Έρχεται νέος περιορισμός μετακινήσεων - Πιο λίγες και πιο σύντομες Κύριο

Έρχεται νέος περιορισμός μετακινήσεων - Πιο λίγες και πιο σύντομες

Μπορούμε να ψήσουμε το αρνί στο φούρνο μας, δηλώνει ο Στέλιος Πέτσας. Πάμε πολύ καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εξαιτίας του γεγονότος ότι πήραμε γρήγορα, αυστηρά μέτρα, τα οποία ακολούθησαν οι Έλληνες στη συντριπτική πλειοψηφία, σημείωσε ο ίδιος. Πρόσθεσε ότι σε ότι αφορά την απαγόρευση κυκλοφορίας, η κυβέρνηση εξετάζει την αυστηροποίηση, ιδίως όσον αφορά τον αριθμό των μετακινήσεων και το χρονικό περιορισμό τους. Σε ό,τι αφορά τους μισθούς στο δημόσιο απάντησε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει στο σχεδιασμό «κανένα μέτρο μείωσης μισθού στο Δημόσιο ή σύνταξης».

«Το σούβλισμα του αρνιού είναι αφορμή για να υπάρξει μία παρέα, μια συνάθροιση. Ξέρουμε όλοι τι γίνεται στις γειτονιές και τις πυλωτές των πολυκατοικιών. Αυτό που πρέπει να αποτρέψουμε είναι η συνάθροιση», δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας, επιβεβαιώνοντας ρεπορτάζ του Dikaiologitika News. Απαντήσεις για όλα τα θέματα κλήθηκε να δώσει ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπροσώπος Στέλιος Πέτσας στον «Real Fm» σε συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.

Αναφορικά με το Πάσχα ο κ. Πέτσας είπε ότι το σούβλισμα του αρνιού είναι αφορμή για να υπάρξει μία παρέα, μια συνάθροιση. Ξέρουμε όλοι τι γίνεται στις γειτονιές και τις πυλωτές των πολυκατοικιών. Αυτό που πρέπει να αποτρέψουμε είναι η συνάθροιση. Για αυτόν τον λόγο υπάρχει φέτος κάτι διαφορετικό, η αντιμετώπιση του κορονοϊού. Μπορούμε να ψήσουμε το αρνί στο φούρνο μας και του χρόνου να είμαστε καλά -όλοι με υγεία- να συνεχίσουμε τα έθιμα και τις παραδόσεις μας και να γιορτάσουμε όπως γιορτάζουμε κάθε χρόνο. Επομένως, φέτος το Πάσχα δεν θα πάμε στα χωριά μας, δεν θα σουβλίσουμε τα αρνιά στις αυλές μας και δεν θα πάμε στις εκκλησιές μας. Έχουμε την πίστη μέσα μας. Θα γιορτάσουμε και του χρόνου και την επόμενη χρονιά αρκεί να έχουμε κοντά μας τους αγαπημένους ανθρώπους μας. Ας σουβλίσουμε, λοιπόν, τον κορονοϊό φέτος μένοντας στο σπίτι και παίρνοντας τα μέτρα προστασίας.
Οι λειτουργίες στις εκκλησίες και ο περιορισμός στο σπίτι

Σήμερα υπάρχει η σύγκληση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματά της. Έχουμε πει ότι θα εξετάσουμε τη λειτουργία των εκκλησιών κεκλεισμένων των θυρών από την Κυριακή των Βαΐων μέχρι την Κυριακή του Πάσχα. Την επόμενη εβδομάδα, το θέμα θα απασχολήσει την Επιτροπή των ειδικών και θα υπάρξει εισήγηση προς την Κυβέρνηση.

Για τον περιορισμό στο σπίτι, σημείωσε ότι η εκτίμηση που έχουμε με βάση τα σενάρια, τα οποία είχαν αναπτυχθεί από τις πρώτες ημέρες είναι ότι πάμε πολύ καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εξαιτίας του γεγονότος ότι πήραμε γρήγορα, αυστηρά μέτρα, τα οποία ακολούθησαν οι Έλληνες στη συντριπτική πλειοψηφία. Και για αυτό τους ευχαριστούμε. Δεν πρέπει, όμως, να υπάρξει εφησυχασμός. Πρέπει να ακολουθούμε συνεχώς τις οδηγίες των ειδικών και να μένουμε στο σπίτι. Αυτό είναι το καλύτερο όπλο που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε τον κορονοϊό. Για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, μπορούμε να γίνουμε ήρωες μένοντας στο σπίτι μας. Σώζουμε ανθρώπινες ζωές μένοντας σπίτι μας.
Αυστηροποίηση του περιορισμού στις μετακινήσεις

Εξετάζουμε την αυστηροποίηση, ιδίως όσον αφορά τον αριθμό των μετακινήσεων και το χρονικό περιορισμό τους. Αναμένουμε τις εισηγήσεις για τις τεχνικές λεπτομέρειες. Αρα, σχετικές ανακοινώσεις μπορεί να γίνουν μέσα στις επόμενες δύο μέρες. Αυτό δεν θα θίξει τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, αλλά ένα μικρό ποσοστό, το οποίο κάνει κατάχρηση.

Θέμα καθολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας δεν εξετάζεται. Η απάντηση είναι ένα ξεκάθαρο «όχι». Σε ό,τι αφορά περιορισμούς κατά την περίοδο του Πάσχα, το αξιολογούμε.
Η προμήθεια υγειονομικού υλικού

Δεν είναι θέμα χρημάτων η προμήθεια υγειονομικού υλικού και ειδών ατομικής προστασίας. Είναι θέμα δυναμικότητας. Όλη η ανθρωπότητα προσπαθεί να προμηθευτεί τα ίδια υλικά από συγκεκριμένες περιορισμένες πηγές. Εμείς, ευτυχώς, κινηθήκαμε νωρίς, είχαμε αυτές τις μεγάλες αποστολές, με αποκορύφωμα τη χθεσινή, 13,5 εκατ. μάσκες και άλλα υλικά. Έρχονται συνεχώς υλικά στη χώρα μας και θα συνεχίσουν να έρχονται και τις επόμενες ημέρες. Αλλά ακόμη και αυτά πρέπει να τα χρησιμοποιούμε με φειδώ. Φυσικά το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ο ΕΟΔΥ, έχουν προτεραιότητα, αλλά υπάρχει και ένας ολόκληρος μηχανισμός που πρέπει να δουλέψει, στο κράτος και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είμαστε σε συνεννόηση με την ΚΕΔΕ για να της προσφέρουμε τα υλικά που χρειάζονται και να τα διαχειρίζεται εκείνη που ξέρει για τις ανάγκες. Υπάρχουν, επίσης, άνθρωποι που είτε νοσούν, είτε βρίσκονται κοντά σε ανθρώπους που νοσούν, και πρέπει να έχουν το υλικό. Σε ό,τι αφορά το θέμα των προσλήψεων είχαμε πει για 2.000 προσλήψεις στην αρχή, έχουμε υπερδιπλασιάσει τον αριθμό των εγκρίσεων, έχουν προσληφθεί ήδη και είναι στη θέση τους πάνω από 2.000 γιατροί και νοσηλευτές και θα συνεχιστεί η στελέχωση όσο χρειαστεί. Οι Μ.Ε.Θ., έχουν αυξηθεί κατά 54%, μέσα σε δύο μήνες, από 565 σε 870 και συνεχίζουμε να τις αυξάνουμε, σε συνεργασία και με τον ιδιωτικό τομέα.
Τράπεζες και μέτρα προστασίας

Έχουν ενταχθεί στο πλαίσιο της προστασίας που έχουμε εξαγγείλει από προχθές, τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις, τρεις στους τέσσερις επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, οκτώ στους δέκα μισθωτούς. Όλοι αυτοί έχουν τη δυνατότητα να έχουν περιόδους χάριτος -περίπου τρίμηνες- από τις τράπεζες. Επίσης, οι επιχειρήσεις έχουν και επιδότηση επιτοκίου και έχουν και άλλα εργαλεία, όπως η εγγύηση του ενός δισεκατομμυρίου που έχει βάλει το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, προκειμένου να μοχλευτούν δάνεια για κεφάλαια κίνησης στις επιχειρήσεις που τα έχουν ανάγκη. Ένα άλλο ζήτημα που ανακύψει τις τελευταίες ημέρες, αφορά τις ουρές και τις προμήθειες. Είναι θέματα που εξετάζουμε για να δούμε πώς θα τα λύσουμε τις επόμενες ημέρες.
Μισθοί Δημοσίου και συντάξεις - Στήριξη ΜΜΕ

Δεν υπάρχει στον σχεδιασμό μας κανένα μέτρο μείωσης μισθού στο Δημόσιο ή σύνταξης. Αυτός είναι ο σχεδιασμός μας και εκτείνεται μέχρι τον Μάιο. Αν δούμε ότι οι συνέπειες του κορονοϊού εκτείνονται σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα πρέπει να επαναξιολογήσουμε τη στάση μας.

Για τη στήριξη των ΜΜΕ τόνισε ότι έχουμε κάνει ορισμένα πολύ σημαντικά βήματα από την αρχή της κρίσης. Πρώτον, τα Μ.Μ.Ε. είχαν ακριβώς το ίδιο πλαίσιο προστασίας και στήριξης από την Πολιτεία, που έχουν και οι επιχειρήσεις οι οποίες έκλεισαν με διοικητική εντολή. Δεν θέλουμε τα κανάλια, ούτε τις εφημερίδες, ούτε γενικά τα Μέσα Ενημέρωσης να κλείσουν. Ίσα-ίσα θέλουμε τώρα, που χρειάζεται ενημέρωση, να λειτουργούν συνεχώς. Δεύτερον, ξεκινήσαμε τη διαφημιστική καμπάνια, η οποία θα αναπτύσσεται μέχρι 31 Μάϊου και θα περιλαμβάνει όλα τα Μέσα και ραδιόφωνο και τηλεόραση και τις εφημερίδες και το διαδίκτυο, αλλά και τα περιφερειακά Μέσα. Προχωρήσαμε, επίσης, στη διανομή των εφημερίδων και μέσω των σούπερ μάρκετ.

Προχωρούμε τώρα στην απόφαση για την ενίσχυση του Τύπου. Είχαμε αφήσει στη μέση τη δεύτερη φάση του σχετικού διαλόγου, αλλά αυτή τη στιγμή, λόγω του κορονοϊού, δεν μπορούμε να τον ολοκληρώσουμε. Άρα θα προχωρήσουμε, ενδεχομένως και αυτή την εβδομάδα, στην έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για να κερδίσουμε χρόνο. Και είμαστε εδώ για να στηρίξουμε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο μπορούμε. Έχουμε κάνει συζητήσεις και σε επίπεδο ΕΣΗΕΑ και σε επίπεδο ΕΙΗΕΑ, για έναν πιο μόνιμο μηχανισμό στήριξης του Τύπου, γιατί είναι θέμα Δημοκρατίας και πλουραλισμού. Μεταξύ αυτών των μέτρων στήριξης, είναι -όπως έχουμε συζητήσει και άλλες φορές με τα διοικητικά συμβούλια αυτών των Ενώσεων- η στήριξη της φιλαναγνωσίας, αλλά και ένα παρατηρητήριο για την αντιμετώπιση της μάστιγας της εποχής μας, των fake news.

πηγή πλροφοριών:dtkaiologotika.gr

Η ηλεκτρονική εφημερίδα του τόπου μας!