Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παραμορφωμένα ροδάκινα και φέτος σε Ημαθία και Πέλλα - Άμεσες λύσεις ζητούν οι αγρότες

Παραμορφωμένα ροδάκινα και φέτος σε Ημαθία και Πέλλα - Άμεσες λύσεις ζητούν οι αγρότες

Πολύ πιο εκτεταμένο φέτος το πρόβλημα, σε συνδυασμό με τους παγετούς και το χαλάζι έβαλε τέλος στη χρονιά - Ανησυχία για την επόμενη μέρα της παραγωγής στον μακεδονικό κάμπο.

 

Στον κάμπο της Πέλλας η κατήφεια και η απογοήτευση είναι μεγάλη. Οι ροδακινιές, τα δέντρα που θρέφουν ολόκληρες οικογένειες εδώ και δεκαετίες, έχουν υποστεί ίσως τη χειρότερη δοκιμασία από τότε που καλλιεργούνταν στην περιοχή.

 

Οι καρποί, νωρίτερα φέτος, έχουν φανεί και πάλι παραμοφωμένοι. Η χρονιά για πολλούς δείχνει χαμένη. Ούτε συγκομιδή, ούτε τίποτα.

 

Η Δέσποινα Καϊτίδου από τα Σεβαστιανά, μια από τις νεότερες αγρότισσες και γεωπόνους στην περιοχή είναι αφοπλιστική, μιλώντας για τη φετινή χρονιά.

 

«Το συμπύρηνο ροδάκινο πεθαίνει. Πολλοί είναι αυτοί που έχουν ήδη ξηλώσει ροδακινιές που κάποτε έβγαζαν το βιομηχανικό ροδάκινο, αφού οι ζημιές είναι κατ΄επανάληψη περισσότερες από τα κέρδη», λέει χαρακτηριστικά μιλώντας στη Voria.gr.

 

Στον ενεργό λογαριασμό που διαθέτει στο TikTok, σε βίντεο που ανέβασε η ίδια και αναφέρεται στο συγκεκριμένο πρόβλημα, τα σχόλια των αγροτών από κάτω δείχνουν ότι η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από σοβαρή.

 

Η Δέσποινα, με την ιδιότητα του γεωπόνου, έχει επισκεφτεί πολλούς οπωρώνες του μακεδονικού κάμπου και η κατάσταση που έχει αντικρίσει είναι απελπιστική.

 

«Φέτος τα ροδάκινα εμφανίζουν παραμόρφωση από τη φάση του καρπιδίου, ενώ πέρυσι οι δυσμορφίες έγιναν διακριτές λίγο πριν ξεκινήσει η συγκομιδή», εξηγεί η νεαρή αγρότισσα.

 

Το μόνο καλό όπως λέει, είναι πως όσοι κατάφεραν να έχουν παραγωγή μετά από παγετούς, χαλάζι και ασθένειες, θα μπορούν να πουλήσουν σε καλές τιμές.

 

Το θέμα της βιωσιμότητας ωστόσο της ροδακινοπαραγωγής στην Πέλλα και την Ημαθία, είναι πλέον πιο επίκαιρο από ποτέ.

 

 

Ή λύση ή αναδιάρθρωση

«Το ροδάκινο φέρνει πολύ συνάλλαγμα. Γύρω από αυτό δουλεύουν χιλιάδες κόσμου, αφού υπάρχει και η μεταποίηση. Εάν σταματήσει να υπάρχει πρώτη ύλη, τι θα γίνει αυτός ο κόσμος;».

 

Με αυτά τα λόγια, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γεωργών Βέροιας Τάσος Χαλκίδης διερωτάται πώς μπορεί να σωθεί πια η παρτίδα τόσο για το συμπύρηνο ροδάκινο, όσο και για τις επιτραπέζιες ποικιλίες.

 

Έχοντας μεγαλώσει στην Κουλούρα, ένα χωριό λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Βέροια, η εικόνα των οπωρώνων με ροδάκινα είναι για τον Τάσο μια γνώριμη εικόνα. Όμως, αυτή μπορεί και να αλλάξει, αφού είναι πολλοί πια οι συνάδελφοί του που αγανακτισμένοι από τα όσα ζουν εδώ και τέσσερα πια χρόνια, προχωρούν σε εκρίζωση του ροδάκινου και φυτεύουν ακτινίδιο.

 

«Λέμε να γίνει μια αναδιάρθρωση, να μπούμε σε άλλες ποικιλίες ή άλλα φρούτα, όπως τα ακτινίδια. Σε διαφορετική περίπτωση, Πέλλα και Ημαθία θα ερημώσουν», τονίζει στη Voria.gr.

 

Την περασμένη Δευτέρα ο ίδιος μαζί με άλλους συναδέλφους βρέθηκαν στη Βέροια με τους κυβερνητικούς βουλευτές της Ημαθίας, αλλά και τους τοπικούς δημάρχους και τον αντιπεριφερειάρχη, ώστε να γίνει αποτίμηση της κατάστασης.

 

Εκεί επισημάνθηκε ότι υπάρχουν χωράφια που είναι στο σύνολό τους παραμορφωμένα και οι παραγωγοί πρέπει να αποζημιωθούν, όπως έγινε και πέρυσι, όταν βέβαια το φαινόμενο δεν ήταν τόσο εκτεταμένο.

 

Η ζημιά είναι μεγάλη, αφού το παραμορφωμένο ροδάκινο απλά πετιέται, δεν μπορεί να γίνει ούτε κονσέρβα, ούτε και χυμός.

 

«Ζητάμε να βρεθεί λύση γρήγορα. Πλέον το πράγμα ξεχωρίζει νωρίτερα. Αυτό δείχνει ότι η κατάσταση θα τραβήξει σε χρόνο», λέει ο Τάσος Χαλκίδης. Αδιάψευστος μάρτυρας οι φωτογραφίες με παραμορφωμένα καρπίδια ροδάκινου που ανταλλάσσουν καθημερινά στο viber με τους συναδέλφους του από την περιοχή.

 

Στην αναμονή η κονσερβοποιία

Εκτός από την παραγωγή στην Ημαθία και την Πέλλα, έντονα δοκιμάστηκε και η μεταποίηση, για άλλους όμως λόγους.

 

Η δαμόκλειος σπάθη των δασμών Τραμπ επισκιάζει ακόμα και τώρα τα όποια σχέδια παραγωγής για τη νέα χρονιά. Η έλλειψη πρώτης ύλης που μπορεί να προκύψει από την ένταση του φαινομένου των παραμορφώσεων, αλλάζει τελείως τα δεδομένα, αφού εάν δεν υπάρχει ροδάκινο, δεν υπάρχει και κονσέρβα.

 

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος Κώστας Αποστόλου, εξηγεί στη Voria.gr πως η κατάσταση δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη. «Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε πλήρη άποψη για την έκταση του προβλήματος. Υπάρχουν πολλές επιστημονικές απόψεις επ’ αυτού. Δεν είναι καθαρό το πόρισμα. Είναι μια κατάσταση που αυξάνεται εδώ και τέσσερα χρόνια και πλέον υπάρχει παντού».

 

Όπως λέει, το γεγονός ότι δεν γνωρίζει κανείς ακόμα την έκταση του προβλήματος, δεν επιτρέπει εκτιμήσεις.

 

Πέρυσι, λόγω της παραμόρφωσης είχαν δηλωθεί 22.000 στρέμματα, που ουσιαστικά δεν επηρέασαν τη λειτουργία της μεταποίησης.

 

«Εάν μείνει στο ίδιο επίπεδο δεν τίθεται θέμα τροφοδοσίας, ωστόσο εάν επεκταθεί αυτό ακόμα περισσότερο, σε συνδυασμό με τον παγετό, τότε τίθεται θέμα», σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΚΕ.

 

Για τους κονσερβοποιούς άλλωστε η κατάσταση είναι ξεκάθαρη. Σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου, «αυτό που λέμε είναι ότι πρέπει να εκριζωθεί μια σημαντική ποσότητα συμπύρηνου ροδάκινου, κυρίως του προβληματικού, ώστε να υπάρξει ισορροπία. Εάν αυτό γινόταν πέρυσι το πρόβλημα θα ήταν μικρότερο».

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να υπάρξει γρήγορα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης ώστε να φύγουν τα προβληματικά δέντρα.

 

Τι ξέρουμε μέχρι τώρα

Από τις μέχρι τώρα αναλύσεις που έχουν γίνει από τους ερευνητές του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, το πρόβλημα θεωρείται συνδυαστικό.

 

Ο πρώτος παράγοντας που επηρεάζει είναι η προσβολή των δέντρων από παρασιτικά έντομα, όπως οι θρίπες και οι αφίδες.

 

Οι πληθυσμοί τους λόγω ήπιου χειμώνα έχουν αυξηθεί, γεγονός που οδηγεί στο να προκαλούν βλάβες στους νεαρούς ιστούς των δέντρων.

 

Παράλληλα, απότομες αυξομειώσεις στην θερμοκρασία και έντονη υγρασία την κρίσιμη περίοδο της καρπόδεσης ίσως να οδήγησαν σε άνιση ανάπτυξη των καρπών.

 

Ένα αίτιο που ίσως να έχει δημιουργήσει προβλήματα είναι η έλλειψη θρεπτικών στοιχείων, που μαζί με τα έντομα οδηγούν σε επιπλέον παραμορφώσεις.

Σχετικά Άρθρα