Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπλόκα αγροτών: Σήμερα οι αποφάσεις σε Λευκώνα Σερρών & Νίκαια Λάρισας

07 Φεβ 2017
Μπλόκα αγροτών: Σήμερα οι αποφάσεις σε Λευκώνα Σερρών & Νίκαια Λάρισας

Στις συναντήσεις στον Λευκώνα Σερρών σήμερα Τρίτη 7 Ιανουαρίου στις 13.00 και τη Νίκαια Λάρισας στις12.00, είναι στραμμένο το

βλέμμα αγροτών και κτηνοτρόφων, καθώς μέσω αυτών αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τη δυναμική του κάθε «στρατοπέδου» κι επιπλέον να οριστικοποιηθούν οι επόμενες κινήσεις, που στοχεύουν στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. 

Πάντως, οι σημερινές δύο συναντήσεις, για τις οποίες αμφότερες οι πλευρές έχουν απευθύνει ευρύ κάλεσμα προς όλους τους αγρότες της χώρας, καταδεικνύουν ξεκάθαρα πλέον ότι η συγκρότηση κοινού μετώπου αγώνα των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα, είναι ένα... φρούτο που δεν έχει ωριμάσει ακόμη.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, πολλοί είναι αυτοί ανά την Ελλάδα, που αφού δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει προς τα πού ...γέρνουν, θα στείλουν αντιπροσωπεία τους και στις δύο συναντήσεις κι εφόσον ενημερωθούν για τα τεκταινόμενα, θα αποφασίσουν τι στάση θα κρατήσουν σε βραδινή γενική τους συνέλευση. Μέσα σ΄ αυτό το σκηνικό και εν αναμονή της πρόσκλησης, εκ μέρους της κυβέρνησης, στον διάλογο που ζήτησαν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας, σήμερα γίνεται νέα συνάντησή τους στο Λευκώνα Σερρών και αναμένεται να ανακοινωθούν επίσημα πλέον οι συντασσόμενοι με τις κινητοποιήσεις.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, με τη συντονιστική επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας συμπλέουν, μεταξύ άλλων, άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα από Λάρισα, Καρδίτσα, Φθοιώτιδα, Μαγνησία, Βοιωτία και ορισμένοι από τη Δυτική Μακεδονία. Υπενθυμίζεται ότι οι συντασσόμενοι με την συντονιστική επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας, κατέθεσαν χθες νέα επιστολή στο γραφείο της γενικής γραμματείας του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, ζητώντας άμεσα συνάντηση με την κυβέρνηση για τη διεξαγωγή επικοδομητικού διαλόγου.

Το αίτημα των αγροτών και κτηνοτρόφων, αφορά συνάντησή τους με με στελέχη της κυβέρνησης από τα υπουργεία των Οικονομικών, Εργασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ενέργειας, υπό την εποπτεία ή και φυσική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού. Στο επίκεντρο της συζήτησης, οι διαμαρτυρόμενοι επιθυμούν να τεθούν το κόστος παραγωγής και το ασφαλιστικό-φορολογικό.

Σκληραίνουν τη στάση τους Πάντως, όπως δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μέλη της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, οι ίδιοι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, με τη μορφή αιφνιδιαστικών κινήσεων, αλλά και πραγματοποίηση δράσεων που θα αναδείξουν ακόμη πιο έντονα τα προβλήματά τους.

Αιφνιδιαστικές κινήσεις, όπως κλείσιμο της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη ή και μετάβαση δύναμής τους στο τελωνείο της Δοϊράνης, είναι μερικές από τις σκέψεις που κάνουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, οι οποίοι από τις 30/1 κρατούν κλειστό το τελωνείο στα σύνορα της Ελλάδας με την πΓΔΜ. «Αν δεν μας αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα, θα σκληρύνουμε τη στάση μας» επισημαίνουν. Κλειστή, πάντως, εξακολουθεί να είναι η εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Ευζώνων, στο 548 χλμ της ΠΑΘΕ κοντά στο τελωνείο, στη διασταύρωση Ειδομένης, με την κυκλοφορία να διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό Πολυκάστρου - Ευζώνων και από την επαρχιακή Αξιούπολης - Ειδομένης. Η πρόσβαση στην πΓΔΜ γίνεται από τον Συνοριακό Σταθμό Δοϊράνης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ