Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκταμίευση 5 εκατ. ευρώ στην ΕΒΖ - Μέρος του ποσού για εξόφληση τευτλοπαραγωγών

31 Ιουλ 2016
Εκταμίευση 5 εκατ. ευρώ στην ΕΒΖ - Μέρος του ποσού για εξόφληση τευτλοπαραγωγών

Θέμα ημερών είναι η εκταμίευση των πρώτων 5 εκατ. ευρώ προς την ΕΒΖ, από τα συνολικά 12 εκατ. ευρώ που προβλέπεται να λάβει η βιομηχανία στο πλαίσιο του σχεδίου εξυγίανσης.

Υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας που μίλησε στην

«ΗΜΕΡΗΣΙΑ» αναφέρει πως η εκταμίευση του παραπάνω ποσού πιθανότητα άμεσα, καθώς το διοικητικό συμβούλιο ολοκλήρωσε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που προβλέπονταν στον οδικό χάρτη της αρχικής συμφωνίας με την Τράπεζα Πειραιώς και παράλληλα προχώρησε στην προκήρυξη της γενικής συνέλευσης για την έγκριση του επιχειρησιακού πλάνου στις 26 Αυγούστου, η οποία αποτελούσε βασική προϋπόθεση.

Μεγάλο μέρος του ποσού, πάνω από 3 εκατ. ευρώ, θα χρησιμοποιηθεί για την εξόφληση των τευτλοπαραγωγών, σε συνέχεια των 2,5 εκατ. ευρώ που δόθηκαν ήδη από τα ταμειακά διαθέσιμα. Το ίδιος στέλεχος εμφανίζεται αισιόδοξο για την ανάκαμψη της ΕΒΖ, και τονίζει πως μέσα από τις ενέργειες της καινούργιας διοίκησης έχει επιτευχθεί ήδη σημαντική εξοικονόμηση κόστους άνω του 30%, μέσα από παρεμβάσεις σε όλους τους τομείς, από την τιμή κτήσης της πρώτης ύλης έως τις απολαβές του προσωπικού και το μεταφορικό κόστος. Υπογραμμίζει δε πως μέσα από την εφαρμογή του σχεδίου εξυγίανσης η εταιρεία θα επιστρέψει σε λειτουργική κερδοφορία στο τέλος του 2018.

Πώληση ακινήτων

Να σημειωθεί πως πέρα από τη χρηματοδότηση για την κάλυψη των αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης, ανάμεσα στα βασικά σημεία του σχεδίου εξυγίανσης είναι η πώληση των δύο εργαστασίων στη Σερβία μέσα από διεθνή διαγωνισμό, τα οποία εκτιμάται πως μπορουν αποφέρουν τουλάχιστον 25 εκατ. ευρώ αλλά και η αναδιάρθρωση των δανείων, με συμφερότερους όρους αλλά και περίοδ ο χάριτος στην αποπληρωμή των δόσεων, ενώ μετά την ολοκλήρωση του σχεδίου σε ορίζοντα δεκαετίας προβλέπεται το «κούρεμα» δανείων ύψους 50 εκατ. ευρώ. Τέλος, προβλέπεται η εκποίηση των μην παραγωγικών ακινήτων της εταιρείας, τα οποία εκτιμάται ότι μπορούν να αποφέρουν άλλα 25 εκατ. ευρώ. Ανάμεσα σε αυτά, είναι το εργοστάσιο στην Ξάνθη, για το οποίο υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, αλλά και τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην πλατεία Αριστοτέλους, και κτίριο απέναντι από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Πηγή : www.imerisia.gr