alexandriamou.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 04 Σεπτεμβρίου 2019

Το  γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ στις μικρές ηλικίες βρίσκεται και αποκτά ταλέντα από όλη την Ελλάδα αποδεικνύεται από το γεγονός ότι σήμερα έκανε επαγγελματίες έξι νεαρούς που έχουν ταξιδέψει από Ιωάννινα, Χανιά,

Κατηγορία Αθλητικά

Ο Thomas Bruce Elgin, στη χώρα μας γνωστός ως Έλγιν, ήταν ο έβδομος κόμης του Έλγιν και ενδέκατος κόμης του Κινκάρντιν. Υπήρξε διπλωμάτης και στρατιωτικός αλλά έμεινε στην ιστορία σαν ο άνθρωπος που λεηλάτησε την Ακρόπολη και τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Η αρπαγή των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον Ελγιν επανήλθε στην επικαιρότητα με αφορμή το αίτημα που διατύπωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης , με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, αίτημα που προκάλεσε .

Ποιός ήταν ο Ελγιν

Το 1792, πήγε ως πρεσβευτής στις Βρυξέλλες και το 1795 στο Βερολίνο, κατά τη διάρκεια του αγγλο-γαλλικού πολέμου. Το 1799 την εποχή της εκστρατείας του Ναπολέοντα στην Αίγυπτο, στάλθηκε ως έκτακτος πρεσβευτής στην Κωνσταντινούπολη.

Στα τέλη του 1799 ο Έλγιν έστειλε στην Αθήνα τον γραμματέα της πρεσβείας Hamilton μαζί με έξι καλλιτέχνες από την Ιταλία, τον ζωγράφο Λουζιέρι και τους αρχιτέκτονες Ιτάρ και Βαλέστρα, προκειμένου να καταγράψουν τα μνημεία της Ακρόπολης, να φτιάξουν τοπογραφικά σχέδια και εκμαγεία, ώστε να γίνει εφικτή η αφαίρεσή τους, όταν θα έπαιρναν σχετική άδεια από τους Τούρκους. Ο ομάδα του Ελγιν εργάστηκε στην Ακρόπολη για 9 μήνες.

Ο Λόρδος Ελγιν σε νεαρή ηλικία
Ο λόρδος Ελγιν σε νεαρή ηλικία

Το φιρμάνι από τον Καϊμακάμη

Το 1801 ο Ελγιν απέσπασε φιρμάνι του καϊμακάμη (ανώτερου διοικητικού υπαλλήλου της οθωμανικής αυτοκρατορίας) Σεγούτ Αβδουλάχ, που του επέτρεπε την αφαίρεση λίθων και γλυπτών από την Ακρόπολη. Το φιρμάνι αυτό, μεταφρασμένο στα ελληνικά, έφερε στην Αθήνα ο ιερέας της πρεσβείας της Μ. Βρετανίας στην Κωνσταντινούπολη, δρ. Ph. Hunt.
Το φιρμάνι προέτρεπε τις τουρκικές αρχές στην Αθήνα να επιτρέψουν στα συνεργεία του Έλγιν, να διενεργήσουν και ανασκαφές γύρω από τον Παρθενώνα.

Έτσι, ο Λουζιέρι, εγκαταστάθηκε στην Ακρόπολη ως επίσημος αντιπρόσωπος του Έλγιν και άρχισε τη συστηματική επιλογή γλυπτών και αρχιτεκτονικών μελών του ναού. 
Επειδή η αφαίρεσή τους γινόταν γρήγορα και με τα μέσα που υπήρχαν τότε σημειώθηκαν βανδαλισμοί, και κατά την απόσπαση των μελών του ναού προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές.

Η Ακρόπολη την εποχή της ελληνικής Επανάστασης
Η Ακρόπολη και ο Παρθενώνας τα χρόνια πριν την Ελληνική Επανάσταση σε γκραβούρα της εποχής

Τι ήθελε ο Ελγιν

Ο Ελγιν, αν και έχει πολύ κακή φήμη, εκτός από την επιδίωξη του κέρδους, είχε και μια μεγάλη αγάπη για τον ελληνικό πολιτισμό, και θεωρούσε ότι με την επιχείρηση απόσπασης των γλυπτών του Παρθενώνα, έσωζε τα μνημεία από τους απολίτιστους Οθωμανούς.

Ξεκινάει η επιχείρηση

Το 1801, ξεκίνησε η αρπαγή των αριστουργημάτων από την Ακρόπολη. Συνολικά ο Έλγιν αποκόμισε: 253 γλυπτά έργα και αρχιτεκτονικά μέλη του ναού καθώς και πολλά αγγεία. Από τον Παρθενώνα αφαιρέθηκαν 96 ακέραια ή ακρωτηριασμένα γλυπτά και ειδικότερα: Από το νότιο διάζωμα 15 ακέραια και 4 σπασμένα, από το ανατολικό διάζωμα 11 αγάλματα και τμήματά τους, από το δυτικό αέτωμα περισσότερα από 8, από τη βόρεια ζωφόρο 21 ακέραιες πλάκες κι ένα τμήμα πλάκας, από τη νότια ζωφόρο 30 ακέραιες πλάκες και 11 θραύσματα, από τη δυτική ζωφόρο 2 πλάκες και από την ανατολική ζωφόρο 4 πλάκες. 

Επίσης, από το ναό της Απτέρου Νίκης αφαιρέθηκαν 4 τεμάχια, 18 από το Ερέχθειο- μεταξύ αυτών μία Καρυάτιδα κι ένα γωνιακό ιωνικό κιονόκρανο- 4 από το θέατρο του Διονύσου, μεταξύ των οποίων κι ένας κίονας από το χορηγικό μνημείο του Θρασύλλου.

Αφαιρέθηκαν ακόμα 13 κεφαλές, 34 γλυπτά μάρμαρα, 14 χάλκινες και μαρμάρινες υδρίες, 8 βωμοί, 3 επιτύμβιες στήλες, 66 ενεπίγραφα μάρμαρα και άλλα. Πολλά από αυτά, ήταν έργα του Φειδία, του Αγοράκριτου και του Αλκαμένη. 

Σπουδαιότερα απ' όλα, θεωρούνται τα γλυπτά της γέννησης της Αθηνάς από το ανατολικό αέτωμα, η μετόπη της διαμάχης της Αθηνάς με τον Ποσειδώνα και η ζωφόρος με την πομπή των Παναθηναίων.

Οι ελληνικοί θησαυροί στο Βρετανικό Μουσείο
Οι Ελληνικοί θησαυροί στο Βρετανικό Μουσείο/ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ INTIMENEWS

Οι θησαυροί στάλθηκαν στην Μ. Βρετανία

Τα αρχαία συγκεντρώνονταν, τοποθετούνταν σε κιβώτια και μεταφέρονταν με πλοία στη Μ. Βρετανία. Η επιχείρηση ξεκίνησε το 1801 και ολοκληρώθηκε το 1810. Ο Έλγιν καθοδηγούσε τον Λουζιέρι και τους υπόλοιπους με αλληλογραφία. Ο ίδιος από το 1803 ως το 1806, ήταν αιχμάλωτος στη Γαλλία. Εκτός από την Ακρόπολη, αφαιρέθηκαν αρχαιότητες κι από άλλα μέρη όπως: Αίγινα, Ελευσίνα, Δελφούς, Νεμέα, Μυκήνες, Τίρυνθα και Δαρδανέλια. Μάλιστα, ο Έλγιν στις Μυκήνες, έστειλε τον ιερέα δρ. Ph. Hunt, γιατί σκόπευε να αρπάξει και τους Λέοντες της Πύλης, ωστόσο αυτό κρίθηκε ακατόρθωτο, λόγω του βάρους των Λεόντων.

Στην Ολυμπία, με σκοπό να εντοπίσει αρχαιότητες για λεηλασία, έστειλε τον λοχαγό Λέινι. Η αφαίρεση αρχαιοτήτων όμως από εκεί, κρίθηκε πολυδάπανη.

Τα 12 πρώτα κιβώτια με τις αρχαιότητες, φορτώθηκαν το 1802 στο ιδιόκτητο ιστιοφόρο «Μέτων», του Έλγιν. Ωστόσο, το πλοίο βούλιαξε στον Αβλέμονα των Κυθήρων. 
Το 1803, ο ίδιος ο Έλγιν, επιστρέφοντας στην Αγγλία, φόρτωσε 44 κιβώτια στο βρετανικό πολεμικό πλοίο «Diana». Άλλα κιβώτια, μεταφέρθηκαν με τα πολεμικά «Medusa» και «Hydra». Το 1817 ο Λουζιέρι, επέστρεψε και πραγματοποίησε την αποστολή επιτύμβιων μνημείων, χάλκινων σκευών και εκατοντάδων αγγείων, με τα πολεμικά πλοία «Satellite» και «Tagus».

Η επιχείρηση πήρε τέλος με την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Μία από τις παλαιότερες σωζόμενες φωτογραφίες της Ακρόπολης

Οι αρχαιότητες στο Λονδίνο

Οι αρχαιότητες, μεταφέρθηκαν στο Λονδίνο και αποθηκεύτηκαν αρχικά σε υπόστεγο της κατοικίας του Έλγιν.
Ο Έλγιν, έστειλε υπομνήματα προς τη βρετανική κυβέρνηση για να αγοράσει τα αρχαία. Έτσι συστήθηκε ειδική εξεταστική επιτροπή για να μελετήσει τα στοιχεία της υπόθεσης και τα πορίσματά της, τέθηκαν υπόψη του βρετανικού κοινοβουλίου.

Κατά τη διάρκεια της σχετικής συνεδρίασης ακούστηκαν φωνές σκεπτικισμού, ακόμα και απόρριψης της πρότασης του Έλγιν. Από τότε μάλιστα χρονολογούνται οι πρώτες σκέψεις για επιστροφή τους στην Ελλάδα.
Τελικά, αποφασίστηκε τα Μάρμαρα ν' αγοραστούν από το βρετανικό Δημόσιο για 35.000 στερλίνες. Επειδή όμως ο Έλγιν, χρωστούσε στο κράτος 18.000 στερλίνες, του δόθηκαν μόνο  17.000 στερλίνες.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Ηδη από τον 19ο αιώνα ο Έλγιν κατηγορήθηκε ως κοινός «κλέφτης μαρμάρων» που λήστεψε σπουδαία μνημεία του παρελθόντος για προσωπικό του όφελος. Ο Σατομπριάν, οι περιηγητές Ντόντγουελ, Ντάγκλας και Κλαρκ, ο ποιητής Οράτιος Σμιθ, ο φίλος του Βύρωνα Χόμπχαουζ και άλλοι πολλοί διαμαρτυρήθηκαν και περιέγραψαν με τα πλέον μελανά χρώματα τη διαρπαγή. Ο λόρδος Βύρων, το 1811, στο ποίημα του «Child Harold» στιγματίζει τη λεηλασία, όπως και στο ποίημα «Η κατάρα της Αθηνάς» που δημοσιεύεται τον ίδιο χρόνο.

Τα γλυπτά του Παρθενώνα βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο
Στις αρχές του 20 αιώνα τα Γλυπτά του Παρθενώνα υπέστησαν σημαντική ζημιά στην διάρκεια καθαρισμού τους από το Βρετανικό Μουσείο/ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Το 1890, ο Βρετανός Λόγιος, F. Harrison, έγραψε στο περιοδικό «Nineteenth Century» («19ος Αιώνας») το περίφημο άρθρο «Απόδοτε τα Ελγίνεια Μάρμαρα». Ο διευθυντής του περιοδικού James Knowler, του απάντησε με το άρθρο «Ο Αστεϊσμός περί των Ελγινείων Μαρμάρων», στο οποίο, γράφει, περίπου ότι ο Harrison αστειεύεται όταν προβάλλει το συγκεκριμένο αίτημα. Στον Knowler, απάντησε σκληρά, ο Καβάφης, με άρθρο του στο περιοδικό της Αλεξάνδρειας «Rivista Quindicinale».

Τον Γενάρη του 1941, έγινε πρόταση στη Βουλή των Κοινοτήτων  για την επιστροφή των Μαρμάρων μετά τη λήξη του πολέμου- μέσα στα πλαίσια της κοινής πολεμικής προσπάθειας Ελλάδας και Βρετανίας εκείνη την εποχή- ωστόσο η κυβερνητική απάντηση ήταν αποθαρρυντική.

Η υπόθεση της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα πήρε διαστάσεις κυβερνητικής πολιτικής, όταν το αίτημα υιοθέτησε η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη που έδωσε μεγάλη μάχη για την επιστροφή των Γλυπτών.

Η Μελίνα έδωσε μάχη για την επιστροφή των Γλυπτών
πηγή: iefimerida.gr
Κατηγορία Γενικά
Τετάρτη, 04 Σεπτεμβρίου 2019 16:02

Προσλήψεις 33.000 αναπληρωτών στα σχολεία

Σε προσλήψεις 33.000 αναπληρωτών προλειμένου να καλυφθούν τα μεγάλα κενά που υπάρχουν στα σχολεία, θα προχωρήσει το υπουργείο Παιδείας. Ωστόσο φαίνεται ότι οι προσλήψεις δεν θα γίνουν όλες σε μια φάση όπως απαιτεί η εκπαιδευτική κοινότητα.

Σύμφωνα με τη εφημερίδα «Τα Νέα» μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει πραγματοποιηθεί το 70% των προσλήψεων εκπαιδευτικών καθώς τα μαθήματα ξεκινούν επισήμως την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να καλυφθούν τα επείγοντα κενά.

Το υπόλοιπο 30% από τους 33.000 αναπληρωτές που χρειάζονται για να καλυφθούν οι κενές θέσεις θα πραγματοποιηθεί σε δεύτερη φάση.

Κατηγορία Εκπαίδευση

Ορίστηκαν και επίσημα από τον Δήμαρχο Νάουσας Νικόλα Καρανικόλα οι πέντε νέοι αντιδήμαρχοι του Δήμου Νάουσας. Αναλυτικά:

Γιώργος Τριανταφύλλου, για θέματα Νεολαίας, Παιδείας και Αθλητισμού και αντιδήμαρχος για τη Δημοτική Ενότητα Νάουσας και τα αδέσποτα

Γιώργος Βασιλείου, για θέματα Διοικητικών, Οικονομικών Υπηρεσιών, Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και ΚΕΠ και αντιδήμαρχο για τη Δημοτική Ενότητα Ειρηνούπολης

Παύλος Αδαμίδης, για σε θέματα Περιβάλλοντος, Προγραμματισμού, Χωροταξίας και Πολιτικής Προστασίας και αντιδήμαρχο για τη Δημοτική Ενότητα Ανθεμίων

Βασίλης Τζουβάρας, για θέματα Τεχνικών Έργων και Καθαριότητας

Δώρα Μπαλτατζίδου, για θέματα Πολιτισμού, Τουρισμού, Εξωστρέφειας και Ευρωπαϊκών Θεμάτων

Σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος του δημάρχου, αναπληρωτής του ορίζεται ο κ. Βασιλείου. Η θητεία των πέντε αντιδημάρχων στις 31 Αυγούστου 2020.

Επίσης, την Κυριακή και ώρα 10.30, θα διεξαχθεί η εκλογή των μελών του προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου και των μελών της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής.

Στο πλαίσιο του προγραμματισμού των επιμορφωτικών δράσεων του 3ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στα σχολικά συγκροτήματα του δήμου Αλεξάνδρειας συμμετείχαν το πρωί της Τετάρτης 4 Σεπτεμβρίου 2019 στην επιμορφωτική ημερίδα με θέμα: «Διαχείριση Προβλημάτων Συμπεριφοράς και Συνεργασία με Γονείς» στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου της Αλεξάνδρειας.

Πιο αναλυτικά στην ημερίδα συζητήθηκαν :

1. «Διαχείριση Προβλημάτων Συμπεριφοράς, Τεχνικές και Διαχείριση», Αμανατίδης Νί-κος, Συντονιστής Εκπ/κού Έργου 3ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ

2. Πρωτοβουλία για το παιδί. Ενημέρωση για το φορέα και τις δράσεις-Συνεργασία, Νιόπα Θεοδώρα, Κοινωνική Λειτουργός.

3. «Ερευνώντας την τάξη, κατανοώντας τους μαθητές/ριες», Ευαγγελία Μπούτσκου, Συντονίστρια Εκπ/κού Έργου 3ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ.

4. «Στρατηγικές διαχείρισης μαθητών με ΔΕΠΥ στην τάξη», Σάββας Ταϊλαχίδης, Προϊ-στάμενος ΚΕ.Σ.Υ. Ημαθίας.

Κατηγορία Εκπαίδευση

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 4 Σεπτεμβρίου στην Π.Ε.Ο Αλεξάνδρειας-Κατερίνης,

στο ύψος της διώρυγας λίγο έξω από το Νησέλι, όταν διερχόμενα αυτοκίνητα συγκρούστηκαν μετωπικά με αποτέλεσμα το παρμπρίζ τους ενός οχήματος να σπάσει τελείως.

Από τη σύγκρουση τραυματίστηκε ο ένας οδηγός. Tον εν λόγω οδηγό παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ

για να τον μεταφέρει σε μονάδα υγείας.

 

 

Κατηγορία Αστυνομικά

Ανακοίνωση
των νέων Αντιδημάρχων του Δήμου Αλεξάνδρειας

Ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας κος Παναγιώτης Γκυρίνης ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου, τους νέους Αντιδημάρχους που αναλαμβάνουν κατά το πρώτο διάστημα της δημαρχιακής περιόδου 2019-2023, τις θέσεις ευθύνης στη λειτουργία του Δήμου.

Οι νεοεκλεγέντες σύμβουλοι που αναλαμβάνουν τα καθήκοντα του Αντιδημάρχου (θα ακολουθήσει σχετική απόφαση του Δημάρχου Αλεξάνδρειας) είναι με αλφαβητική σειρά οι εξής:

  • Βενιόπουλος Κωνσταντίνος
  • Δελιόπουλος Στέφανος
  • Δριστάς Στέφανος
  • Κούγκας Αθανάσιος
  • Σαρακατσιάνος Νικόλαος

alexandriamou.gr antidimarxi2019

Για τη θέση της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου θα προταθεί η κυρία Μοσχοπούλου Όλγα.

 

 

Το Βαλκανικό Πρωτάθλημα Ανδρών/Γυναικών ολοκληρώθηκε χθες στο Πράβετς της Βουλγαρίας με την Ελληνική αποστολή να κατακτά 14 μετάλλια (6-6-2) στο σύνολο και επτά στη δεύτερη ημέρα με την δική μας Έφη Κολοκυθά να κερδίζει ασημένιο μετάλλιο.

Η αθλήτρια του Μάκη Πάντου κατέλαβε την δεύτερη θέση στο μήκος με 6,41 μ., λίγες εβδομάδες από την καλή παρουσία της στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων, ενώ είχε μεγάλα άκυρα άλματα.

Η ίδια με δημοσίευση της στα social media σχολίασε: «Το πολυπόθητο ρεκόρ δεν ήρθε παρόλα αυτά όμως πετύχαμε σημαντικά πράγματα!» ενώ συνεχάρη τον προπονητή της Θωμά Πάντο, για ότι έχουν καταφέρει μέχρι τώρα και ευχαρίστησε θερμά τον γιατρό της Μανώλη Παπακώστα SportsClinic Thessaloniki , τον φυσιοθεραπευτή της ΣΕΓΑΣ Δημήτρη Χριστοδούλου και το Melispa Massage Evosmos που μαζί τους έχει ξεπεράσει όλους της τους τραυματισμούς που παρουσιαστήκαν στην πορεία της και φυσικά στη διατροφολόγο της Ειρήνη Μπαρμπαρούση ... «ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΠΙΣΤΗ για τη συνέχεια» αναφέρει στο κλείσιμο της ανάρτησης της.

Κατηγορία Αθλητικά

Στη δημιουργία ενός μητρώου στο οποίο ο πολίτης θα μπορεί να καταχωρεί ένα δεδομένο μία φορά και αυτό θα ενημερώνεται αυτόματα σε όλα τα υπόλοιπα μητρώα του δημόσιου τομέα προσανατολίζεται το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προκειμένου να εκσυγχρονίσει τη λειτουργία των ΚΕΠ, μειώνοντας τη γραφειοκρατία.

«Το Δημόσιο παύει να ζητά πληροφορίες που ήδη κατέχει», έχει επισημάνει σε δηλώσεις του ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης υπογραμμίζοντας πως ο πολίτης δεν θα έχει το ρόλο «διακομιστή εγγράφων».

Ουσιαστικά θα δημιουργηθεί μία ενιαία Διαδικτυακή Πύλη, το gov.gr, ένα κεντρικό σημείο εισόδου και ψηφιακής εξυπηρέτησης, όπου θα είναι συγκεντρωμένες όλες οι ψηφιακές λύσεις και όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν όσοι συναλλάσσονται με το Δημόσιο.

Δεδομένου ότι ο θεσμός των ΚΕΠ θεωρείται ως ένας από τους πιο επιτυχημένους στην Ελλάδα, στόχος είναι η περαιτέρω αναβάθμιση της λειτουργίας τους. Γι΄αυτό και το υπουργείο, όπως είχε επισημάνει και ο κ. Πιερρακάκης στην ομιλία του στη Βουλή, τα επαναφέρει στο προσκήνιο κάνοντας μια εκ νέου αξιολόγηση των υπηρεσιών που παρέχουν και του πλαισίου λειτουργίας τους.

Υπενθυμίζεται ότι η πάταξη των γραφειοκρατικών διαδικασιών του δημοσίου αποτελεί μία διαχρονική εξαγγελία των κυβερνήσεων καθώς όπως είχε αποκαλύψει σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά του το «Έθνος» τον περασμένο Μάρτιο και η προηγούμενη κυβέρνηση είχε εξαγγείλει τα Ψηφιακά ΚΕΠ με στόχο την αύξηση των ψηφιακών υπηρεσιών που παρέχουν αλλά και την ηλεκτρονική πρόσβαση και εξυπηρέτηση χωρίς τη φυσική παρουσία στα κατά τόπους γραφεία, αλλά από το σπίτι, το γραφείο και τις φορητές συσκευές.

Στα πλεονεκτήματα είχε παρουσιαστεί και η εφαρμογή της αρχής «Απαξ Υποβολή Πιστοποιητικών» (once only), προκειμένου οι συναλλασσόμενοι να μην απαιτείται πλέον να προσκομίζουν εκ νέου τα πιστοποιητικά που εντάσσονται στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Αναζήτησης.

Η αναβάθμιση των ΚΕΠ αλλά και ο συνολικός ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας παραμένει ψηλά στην ατζέντα και στόχος του υπουργείου ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι να έχει επιτευχθεί η σύγκλιση της Ελλάδας µε τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ζητήματα ψηφιακής οικονομίας και διακυβέρνησης εντός της επόμενης τετραετίας.

Έμφαση θα δοθεί στη δημιουργία της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού, η οποία θα επικαιροποιείται ετησίως και θα αποτελεί τον οδηγό ψηφιακής στρατηγικής περιλαμβάνοντας μετρήσιµους στόχους ανά τρίμηνο. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην ανάπτυξη ενός Εθνικού Πλαισίου Απλούστευσης Διαδικασιών και Μείωσης της Γραφειοκρατίας, το οποίο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μητρώο όλων των διοικητικών διαδικασιών του Δημοσίου, προσβάσιµο από τους πολίτες, καθώς επίσης και ένα οριζόντιο πρόγραμμα μέτρησης και μείωσης των διοικητικών βαρών της νομοθεσίας προς πολίτες και επιχειρήσεις.

Με το βλέμμα στο θαύμα της Εσθονίας
Στην κατεύθυνση αυτή, δημιουργείται μία Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, στην οποία θα συμμετέχουν Έλληνες και ξένοι ειδικοί σε θέματα ψηφιακής διακυβέρνησης.

Η σύστασή της θα προβλέπεται στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, ενώ όπως ανακοινώθηκε, μέλος της άμισθης επιτροπής θα είναι και ο πρώην πρόεδρος της Εσθονίας Toomas Hendrik Ilves, που συνέδεσε το όνομά του με το ψηφιακό θαύμα της χώρας, η οποία πλέον παρέχει το 99% των υπηρεσιών της ηλεκτρονικά. Παράλληλα έχει ήδη θεσμοθετηθεί ο ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης όλων των έργων πληροφορικής στο δημόσιο, με στόχο την επιτάχυνση των διαγωνισμών. Κομβικό ρόλο θα διαδραματίσει η Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ (ΚτΠ ΑΕ), η οποία θα προκηρύξει τους περισσότερους εξ αυτών.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα έργα του υπουργείου, προχωρεί το μεγαλύτερο τηλεπικοινωνιακό ΣΔΙΤ ύψους 870 εκατ. ευρώ για υπερταχείες ευρυζωνικές συνδέσεις (Ultra Fast Broadband), μέσω του οποίου περίπου 2,5 εκατ. πολίτες, που δεν περιλαμβάνονται στα σημερινά σχέδια των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, θα αποκτήσουν πρόσβαση σε τηλεπικοινωνιακά δίκτυα νέας γενιάς (ταχύτητες τουλάχιστον 100 Mbps, αναβαθμίσιμες σε 1 Gbps). Η εκδήλωση ενδιαφέροντος, έχει οριστεί για τις 22 Οκτωβρίου.

Επίσης αναμένεται να επαναπροκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στο τέλος του χρόνου, ενώ θα προχωρήσει και το έργο για το «έξυπνο εισιτήριο» του ΟΑΣΘ και θα προκηρυχθεί ειδική μελέτη για την εθνική στρατηγική για τα δίκτυα 5G

Πηγή: www.skai.gr

Κατηγορία Γενικά

Ξεκινούν σε λίγες ημέρες οι εγγραφές των φοιτητών σται εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών αναμένεται να πραγματοποιηθούν, όπως και πέρυσι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη, ηλεκτρονικά, με το πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί από τις γραμματείες των τμημάτων.

Οι  επιτυχόντες των Πανελλαδικών εξετάσεων θα κληθούν να επισκεφθούν την ειδική εφαρμογή του υπουργείου Παιδείας στη διεύθυνση eregister.it.minedu.gov.gr. Το παραπάνω διάστημα αφορά τους επιτυχόντες σε ιδρύματα που εποπτεύονται από το υπουργείο Παιδείας και όχι από τα υπουργεία Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη. Εξαιρούνται, δηλαδή, όσοι με τις Βάσεις 2019 πέρασαν στις Στρατιωτικές Σχολές, τις Ακαδημίες του Εμπορικού Ναυτικού, τις Αστυνομικές Σχολές, τις Πυροσβεστικές Ακαδημίες και τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων Κρήτης και Ρόδου.

Οι εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών αναμένεται να πραγματοποιηθούν, όπως και πέρυσι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη, ηλεκτρονικά, με το πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί από τις γραμματείες των τμημάτων.

Οι  επιτυχόντες των Πανελλαδικών εξετάσεων θα κληθούν να επισκεφθούν την ειδική εφαρμογή του υπουργείου Παιδείας στη διεύθυνση eregister.it.minedu.gov.gr. Το παραπάνω διάστημα αφορά τους επιτυχόντες σε ιδρύματα που εποπτεύονται από το υπουργείο Παιδείας και όχι από τα υπουργεία Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη. Εξαιρούνται, δηλαδή, όσοι με τις Βάσεις 2019 πέρασαν στις Στρατιωτικές Σχολές, τις Ακαδημίες του Εμπορικού Ναυτικού, τις Αστυνομικές Σχολές, τις Πυροσβεστικές Ακαδημίες και τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων Κρήτης και Ρόδου.

Μετεγγραφές φοιτητών
Στις αρχές Νοεμβρίου αρχίζει η προθεσμία για τους πρωτοετείς φοιτητές που θέλουν να πάρουν μετεγγραφή.

Οι ενδιαφερόμενοι, μέσω της ειδικής εφαρμογής μετεγγραφών στην ιστοσελίδα www.minedu.gov.gr, υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτηση μετεγγραφής τους.

Οι αιτούντες έχουν δικαίωμα υποβολής μίας και μόνο ηλεκτρονικής αίτησης μετεγγραφής για αντίστοιχη σχολή ή τμήμα έως δύο διαφορετικών ΑΕΙ.

Με βάση τον νόμο, ο αριθμός των μετεγγραφών που θα εγκριθούν θα είναι έως 15% του αριθμού των εισακτέων κάθε σχολής και τμήματος. Η επιλογή θα γίνει με μοριοδότηση των αιτούντων, με βάση οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια. Κατόπιν, οι αιτούντες οφείλουν να προσκομίσουν την εκτύπωση της ηλεκτρονικής τους αίτησης στο ίδρυμα υποδοχής τους, μαζί με τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν τα όσα δήλωσαν.

Κατηγορία Εκπαίδευση
Σελίδα 1 από 2

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας