Κρίση: Διπλή “τιμωρία” στις γυναίκες - Γράφει ο Βασίλης Τσιλιόπουλος - Σύμβουλος Ανάπτυξης, Επιχειρήσεων και HR INFO-PLAN A.E Κύριο

Κρίση: Διπλή “τιμωρία” στις γυναίκες - Γράφει ο Βασίλης Τσιλιόπουλος - Σύμβουλος Ανάπτυξης, Επιχειρήσεων και HR INFO-PLAN A.E

Η ανεργία, η μερική απασχόληση και ο περιορισμός των κοινωνικών παροχών που έφερε η κρίση, πλήττουν τις γυναίκες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας είναι κλειδί για την ανάκαμψη, όμως πώς μπορεί να στηριχθεί;

Σε επίπεδο μισθών, εργασιακής ασφάλειας αλλά και παροχών, οι γυναίκες στην Ευρώπη είναι σε χειρότερη θέση από τους άνδρες, έχει επισημάνει σε έκθεσή της το 2013 η Γαλλίδα ευρωβουλευτής του ΕΛΚ Elisabeth Morin-Chartier. Επίσης, έχει επισημάνει πως "όταν άρχισε η κρίση, οι άνδρες αντιμετώπισαν πρώτοι σοβαρά προβλήματα, όμως τώρα είναι η σειρά των γυναικών να βρεθούν στη δίνη μιας σιωπηλής κρίσης που επιδεινώνει τη θέση τους".

Γενικά οι γυναίκες εργάζονται σε θέσεις μερικής απασχόλησης πολύ περισσότερο από ότι οι άνδρες, ενώ ακόμα και για ισοδύναμες θέσεις, οι μισθοί τους είναι γενικά χαμηλότεροι από εκείνους των ανδρών συναδέλφων τους.

Επιπλέον, οι περικοπές στις κοινωνικές παροχές τις πλήττουν βαρύτερα, κυρίως επειδή εκείνες είναι που παραδοσιακά αναλαμβάνουν ρόλους στήριξης μέσα στην οικογένεια. Πολλές αναγκάζονται έτσι μέχρι και να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους για να φροντίσουν για τα παιδιά και τους γονείς τους, κάτι που όπως είναι φυσικό πλήττει ιδιαίτερα τις ανύπαντρες μητέρες.

Η κ Morin-Chartier στην ίδια έκθεσή της, η οποία εγκρίθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2013 από την Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών, πρότεινε σειρά μέτρων που θα μπορούσε να πάρει η ΕΕ. Από την στήριξη της εισόδου των γυναικών στην αγορά εργασίας μέσω του Κοινωνικού Ταμείου και άλλων προγραμμάτων, μέχρι την πλήρη ενσωμάτωση της ισότητας σε όλες τις ευρωπαϊκές πολιτικές.

Τα δε κράτη μέλη, οφείλουν, να φροντίσουν για την φροντίδα των παιδιών των υπαλλήλων, για παράδειγμα λειτουργώντας βρεφονηπιακούς σταθμούς, ή και λαμβάνοντας μέτρα για την ενθάρρυνση της γυναικείας επιχειρηματικότητας.

"Δυστυχώς για την κοινή γνώμη η ανεργία των ανδρών έχει προτεραιότητα έναντι εκείνης των γυναικών, έστω κι οι συνέπειες της κρίσης είναι βαρύτερες για τις γυναίκες και θα διαρκέσουν περισσότερο", σημειώνει η εισηγήτρια.
"Ήδη πριν από την κρίση, η ανεργία, η ανασφάλεια, η μερική απασχόληση, οι μικρές αμοιβές, η βραδύτερη πρόοδος, έπλητταν περισσότερο τις γυναίκες, και η λιτότητα τώρα έχει προστεθεί σαν διπλή τιμωρία".

Βασίλης Τσιλιόπουλος

Σύμβουλος Ανάπτυξης, Επιχειρήσεων και

Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού - INFO-PLAN A.E

Πηγές

Elisabeth Morin-Chartier Ευρωβουλευτής στο ΕΚ 

Η έκθεση της κ. Morin-Chartier 

http://www.europarl.europa.eu

Στοιχεία της Eurostat για την απασχόληση και την ανεργία στην Ευρώπη 

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας