Έκτακτη επιδότηση των 38 Δήμων Π.Κ.Μακεδονίας από τον Τζιτζικώστα ενόψει κλεισίματος συνόρων Κύριο

Έκτακτη επιδότηση των 38 Δήμων Π.Κ.Μακεδονίας από τον Τζιτζικώστα ενόψει κλεισίματος συνόρων

Την έκτακτη χρηματοδότηση των Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας που φιλοξενούν στα όριά τους κέντρα μετεγκατάστασης προσφύγων, με

200.000 ευρώ από τα κονδύλια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για την αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών, ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη για το προσφυγικό. όπου εκτενώς αναφέρθηκαν απο τους Δήμους οι ελλείψεις που εχουν παρουσιαστεί στον τομέα αυτό, ακόμη και σε στοιχειώδες υγειονομικό υλικό και τρόφιμα.

Στην έκτακτη σύσκεψη είχαν κληθεί από τον κύριο Τζιτζικώστα στο σύνολό τους οι 38 Δήμοι της Κεντρικής Μακεδονίας, εκπρόσωποι το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, η Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, η ΠΕΔΚΜ και το Γ’ Σώμα Στρατού, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, και εθελοντικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις, με συντονιστή τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας Αντώνη Γυφτόπουλο.

Στην εισήγησή του ο κ. Τζιτζικώστας προέβλεψε ότι «σήμερα μπορεί στην Κεντρική Μακεδονία και κυρίως στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς, βρίσκονται να περισσότεροι από 15.000 εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες, πολύ σύντομα όμως, εφόσον κλείσουν οριστικά τα σύνορα, ο αριθμός αυτός θα εκτοξευθεί κατακόρυφα» και προειδοποποίησε ευθέως τους κατοίκους της Περιφέρειάς του ότι «το αμέσως επόμενο διάστημα, ενδεχομένως και εντός του επόμενου δεκαπενθημέρου, πολλές περιοχές, ακόμα και ολόκληρες Περιφερειακές Ενότητες, που ως σήμερα δεν επηρεάζονται από το προσφυγικό, θα βρεθούν μπροστά σε μία νέα πραγματικότητα και θα κληθούν να διαχειριστούν τα ζητήματα που θα προκύψουν»

Ο κ. Τζιτζικώστας κατέθεσε 3 νέες προτάσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για να αντιμετωπιστεί το διαρκώς διογκούμενο πρόβλημα, οι οποίες έγιναν αποδεκτές:

*Πρώτη Πρόταση: Δημιουργία άτυπου Συντονιστικού Οργάνου για την Κεντρική Μακεδονία στο οποίο θα μετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (ΥΜΑΘ, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Ένοπλες Δυνάμεις και ΕΛΑΣ).

*Δεύτερη Πρόταση: Προληπτικός σχεδιασμός και προτάσεις από τους Δήμους για την εύρεση πιθανών κατάλληλων χώρων δημιουργίας Κέντρων Μετεγκατάστασης Προσφύγων, που θα κατατεθούν στην Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο και θα ενεργοποιηθούν εφόσον προκύψουν νέες ανάγκες.

*Τρίτη Πρόταση: Αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου πόρου από κάθε δυνατή πηγή για τη χρηματοδότηση συνοδών αναγκών των προσφύγων, από τον α’ και β’ βαθμό αυτοδιοίκησης. Κάθε πηγή σημαίνει: ευρωπαϊκοί πόροι, έκτακτη χρηματοδότηση που θα ζητήσουμε από το Υπουργείο Εσωτερικών, καθώς και αξιοποίηση πόρων από τους τακτικούς προϋπολογισμούς μας, με το άρθρο 14 του Ν.4332/2015, δηλαδή την τροποποίηση του Ν.4521/2014, που ρυθμίζει τα ζητήματα δαπανών των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού για τις ανάγκες των προσφύγων.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας επανέλαβε την πρότασή του να δημιουργηθούν περισσότερα και μικρότερα κέντρα μετεγκατάστασης προσφύγων κατά μήκος της εθνικής οδού από την Αθήνα μέχρι τα σύνορα.

«Η κρίση αυτή, είναι πάνω από όλα ανθρωπιστική.» επισήμανε ο Περιφερειάρχης. «Συνάνθρωποί μας, ηλικιωμένοι, έγκυες, παιδιά και βρέφη, έχουν αφεθεί στη μοίρα τους. Πολλοί δεν θα μπορέσουν να φτάσουν στον προορισμό τους, τις χώρες στη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη. Πολύ μεγάλος αριθμός προσφύγων θα εγκλωβιστεί στη χώρα μας. Το ζήτημα από προσωρινό, με αυξητικές τάσεις στις ροές που αργότερα θα σταθεροποιηθούν, θα μετατραπεί σε μόνιμο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει όλοι μαζί οι φορείς να συντονίσουμε τις δράσεις για να είμαστε αποτελεσματικοί».

Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στις επτά πρωτοβουλίες που έλαβε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας για να προλάβουν τις εξελίξεις, παρά το γεγονός ότι δεν είχαν καμιά αρμοδιότητα επί του προσφυγικού:

1.Διενεργήσαμε έγκαιρα συσκέψεις θέτοντας σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα τις Διευθύνσεις Υγείας στις επτά Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας.

2.Επικοινωνήσαμε με το σύνολο των Ιατρικών Συλλόγων για τη διασφάλιση ιατρικής υποστήριξης στα σημεία συγκέντρωσης των προσφύγων.

3.Δημιουργήσαμε το Υγειονομείο στο χώρο του Λιμένα Θεσσαλονίκης για τον ταχύτατο εντοπισμό κρουσμάτων και την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων.

4.Ολοκληρώσαμε τη μετεξέλιξη των Διευθύνσεων Υγείας σε Υπηρεσίες 24ωρης λειτουργίας.

5.Συγκεντρώσαμε επανειλημμένα -και μάλιστα αυτή τη στιγμή με δράση που υλοποιούμε, συγκεντρώνουμε ξανά- τρόφιμα που διαθέσαμε στους πρόσφυγες, τους μετανάστες και φυσικά στα παιδιά.

6.Διαθέσαμε στις Ένοπλες Δυνάμεις συνολικά 2.558 σκηνές δυνατότητας φιλοξενίας έξι και τεσσάρων ατόμων.

7.Υποδείξαμε χώρους που ομόφωνα προτάθηκαν για τη δημιουργία Κέντρων Μετεγκατάστασης Προσφύγων.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας χαρακτήρισε τη σημερινή κρίση, ως «τη μεγαλύτερη σε παγκόσμιο επίπεδο μεταπολεμική προσφυγική κρίση» και είπε ότι «σε εθνικό επίπεδο βιώνουμε τη χειρότερη διαχείριση κρίσης από μεταπολεμική κυβέρνηση»

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας