Σύσκεψη Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Δήμου Αλεξάνδρειας (φώτο-βίντεο) Κύριο

Σύσκεψη Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Δήμου Αλεξάνδρειας (φώτο-βίντεο)

Το πρωί της Πέμπτης 14 Νοεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε η Σύσκεψη του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Δήμου Αλεξάνδρειας στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου.

Παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας κ. Γκυρίνης, ο Αντιδήμαρχος κ. Βενιόπουλος ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Αλ. κ. Τόκας, ο Προϊστάμενος του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ημαθίας κ. Μπαρμπαρούσης, ο Δκτης της Π.Υ. Αλεξάνδρειας κ. Αμανατίδης, ο αναπληρωτής Διοικητής του Α.Τ. Αλεξάνδρειας κ. Σαμαράς, εκπρόσωπος της Π.Υ. Βέροιας Επιπυραγός κ. Τουλίκας, εκπρόσωπος της Δνσης Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης κ. Μπουγάς, του Δασαρχείου Βέροιας, του Περιφερειακού τμήματος του ΕΕΣ Αλεξάνδρειας, Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Αλεξάνδρειας και ο πρόεδρος ΤΟΕΒ Κορυφής.

Τη σύσκεψη άνοιξε ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας κ. Γκυρίνης τονίζοντας τη σημαντικότητα της πρόληψης και της ετοιμότητας των φορέων σε επικείμενη καταστροφή η οποία θα χρειαστεί διαχείριση.

Έπειτα τον λόγο πήρε ο Δκτης της Π.Υ. Αλεξάνδρειας κ. Αμανατίδης όπου ανάφερε συμβάντα που αντιμετωπίστηκαν από την υπηρεσία το τελευταίο διάστημα, επεσήμανε την επιτακτική ανάγκη καλής συντήρησης των μηχανημάτων ενόψει του χειμώνα και μίλησε για τον σχεδιασμό ενός μνημονίου συνεργασίας σε επίπεδο νομού. Ο κ. Αμανατίδης είπε επίσης πως πρέπει να καθαριστούν τα φρεάτια και οι κοίτες των καναλιών για την αποφυγή πλημμυρών.

Ο Επιπυραγός κ. Τουλίκας από την Π.Υ. Βέροιας αναφέρθηκε σε περιστατικά που χρειάστηκε η επέμβαση της υπηρεσίας του μετά από κλήσεις που δέχθηκε ενώ έκανε ειδική αναφορά για τον Κρασοπούλι στη Μελίκη, αναφέροντας πως χρειάζεται άμεσα να δοθεί μια λύση στα σκουπίδια ώστε να αποφευχθεί η άνοδος του νερού και η πρόκληση πλυμμυρικών φαινομένων.

Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος του Α.Τ. Αλεξάνδρειας αναπληρωτής Διοικητής κ. Σαμαράς χαρακτήρισε τον ρόλο της ΕΛΑΣ επικουρικό όσον αφορά τις καταστροφές αφού δεν συμμετέχει άμεσα αλλά βοηθάει όπως τόνισε ο ίδιος με τον έλεγχο της κυκλοφορίας και συνδράμει με ότι μέσον διαθέτει.

Μικρή αναφορά για τον ρόλο του Δασαρχείου έκανε ο εκπρόσωπος του και έπειτα τον λόγο πήρε ο εκπρόσωπος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κ. Μπουγάς ο οποίος τόνισε ως σοβαρό θέμα την απουσία των προέδρων ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ της περιοχής μας γιατί είναι άμεσα εμπλεκόμενοι σε επικείμενη καταστροφή. Ζήτησε καλύτερο σχεδιασμό του Συντονιστικού Οργάνου με περισσότερη συμμετοχή ενώ εξήγησε πως βάση μιας νέας εγκυκλίου, οι δήμοι θα μπορούν να κάνουν ασκήσεις ετοιμότητας για έκτακτες ανάγκες. Ο ίδιος ζήτησε από τον δήμο στοιχεία για το επίπεδο του καθαρισμού των φρεατίων στην πόλη, με τον δήμο να απαντά πως βρίσκεται περίπου στο 30%.

Ο δήμαρχος της Αλεξάνδρειας κ. Γκυρίνης απάντησε πως δεν γνωρίζει χρονικά πότε πήρε αυτήν την απάντηση ο κ. Μπουγάς αλλά πλέον έχουν καθαριστεί όλα τα φρεάτια στο 100%, γεγονός που επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΑλ κ. Τόκας δίνοντας σαν χαρακτηριστικό παράδειγμα τη δυνατή βροχή της Τετάρτης 13 Νοεμβρίου.

Ο Προϊστάμενος του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ημαθίας κ. Μπαρμπαρούσης, εξήγησε τις κινήσεις που έκανε η περιφέρεια στον τομέα της πρόληψης καθαρίζοντας ποτάμια, τάφρους και κανάλια ενώ είπε πως την Άνοιξη θα γίνουν παρεμβάσεις στον Κρασοπούλι. Ζήτησε από τους προέδρους να ενημερώνουν άμεσα τον ίδιο ή τον δήμο για προβλήματα που αντιμετωπίζουν στα χωριά τους γιατί ο ίδιος δεν μπορεί να παρέμβει χωρίς να γνωρίζει.

Ο διοικητής της Π.Υ. Αλεξάνδρειας κ. Αμανατίδης έπειτα ρώτησε ποιος είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο των γεφυρών και την στατικότητα αυτών με τον κ. Μπουγά να αποκρίνεται αυτό θα πρέπει να το δούνε και τον κ. Γκυρίνη πως δεν μπορεί ο δήμος να το πράξει αυτό λόγω μειωμένου προσωπικού.

Ο εκπρόσωπος της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου Αλεξάνδρειας ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιηθούν αμμοληψίες από την κοίτη του Αλιάκμονα από ιδιώτη και ανάφερε πως είναι έτοιμοι να αποστείλουν τεχνικά δελτία στην Αθήνα σχετικά με την αποκατάσταση ζημιών από καταστροφή που έγινε στην περιοχή μας ύψους μισού εκατομμυρίου.

Ο αντιδήμαρχος κ. Βενιόπουλος πήρε τον λόγο και προσδιόρισε τον δήμο μας ως τον μεγαλύτερο στην Ημαθία και σημείωσε πως όλα τα νερά του νομού μας συγκεντρώνονται και περνούν από εμάς και κυρίως από τον Λουδία, που δεν έχει καθαριστεί εδώ και χρόνια όπως εξήγησε ο ίδιος. Επεσήμανε πως έχουν τοποθετηθεί ήδη νέες σημάνσεις στο οδικό δίκτυο και πως θα συνεχιστεί η τοποθέτηση πινακίδων και στον Κρασοπούλι ενώ ζήτησε μια λύση για τα δέντρα στις κοίτες των ποταμών.

Ο δήμαρχος κ. Γκυρίνης υπογράμμισε πως δεν είναι ευχαριστημένος από την σύσκεψη και πως θα πραγματοποιηθεί άλλη άμεσα με μεγαλύτερη συμμετοχή αφού ο ίδιος θα αποστείλει έγγραφο προς όλους όσους απουσιάζουν για να τους "επιπλήξει" για την απουσία τους απο την σύσκεψη.

Λίγο πριν το τέλος μίλησαν κάποιοι πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την καθαριότητα καναλιών και τσιμενταυλάκων και ζήτησαν από την διοίκηση να σκύψει πιο κοντά στα προβλήματά τους.

Στο τέλος τον λόγο πήρε η κ. Ξυδοπούλου, από την Πολιτική Προστασία του δήμου Αλεξάνδρειας ανακοινώνοντας την έναρξη ενός νέου Μητρώου, που θα λειτουργήσει στο δήμο τις επόμενες ημέρες σχετικά με την δήλωση ενδιαφέροντος ιδιωτών από κάθε χωριό που διαθέτουν μηχανήματα, διανομείς αλατιού ή εκχιονιστικά και έχουν ασφαλιστική ενημερότητα, ώστε να υπάρξει συνεργασία με τον δήμο σε επικείμενη χιονόπτωση ή έκτακτη ανάγκη καθώς θα χρειαστούν σε κάθε τοπική κοινοτήτα.

 

 

Η ηλεκτρονική εφημερίδα του τόπου μας!