alexandriamou.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 09 Μαρτίου 2020
Εφημερίες Φαρμακείων - Αλεξάνδρειας - Βέροιας - Νάουσας 10/03/2020
 
 
Κατηγορία Φαρμακεία

Βελτιωμένος θα παρουσιαστεί ο καιρός σήμερα Τρίτη (10/3) - Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο - Δείτε την πρόγνωση του καιρού μέχρι το Σάββατο.
Ο καιρός σήμερα
Στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα θαλάσσια πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων, που βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Στα υπόλοιπα άστατος καιρός κατά περιόδους νεφελώδης με λίγες τοπικές βροχές.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση.

Η θερμοκρασία σε άνοδο.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για την Τρίτη 10 Μαρτίου

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες. Από το μεσημέρι βαθμιαία θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και είναι πιθανό να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ, που βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοτικές βροχές. Από το μεσημέρι ο καιρός θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και τις πρωινές ώρες πρόσκαιρα μέχρι 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη δυτική Μακεδονία λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις πρωινές ώρες, οπότε είναι πιθανό να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές και στα ορεινά πρόσκαιρες χιονοπτώσεις. Στα υπόλοιπα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες. Από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στην κεντρική Μακεδονία το πρωί τοπικά έως 6 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδoνία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: ’στατος καιρός κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές και στα ορεινά της Ηπείρου παροδικές χιονοπτώσεις.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και στο βόρειο Ιόνιο τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά τις πρωινές ώρες έως 6 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6, που βαθμιαία θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 ως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Ο καιρός την Τετάρτη (11/3)

Λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες στα ανατολικά και τα νότια, όπου είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και πρόσκαιρα το πρωί στην ανατολική νησιωτική χώρα από νότιες με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Η πρόγνωση του καιρού τις επόμενες ημέρες σύμφωνα με την ΕΜΥ:

ΠΕΜΠΤΗ 12-03-2020 ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13-03-2020

Γενικά αίθριος καιρός και μόνο στην Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα θα υπάρχουν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

ΣΑΒΒΑΤΟ 14-03-2020

Γενικά αίθριος καιρός με λίγες αραιές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Ιόνιο και το βόρειο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο στα νότια.

Κατηγορία Καιρός

Απλές ή πλουμιστές, με χρώματα και κορδέλες, ιδανικές για παιδιά, εφήβους και ενήλικες, χειροποίητες ή με τους αγαπημένους ήρωες των παιδιών και

Κατηγορία Επιχειρείν

Αναφορικά, μετά από τα δημοσιεύματα αλλά και τις σχετικές δηλώσεις που επακολούθησαν από παρευρισκόμενους, για αποκατάσταση της αλήθειας, σχετικά με τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξάνδρεια το πρωί της Κυριακής 8 Μαρτίου 2020, ύστερα από πρωτοβουλία πολιτών της Αλεξάνδρειας που διαμαρτύρονται για την καλλιέργεια ρυζιού που πρόκειται να γίνει σε αγρούς που εφάπτονται τους οικισμούς, και συμμετείχαν μετά από πρόσκληση ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Αλεξάνδρειας Σάκης Κούγκας, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Τρικάλων Μόσχος Κυτούδης, ο Αργύρης Πανταζόπουλος με την ιδιότητα του νομικού, ο δημοτικός σύμβουλος Παρασκευάς Στυλιανίδης που εκπροσωπούσε κατοίκους του Πλατέος όπου επίσης πραγματοποιείται καλλιέργεια ρυζιού, ο πρώην βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Αντωνίου, κάτοικοι-πολίτες του δήμου μας, πλην του Δημάρχου που δε κλήθηκε, με θέμα το πρόβλημα και οι κίνδυνοι που δημιουργούνται από τη καλλιέργεια του ρυζιού σε κοντινές περιοχές με τους οικισμούς σας αναφέρω τα παρακάτω:

Ο Δήμαρχος με το με αριθμό 2471/27-2-2020 έγγραφο του, ενημέρωσε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τους Κίνδυνους και τις επιπτώσεις καλλιέργειας ρυζιού στα όρια του Δήμου Αλεξάνδρειας. κοινοποιώντας το, στον Υπουργό Υγείας και στο Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, το οποίο αυτούσια έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ

Όπως γνωρίζετε στο Δήμο μας καλλιεργείται ρύζι, ανεξέλεγκτα από άποψη χωροθέτησης, ακόμα και σε αγροκτήματα παρακείμενα των οικισμών.

Η καλλιέργεια του ρυζιού έχει την τεχνική ιδιαιτερότητα της δημιουργίας λεκανών στάσιμων νερών, προκειμένου να αναπτυχθούν τα φυτά, γεγονός όμως που την ίδια στιγμή δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες εκκόλαψης των κουνουπιών.

Εξαιτίας της εγγύτητας των ρυζοκαλλιεργειών κοντά σε κατοικημένες περιοχές απαγορεύονται οι αεροψεκασμοί από ελικόπτερα για την καταπολέμηση των κουνουπιών. Έτσι, αυτές παραμένουν ακάλυπτες από πλευράς ψεκασμών με αποτέλεσμα να παρατηρείται αυξημένος πολλαπλασιασμός των κουνουπιών σε αυτές τις υδάτινες επιφάνειες. Οι επίγειοι τρόποι καταπολέμησης που εναλλακτικά εφαρμόζονται στις περιοχές αυτές είναι μειωμένης αποτελεσματικότητας.

Το γεγονός αυτό έχει άμεσες αρνητικές συνέπειες στις προσπάθειες καταπολέμησης των κουνουπιών, από πλευράς του Δήμου και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, δημιουργώντας επακολούθως τεράστια όχληση αλλά και κίνδυνο της υγείας των κατοίκων του δήμου και των επισκεπτών μεταφέροντας, τα παθογόνα σοβαρότατων ασθενειών όπως, της ελονοσίας, κίτρινου πυρετού, Δάγκειου πυρετού, πυρετού του Δυτικού Νείλου, πυρετού Chikungunya και αρκετών φιλαριάσεων, που σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν και απώλειες ανθρώπινης ζωής (στο δήμο μας υπήρξε κρούσμα με απώλεια ανθρώπινης ζωής από το πυρετό του Δυτικού Νείλου).

Επειδή το ζήτημα της καταπολέμησης των κουνουπιών αποτελεί προτεραιότητα για ολόκληρη την περιοχή του Δήμου μας αλλά και για τις γύρω περιοχές.

Επειδή η μη χωροθέτηση των ορυζώνων στη Περιφέρεια δημιουργεί πολλά προβλήματα με κύριο πρόβλημα την απώλεια ανθρώπινης ζωής.

Ζητούμε

Να υπάρξει χωροθέτηση που θα προβλέπει τη δημιουργία καλλιεργητικών ζωνών για ορυζώνες, ζώνες οι οποίες θα βρίσκονται σε απόσταση ασφαλείας από οικιστικές περιοχές.

Ο
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΚΥΡΙΝΗΣ

Πέρα όμως από τον πόλεμο εντυπώσεων που ενδιαφέρουν κάποιους και όχι το Δήμαρχο, το πρόβλημα, που βιώνουμε καθημερινά, είναι μεγάλο και πρέπει να λυθεί, και φυσικά δε μπορεί να μην έχει συμπαραστάτη το Δήμο είτε το θέλουν κάποιοι είτε όχι για δικούς τους λόγους.

Γι΄ αυτό το λόγο, διαβεβαιώνουμε σε όλους και ιδιαίτερα στους δημότες – πολίτες του Δήμου μας ότι θα διατρανώσουμε όλοι μαζί την αγανάκτηση και την αντίθεσή μας στη καλλιέργεια ρυζιού σε αγροκτήματα που εφάπτονται τους οικισμούς, ώστε να αποφύγουμε τους Κίνδυνους και τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν από τη καλλιέργεια στα όρια του Δήμου Αλεξάνδρειας.

Ο
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΚΥΡΙΝΗΣ

Τη Δευτέρα 9 Μαρτίου το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων τέλεσε Προηγιασμένη Θεία

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας στο πλαίσιο εφαρμογής των έκτακτων μέτρων που ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας για την προστασία του γενικού πληθυσμού και των ευπαθών ομάδων από τον κορωνοϊό, ανακοινώνει:

  • την αναστολή της λειτουργίας των ΚΑΠΗ στη περιφέρεια του Δήμου για τέσσερις (4) εβδομάδες.
  • την αναστολή οιασδήποτε συνεδριακής εκδήλωσης στην επικράτεια του Δήμου για τις επόμενες τέσσερις (4) εβδομάδες. ·
  • την αναστολή όλων των σχολικών εκδρομών στο εσωτερικό της χώρας για δύο (2) εβδομάδες.
  • τη διεξαγωγή όλων των αθλητικών εκδηλώσεων κεκλεισμένων των θυρών, για τις επόμενες δύο ( 2) εβδομάδες.

Τα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή από σήμερα Δευτέρα 09-03-2020 και θα επανεξεταστούν πριν λήξει η περίοδος ισχύος τους, με βάσει και τις νεότερες οδηγίες – ανακοινώσεις του αρμόδιου υπουργείου.

Ο
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΚΥΡΙΝΗΣ

Με Κοινοβουλευτική ερώτηση που υπέβαλε ο Τάσος Μπαρτζώκαςπρος τον Υπουργό Οικονομικών και τον Υπουργό Εργασίας ζητάει την αναμόρφωση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου της απομακρυσμένης εργασίας, η οποία ωφελεί ιδιαίτερα τις γυναίκες, καθώς τις βοηθάει να συνδυάσουν αρμονικά τους πολύπλευρους ρόλους τους.

Όπως αναφέρει ο Τάσος Μπαρτζώκας, ενώ για τον εργαζόμενο-η προβλέπεται βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας να εργάζεται περιοδικά εκτός του μόνιμου χώρου εργασίας του, το αμφιλεγόμενο σε ερμηνεία νομοθετικό πλαίσιο δυσχεραίνει ιδιαίτερα την ομαλή εφαρμογή της. Ως αποτέλεσμα, η απομακρυσμένη εργασία στην Ελλάδα παραμένει «άσκηση επί χάρτου», εμποδίζοντας τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις να αποκομίσουν τα πολλαπλά οφέλη της.

Κατά την επαφή του Τάσου Μπαρτζώκα με πολίτες του γυναικείου φύλου, τίθεται έντονα το ζήτημα της εναρμόνισης της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή. Οι σύγχρονες μητέρες, μολονότι διαθέτουν αυξημένα τυπικά προσόντα και φρέσκες γνωστικές δεξιότητες, αναγκάζονται συχνά να υπαναχωρήσουν από την επαγγελματική τους σταδιοδρομία και ανέλιξη, λόγω του ότι δεν τους προσφέρονται επαρκείς ευκαιρίες διευκόλυνσης των πολλαπλών ιδιοτήτων τους.

Η διάχυση της απομακρυσμένης εργασίας στην Ελλάδα, κατά τα πρότυπα πλείστων χωρών που την εφαρμόζουν με μεγάλη επιτυχία, συνδυασμένη με λοιπές δράσεις, όπως πχ την επέκταση του προγράμματος φιλοξενίας παιδιών σε παιδικούς σταθμούς, θα ενίσχυε την απασχολησιμότητα των γυναικών, συνεπώς θα εμπέδωνε και την ισότητα των φύλων, διότι ως γνωστόν διέρχεται μέσω της εργασίας αλλά θα ενδυνάμωνε και την ισορροπημένη οικογενειακή ζωή.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο Τάσος Μπαρτζώκας, ο οποίος τίθεται σθεναρά τόσο υπέρ του θεσμού της οικογένειας όσο και υπέρ της εργασίας των γυναικών, υπέβαλε ερώτηση που αφορούσε τη διασφάλιση του προγράμματος για τους παιδικούς σταθμούς. Σύμφωνα με δήλωση του «Η πολιτεία οφείλει να υποστηρίζει έμπρακτα την οικογένεια αλλά και το δικαίωμα της γυναίκας στη εργασία. Το δίλημμα μητρότητα ή εργασία δεν έχει καμία υπόσταση, αν οι θεσμοί διασφαλίζουν στις γυναίκες-μητέρες ότι μπορούν να συνδυαστούν με ισορροπία.»

Αναλυτικά το κείμενο της κοινοβουλευτικής ερώτησης όπως υπεβλήθη στους συναρμόδιους Υπουργούς

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠροςΤον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Ιωάννη Βρούτση

           Τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα

 

ΘέμαΑνάγκη μεταρρύθμισης του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου της τηλεργασίας   στην   Ελλάδα

 

             Αξιότιμε κ.κ Υπουργοί,

Ο ψηφιακός μεταχηματισμός της οικονομίας υποδεικνύει το νέο πλαίσιο αλλαγών επί του οποίου οφείλει να αναδιοργανωθεί η εργασία, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας. Εντός των αλλαγών συγκαταλέγεται αναπόφευκτα η επέκταση της οργάνωσης και της προσφοράς εργασίας με τη μορφή της τηλεργασίας, για την οποία πολλές μελέτες επικυρώνουν ότι συνιστά σημαντικό παράγοντα αύξησης της παραγωγικότητας.

Ωστόσο, τα ευεργετικά οφέλη της δεν είναι μόνο αμιγώς οικονομικά. Αντίθετα, η τηλεργασία αποδεικνύεται εργαλείο αντιμετώπισης πλείστων προκλήσεων, μεταξύ των οποίων οι γεωγραφικές και οικονομικές ανισότητες, το περιβαλλοντικό ζήτημα αλλά και τρόπος καταπολέμησης των φυλετικών ανισοτήτων. Ιδιαίτερα για τις φυλετικές ανισότητες, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η ισότητα των φύλων διέρχεται μέσω της απρόσκοπτής πρόσβασης ιδίως των γυναικών στην εργασία, οι οποίες καλούνται να συνδυάσουν την ιδιότητα των εργαζομένων με τον πολύ σημαντικό τους ρόλο ως μητέρες.

Ως εκ τούτου, είναι μεγάλη ανάγκη να διανυθεί η μεγάλη απόσταση που χωρίζει την Ελλάδα και τις λοιπές προηγμένες χώρες, οι οποίες φαίνεται να έχουν προσαρμοστεί πολύ καλά στις μεταβαλλόμενες συνθήκες, γεγονός που υποδεικνύεται από την ευρεία εφαρμογή της τηλεργασίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση επείγει η μεταρρύθμιση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου επί του οποίου δομείται το εργατικό και φορολογικό καθεστώς της τηλεργασίας, δηλαδή η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ο Ν. 3846/2010 και ο Ν. 4173/2012, όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν.

Σύμφωνα με τα προαναφερόμενα πλαίσια, ανακύπτουν ζητήματα πολυπλοκότητας, πολυνομίας, αυστηρών και αχρείαστων περιορισμών, καθώς επίσης και αντικρουόμενες ερμηνευτικές απόψεις, σχετικά με τον έλεγχο της απομακρυσμένης εργασίας από τις αρμόδιες αρχές. Γεγονός είναι ότι το υφιστάμενο πλαίσιο κάθε άλλο παρά διευκολύνει την απομακρυσμένη εργασία, κατά συνέπεια ανασχέτει τα πολλαπλά οφέλη που θα προέκυπταν από την επέκταση της χρήσης της, ιδιαίτερα ενάντια στις εργαζόμενες γυναίκες που θα μπορούσαν να ευεργετηθούν από αυτήν.

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ.κ Υπουργοί

  • Προτίθεστε να απλοποιήσετε το εργατικό και φορολογικό καθεστώς της τηλεργασίας, ώστε να ανταποκρίνεται καλύτερα στην ανάγκη επέκτασης της τηλεργασίας, ως εκδοχής και κοινωνικής πολιτικής;
  • Ποια είναι τα κίνητρα που σχεδιάζετε να παρέχετε στις επιχειρήσεις, προκειμένου να ενσωματώσουν την πρακτική της τηλεργασίας για τους εργαζομένους, διασφαλίζοντας τους παράλληλα από καταχρηστικές πρακτικές;

Το Υπουργείο Οικονομικών, σε απόλυτο κυβερνητικό συντονισμό, αναλαμβάνει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που εδράζονται πάνω σε 4 πυλώνες. Αυτο εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και παρουσίασε σειρά μέτρων για στήριξη της οικονομίας, των επιχειρήσεων και της εργασίας.

Μεταξύ των μέτρων είναι η ενίσχυση του προϋπολογισμού του υπουργείου Υγείας με 15 εκατομμύρια ευρώ αλλά και η αναστολή πληρωμής ΦΠΑ, πληρωτέου τέλος Μαρτίου, για 4 μήνες, σε κλάδους και περιοχές όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης, με κρατική εντολή, για περισσότερες από 10 ημέρες, και η αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών προς τις ΔΟΥ, καθώς επίσης και των δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, πληρωτέων τέλος Μαρτίου, για 4 μήνες, αντίστοιχα σε κλάδους και περιοχές όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης, με κρατική εντολή, για περισσότερες από 10 ημέρες.

«Η επέκταση του κορονοϊού, σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, έχει σημαντικές δυσμενείς επιπτώσεις, καταρχάς στη δημόσια υγεία, και κατ’ επέκταση στην οικονομία. Στην υγεία, τα κρούσματα της ασθένειας παγκοσμίως αυξάνονται και τα συστήματα υγείας δοκιμάζονται.
Στην οικονομία, τα δεδομένα και οι μέχρι σήμερα εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι επιπτώσεις θα είναι μεν παροδικές, αλλά τελικά θα είναι πολύ πιο σημαντικές και επώδυνες από τις αρχικές εκτιμήσεις», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας στη διάρκεια συνέντευξη τύπου και πρόσθεσε:

Απαιτείται συνεπώς, από όλους μας, ψυχραιμία, εγρήγορση και προνοητικότητα. Η Κυβέρνηση, μεθοδικά και υπεύθυνα, αντιμετωπίζει αυτές τις προκλήσεις.

Οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών:

1ος Πυλώνας: Πρωτοβουλίες ενημέρωσης των πολιτών.

Έχει τεθεί στη διάθεση της Κυβέρνησης ο μηχανισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για άμεση επικοινωνία συγκεκριμένων μηνυμάτων προς τους πολίτες, αναφορικά με θέματα υγειονομικού και οικονομικού περιεχομένου, που αφορούν τον κορονοϊό.
Έχει ήδη αποσταλεί, μέσω της ΑΑΔΕ, εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας, προς όλους τους φορολογούμενους, ενημερωτικό υλικό για τον ιό.
Και έχουν δρομολογηθεί πρόσθετες δράσεις προς την κατεύθυνση ενημέρωσης των πολιτών για τη δυνατότητα μείωσης της απευθείας και άμεσης επαφής τους με τις δημόσιες αρχές, μέσω της διενέργειας ηλεκτρονικών συναλλαγών.

2ος Πυλώνας: Πρωτοβουλίες ενίσχυσης του συστήματος δημόσιας υγείας.

Υπάρχει πλήρης υποστήριξη του συστήματος υγείας σε έκτακτες δαπάνες που απαιτούνται, όπως προβλέπεται και στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αναφορικά με έξοδα μισθοδοσίας, εξοπλισμό ΜΕΘ, φάρμακα, υγειονομικό υλικό, δαπάνες για καθαριότητα και φύλαξη, μεταφορά και ανάλυση δειγμάτων, και οτιδήποτε άλλο απαιτηθεί.

Ήδη ενισχύθηκε ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας με 15 εκατ. ευρώ, για την προμήθεια αναγκαίου υγειονομικού υλικού.

3ος Πυλώνας: Πρωτοβουλίες, σε εθνικό επίπεδο, από κοινού με τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της εξάπλωσης του ιού στη μεγέθυνση των οικονομιών, στα δημόσια οικονομικά και στην πραγματική οικονομία.

Βασικές κατευθύνσεις αυτών των πρωτοβουλιών θα είναι η τόνωση της ρευστότητας και η διαφύλαξη της απασχόλησης.

Σήμερα, από κοινού με τα συναρμόδια Υπουργεία, παρουσιάζουμε την πρώτη δέσμη τέτοιων μέτρων.

Μέτρα όπως είναι:

 Η αναστολή πληρωμής ΦΠΑ, πληρωτέου τέλος Μαρτίου, για 4 μήνες, σε κλάδους και περιοχές όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης, με κρατική εντολή, για περισσότερες από 10 ημέρες.

 Η αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών προς τις ΔΟΥ, καθώς επίσης και των δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, πληρωτέων τέλος Μαρτίου, για 4 μήνες, αντίστοιχα σε κλάδους και περιοχές όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης, με κρατική εντολή, για περισσότερες από 10 ημέρες.

 Αντίστοιχα μέτρα για τις ασφαλιστικές εισφορές και τις ρυθμίσεις αυτών, για τα οποία θα σας μιλήσει ο συνάδελφος Υπουργός κ. Βρούτσης, προσθέτοντας πρώτες, ουσιαστικές παρεμβάσεις στο πεδίο της εργασίας.

 Η δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ, των τραπεζών αναφορικά με ηλεκτρονικές συναλλαγές και του Υπουργείου Εργασίας αναφορικά με τον αριθμό εργαζομένων και των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να παρεμβαίνουμε έγκαιρα, στοχευμένα και αποτελεσματικά στους κλάδους της οικονομίας και τις περιοχές που παρατηρείται σημαντική πτώση της οικονομικής δραστηριότητας.

4ος Πυλώνας: Πρωτοβουλίες, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να αναληφθούν, έγκαιρα, συντονισμένες ευρωπαϊκές δράσεις.

Αφού επαναξιολογηθεί η κατάσταση στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας, θα πρέπει να αναληφθούν, άμεσα, συγκεκριμένες πρωτοβουλίες αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εξάπλωσης του ιού στη μεγέθυνση των οικονομιών και στα δημόσια οικονομικά.

Πρωτοβουλίες τόσο στην κατεύθυνση πρόληψης της εξάπλωσης του ιού και ενίσχυσης των συστημάτων υγείας, όσο και τόνωσης της ρευστότητας και διαφύλαξης της απασχόλησης.

Πρωτοβουλίες που πρέπει να εξαιρεθούν – ως προς τις σχετικές δημοσιονομικές επιπτώσεις – από το υφιστάμενο πλαίσιο, με την ευελιξία που προβλέπεται σε έκτακτες περιστάσεις από τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Τέτοιες πρωτοβουλίες, που θα συνιστούν την δεύτερη δέσμη παρεμβάσεων των τριών συναρμόδιων Υπουργείων, θα κατατεθούν, προς συζήτηση στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, τις επόμενες ημέρες.

Απαιτείται, από όλους, ενημέρωση, νηφαλιότητα, προνοητικότητα και ορθολογισμός.

Κατηγορία Οικονομία

Χαοτική και τριτοκοσμική κατάσταση είναι οι λέξεις που μπορούν να περιγράψουν τον περιβάλλοντα χώρο του Υδραγωγείου στην Αλεξάνδρεια αφού εγκυμονεί μεγάλους πολυποίκιλους  κινδύνους.

Το alexandriamou.gr έχει δεχτεί σωρεία καταγγελιών και φωτογραφιών από τους αναγνώστες του, όπως μπορείτε να δείτε παρακάτω.

Ο χώρος μοιάζει σαν εγκαταλελειμμένη χωματερή αφού σωροί από σκουπίδια και φερτά, οικοδομικά υλικά ¨κοσμούν¨ το τοπίο.

Λάστιχα, σακούλες απορριμμάτων, κλαδιά, καλώδια και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε έχουν αφήσει εκεί ¨ασυνείδητοι πολίτες¨ με αποτέλεσμα να αποτελούν εστίες μόλυνσης για τη δημόσια υγεία.

Στο σημείο όπως μπορείτε να δείτε υπάρχουν και τσιμεντένιοι σωλήνες αποχέτευσης μαζί με τα καπάκια τους, από τα οποία εξέχουν σκουριασμένα σίδερα.

Και το αποκορύφωμα... στον χώρο υπάρχουν ανοιχτά και ακάλυπτα φρεάτια με αρκετό βάθος που μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμό ανά πάσα χρονική στιγμή.

Ο χώρος του υδραγωγείου είναι τελείως παραμελημένος, εύκολα προσβάσιμος, χωρίς πόρτα στην είσοδο και φυσικά χωρίς φύλαξη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο καθένας από εμάς να μπορεί να εισέλθει και να χρησιμοποιήσει το σημείο χωρίς καμιά επίβλεψη ακόμη και μικρά παιδιά.

Με την κατάσταση που επικρατεί εκεί είναι απορίας άξιο πως δεν υπήρξε ακόμη κάποιος σοβαρός τραυματισμός. Τότε πραγματικά ποιος θα έπαιρνε την ευθύνη;

 Πρέπει άμεσα να απομακρυνθούν οι στοιβάδες σκουπιδιών, οι τσιμεντένιοι σωλήνες, να τοποθετηθούν καπάκια στα φρεάτια από τις αρμόδιες αρχές και να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να προφυλαχθεί η ασφάλεια των πολιτών  γιατί αυτή προέχει.

Δευτέρα, 09 Μαρτίου 2020 12:47

Πότε αλλάζει η ώρα

Τα ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής του Μαρτίου θα αλλάξει η ώρα σε θερινή, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο.

Φέτος, αυτή η Κυριακή είναι στις 29 Μαρτίου όταν και θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά.

Η επόμενη αλλαγή ώρας, θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο (του 2020) και ενδεχομένως και το Μάρτιο του 2021.

Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η αλλαγή ώρας πρέπει να σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021 για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα, ενώ για τα κράτη-μέλη που επιθυμούν τη χειμερινή ώρα, η αλλαγή θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου 2021.

Πότε θα σταματήσουμε να αλλάζουμε ώρα

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Μάρτιο οι ευρωβουλευτές τάχθηκαν υπέρ της κατάργησης της αλλαγής ώρας, απόφαση που θα τεθεί σε ισχύ από τον Απρίλιο του 2021, δύο χρόνια αργότερα από την αρχική πρόταση της ΕΕ.

Με ψήφους 410 έναντι 192 η Ευρωβουλή τάχθηκε υπέρ του τερματισμού της πρακτικής της αλλαγής ώρας.

Η ψήφος αυτή, εξηγούσε το Reuters, δεν είναι η τελευταία λέξη στο ζήτημα αυτό αλλά θα αποτελέσει τη βάση των συνομιλιών με τις χώρες της ΕΕ για να προκύψει η τελική νομοθεσία.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «οι χώρες της ΕΕ που θα αποφασίσουν να διατηρήσουν την θερινή τους ώρα θα πρέπει να πραγματοποιήσουν την τελική τους αλλαγή την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου του 2021. Αυτές οι οποίες προτιμούν να διατηρήσουν την χειμερινή τους ώρα μπορούν να προσαρμόσουν οριστικά τα ρολόγια τους την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου του 2021, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που εγκρίθηκε από τα μέλη του ΕΚ με 410 ψήφους υπέρ, έναντι 192 κατά και 51 αποχών.

Η ολομέλεια υποστήριξε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον τερματισμό της εποχιακής αλλαγής ώρας, αλλά ψήφισε την αναβολή της ημερομηνίας ισχύος του τερματισμού από το 2019 στο 2021.

Κατηγορία Γενικά
Σελίδα 1 από 3

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας