Εμπορικός σύλλογος Αλεξάνδρειας:«Παράταση Εκπτώσεων – Μέτρα από 1η έως 8η Μαρτίου 2021» Κύριο

Εμπορικός σύλλογος Αλεξάνδρειας:«Παράταση Εκπτώσεων – Μέτρα από 1η έως 8η Μαρτίου 2021»

Θέμα: «Παράταση Εκπτώσεων – Μέτρα από 1η έως 8η Μαρτίου 2021».

 

Κυρίες και Κύριοι,


Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 25234/27-2-2023 (ΦΕΚ 795Β΄), παρατείνονται οι τακτικές χειμερινές εκπτώσεις 2021 μέχρι την Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021. Το Υπουργείο Ανάπτυξης έλαβε αυτήν την απόφαση αποκλειστικά και μόνο για φέτος, στην δικαιολογητική βάση στήριξης της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς, κατά την εφαρμογή των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

 


Παράλληλα με τη νέα ΚΥΑ Δ1α/Γ.Π.οικ.: 12639(ΦΕΚ 793Β΄), καθορίζονται και επίσημα τα μέτρα προστασία της δημόσιας υγείας που θα ισχύσουν από 1 Μαρτίου μέχρι 8 Μαρτίου 2021. Σύμφωνα με την νέα απόφαση καταργείται το επίπεδο μητροπολιτικών περιοχών και ισχύουν πλέον τρία επίπεδα επιδημιολογικής επιβάρυνσης, το Επίπεδο Επιτήρησης, το Επίπεδο Αυξημένου Κινδύνου και το Επίπεδο Πολύ Αυξημένου Κινδύνου.

 

1. Στο Επίπεδο Επιτήρησης:


- Τα καταστήματα λειτουργούν κανονικά.
- Επιτρέπεται αυστηρά μόνο ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. στον κύριο χώρο του καταστήματος. Εξαιρούνται οι βοηθητικοί χώροι, οι αποθήκες, τα γραφεία και οι χώροι στάθμευσης. Οι αριθμοί αυτοί ισχύουν μόνο για τους πελάτες και δεν συμπεριλαμβάνουν επιχειρηματία/ες και προσωπικό.
- Η απόσταση που θα τηρείται μεταξύ των πελατών είναι 1,5 μέτρο στους χώρους του καταστήματος ο ένας από τον άλλον, ενώ στα ταμείο η απόσταση καθορίζεται στα 2 μέτρα μεταξύ τους.
- Επιβάλλεται για όλους στην πρόσοψη η υποχρεωτική ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού πελατών που επιτρέπεται να βρίσκονται μέσα στο κατάστημα.
- Το ωράριο λειτουργίας εκτείνεται προαιρετικά από 7:00 π.μ. έως 8:30 μ.μ. για όλες τις επιχειρήσεις.

 

2. Στο Επίπεδο Αυξημένου Κινδύνου:


- Τα καταστήματα λειτουργούν μόνο με την διαδικασία της εξ’ αποστάσεως προαγοράς/προεπιλογής μέσω ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής παραγγελίας για παραλαβή εκτός καταστήματος (click away).


- Εξαιρούνται τα καταστήματα υποδημάτων, ενδυμάτων και τα βιβλιοχαρτοπωλεία που μπορούν να λειτουργούν με την διαδικασία του εξ’ αποστάσεως ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού καθορισμού ραντεβού για αγορά εντός καταστήματος (click inside). Ωστόσο, στις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, το click inside δεν επιτρέπεται για τις παραπάνω επιχειρήσεις λιανικής.


- Για τα καταστήματα που λειτουργούν με click away, η παραγγελία καταχωρείται από την επιχείρηση και αποστέλλεται στον πελάτη είτε ηλεκτρονικό αποδεικτικό έγγραφο αγοράς (σε προπληρωμένη παραγγελία) ή του ραντεβού ή SMS με τα εξής στοιχεία: α) Επωνυμία, διεύθυνση, ΑΦΜ της επιχείρησης και β) χρονικό διάστημα παραλαβής που δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 2 ώρες. Η παραλαβή επιτρέπεται μόνο για ένα άτομο. Η πληρωμή γίνεται ηλεκτρονικά ή με POS κατά την παραλαβή. Η τήρηση των αποστάσεων είναι 2 μέτρα μεταξύ των πελατών, με το πολύ 9 άτομα στην αναμονή. Ο μέγιστος χρόνος παραμονής ορίζεται στα 10 λεπτά.


- Ειδικά ως προς το click inside, οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να αναρτούν τον μέγιστο αριθμό πελατών που επιτρέπεται να βρίσκονται μέσα στο κατάστημα. Οι αριθμοί αυτοί ισχύουν μόνο για τους πελάτες και δεν συμπεριλαμβάνουν επιχειρηματία/ες και προσωπικό. Το ραντεβού καταχωρείται από την επιχείρηση και αποστέλλεται στον πελάτη είτε ηλεκτρονικό αποδεικτικό έγγραφο του ραντεβού ή SMS με τα εξής στοιχεία: α) Επωνυμία, διεύθυνση, ΑΦΜ της επιχείρησης και β) χρονικό διάστημα αγοράς που δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 2 ώρες.
- Το ωράριο λειτουργίας εκτείνεται προαιρετικά από 7:00 π.μ. έως 5:30 μ.μ. για όλες τις επιχειρήσεις. Ειδικά για την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, ισχύει από 7:00 π.μ. έως 8:30 μ.μ. Επίσης, για τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, δεν επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων τα Σάββατα και τις Κυριακές.

 

3. Στο Επίπεδο Πολύ Αυξημένου Κινδύνου υπάρχει πλήρης αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων.

 

4. Σε όλα τα επίπεδα, επιτρέπεται:


- Η λειτουργία των επιχειρήσεων τηλεπικοινωνιών αποκλειστικά για επισκευή συσκευών, εξόφληση λογαριασμών και ανανέωση υπολοίπου.
- Η λειτουργία των οπτικών/καταστημάτων βαρηκοΐας κατόπιν ραντεβού.
- Η λειτουργία των καταστημάτων πώλησης περουκών και ποστίς.
- Η λειτουργία των περιπτέρων σε 24άωρη βάση.

 

5. Τα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, petshop) λειτουργούν παντού με τις γνωστές προϋποθέσεις. Στα επίπεδα αυξημένου και πολύ αυξημένου κινδύνου απαγορεύεται η πώληση των περισσότερων διαρκών προϊόντων. Το ωράριό τους διαμορφώνεται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου από τις 7:00 π.μ. έως τις 5:30 μ.μ. (εξαιρείται η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης όπου επεκτείνεται μέχρι τις 8.30 μ.μ.). Το ίδιο ωράριο, 7:00 π.μ. έως 5:30 μ.μ., ισχύει και για το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (εξαιρείται η Περιφέρεια Αττικής, όπου επεκτείνεται μέχρι τις 8.30 μ.μ.)

 

Παραμένει η υποχρέωση χρήσης μάσκας παντού, σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας.


Η γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας διατηρείται με εξαίρεση μόνο τους ρητά προβλεπόμενους τρόπους. Επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός περιφερειακής ενότητας για λόγους εργασίας και με τις προβλεπόμενες κάθε φορά βεβαιώσεις.


Είναι πολύ σημαντικό να εξακολουθήσουν να τηρούνται απ’ όλους τα προβλεπόμενα μέτρα γιατί τα πρόστιμα παραμένουν σημαντικά.


Για οτιδήποτε νεότερο θα σας ειδοποιήσουμε άμεσα. Παραμένουμε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία.

 

ΤΟ Δ.Σ.

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας