Τις βασικές αρχές της φορολογικής πολιτικής, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της εξωστρέφειας και της εξαγωγικής δραστηριότητας, ανέλυσε ο Υφυπουργός Οικονομικών και Βουλευτής Ημαθίας κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, μιλώντας στη Θεσσαλονίκη σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας.

«Οι ελληνικές εξαγωγές μπορούν να αποκτήσουν ακόμα μεγαλύτερη δυναμική μετά την πλήρη άρση των capital controls, τη μείωση των φόρων και την εξάλειψη των γραφειοκρατικών εμποδίων. Με την επένδυση στην καινοτομία, την μείωση του κόστους παραγωγής και τη δημιουργία ενός ισχυρού brand name, οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις μπορούν να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα τους, να αποκτήσουν μια νέα αναπτυξιακή δυναμική», ανέφερε στην ομιλία του ο Υφυπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Βεσυρόπουλος προανήγγειλε νέες μειώσεις φόρων στο υπό κατάθεση φορολογικό νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνουν τη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% για το 2019 και στο 20% για το 2020 αλλά και τη μείωση του φόρου για τα μερίσματα από το 10% στο 5%. 

Ο Υφυπουργός Οικονομικών, αναφέρθηκε επίσης, στη σημασία της ρύθμισης για τις 120 δόσεις για τις επιχειρήσεις, τονίζοντας ότι, με την ένταξη στη ρύθμιση απαλλάσσονται από την εκτέλεση αναγκαστικών μέτρων είσπραξης και αποδεσμεύονται οι κατασχεμένοι τραπεζικοί λογαριασμοί τους ενώ δίνεται η δυνατότητα απαλλαγής από τις προσαυξήσεις ακόμα και σε ποσοστό 100% ανάλογα με τον τρόπο εξόφλησης των οφειλών.

Έκανε ειδική αναφορά στα μέτρα της κυβέρνησης για τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης και τη μείωση της γραφειοκρατίας και του διοικητικού κόστους.

Αναφέρθηκε στην  αυτόματη ενημέρωση και διασύνδεση του μητρώου φορολογουμένων με τα άλλα μητρώα της δημόσιας διοίκησης, στη διασύνδεση και διασταύρωση-ενημέρωση, ανάμεσα στο φορολογικό μητρώο και στο ΓΕΜΗ, για να καταγράφονται άμεσα οι μεταβολές νομικών προσώπων, στην ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος για την αυτοματοποιημένη βεβαίωση προστίμων, και άλλων φόρων και τέλος στη διασύνδεση με την Κτηματολόγιο ΑΕ, προκειμένου να γίνονται οι απαραίτητες διασταυρώσεις.

Ο κ. Βεσυρόπουλος επισήμανε επίσης ότι, ο νέος αναπτυξιακός νόμος που έχει ήδη τεθεί σε διαβούλευση και θα ψηφιστεί τις επόμενες μέρες διευκολύνει τις επενδύσεις στρατηγικής σημασίας και την αδειοδότηση τους.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα εμπορικά σήματα λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών, τονίζοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προστατέψει τα προϊόντα και τα εμπορικά σήματα της Μακεδονίας.

Χαιρέτισε επίσης την πρωτοβουλία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας, που σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και άλλους φορείς, ανέλαβε την πρωτοβουλία να προωθήσει  ένα συνολικό μακεδονικό εμπορικό σήμα για όλες τις επιχειρήσεις, το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα συνολικής εκπροσώπησης σε διεθνείς εκθέσεις, μέσα από την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων του Enterprise Greece.