις που κατά περιόδους θα είναι πυκνότερες, αρχικά στα βόρεια ηπειρωτικά και έως το βράδυ σε όλη τη χώρα σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Τοπικές βροχές θα σημειωθούν από το μεσημέρι στα δυτικά. Μετά το απόγευμα υπάρχει πιθανότητα για τοπικές βροχές στο ανατολικό Αιγαίο, και για τοπικές βροχές και χιόνια στα ορεινά στα βόρεια ηπειρωτικά.

Παγετός θα σημειωθεί έως το πρωί στα βόρεια ορεινά. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη, τόσο έως το πρωί όσο και προς το τέλος του εικοσιτετραώρου.

Μέχρι 7 μποφόρ οι άνεμοι
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες και νοτιοδυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ.

Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ, από το μεσημέρι όμως θα γίνουν νότιοι και νοτιοδυτικοί 3 έως 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για σήμερα Δευτέρα (Παραμονή Χριστουγένων) 24 Δεκεμβρίου
Αττική
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 6 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από το απόγευμα θα αυξηθούν. Από τη νύχτα τοπικές βροχές και στα γύρω ορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα ή ομίχλες τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Από το βράδυ βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 2 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Σε πτώση από τη νύχτα.

Ζάκυνθος
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Λίγες νεφώσεις οι οποίες από το απόγευμα τοπικά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και χιόνια στα ορεινά. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα ενταθούν, θα σημειωθούν χιονοπτώσεις και σε ημιορεινές περιοχές της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα ή ομίχλες τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Από το βράδυ στην κεντρική και δυτική Μακεδονία βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 1 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3-4 βαθμούς χαμηλότερη. Σε πτώση από τη νύχτα.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές από τις μεσημβρινές ώρες. Από τις βραδινές ώρες χιονοπτώσεις στα ορεινά της Ηπείρου. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα ή ομίχλες τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 3 έως 4 μποφόρ. Από το βράδυ και από τα βόρεια βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 8 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Αρχικά γενικά αίθριος, από το απόγευμα τοπικές νεφώσεις. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα ή ομίχλες τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ. Από τη νύχτα στα βόρεια βορειοδυτικοί 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 6 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Αρχικά γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις από τις βραδινές ώρες με ασθενείς τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Αρχικά γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις από τις απογευματινές ώρες με ασθενείς τοπικές βροχές. Περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες κυρίως στα βόρεια.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Κατηγορία Γενικά
Σελίδα 2 από 2

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας