Καπνοί και αναστάτωση στο εργοστάσιο της "VENUS GROWERS" - ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ (φώτο-βίντεο) Κύριο

Καπνοί και αναστάτωση στο εργοστάσιο της "VENUS GROWERS" - ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ (φώτο-βίντεο)

Στα πλαίσια της τριήμερης άσκησης εκπαίδευσης προσωπικού πυροσβεστών που οργάνωσε ο Δκτης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αλεξάνδρειας Αντιπύραρχος

Αμανατίδης Ιωάννης και κατά την τρίτη συνεχή ημέρα, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 18 Απριλίου 2019 το πρωί, Άσκηση Επέμβασης Κατάσβεσης Πυρκαγιάς στο
εργοστάσιο της Α.Σ. Βέροιας «VENUS GROWERS” της μονάδας Αλεξάνδρειας που βρίσκεται στο 30ο χλμ Βέροιας – Αλεξάνδρειας.

Σκοπός και στόχος: Η καλύτερη αντιμετώπιση συμβάντων αυτής της κατηγορίας και η βελτίωση της επαγγελματικής κατάρτισης των Υπαλλήλων της Π.Υ. Αλεξάνδρειας και της ομάδας Πυρασφάλειας της Επιχείρησης.

Σενάριο: Ω/09:57 στην επιχείρηση κονσερβοποιείο – χυμοποιείο της Α.Σ. Βέροιας «VENUS GROWERS” της μονάδας Αλεξάνδρειας που βρίσκεται στο 30ο χλμ Βέροιας – Αλεξάνδρειας, εκδηλώνεται πυρκαγιά λόγω βραχυκυκλώματος μηχανολογικού εξοπλισμού σε μηχάνημα ετικετέζας, στον χώρο της συσκευασίας και ετικετοποίησης έτοιμων προϊόντων (κονσερβών) που βρίσκεται στο πρώτο κτίριο μπαίνοντας από την πύλη ‘Α’.

Η πυρκαγιά παίρνει διαστάσεις και επεκτείνεται στα υλικά συσκευασίας (χαρτόκουτα, παλέτες και μεμβράνες αμπαλαρίσματος).

Ένας υπάλληλος της επιχείρησης που ανήκει στην ομάδα πυρασφάλειας πρώτος μεταβαίνει στο χώρο εκδήλωσης της πυρκαγιάς και επιχειρεί κατάσβεση με φορητά μέσα πυρόσβεσης.

Μετά από λίγο χρονικό διάστημα προσβάλλεται από την υψηλή συγκέντρωση καπνού λόγω των πλαστικών και χάρτινων υλικών και χάνει τις αισθήσεις του. Η ομάδα πυρασφάλειας της επιχείρησης κάνει προσπάθειες εντοπισμού του υπαλλήλου, αλλά λόγω του πυκνού καπνού αποβαίνουν άκαρπες. Μετά από λίγα λεπτά καταφθάνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και γίνονται ενέργειες εντοπισμού του ατόμου και ταυτόχρονα ενέργειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

Εφόσον αρχικά έχει ενημερωθεί ο Υπεύθυνος Πυρασφαλείας και έχει δώσει κατευθυντήριες οδηγίες (εκκένωση –συγκέντρωση εργαζομένων σε ασφαλή σημείο, επέμβαση της Ομάδας Πυρασφαλείας, ειδοποίηση της Π.Υ.) στη συνέχεια καλείται η Π.Υ. για άμεση επέμβαση.

Η Π.Υ. Αλεξάνδρειας η οποία καταφθάνει αρχικώς με δύο οχήματα και ακολουθεί και τρίτο όχημα λόγω έντασης και έκτασης της συγκεκριμένης φωτιάς, επεμβαίνει συγκροτώντας α) ομάδα διάσωσης για τον εντοπισμό και απεγκλωβισμό του προαναφερόμενου εργαζόμενου και β) ομάδα προσβολής της φωτιάς.

Η ηλεκτρονική εφημερίδα του τόπου μας!