Νέο εβδομαδιαίο Μενού συνταγών-18/3/19 – 24/3/19-Τι θα φάμε σήμερα; (Και νηστίσιμο) Κύριο

Νέο εβδομαδιαίο Μενού συνταγών-18/3/19 – 24/3/19-Τι θα φάμε σήμερα; (Και νηστίσιμο)

Το Alexandriamou.gr έψαξε και βρήκε ένα νοστιμότατο μενού για την εβδομάδα που διανύουμε για όλες τις γυναίκες και κυρίως τις μαμάδες που δεν ξέρουν τι να μαγειρέψουν για τις οικογένειες τους, εύκολες καθημερινές συνταγές για όλα τα γούστα για έναν δυνατό μεταβολισμό(απαραίτητες θρεπτικές ουσίες) δίνοντας μια νόστιμη απάντηση στο ερώτημα "τι θα φάμε σήμερα;".

Δευτέρα Εύκολοι κοτοκεφτέδες

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 18/3/19 - 24/3/19 (Και νηστίσιμο)

Συστατικά
1 κιλό φιλέτο κοτόπουλο
2 αυγά
2 κουταλιές νισεστέ
150 γρ γιαούρτι
1 κρεμμύδι
Πολύχρωμες πιπεριές (1 στο σύνολο)
5 ντοματίνια
Ρίγανη-Δυόσμο-Μαϊντανό
Αλάτι-Πιπέρι-Καπνιστή πάπρικα
50 γρ κεφαλοτύρι

Οδηγίες
Κόβουμε το κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια.
Το βάζουμε σε ένα σκεύος μαζί με αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, ρίγανη, δυόσμο, τα αυγά, το γιαούρτι και ανακατεύουμε.
Τα σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες.
Όταν είναι έτοιμο βάζουμε το νισεστέ, τι ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τις πιπεριές, το κομμένα ντοματίνια, το τριμμένο κεφαλοτύρι, ψιλοκομμένο μαϊντανό και
ανακατεύουμε καλά.
Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε λίγο λάδι και απλώνουμε μείγμα για να κάνουμε τους κεφτέδες.
Αν θέλουμε να έχουν ομοιόμορφο σχήμα χρησιμοποιούμε τσέρκι.
Τηγανίζουμε με μέτρια φωτιά μέχρι που να πάρουν χρώμα από την μία πλευρά και γυρίζουμε από την άλλη.

Και νηστίσιμη συνταγή – Εύκολη συνταγή για γαριδοκεφτέδες με γεύση μοναδική!

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 18/3/19 - 24/3/19 (Και νηστίσιμο)

Τα υλικά που θα χρειαστείς:

400γρ. γαριδόψιχα
1 αυγό
2 κ.σ μαγιονέζα
1 κ.σ μουστάρδα
1 κ.σ χυμό λεμονιού
2 κ.σ μαϊντανό
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Βήμα 1:

Πάρε τις γαρίδες και βράσε τις για 1 λεπτό- ίσα ίσα να αλλάξουν χρώμα. Έπειτα είτε πολτοποίησε τες στο μούλτι, είτε ψιλόκοψε τες. Τρίψε τα κράκερ και σε σκόνη και πρόσθεσε μέσα τις γαρίδες έτσι ώστε να τραβήξει όλη την υγρασία.

Βήμα 2:

Σε ένα μπολ χτύπα το αυγό, τη μουστάρδα, τη μαγιονέζα, τον χυμό λεμονιού και τον μαϊντανό. Πρόσθεσε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ρίξε το μείγμα στις γαρίδες και ανακάτεψε. Αν το μείγμα είναι πολύ αραιό, πρόσθεσε και άλλα cream crackers.

Βήμα 3:

Πλάσε σε μεγάλους κεφτέδες ή σε μικρά κεφτεδάκια και βάλτα στο ψυγείο για 35 λεπτά να σφίξουν. Μόλις περάσε η ώρα, ετοίμασε το τηγάνι με ζεστό λάδι και τηγάνισε τους γαριδοκεφτέδς μέχρι να πάρουν χρώμα. Σέρβριρε τα με φέτες από λεμόνι σε μια πατέλα.

Tip: Αν προτιμάς μια πιο υγιεινή λύση, τότε αντί για τηγάνι, ψήσε τους κεφτέδες στο φούρνο για 15 λεπτά στους 200!

Τρίτη  Τορτελίνια με κιμά στο φούρνο

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 18/3/19 - 24/3/19 (Και νηστίσιμο)

Υλικά συνταγής
1/2 κιλό τορτελίνια με γέμιση τυριών
1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
3 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
1 κοφτό κ.γ. βασιλικό αποξηραμένο ή 3 κ.γ. φρέσκο ψιλοκομμένο
1 κοφτό κ.γ. μαϊντανό αποξηραμένο ή 3 κ.γ. φρέσκο ψιλοκομμένο
1/2 κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη ή 1 ½ κ.γ. φρέσκια ψιλοκομμένη
1/2 κ.γ. θυμάρι αποξηραμένο ή 1 ½ κ.γ. φρέσκο ψιλοκομμένο
1-2 πρέζες νιφάδες καυτερής πιπεριάς ή μπούκοβο (προαιρετικά)
αλάτι πιπέρι
1 κουτί (500 γρ.) ντοματάκια ολόκληρα σε κονσέρβα, πολτοποιημένα στο μούλτι
1 κουτί (250ml) ελαφρώς συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
2 κ.σ. πελτές ντομάτας
1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη
240 γρ. τυρί μοτσαρέλα τριμμένη ( περίπου 2 φλ. τσαγιού)
3 κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα

Εκτέλεση συνταγής

Βράζετε τα τορτελίνια σε μπόλικο αλατισμένο κοχλαστό, 2 λ λιγότερο από το χρόνο που αναφέρεται στη συσκευασία για να μείνουν “αλ τέντε” και μετά το ψήσιμο στο φούρνο. Όταν είναι έτοιμα κρατάτε 1 φλ. από το νερό που τα βράσατε, τα στραγγίζετε καλά και τα αφήνετε στην άκρη.
Εν τω μεταξύ, σε μια φαρδιά, ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και σοτάρετε το κιμά με το κρεμμύδι και το σκόρδο, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να αλλάξει χρώμα και γίνει καφετί. Προσθέτετε το όλα τα μυρωδικά βότανα, τις νιφάδες ή το μπούκοβο αλάτι και πιπέρι και συνεχίζετε το ανακάτεμα για 1/2 λ.
Προσθέτετε τα πολτοποιημένα ντοματάκια, το συμπυκνωμένο χυμό, το πελτέ, τη ζάχαρη και 1/2 φλ. νερό, ανακατεύετε καλά, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και σιγοβράζετε για 30-35 λ περίπου ή μέχρι να ψηθεί το κρέας και δέσει η σάλτσα.
Όταν θα είναι έτοιμος ο κιμάς με τη σάλτσα του αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτετε τα στραγγισμένα τορτελίνια. Ανακατεύετε να καλυφθούν τα τορτελίνια με το κιμά και τη σάλτσα του, προσθέτετε το 1 φλ. τσαγιού τριμμένης μοτσαρέλας και συνεχίζετε το ανακάτεμα να ενσωματωθεί ομοιόμορφα. Αν η σάλτσα κιμά είναι πολύ πηχτή και απαιτείται λίγο επιπλέον υγρό, για να ψηθεί καλά στο φούρνο, προσθέστε σταδιακά λίγο από νερό που κρατήσατε από το βράσιμο των ζυμαρικών.
Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα πυρίμαχο σκεύος, ισιώνετε την επιφάνειά του και από πάνω πασπαλίζετε την υπόλοιπη τριμμένη μοτσαρέλα, προαιρετικά και λίγη τριμμένη φρυγανιά και τελειώνετε πασπαλίζοντας τη τριμμένη παρμεζάνα.
Καλύπτετε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο και ψήνετε το φαγητό σας σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 20 λ. Στη συνέχεια το αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο για 15-20 λ επιπλέον ή μέχρι να λιώσουν καλά και δημιουργηθούν “φυσαλίδες” στα τυριά επιφάνειας. Σερβίρετε ζεστό το φαγητό σας και καλή σας όρεξη!

Και νηστίσιμη συνταγή – Λαχταριστό σουφλέ ζυμαρικών νηστίσιμο!

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 18/3/19 - 24/3/19 (Και νηστίσιμο)

Υλικά συνταγής

1 πακέτο 500 γρ. πένες
250 γρ φρεσκα μανιτάρια σε λεπτες φέτες
1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο
1 φλυτζανάκι του καφέ κρασί
1/4 κ.γ σκόρδο σε σκόνη
500 γρ. φυτικό τριμμένο τυρί
Αλάτι,πιπέρι 

Για τη νηστίσιμη μπεσαμέλ
600 ml νερό
1/3 ποτηριού ελαιόλαδο
1 κύβος νοστιμιάς λαχανικών για ζωμό (εναλλακτικά χρησιμοποιήστε 600 ml σπιτικό ζωμό λαχανικών)
6 κουτ.σ.αλεύρι γ.ο.χ.
1 κουτ.σ. κοφτή φυτική μαργαρίνη
1/2 κουτ.γλ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
νηστίσιμο τυρί τριμμένο (προαιρετικά΄ Αναζητήστε το στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ)

Εκτέλεση
Βράζουμε τις πένες σε αλατισμένο νερό.
1Σε ενα κατσαρολάκι ρίχνουμε το τριμμένο κρεμμύδι με λίγο νερακι και ελάχιστο λάδι να γυαλίσει και ριχνουμε τα μανιτάρια κομμενα σε λεπτές φέτες.Τα γυρίζουμε λίγες φορές με το κρεμμύδι και σβήνουμε με το κρασί.
Ρίχνουμε αλάτι,πιπέρι και λίγο σκορδο σε σκόνη και σκεπαζουμε να μαγειρευτουν και να πιουν το ζουμί τους.
Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ.Στα 600 ml νερό διαλύουμε τον κύβο νοστιμιάς.
Χωριστά, σε μια μικρότερη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το αλεύρι και τα βάζουμε στη φωτιά ανακατεύοντας έως ότου αρχίζουν βγαίνουν φουσκάλες. Αμέσως ρίχνουμε όλο μαζί το ζωμό που ετοιμάσαμε και ανακατεύουμε με αυγοδάρτη ώστε να πήξει η μπεσαμέλ (γίνεται σχεδόν αμέσως οπότε χρειάζεται προσοχή να μην μας κολλήσει). Μόλις πήξει ρίχνουμε και τη  μαργαρίνη ανακατεύοντας για να λιώσει και να ενσωματωθεί.
Σε ένα πυρέξ βαζουμε μια στρώση πένες και ανακατεύουμε με 2 κουτάλες μεγάλες μπεσαμελ συν λίγο απο το τυρί μας.
Βάζουμε μια στρώση μανιταρια και επαναλαμβανουμε το ίδιο με τα μακαρονια και τη μπεσαμέλ.
Ξανά μανιταρια και τελειωνουμε με μπεσαμελ και τριμμένο φυτικό τυρί.
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσει.

Τετάρτη – Σπανακόρυζο ντοματένιο και λεμονάτο με μανιτάρια

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 18/3/19 - 24/3/19 (Και νηστίσιμο)

Υλικά
800 γρ. σπανάκι, καθαρισμένο, χοντροκομμένο
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
250 γρ. χυμός ντομάτας (πασάτα)
3/4 φλιτζ. τσαγιού ρύζι Καρολίνα
200 γρ. μανιτάρια λευκά, σε φέτες
1 κουτ. σούπας δυόσμος ξερός
1/2 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
2 κουτ. σούπας μουστάρδα πικάντικη
1 κουτ. σούπας ξύσμα λεμονιού
30 ml χυμός λεμονιού
90 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία
Σοτάρουμε στο μισό λάδι, σε μέτρια φωτιά, τα κρεμμύδια για 5 λεπτά. Ρίχνουμε το σπανάκι και το σκόρδο και σοτάρουμε για 6-8 λεπτά, μέχρι να πέσει ο όγκος του. Προσθέτουμε την ντομάτα και 400 ml νερό και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα. Ρίχνουμε το ρύζι, τα μανιτάρια, τον δυόσμο, τον άνηθο, το μοσχοκάρυδο και αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Χτυπάμε στο μούλτι τη μουστάρδα, το ξύσμα και τον χυμό με το υπόλοιπο λάδι μέχρι να φτιάξουμε λεία σάλτσα. Περιχύνουμε το σπανακόρυζο, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε.

Πέμπτη – Χοιρινό με πατάτες κοκκινιστές

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 18/3/19 - 24/3/19 (Και νηστίσιμο)

Υλικά Συνταγής
1½ κιλό χοιρινό μπούτι ή σπάλα (ολόκληρο κομμάτι)
5-6 σκελίδες σκόρδο
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1 κιλό φρέσκες ντομάτες περασμένες στον τρίφτη ή ένα κιλό τριμμένη ντομάτα εμπορίου
1 φλιτζάνι κόκκινο ξηρό κρασί
1 κ.σ. ντοματοπελτές
6 πατάτες
1 κ.γλ. ζάχαρη
αλάτι
2-3 κλαράκια φρέσκο θυμάρι ή ρίγανη
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Το κοκκινιστό χοιρινό με πατάτες, είναι μια παραδοσιακή συνταγή που φτιάχνουν στα νησιά των κυκλάδων. Εκεί, το λένε ρόστο.

Για να μοσχομυρίσει το χοιρινό με πατάτες, καθαρίζουμε τα σκόρδα και κόβοντάς τα στη μέση, αφαιρούμε το φύτρο τους. Με ένα μυτερό μαχαίρι κάνουμε τρυπούλες και μπήγουμε τα σκόρδα εδώ κι εκεί στο χοιρινό.

Σε βαθιά κατσαρόλα με 2 κ.σ. ελαιόλαδο (από το συνολικό της συνταγής) ροδίζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το κρέας, από όλες τις μεριές, έως ότου κάνει κρούστα. Θα χρειαστεί περίπου 10 λεπτά.

Προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε με την σπάτουλα στον πάτο της κατσαρόλας να ελευθερώσει τα αρώματά του. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ, για να κρατήσουμε τα αρώματα. Προσθέτουμε τη φρέσκια ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και τη ζάχαρη. Τέλος, περιχύνουμε με ένα φλιτζάνι νερό.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγοβράζουμε για 1 ώρα και 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το κρέας.

Και νηστίσιμη συνταγή – Γίγαντες φούρνου για το νηστίσιμο τραπέζι

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 18/3/19 - 24/3/19 (Και νηστίσιμο)

Υλικά
(για 4-6 μερίδες)

500 γρ. ξερά φασόλια γίγαντες
1/4 φλιτζανιού ε.π. ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
800 γρ. ντομάτα ψιλοκομμένη κονκασέ
1 φύλλο δάφνης
3 κ.σ. μέλι
2 κ.σ. πελτέ
1/4 φλιτζανιού ξύδι από κόκκινο κρασί
1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο
αλάτι & φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Στο μεταξύ, καθαρίζουμε τις πατάτες και αφού τις πλύνουμε, τις κόβουμε σε χοντρές φέτες. Τις ροδίζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο. Δεν τις τηγανίζουμε, τις σοτάρουμε ίσα ίσα για 10 λεπτά, ώσπου να αρχίσουν να αποβάλλουν το άμυλό τους και να μελώνει η επιφάνειά τους.

Αφού βράσει για μιάμιση ώρα το κρέας, το βγάζουμε στο ξύλο κοπής και το κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι σε φέτες.

Το ξαναβάζουμε στη σάλτσα, προσθέτουμε τα βότανα και τις σοταρισμένες πατάτες. Συνεχίζουμε το βράσιμο για 30 λεπτά επιπλέον, μέχρι να μαγειρευτούν καλά οι πατάτες και να δέσει η σάλτσα.

Εκτέλεση
1. Μουλιάζουμε τα φασόλια αποβραδίς σε μπόλικο νερό. Την επόμενη μέρα, τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε να βράσουν για 30 λεπτά.
2. Στο μεταξύ, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς. Ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι με βαρύ πάτο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το κρεμμύδι. Σοτάρουμε ανακατεύοντας συχνά μέχρι να μαλακώσει και να καραμελώσει ελαφρώς, 10-15 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
3. Στραγγίζουμε τα φασόλια. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα (που μπαίνει στο φούρνο) ή γάστρα, προσθέτουμε τα φασόλια, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τις ντομάτες με το χυμό τους, το φύλλο δάφνης, το μέλι και 2 φλιτζάνια νερό ή τόσο όσο να καλύψει τα φασόλια. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τη βάζουμε στον φούρνο. Ψήνουμε για 1 ώρα ανακατεύοντας συχνά και προσθέτουμε νερό αν χρειάζεται. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τον πελτέ, το ξύδι, αλάτι και πιπέρι. Σκεπάζουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 30 λεπτά ακόμα ή μέχρι τα φασόλια να μαλακώσουν και η σάλτσα να δέσει και να χυλώσει.
4. Πασπαλίζουμε με τον άνηθο, ανακατεύουμε και αφήνουμε να σταθεί για 15 λεπτά πριν σερβίρουμε.

Παρασκευή Πικάντικο χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 18/3/19 - 24/3/19 (Και νηστίσιμο)

Συστατικά
250 γρ. κοφτό μακαρονάκι
1 κρεμμύδι ξερό
1 σκ. σκόρδο
1 κ.σ. ελαιόλαδο
20 γρ. ούζο
340 γρ. χταπόδι πικάντικο σε κονσέρβα
θυμάρι φρέσκο, 4-5 κλωνάρια μόνο τα φύλλα
αλάτι
πιπέρι
ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  • Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζουμε τα ζυμαρικά 2-3 λεπτά λιγότερο από ότι αναφέρει η συσκευασία. Σουρώνουμε και αφήνουμε στην άκρη προσθέτοντας λίγο ελαιόλαδο.
  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και όταν κάψει προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και το κρεμμύδι. Σοτάρουμε για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσει.
  • Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε πολύ λίγο ακόμα, για μισό λεπτό περίπου.
  • Σβήνουμε με το ούζο και το αφήνουμε 1-2 λεπτά μέχρι το αλκοόλ να εξατμιστεί.
  • Προσθέτουμε το χταπόδι σε κονσέρβα και τα ζυμαρικά.
  • Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι δεν θέλει όμως πολύ γιατί η σάλτσα από το χταπόδι είναι ήδη πικάντικη. Ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν 1-2 λεπτά μέχρι η σάλτσα να δέσει.
  • Προσθέτουμε το θυμάρι και σερβίρουμε με έξτρα ελαιόλαδο.  

Σάββατο Ομελέτα φουρνου με τυρια και αλλάντικα

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 18/3/19 - 24/3/19 (Και νηστίσιμο)

Υλικά
•400 γρ. αλλαντικα χοντροκομένα
•1 κρεμμύδι ξερό μέτριο ψιλοκομμένο
•1 πιπεριά κόκκινη σε σε κομματάτια
•200 γρ. μανιτάρια φρέσκα σε φέτες
•2 κ.σ. μουστάρδα dijon
•αλάτι πιπέρι
•3/4 φλ. τσαγιού γάλα
•12 αυγά
•1 κιλό πατάτες κομμένες σε μικρά κυβάκια
•250 γρ.  διαφορα κίτρινα τυρια

Εκτέλεση
1.Καθαρίζετε, κόβετε τις πατάτες σε μικρά κυβάκια [σαν ζάρι] και τις τηγανίζετε στη φρυτέζα μέχρι να μαλακώσουν και ροδοκοκινίσουν. Τις βγάζετε και τις αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί να τραβήξουν το λάδι.
2.Σε ένα μικρό τηγάνι βάζετε τα αλλαντίκα κομμένασε φέτες και το σοτάρετε μέχρι να γίνουν τραγανα. Αφαιρέστατο από το τηγάνι και αφήστε τα και αυτασε απορροφητικό χαρτί. Στο ίδιο τηγάνι αφήστε τους ζωμούς απο τα αλαντικά ή προσθέστε 1 κ.γ. λάδι και σοτάρετε τα ψιλοκκομένα [σαν ζάρι] κρεμμύδια και πιπεριές και μανιτάρια 5′ περίπου, μέχρι να μαλακώσουν.
3.Λαδώνετε ένα πυρίμαχο σκεύος ή πυρέξ 22 Χ 32 εκ. περίπου και βάζετε τις μισές τηγανισμένες πατάτες. Συνεχίζετε πασπαλίζοντας πάνω από τις πατάτες το κρεμμύδι, τις πιπεριές, τα μανιτάρια και από πάνω το 1 φλ. τυρια. Τέλος προσθέτετε τις υπόλοιπες πατάτες.
4.Χτυπάτε καλά τα αυγά με το γάλα, τη μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι και περιχύνετε το μείγμα στο πυρέξ. Το σκεπάζετε και το αφήνετε για 20′ τουλάχιστον στο ψυγείο [μπορείτε να τα φτιάξετε από το προηγούμενο βράδυ και να το αφήσετε σκεπασμένο στο ψυγείο όλο το βράδυ και να το ψήσετε το πρωί].
5.Προθερμαίνετε το φούρνο στους  180 βαθμούς, ξεσκεπάζετε το φούρνο και ψήνετε την ομελέτα για 40′. Ανοίγετε το φούρνο προσθέτετε από πάνω το υπόλοιπο τριμμένο τυρίκαι τέλος πασπαλίζετε με τα αλλαντικα. Το αφήνετε άλλα 5′ περίπου μέχρι να λιώσει το τυρί, βγάζετε από το φούρνο το αφήνετε 5′ να “σταθεί”  και σερβίρετε.

Και νηστίσιμη συνταγή –   Ομελέτα φούρνου με μανιτάρια, πιπεριές και φέτα !!!

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 18/3/19 - 24/3/19 (Και νηστίσιμο)

ΥΛΙΚΑ

2 αυγά
2 κουταλιές της σούπας φρέσκο γάλα
50 γρ. φέτα
100 γρ. μανιτάρια
½ πιπεριά
½ κρεμμύδι
1 μεγάλη ντομάτα κομμένη ροδέλες
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε καλά την πιπεριά και το κρεμμύδι και τα κόβουμε σε κυβάκια. Πλένουμε καλά και τα μανιτάρια, τα σκουπίζουμε με μια πετσέτα και τα κόβουμε σε φέτες.
Πλένουμε και κόβουμε την ντομάτα σε λεπτές ροδέλες
Σε ένα μικρό τηγάνι ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο.
Μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε το κρεμμύδι, τα μανιτάρια και την πιπεριά και σοτάρουμε ώσπου να γίνει διάφανο το κρεμμύδι και να μαλακώσουν τα υπόλοιπα υλικά γύρω στα 5 λεπτά.
Μόλις είναι έτοιμα, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε, αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη για να κρυώσουν.
Σε ένα βαθύ μπολ χτυπάμε τα αυγά με ένα πιρούνι, ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι, το γάλα και συνεχίζουμε το χτύπημα.

Με το χέρι μας σπάμε τη φέτα σε μικρά κομμάτια, τη ρίχνουμε μέσα στα αυγά και ανακατεύουμε.
Τέλος, προσθέτουμε και τα υλικά που έχουμε στο τηγάνι και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα μικρό στρογγυλό πυρέξ και τοποθετούμε πάνω σε όλη την επιφάνεια τις ντομάτες– τον φούρνο τον έχουμε προθερμάνει στους 170 βαθμούς .

Ψήνουμε την ομελέτα 25′ περίπου ανάλογα τον φούρνο σας , ώσπου να φουσκώσει και να ροδίσει-αφήνουμε να κρυώσει όταν την βγάλουμε από τον φούρνο και την αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα –συνοδεύουμε με σαλάτα .

Κυριακή – Πεντανόστιμο ψητό χοιρινό μαγειρεμένο στο γάλα

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 18/3/19 - 24/3/19 (Και νηστίσιμο)

Υλικά

1 κιλό χοιρινό φιλέτο

1 λίτρο γάλα

1 κ. σούπας βούτυρο

1 ποτήρι λευκό κρασί

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Αλείφουμε το χοιρινό με βούτυρο και το βάζουμε σε μια κατσαρόλα. Μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε το κρασί και μετά από λίγο ρίχνουμε και το γάλα μέχρι να καλύψει το κρέας και μαγειρεύουμε περίπου για μι ώρα. Μόλις ψηθεί κόβετε το κρέας σε φέτες και σερβίρετε με τη σάλτσα.

Και νηστίσιμη συνταγή – Μουσακάς με λαχανικά, νηστίσιμος

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 18/3/19 - 24/3/19 (Και νηστίσιμο)

Μουσακάς με λαχανικά, νηστίσιμος! Μια συνταγή για μια παραλλαγή του αγαπημένου μας μουσακά, για να μην τον στερηθούμε ούτε στη νηστεία!
Υλικά συνταγής
1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη
1 κ.γ. ζάχαρη
1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
2 καρότα μέτρια, τριμμένα
2 συσκευασίες των 500 γρ. το ένα, λευκά φρέσκα μανιτάρια, σε λεπτές φέτες
1 φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
1/2 ματσάκι φρέσκος μαϊντανός, ψιλοκομμένος
1/2 κ.γ. κύμινο σε σκόνη
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο σε σκόνη
2 μεγάλες μελιτζάνες, κομμένες σε φέτες
2 μεγάλες πατάτες κομμένες σε φέτες
αλάτι πιπέρι
ηλιέλαιο για τηγάνισμα
Για τη μπεσαμέλ:
6 κ.σ. μαργαρίνη νηστίσιμη (π.χ. Χωριό Soft Βιολογικό με Ελαιόλαδο ή άλλο επιλογής σας)
12 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
1 Knorr «Σπιτικός» Ζωμός Λαχανικών, διαλυμένο σε 1 λίτρο ζεστό νερό
αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής

Σε μεγάλο, βαθύ τηγάνι, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο, ανακατεύοντας για 2-3 λ. Προσθέτετε τη ζάχαρη και μόλις καραμελώσουν τα κρεμμύδια ρίχνετε τα καρότα και τα μανιτάρια και ανακατεύετε.
Προσθέτετε τα ντοματάκια κονκασέ, ανακατεύετε για 2-3 λ και σβήνετε με το κρασί. Ρίχνετε το μαϊντανό, τα μπαχαρικά, αλατοπιπερώνετε, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε τα λαχανικά έως ότου μείνουν με τη σάλτσα τους.
Τηγανίζετε ελαφρώς τις μελιτζάνες και τις πατάτες στο ηλιέλαιο και τις βάζετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν το επιπλέον λάδι τους.
Αλείφετε ένα μέτριο πυρέξ με λίγο ελαιόλαδο και στρώνετε στη βάση του μια στρώση πατάτας και από πάνω απλώνετε μια στρώση από το μείγμα λαχανικών. Σκεπάζετε με τις φέτες μελιτζάνας και συνεχίζετε, εναλάσσοντας τα υλικά μέχρι να τελειώσουν.
Για τη μπεσαμέλ: Ζεσταίνετε τη μαργαρίνη σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτετε το αλεύρι, αλάτι, πιπέρι ανακατεύετε και προσθέτετε σταδιακά, σιγά σιγά, το ζωμό λαχανικών ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να έχετε μια παχύρευστη μπεσαμέλ. Περιχύνετε το περιεχόμενο του πυρέξ με τη μπεσαμέλ και ψήνετε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 45-50 λ.

πηγή: daddy-cool.gr

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας