alexandriamou.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 23 Ιουλίου 2019

Σαρωτικές αλλαγές φαίνεται πως φέρνει η νέα κυβέρνηση στον χώρο της Παιδείας. Η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου έχει προετοιμάσει μια σειρά νέων δεδομένων για τα σχολεία και το νέο Λύκειο. Μεταξύ αυτών είναι η θέσπιση του Εθνικού Απολυτηρίου, οι προαγωγικές εξετάσεις σε κάθε τάξη του Λυκείου, και η επαναφορά των πρότυπων και πειραματικών σχολείων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Παραπολιτικά», το υπουργείο Παιδείας είναι έτοιμο να καταργήσει την κλήρωση για τη σημαία (σημαιοφόρο) στις παρελάσεις που είχε καθιερώσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, τη σημαία πλέον θα κρατούν οι άριστοι, όπως ίσχυε στο παρελθόν.

Επιπλέον, το υπουργείο Παιδείας, αναμένεται να σταματήσει τον διάλογο σχετικά με την κατάργηση του αγιασμού και της προσευχής στα σχολεία, κάτι που είχε φέρει στο τραπέζι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως επανέφερε το πρώτο κουδούνι στα σχολεία στις 8:15 και όχι στις 9.00 που είχε αποφασίσει ο τέως υπουργός Κώστα Γαβρόγλου.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Παιδείας και η Νίκη Κεραμέως έχουν προετοιμάσει ένα ειδικό πακέτο μέτρων και για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και τα πανεπιστήμια, με πρώτο εξ αυτών την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Κατηγορία Εκπαίδευση

Ολοκληρώθηκε την Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019 και ώρα 15:00, η ηλεκτρονική υποβολή των Αιτήσεων Στήριξης στα πλαίσια της 1ης Πρόσκλησης για την Υποβολή Προτάσεων στο Π.Α.Α. 2014 – 2020, Μέτρο 19, Υπομέτρο 19.2 ”Στήριξη για την υλοποίηση πράξεων στο πλαίσιο της στρατηγικής Τοπικής Ανάπτυξης με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων” (παρεμβάσεις Ιδιωτικού Χαρακτήρα)– LEADER/CLLD.

Συνολικά υποβλήθηκαν 26 Αιτήσεις Στήριξης, με την αιτούμενη Δημόσια Δαπάνη να ανέρχεται στα 4.479.402,86 ευρώ, υπερκαλύπτοντας κατά 88,60% το συνολικό διαθέσιμο ποσό των 2.375.000,00€ Δημόσιας Δαπάνης παρεμβάσεων Ιδιωτικού Χαρακτήρα, του τοπικού προγράμματος της ΑΝ.ΗΜΑ. Α.Ε.

Ανά Υποδράση, καταγράφηκε το εξής επενδυτικό ενδιαφέρον:

• Υποδράση 19.2.2.2 – Ενίσχυση επενδύσεων στην μεταποίηση, εμπορία και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων με αποτέλεσμα μη γεωργικό προϊόν για την εξυπηρέτηση ειδικών στόχων της τοπικής στρατηγική: Υποβλήθηκαν 3 προτάσεις με συνολική αιτούμενη Δημόσια Δαπάνη 262.921,87€, έναντι της διαθέσιμης Δημόσιας Δαπάνης των 250.000,00€.

• Υποδράση 19.2.2.3 - Ενίσχυση επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού με σκοπό την εξυπηρέτηση ειδικών στόχων της τοπικής στρατηγικής: Υποβλήθηκαν 3 προτάσεις με συνολική αιτούμενη Δημόσια Δαπάνη 405.438,50€, έναντι της διαθέσιμης Δημόσιας Δαπάνης των 300.000,00€.

• Υποδράση 19.2.2.6 – Ενίσχυση επενδύσεων οικοτεχνίας και πολυλειτουργικών αγροκτημάτων με σκοπό την εξυπηρέτηση ειδικών στόχων της τοπικής στρατηγικής: Υποβλήθηκε 1 πρόταση με αιτούμενη Δημόσια Δαπάνη 32.617,93€, έναντι της διαθέσιμης Δημόσιας Δαπάνης των 80.000,00€.

• Υποδράση 19.2.3.1 – Οριζόντια εφαρμογή μεταποίησης, εμπορίας και/ή ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων με αποτέλεσμα γεωργικό προϊόν με σκοπό την εξυπηρέτηση των στόχων της τοπικής στρατηγικής: Υποβλήθηκαν 12 προτάσεις με συνολική αιτούμενη Δημόσια Δαπάνη 2.614.142,49€, έναντι της διαθέσιμης Δημόσιας Δαπάνης των 800.000,00€.

• Υποδράση 19.2.3.3 – Οριζόντια εφαρμογή ενίσχυσης επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού με σκοπό την εξυπηρέτηση των στόχων της τοπικής στρατηγικής: Υποβλήθηκαν 5 προτάσεις με συνολική αιτούμενη Δημόσια Δαπάνη 767.128,50€, έναντι της διαθέσιμης Δημόσιας Δαπάνης των 450.000,00€.

• Υποδράση 19.2.3.4 – Οριζόντια εφαρμογή ενίσχυσης επενδύσεων στους τομείς της βιοτεχνίας, χειροτεχνίας, παραγωγής ειδών μετά την 1η μεταποίηση, και του εμπορίου με σκοπό την εξυπηρέτηση των στόχων της τοπικής στρατηγικής: Υποβλήθηκαν 2 προτάσεις με συνολική αιτούμενη Δημόσια Δαπάνη 397.153,57€, έναντι της διαθέσιμης Δημόσιας Δαπάνης των 400.000,00€.

• Υποδράση 19.2.6.2 – Επενδύσεις σε δασοκομικές τεχνολογίες και στην επεξεργασία, κινητοποίηση και εμπορία δασικών προϊόντων: Δεν υποβλήθηκε πρόταση. Διαθέσιμη Δημόσια Δαπάνη 65.000,00€.

• Υποδράση 19.2.7.3 – Συνεργασία μεταξύ μικρών επιχειρήσεων για διοργάνωση κοινών μεθόδων εργασίας και τη κοινή χρήση εγκαταστάσεων και πόρων καθώς και για την ανάπτυξη και/ή την εμπορία τουριστικών υπηρεσιών, που συνδέονται με τον αγροτουρισμό: Δεν υποβλήθηκε πρόταση. Διαθέσιμη Δημόσια Δαπάνη 15.000,00€.

• Υποδράση 19.2.7.7 – Οριζόντια και κάθετη συνεργασία μεταξύ φορέων της αλυσίδας εφοδιασμού για τη δημιουργία, την ανάπτυξη και την προώθηση βραχέων αλυσίδων και τοπικών αγορών: Δεν υποβλήθηκε πρόταση. Διαθέσιμη Δημόσια Δαπάνη 15.000,00€.

Κατηγορία Γενικά

Η ΔΕΥΑ Αλεξάνδρειας σας ανακοινώνει ότι στη Δ.Κ Κορυφής , στο Συνοικισμό Παλαίoχωρας και Νησελουδι, υπάρχει πτώση πίεσης λόγω αφανούς βλάβης σε αγωγό ύδρευσης , οποία δεν εντοπίστηκε ακόμη από τα τεχνικά συνεργεία της ΔΕΥΑ ΑΛ.

Παρακαλούμε αν διαπιστώσετε οτιδήποτε, επικοινωνήσετε με το τηλέφωνο της επιχείρησης 23330 /27965 τις εργάσιμές ημέρες και ώρες ή στο τηλέφωνο συνεργείου επιφυλακής στο 6979790823.

Ευχαριστούμε για την κατανόηση σας.

Μετά την τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019 η διαδικασία στη Βουλή, με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση.

Ο βουλευτής Ημαθίας της ΝΔ Τάσος Μπαρτζώκας, με αφορμή την εξόχως σημαντική κοινοβουλευτική διαδικασία και σχετικά με τις προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού,  δήλωσε:

«Στις 7 Ιουλίου η χώρα γύρισε σελίδα και ήρθε η ώρα να το αποδείξουμε στην πράξη. Ο πρωθυπουργός της χώρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιβεβαίωσε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι όσα λέγαμε τα εννοούσαμε και θα τα υλοποιήσουμε, πολλά από αυτά μάλιστα νωρίτερα από ότι δεσμευτήκαμε προεκλογικά!

Ενδεικτικά, υπογραμμίζω μερικά από τα σημαντικά σημεία από τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού:

Μείωση φόρου επιχειρήσεων και φόρου εισοδήματος, μείωση ΦΠΑ, μειώσεις φόρων υπεραξίας, σταδιακή κατάργηση Εισφοράς Αλληλεγγύης και Τέλους Επιτηδεύματος, ενίσχυση της ρύθμισης των 120 δόσεων με μείωση κατώτερης δόσης αλλά και παράλληλη αναστολή κατασχέσεων και αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, άμεσες προσλήψεις σε Υγεία, Παιδεία, αστυνομία, καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, ψήφος στους Έλληνες του εξωτερικού, κατάργηση του ασύλου στα πανεπιστήμια σε κάθε μορφής παραβατικούς, υλικοτεχνική αναβάθμιση στην ΕΛ.ΑΣ. και εντατικοποίηση ελέγχων εντός της χώρας και στα σύνορα για την παράνομη μετανάστευση, άμβλυνση αρνητικών επιπτώσεων της «Συμφωνίας των Πρεσπών» στην πράξη, με αιχμή το αναπτυξιακό πρόγραμμα για την Βόρεια Ελλάδα, την προστασία των Μακεδονικών προϊόντων και τη μεγάλη διεθνή επικοινωνιακή καμπάνια για την Μακεδονία μας με επίκεντρο τη Βεργίνα κ.α.

Στέκομαι ιδιαίτερα και πιο αναλυτικά σε όσα αφορούν στον Αγροτικό Τομέα. Τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρθηκαν στο θέμα της αγροτικής οικονομίας με έμφαση στην αναπτυξιακή προοπτική που ανοίγεται και την σκληρή διαπραγμάτευση που θα γίνει στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ.

Στόχος είναι η ουσιαστική στήριξη της αγροτικής οικονομίας, με σύγχρονο τρόπο, με αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για την ανάπτυξη, με τη χρήση νέων τεχνολογιών, τόσο στην γεωργία, όσο και στην κτηνοτροφία και την αλιεία. Επίσης, θα προχωρήσουμε σε μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, μείωση της γραφειοκρατίας,  αντιμετώπιση παθογενειών και στρεβλώσεων και κυρίως αναθεώρηση του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ. Επίσης, θα υπάρξει ειδική μέριμνα και σχετικά κίνητρα (φορολογικά και όχι μόνο) για τη σύσταση και συμμετοχή των αγροτών σε Ομάδες και Οργανώσεις Παραγωγών.  Τέλος, σαφής ήταν η αναφορά του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με την διαδικασία των αποζημιώσεων. Όπως είπε, οι καθυστερήσεις στα δύο χρόνια της καταβολής των αποζημιώσεων θα σταματήσουν και προς αυτή την κατεύθυνση θα χρησιμοποιηθεί, αν χρειαστεί, και η ιδιωτική ασφάλιση.

Γενικότερα, μέσα στο καλοκαίρι και μέχρι το τέλος του 2019, δέκα είναι τα νομοσχέδια που είναι ήδη έτοιμα και, όπως τα απαρίθμησε ο πρωθυπουργός, θα αφορούν τα εξής:

- Το νέο επιτελικό κράτος και την οργάνωσή του.

- Το νέο φορολογικό πλαίσιο.

- Την Ανάπτυξη με στόχο εθνικές και διεθνείς επενδύσεις

- Τον εκσυγχρονισμό της πτωχευτικής και προ-πτωχευτικής διαδικασίας.

- Το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού και τη νέα τοπική αυτοδιοίκηση.

- Την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, τη Διαφάνεια και την Προστασία του Πολίτη.

- Την εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες της.

- Τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης.

- Την αγροτική ανάπτυξη και την οργάνωση του πρωτογενούς τομέα.

- Τις μεγάλες τομές που πρέπει να γίνουν στην δημόσια Υγεία.

Στην πρώτη ψηφοφορία της νέας Βουλής, στην οποία και εγώ πρώτη φορά κλήθηκα να ψηφίσω ως μέλος της, η ψήφος μου ήταν θετική. Ήταν θετική όχι επειδή απλά είμαι μέλος του κόμματος της πλειοψηφίας, αλλά γιατί για έχω την πεποίθηση ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια μία κυβέρνηση τηρεί (ή ανατρέπει προς το θετικότερο) τις προεκλογικές δεσμεύσεις της, δίνει σαφές χρονοδιάγραμμα, κοστολογημένες προτάσεις και προοπτική για ανάπτυξη και μάλιστα με κοινωνικό πρόσημο, άσχετα από αυτά που ισχυρίζονται όσοι νομίζουν πως μονοπωλούν τις κοινωνικές ευαισθησίες, αλλά στην πράξη πολλές φορές αποδείχθηκαν κοινωνικά ανάλγητοι.

Μετά και την παροχή της εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση ξεκινά μια ελπιδοφόρα και όμορφη περίοδος για τη χώρα μας. Όλοι μαζί θα παλεύουμε καθημερινά προς αυτή την κατεύθυνση».

Το Σάββατο 31 Αυγούστου 2019 θα πραγματοποιηθεί η τελετή ορκωμοσίας της νέας Περιφερειακής Αρχής και του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στο προαύλιο του κτιρίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, επί της Β. Όλγας 198 (Βίλα Αλλατίνι), στις 19.00’.

Την επομένη, Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2019, θα πραγματοποιηθεί η διαδικασία εκλογής των συλλογικών οργάνων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας.

Αντίστροφη μέτρηση για να πληρωθεί το επίδομα ενοικίου στους δικαιούχους. Το Dikaiologitika News σας παρουσιάζει την ημέρα πληρωμής.

 Σε δύο ημέρες, την Πέμπτη 25 Ιουλίου θα πληρωθεί το επίδομα ενοικίου στους δικαιούχους

Το Επίδομα Στέγασης είναι προνοιακό πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για τα νοικοκυριά που μισθώνουν την κύρια κατοικία τους. Πρόκειται για την πρώτη οργανωμένη προσπάθεια να αποκτήσει η χώρα συνεκτική στεγαστική πολιτική και αποτελεσματικό σύστημα κοινωνικής προστασίας της πρώτης κατοικίας σε τέτοια κλίμακα.

Το προνοιακό πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου με συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό 300 εκατομμύρια ευρώ απευθύνεται σε 260.000 νοικοκυριά και 667.000 ανθρώπους.

-Για τον δικαιούχο: 70 ευρώ το μήνα
- Για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού προσαύξηση 35 ευρώ το μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι με την νέα κυβέρνηση το δύσκολο χαρτοφυλάκιο της Πρόνοιας και της Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει αναλάβει η υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου. Έτσι, sτο χαρτοφυλάκιο της περιλαμβάνονται τα επιδόματα ΚΕΑ, παιδιού, ενοικίου και όλα τα κοινωνικά επιδόματα που διαχειρίζεται ο ΟΠΕΚΑ.

Κατηγορία Οικονομία

Το βράδυ της Τετάρτης, της  10ης Ιουλίου 2019, η θεομηνία χτύπησε όλο τον Νομό μας, προκαλώντας τεράστιες ζημιές σε χτίσματα και καλλιέργειες και ευτυχώς όχι σε ανθρώπινες ζωές.

Στο σχολείο μας, στο Δημοτικό Σχολείο Νησίου, προκλήθηκαν αρκετές ζημιές από σπάσιμο μεγάλων κλαδιών και πτώσεις δέντρων πάνω στην εξωτερική πλευρά του κτιρίου.

Η κινητοποίηση κάποιων ανθρώπων ήταν άμεση και θα πρέπει να τους ευχαριστήσω δημόσια, επειδή σ΄ αυτόν τον τόπο χρειάζεται να λέμε ευχαριστώ, να προβάλλουμε τη θετικότητα, την εργατικότητα, τη συνέπεια και την προσφορά στον συνάνθρωπο.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Δήμο Αλεξάνδρειας για τη γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών και την προσφορά τους στον Αντιδήμαρχο  κ. Σωτήριο Τόκα, στον Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής κ. Γκιουρτζή Στέφανο, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Αλεξάνδρειας και στον Διοικητή της κ. Αμανατίδη Ιωάννη, στον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Νησίου κ. Νίκο Θεμελή, στην εργολάβο καθαρισμού του Σχολείου μας κ. Παναγιώτα Στεργίου και ιδιαίτερα στην κ. Έφη Στ. Καραγιάννη, δημοσιογράφο και ιδιοκτήτρια της ενημερωτικής ιστοσελίδας alexandriamou, που γρήγορα και παρόλο τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούσαν, ανέδειξε το μεγάλο πρόβλημά μας και όπως πάντα, στάθηκε αρωγός μας στις δυσκολίες και στις αντιξοότητες που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε, από το πρωτόγνωρο αυτό καιρικό φαινόμενο που σάρωσε την περιοχή μας!  

                                                           Ο Δ/ντής του Δημ. Σχ. Νησίου

                                                                 Μάνος Βαρακλής

Κατηγορία Εκπαίδευση

Η υπηρεσία της Δ.Ε.Υ.Α. Αλεξάνδρειας ανακοινώνει ότι σήμερα στις 23/07/2019 ημέρα Τρίτη και ώρα από  09:00 π.μ. εως 13:00 μ.μ., θα γίνει διακοπή νερού για την αποκατάσταση βλάβης ύδρευσης  στο εσωτερικό δίκτυο του κεντρικού  τμήματος της Αλεξάνδρειας, στις παρακάτω οδούς:

  1. Επί της οδού Φιλίππου (από την οδό Βετσοπούλου έως την οδό Βιζυηνού).

Ευχαριστούμε για την κατανόηση σας.

Ο πολιτιστικός σύλλογος Αγίας Τριάδας σας προσκαλεί σε λαϊκό γλέντι, με την ορχήστρα του Κώστα Θεοδωρίδη, την Κυριακή 28/7/2019 και ώρα 21.00, στον προαύλειο χώρο του συλλόγου.

Είσοδος ελεύθερη.

Συζητήθηκε ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης το σχέδιο εξυγίανσης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) για ένταξη στις προβλέψεις του άρθρου 106 του Πτωχευτικού Κώδικα.

Κατά την πολύωρη διαδικασία, εκπρόσωποι της πιστώτριας Τράπεζας Πειραιώς επιχειρηματολόγησαν υπέρ του σχεδίου εξυγίανσης της επιχείρησης, το περιεχόμενο του οποίου απέρριψαν με παρεμβάσεις τους πιστωτές της Βιομηχανίας (Ελληνικό Δημόσιο, Ταμεία, ΔΕΗ, Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων κ.ά.), πρώην εργαζόμενοι που διεκδικούν αποζημιώσεις, τευτλοπαραγωγοί, όπως επίσης η πλευρά του επίδοξου επενδυτή Lukas Fecker (επικεφαλής του επενδυτικού fund Innovation Brain).

Την ίδια ώρα, τευτλοπαραγωγοί που βρέθηκαν στη δικαστική αίθουσα εξέφρασαν την απόγνωσή τους για τη φετινή παραγωγή και το μέλλον των καλλιεργητών, ζητώντας να υπάρξει πολιτική παρέμβαση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κατηγορία Γενικά
Σελίδα 1 από 2

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας