Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παγετός τσάκισε τα δέντρα Θεσσαλίας και Πέλλας

28 Μαρ 2016
Παγετός τσάκισε τα δέντρα Θεσσαλίας και Πέλλας

Τεράστια ανησυχία στους καλλιεργητές δενδρωδών της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας έχει προκαλέσει ο παγετός που εκδηλώθηκε το πρωί του Σάββατου 26ης Μαρτίου, καθώς μηλοειδή, πυρηνόκαρπα και αμυγδαλιές βρίσκονται στα πρώτα βλαστικά στάδια, που είναι και τα πιο ευαίσθητα για ζημιές.

Ο παγετός σε συνδυασμό με πολύ υψηλή υγρασία που επικράτησαν τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 26ης Μαρτίου στην ευρύτερη περιοχή της Αγιάς και στο Καλαμάκι του Δήμου Κιλελέρ προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στους παραγωγούς, καθώς μηλιές, αχλαδιές και αμυγδαλιές αυτή την εποχή βρίσκονται στα πρώτα βλαστικά στάδια, τα οποία είναι ιδιαίτερα επιρρεπή σε θερμοκρασίες λίγο κάτω από τους 0oC, ακόμη κι αν αυτές συμβαίνουν για μικρό χρονικό διάστημα.

Χαρακτηριστικό είναι το περσινό παράδειγμα με τις αμυγδαλιές τις οποίες «χτύπησε» παγετός μικρής διάρκειας, αντίστοιχη περίοδο, που έφερε όμως ολική καταστροφή στην παραγωγή.

Σημειωτέον ότι την Παρασκευή χιόνιζε μέσα στην Ανατολή της Αγιάς, στον Κίσσαβο, ενώ χιόνια εμφανίστηκαν και στις πιο ορεινές πλαγιές του Μαυροβουνίου.

Παγετός και στα ορεινά της Πέλλας

Αρνητικές θερμοκρασίας από -2,5 έως -4oC καταγράφηκαν το βράδυ της 25ης Μαρτίου σε περιοχές της Πέλλας.

Το ζήτημα είναι ότι φέτος επειδή η περιοχή ήταν 15 με 20 μέρες πιο πρώιμη, οι περισσότερες δενδρώδεις καλλιέργειες πυρηνόκαρπων είναι στο καρπίδιο (έχουν δέσει), ενώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι βρίσκονταν ακόμα στην ανθοφορία. Αυτό, σύμφωνα με τους γεωπόνους σημαίνει ότι αναμένεται να υπάρξουν ζημιές, που ωστόσο στα περισσότερα είδη καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Σημειώνεται ότι καλύτερη εικόνα θα υπάρξει όταν οι γεωπόνοι επισκεφτούν τα χωράφια.