Η ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας:Κορονοϊός: 86 νεκροί - 71 νέα κρούσματα, 1955 συνολικά(9/4/20) Κύριο

Η ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας:Κορονοϊός: 86 νεκροί - 71 νέα κρούσματα, 1955 συνολικά(9/4/20)

Στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πανδημία του κορονοϊού προχώρησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας, 3 ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους με αποτέλεσμα να έχουμε 86 νεκρούς από την αρχή της πανδημίας

ενώ σημειώθηκαν ακόμη 71 νέα κρούσματα με τον συνολικό αριθμό τους να φθάνει τα 1.955.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ παραμένουν 79 άνθρωποι. O μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 67 έτη, εκ των οποίων οι 16 είναι γυναίκες.

Το 77% εξ αυτών έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικίας 77 ετών και άνω.

Αναφορικά με όσους έχουν νοσήσει είπε ότι το 30% είναι μεταξύ 18-39 ετών, 35% αυτών ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 40 και 59 ετών και ένα 21%

βρίσκεται στην ηλικιακή ομάδα 65 ετών και άνω.

Μάλιστα ο κ. Τσιόδρας είπε ότι σήμερα τέθηκαν επί τάπητος και τα κριτήρια που αφορούν τα τεστ αντισωμάτων. «Θέλουμε να είναι αξιόπιστα με συγκεκριμένα κριτήρια

για την καλύτερη καταγραφή της πορείας του ιού στη χώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας συζήτησε χθες (8/4/2020) το θέμα της χρήσης μάσκας από το γενικό κοινο και ενημερώθηκε για τις πρόσφατες οδηγίες από τον ΠΟΥ και το ευρωπαϊκό CDC σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα.

Γιατί προς το παρόν η χρήση της μάσκας από όλους δεν κρίνεται απαραίτητη.

“Η Επιτροπή συμφώνησε με τα συμπεράσματα του ευρωπαϊκού CDC πώς ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και σε ειδικές συνθήκες θα μπορούσαν να υπάρξουν οφέλη από τη χρήση μάσκας”.

Και πρόσθεσε: “ Eίμαστε έτοιμοι για την εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου ανάλογα με την πορεία της επιδημίας και σε συγκεκριμένους χώρους όπως αυτοί προτείνονται από το ευρωπαϊκό CDC κυρίως θα την αποφυγή διασποράς από ασυμπτωματικούς ή ασθενείς με ήπια συμπτώματα”.

“Επίσης, συζητήθηκε και η πιθανή αύξηση κινδύνου από την λανθασμένη χρήση της μάσκας από υγιής καθώς και η ψευδής αίσθηση ασφάλειας η οποία μπορεί να οδηγήσει σε λάθος συμπεριφορές σχετικά με την τήρηση πιο σημαντικών μέτρων όπως τη διατήρηση της απόστασης και της υγιεινής των χεριών”.

Καταλήγοντας Με δοδομένη την τρέχουσα πορεία της επιδημίας στη χώρα μας, η επιτροπή στην παρούσα φάση, δεν συστήνει την γενικευμένη χρήση μάσκας. Όπως για όλα τα μέτρα προφύλαξης, θα επανατοποθετηθούμε και για τη χρήση μάσκας από το γενικό πληθυσμό αν αυτό κριθεί απαραίτητο σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας και τα επισημονικά στοιχεία που διαθέτουμε.

Υπενθυμίζεται ότι κίνδυνοι που προκύπτουν από την χρήση μάσκας σύμφωνα με τον ΠΟΥ είναι οι ακόλουθοι:

Nα μολυνθείς χωρίς να θέλεις με το άγγιγμα και την επαναχρησιμοποίηση της μάσκας στο πρόσωπό σου
Δυσκολία στην αναπνοή από την χρήση μάσκας
Ψευδής αίσθηση ασφάλειας, η οποία οδηγεί σε λάθος συμπεριφορές σχετικά με την τήρηση πιο σημαντικών μέτρων, όπως τη διατήρηση της απόστασης και της υγιεινής των χεριών και άλλα μέτρα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

«Λίγες είναι οι ενδείξεις ότι η χρήση τους προσφέρει προστασία από τον ιό» σημείωσε ο κ. Τσιόδρας και συνέχισε τονίζοντας πως «η αδιάκριτη χρήση γαντιών μιας χρήσης είναι σε μεγάλο βαθμό μάταιη. Τα γάντια δεν έχουν σχεδιαστεί για εκτεταμένη χρήση, μπορεί εύκολα να τρυπήσουν ή να έχουν μικρές τρύπες».
Πιο σημαντικό το σωστό και συχνό πλύσιμο χεριών

Και στην περίπτωση της χρήσης γαντιών, όπως τόνισε και αναφορικά με τη μάσκα, ο Σωτήρης Τσιόδρας σχολίασε πως η υπερβολική εξάρτηση από τα γάντια μπορεί να προσφέρει εφησυχασμό.
Όπως είπε, πρωταρχικό μέλημα των πολιτών θα πρέπει να παραμένει η σωστή υγιεινή, καλό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό, αλλά και χρήση αντισηπτικών.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας εξήγησε πως ο κορωνοϊός μπορεί να επιμολύνει τα γάντια με τον ίδιο τρόπο που μολύνει τα χέρια. Ο λοιμωξιολόγος συνέχισε λέγοντας πως αν κάποιος ακουμπήσει κάποιο μολυσμένο πόμολο ή χειρολαβή στο λεωφορείο, ακόμη και με γάντια, μπορεί να μεταδώσει τον ιό, αν πολύ απλά ακουμπήσει το πρόσωπό του. Όπως είπε, είναι σχεδόν απίθανο κάτι τέτοιο να μην συμβεί. «Έρευνες έχουν δείξει ότι αγγίζουμε το πρόσωπο μάς από 3 ως 23 φορές την ώρα» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κορωνοϊός μπορεί να «περάσει» καθώς κάποιος βγάζει τα γάντια

Τέλος, ο κ. Τσιόδρας σχολίασε πως θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη η απόρριψη γαντιών στο δρόμο ή αλλού μετά από την χρήση τους από τους πολίτες κατά την έξοδό τους από το σπίτι.

«Όταν βγάζουμε τα γάντια μπορούμε να μολυνθούμε και συνεπώς το πλύσιμο των χεριών πρέπει να γίνει αμέσως» επεσήμανε επιπλέον ο λοιμωξιολόγος που θύμισε πως ο ΠΟΥ δεν συστήνει τη χρήση γαντιών ως μέσο πρόληψης από τον κορωνοϊό. «Τα γάντια λειτουργούν ως μια απόσπαση της προσοχής μας από την εφαρμογή των βασικών κανόνων υγιεινής» επανέλαβε ο κ. Τσιόδρας.

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας