Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα χέρια της Πειραιώς το μέλλον της ΕΒΖ

31 Μαρ 2016
Στα χέρια της Πειραιώς το μέλλον της ΕΒΖ

Κρίσιμη η σημερινή μέρα για την τύχη της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, καθώς αναμένεται να συζητηθεί στην Τράπεζα Πειραιώς το επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρίας.
Για σήμερα έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί ξανά στο διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς το σχέδιο χρηματοδότησης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, που θα κρίνει και την τύχη της ίδιας της βιομηχανίας.

Παρότι οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει σε ένα σκληρό σχέδιο αναδιάρθρωσης, η αναγκαία άμεση χρηματοδότηση της εταιρίας δεν έχει δρομολογηθεί ακόμη απειλώντας με εμπλοκή το σχέδιο βιωσιμότητας της ΕΒΖ.
Το ύψος της χρηματοδότησης αλλά και ο τρόπος και ο χρόνος καταβολής των χρημάτων από την Πειραιώς στην ΕΒΖ φαίνεται πως είναι αυτά που μπλοκάρουν την τελική συμφωνία. Συγκεκριμένα, η ΕΒΖ χρειάζεται άμεσα περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο η τράπεζα φέρεται να αποδέχεται να καταβάλει τα 12.

Εκτός όμως από την διαφορά περίπου 3 εκατομμυρίων ευρώ στο ύψος της χρηματοδότησης που χρειάζεται η εταιρεία, τις τελευταίες ώρες εντοπίζεται διάσταση απόψεων για το πώς και πότε θα καταβληθούν τα χρήματα από την Πειραιώς προς την ΕΒΖ. Η Πειραιώς φέρεται να έχει προτείνει να δοθούν τα χρήματα τμηματικά- τα πρώτα 5 εκατομμύρια ευρώ με την υπογραφή της συμφωνίας και τα υπόλοιπα 7 αργότερα- χωρίς ωστόσο να προσδιορίζεται ο ακριβής χρόνος εκταμίευσής τους.
Τα συγκεκριμένα χρήματα είναι υψίστης σημασίας για το μέλλον και τη βιωσιμότητα της ΕΒΖ, καθώς δεν έχουν πληρωθεί ακόμη οι τευτλοπαραγωγοί τα 8 εκατομμύρια ευρώ που τους οφείλονται για την σοδειά που παρέδωσαν πέρυσι και επιπλέον η εταιρία χρειάζεται να ενισχυθεί με κεφάλαια κίνησης. Ο χρόνος πιέζει ασφυχτικά και με τα προσκόμματα που θέτει στο χρονοδιάγραμμα της χρηματοδότησης της ΕΒΖ η Πειραιώς, μειώνονται οι προοπτικές επιβίωσης της εταιρίας.

Στο απευκταίο σενάριο που η ΕΒΖ οδεύσει στον πλήρη έλεγχο της Πειραιώς και σε χρεοκοπία, κινδυνεύει να χαθεί και η εγχώρια παραγωγή ζάχαρης.
Υπενθυμίζεται πως την Δευτέρα κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Πειραιώς, η τράπεζα έκρινε μεν ρεαλιστικό το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΒΖ, όχι όμως σε βαθμό για να εγκρίνει την αναγκαία χρηματοδότηση. Η εξέλιξη αυτή συζητήθηκε και στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, με την κυβέρνηση να εξετάζει πλάνα τόσο για να κρατηθεί ζωντανή η βιομηχανία.

Ευγενία Χατζηγεωργίου - stokokkino.gr
www.candianews.gr