Τίτλοι Ειδήσεων

 

Κυνηγετικός Σύλλογος Μελίκης: Aυτές είναι οι επιστολές διαμαρτυρίας προς τον Πρωθυπουργό και τους Βουλευτές Ημαθίας Κύριο

Κυνηγετικός Σύλλογος Μελίκης: Aυτές είναι οι επιστολές διαμαρτυρίας προς τον Πρωθυπουργό και τους Βουλευτές Ημαθίας

Αυτές τις επιστολές διαμαρτυρίας έστειλε στον Πρωθυπουργό Κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και στους Βουλευτές Ημαθίας ο Κυνηγετικός Σύλλογος Μελίκης:

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ «Ο ΤΟΞΟΤΗΣ»,
ΜΕΛΙΚΗ ΗΜΑΘΙΑΣ, ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ – ΠΑΛΙΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ,

ΤΗΛ./ FAX 2331081054,
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Μελίκη,11-11-20
Αριθμ. Πρωτ. 52
Προς: Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού
Μέγαρο Μαξίμου, Ηρώδου Αττικού 19, 10674 Αθήνα
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Με το ίδιο αίσθημα ευθύνης που πάντα χαρακτήριζε τις δράσεις και τη δημόσια συμπεριφορά της, η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης, όπως και όλες οι αναγνωρισμένες και συνεργαζόμενες με την Πολιτεία κυνηγετικές οργανώσεις, στέκεται αλληλέγγυα σε όλες τις προσπάθειες του Κράτους για μια ασφαλή και υγιή χώρα, για μια ασφαλή επιστροφή στην κανονικότητα της ζωής όλων μας.
Τονίζουμε ότι σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους του κράτους, όπως εκφράζονται από τον Δασικό Κώδικα (Ν.Δ. 86/69, άρθρο 251 παρ. 1), «...η θήρα επιτρέπεται να ασκείται ως άθλημα καθ’ όλην την Επικράτειαν...».
Η αναγνώριση της θήρας ως «αθλήματος», εντάσσει αυτομάτως το κυνήγι και τους κυνηγούς σε εκείνη την κατηγορία πολιτών που έχουν τη δυνατότητα ατομικής άσκησης σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους, με την προϋπόθεση, φυσικά, αποστολής του σχετικού SMS, που προβλέπεται για τους αθλούμενους πολίτες όλων των κατηγοριών.
Θυμίζουμε, μάλιστα, ότι, κι εσείς ο ίδιος στο πρόσφατο διάγγελμα σας, κάνατε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη «ελαστικότητας» ως προς την υπαίθρια άσκηση στο βουνό και στην ύπαιθρο. Τη σημασία της διατήρησης της επαφής με την ύπαιθρο επισημαίνουν και ειδικοί επιστήμονες.

Θεωρώντας ως δεδομένο ότι το κυνήγι από τη φύση του ασκείται αποκλειστικά στην ύπαιθρο, και αποτελεί την πιο «μοναχική» από όλες τις γνωστές αθλητικές δραστηριότητες, θεωρούμε ότι κάθε άλλη ανάγνωση πέρα από αυτή είναι λανθασμένη.

Η θέση μας είναι σαφής έναντι όλων: οι κυνηγοί να μπορούν να ασκούν στην ύπαιθρο τη δραστηριότητά τους, τηρώντας φυσικά σχολαστικά κάθε πρωτόκολλο μέτρων ασφαλείας, κατά τη μετακίνησή τους προς τους τόπους άσκησης θήρας. Άλλωστε, ο έλεγχος σκοπιμότητας μετακίνησης των πολιτών που ασκούν θήρα, είναι πολύ εύκολο να διαπιστώνεται από τις αστυνομικές Αρχές: το κυνήγι ασκείται αποκλειστικά και μόνο από πολίτες που διαθέτουν άδεια θήρας, η οποία είναι δημόσιο έγγραφο και εύκολο να επιδειχθεί σε κάθε έλεγχο.

Σε κάθε περίπτωση, ρητή είναι η υποχρέωση των κυνηγών να αποστέλλουν εγκαίρως το απαραίτητο S.M.S, να τηρούν όλους τους κανόνες προστασίας, υγιεινής και ασφάλειας, αλλά και να περιορίζουν τη δραστηριότητα τους εντός των ορίων του νομού κατοικίας τους. Και δεν θα αποτελεί “δήθεν αφορμή”, όπως συμβαίνει με τα εκατομμύρια των νεοεμφανιζόμενων καθημερινών αθλητών στα αστικά κέντρα, αλλά μια συγκεκριμένη μετακίνηση σε μέρη χωρίς συνωστισμό και με κανόνες ασφαλείας.

Στη συντριπτική πλειοψηφία τους, οι Ευρωπαϊκές χώρες επιτρέπουν την άσκηση της θήρας, με κάποιες διαφοροποιήσεις σχετικά με τη διαδικασία. Ολική απαγόρευση όμως δεν ισχύει πουθενά στην Ευρώπη, ακόμα και σε αυτές με πολύ χειρότερα επιδημιολογικά στοιχεία,. Στις περισσότερες ασκείται ελεύθερα κανονικά.. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι επιτρέπεται το κυνήγι στην Αυστρία, Βουλγαρία, Βέλγιο (Φλάνδρα και Βαλλωνία: μέχρι 4 άτομα), Κύπρο, Τσεχία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία (μεγάλο τριχωτό για λόγους διαχείρισης), Γερμανία, Ισλανδία, Μάλτα, Νορβηγία, Πολωνία, Σλοβακία, Ισπανία, Σουηδία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία (μέχρι 2 άτομα ή 1 οικογένεια), Ιρλανδία (επιτρέπεται για έλεγχο επιβλαβών), Μεγάλη Βρετανία (με άτομα από 2 νοικοκυριά), Πορτογαλία (σε όσες επαρχίες υπάρχουν περιορισμοί επιτρέπεται η θήρα αγριόχοιρου), κ.ά.

Πέραν των παραπάνω, είναι δεδομένο πως ενδεχόμενη απαγόρευση στις μετακινήσεις για θήρα, θα οδηγήσει τον πληθυσμό του αγριόχοιρου σε μεγάλη αύξηση, με σοβαρές συνέπειες στην αγροτική παραγωγή, στην οδική ασφάλεια και στην εξάπλωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων. Αντίστοιχα θα διακοπούν ενέργειες που καλύπτουν τις υποχρεώσεις της χώρας για τη συλλογή δειγμάτων θήρας τόσο για την αφρικανική πανώλη, όσο και για τη λύσσα της αλεπούς.

Αναγνωρίζουμε πλήρως τη σοβαρότητα της κατάστασης και πως η άσκηση της θήρας είναι ίσως ένα από τα μικρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κυβέρνησή σας αυτές τις μέρες.

Όμως πρέπει να δείτε το θέμα στην πραγματική του διάσταση και αυτή είναι πως η θήρα είναι μια υπαίθρια δραστηριότητα, που ασκείται μοναχικά και μακριά από κάθε μορφής συνωστισμό, και η μετακίνηση αποδεικνύεται με το δημόσιο έγγραφο της άδειας θήρας.

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες για τη θετική διευθέτηση του ζητήματος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΝΤΟΒΑΣ ΑΘ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΝΤΟΒΑΣ Β. ΚΩΝ/ΝΟΣ

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ «Ο ΤΟΞΟΤΗΣ»,
ΜΕΛΙΚΗ ΗΜΑΘΙΑΣ,
ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ – ΠΑΛΙΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ,
Τ.Κ. 59031,
ΤΗΛ./ FAX 2331081054,
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Μελίκη,04-12-20
Αριθμ. Πρωτ. 57

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ
Βουλευτές της Π.Ε. Ημαθίας: Απόστολο Βεσυρόπουλο, Αναστάσιος Μπαρτζώκα, Λάζαρο Τσαβδαρίδη, Ευφροσύνη Καρασαλίδου
Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κ. Καλαϊτζίδη Κωνσταντίνο

Αξιότιμοι κυρία και κύριοι,
Στα πλαίσια της εφαρμογής των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που ισχύουν ως τις 7/12, με πολύ πιθανή την παράτασή τους, επιτρέπεται η σωματική άσκηση και κίνηση με κατοικίδιο ζώο ακόμη και στο βουνό , σύμφωνα με τα όσα είπε ο Πρωθυπουργός στο διάγγελμά του, της 6ης Νοεμβρίου 2020. Στις σχετικές Αποφάσεις της Κυβέρνησης, όπως αυτές διατυπώνονται στα Φ.Ε.Κ. 4899/Β/6-11-2020, 4999/Β/12-11-2020 5255/Β/28-11-2020, δεν αναφέρεται το αντίθετο.

Για λόγους που αγνοούμε, αλλά θεωρούμε βέβαιο πως δε μπορεί να σχετίζονται με τη διαχείριση της πανδημίας, η μετακίνηση για κυνήγι και ψάρεμα εξαιρέθηκε από τις μετακινήσεις πολιτών για σωματική άσκηση και κίνηση με κατοικίδιο ζώο σύμφωνα με τις δηλώσεις των κ. Χαρδαλιά και Πέτσα, αν και αυτό δε γίνεται σαφές στα παραπάνω Φ.Ε.Κ.

Πέραν της λογικής, που ορίζει πως χωρίς συναθροίσεις και με τήρηση όλων των μέτρων που προβλέπονται για σωματική άσκηση, η άσκηση της θήρας σε καμία περίπτωση δε συμβάλλει στη διασπορά του κορωνοιού, αλλά το αντίθετο, βοηθά τους κυνηγούς να ανταποκριθούν στα μέτρα που έχουν επιβληθεί, υπάρχουν δηλώσεις ειδικών επιστημόνων που λένε τα παραπάνω αυτονόητα. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις δηλώσεις του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, κ. Γιαννακόπουλου.

Περισσότεροι από 15.000 κυνηγοί στην Ελλάδα αναμενόταν να ανανεώσουν την άδεια θήρας τους αυτές τις μέρες, αλλά οι δηλώσεις του κ. Χαρδαλιά, τους απέτρεψαν, με κίνδυνο εφόσον δεν αλλάξει κάτι άμεσα, να στερηθούνε αυτό το δικαίωμα.

Τα παραπάνω είχαν μεταξύ άλλων, σαν αποτέλεσμα την αναστολή της λειτουργίας της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής των Κυνηγετικών Οργανώσεων, λόγω της απώλειας των σχετικών εσόδων. Έτσι, από τη Δευτέρα 16/11 και για το διάστημα που θα διαρκέσουν τα περιοριστικά, το σώμα της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής μπήκε σε αναστολή λειτουργίας, εξέλιξη που αποτελεί ένα μεγάλο πλήγμα στην προστασία της Ελληνικής φύσης, με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης.

Θεωρούμε δεδομένο το γεγονός πως χωρίς συναθροίσεις, με αποστάσεις που θα μπορούσε να επιβληθεί να είναι μεγαλύτερες ακόμη και από 100 μέτρα, θα μπορούσαν όχι μόνο οι κυνηγοί αλλά όλοι οι Έλληνες να μετακινούνται εντός νομού στην ύπαιθρο σύμφωνα με τα μέτρα που ισχύουν για τη σωματική άθληση και κίνηση με κατοικίδιο, για την αποφυγή συνωστισμού στα αστικά κέντρα, αλλά και την αποφυγή του ψυχοκτόνου εγκλεισμού που σήμερα έχει επιβληθεί.

Η απαξίωση των κυνηγών από την πολιτεία και ειδικά από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, οδηγεί τους Κυνηγετικούς Συλλόγους που κάνουν τα πάντα για να συνδράμουν στις προσπάθειες της Γεν. Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου αλλά και αλλού, σε ένδειξη αντίδρασης, να εξετάζουν ακόμη και το σενάριο να απέχουνε στο μέλλον από τις δράσεις Πολιτικής Προστασίας, κάτι το οποίο θα ήταν εις βάρος όλων μας.

Ζητούμε να επιτραπεί όχι μόνο η μετακίνηση για κυνήγι, αλλά η μετακίνηση για όλες τις υπαίθριες δραστηριότητες, με συμμόρφωση στα μέτρα που προβλέπονται για σωματική άσκηση (μέχρι τρεις, με αποστάσεις τουλάχιστον 1,5 μέτρο μεταξύ μας κλπ.) το αργότερο στις 7 Δεκεμβρίου.

Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε αν έχετε προβεί, ή σχεδιάζετε να προβείτε σε κάποια ενέργεια σχετικά με την άμεση άρση των παραπάνω αναίτιων περιορισμών, το αργότερο ως τις 7/12/2020.

Η απάντησή σας ή ακόμη και η μη απάντησή σας, θα κοινοποιηθεί στους 300 κυνηγούς μέλη του Συλλόγου μας αλλά και ευρύτερα.

Για τον Κυνηγετικό Σύλλογο Μελίκης και Περιχώρων,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΝΤΟΒΑΣ ΑΘ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΝΤΟΒΑΣ Β. ΚΩΝ/ΝΟΣ

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας