Δελτίο τύπου Δημοτικού Σχολείου Πλατέος:
''Το βάζο με τα μοναχικά μπισκοτάκια''
Πρόσκληση από τη Σχολική μας Βιβλιοθήκη!
Είχαμε την ιδιαίτερη χαρά να φιλοξενήσουμε, στο πλαίσιο δράσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, τη σχολική ψυχολόγο, κα Ειρήνη Αναγνώστου, η οποία είναι ιδρυτικό μέλος του συλλόγου Μ.Α.μ.Α. με έδρα τη Βέροια Ημαθίας. Η επίσκεψή της αποτέλεσε μια ξεχωριστή εμπειρία, που άφησε το αποτύπωμά της στις καρδιές και στο μυαλό μαθητών και εκπαιδευτικών. Με την ζεστή φωνή της, με την ευγένεια και την αμεσότητά της, η κα Αναγνώστου παρουσίασε στους μαθητές/-τριες και στη συνέχεια διάβασε το παραμύθι, που ίδια έγραψε με τίτλο "Το Βάζο με τα μοναχικά μπισκοτάκια". Με εκφραστική ανάγνωση και παραστατικότητα, ζωντάνεψε τους χαρακτήρες της ιστορίας, διατηρώντας το ενδιαφέρον των παιδιών από την αρχή μέχρι το τέλος. Οι μαθητές παρακολούθησαν με προσήλωση την εξέλιξη της ιστορίας των μπισκότων, που ένιωθαν μοναξιά, κλεισμένα σε ένα διάφανο βάζο, το οποίο δεν τύχαινε της προτίμησης των πελατών και παρέμενε στο ράφι απούλητο.
Η ανάγνωση του βιβλίου αποτέλεσε εξαιρετική αφορμή για να αναδειχθεί, με τρόπο κατανοητό και προσιτό, η πρόκληση που αντιμετωπίζουν τα άτομα στο φάσμα του αυτισμού. Ακολούθησε εκτενής και εποικοδομητική συζήτηση με τους μαθητές. Με την επαγγελματική της ιδιότητα ως σχολική ψυχολόγος, η κα Αναγνώστου κατάφερε να δημιουργήσει έναν χώρο, όπου οι μαθητές/-τριες εξέφρασαν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους ως προς τους τρόπους επικοινωνίας με άτομα που εκφράζονται διαφορετικά από το γενικό σύνολο, ως προς την αξία της υποστήριξης και της αλληλεγγύης προς όλους τους συνανθρώπους μας, την κατανόηση και αποδοχή του διαφορετικού στην καθημερινότητά μας, την έννοια της ενσυναίσθησης και πώς μπορούμε να την καλλιεργήσουμε. Οι μαθητές έθεσαν ερωτήσεις, διατύπωσαν απορίες, μοιράστηκαν προσωπικές εμπειρίες, δημιουργώντας μια γέφυρα κατανόησης και σεβασμού για τη διαφορετικότητα. Η κα Αναγνώστου απάντησε με ευαισθησία αγγίζοντας το βαθύτερο νόημα του παραμυθιού, το οποίο είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την κατανόηση της διαφορετικότητας και ειδικότερα του αυτισμού. Μέσα από την αλληγορική ιστορία των μοναχικών μπισκότων, που δεν ταιριάζουν με τα υπόλοιπα, το βιβλίο προσεγγίζει με τρυφερότητα ζητήματα, όπως ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους ζωή τα άτομα στο φάσμα του αυτισμού, πώς αισθάνονται, πώς εκφράζεται η ανάγκη για αποδοχή και κατανόηση, τι πλούτο προσφέρει η διαφορετικότητα στον κόσμο μας.
Η συγγραφέας, με την επιστημονική της γνώση ως ψυχολόγος, πέτυχε να δημιουργήσει μια ιστορία που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, μεταφέροντας το διαχρονικό μήνυμα του σεβασμού στο πρόσωπο.
Η δράση ήταν αφιερωμένη στον σύλλογο Μ.Α.μ.Α. και σε όλα τα άτομα, παιδιά και ενήλικες στο φάσμα του αυτισμού. Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας το σχολείο μας επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές/-τριες για τον αυτισμό, να εμπνεύσει στάση σεβασμού και κατανόησης, να καλλιεργήσει την ενσυναίσθηση ως βασική αξία στην προσωπικότητα των παιδιών, να προωθήσει τα συμπεριληπτικά περιβάλλοντα μάθησης, να φέρει από το περιθώριο στο προσκήνιο της συζήτησης το θέμα του αυτισμού. Η κα Αναγνώστου έγραψε και πρόσφερε το βιβλίο της στον σύλλογο Μ.Α.μ.Α. Η ταυτότητά της ως εθελόντρια αποτελεί παράδειγμα μίμησης για παιδιά και ενήλικες. Χάρισε ένα αντίτυπο του βιβλίου στη σχολική μας βιβλιοθήκη και την ευχαριστούμε θερμά.
Ο αντίκτυπος της συγκεκριμένης δράσης στη σχολική μας κοινότητα είναι πολύ σημαντικός. Οι μαθητές δέχθηκαν την ευκαιρία της συμμετοχής σε βιωματικές δραστηριότητες με στόχο την εμπέδωση των μηνυμάτων του παραμυθιού, δημιούργησαν τις δικές τους εικαστικές αποτυπώσεις των "μοναχικών μπισκότων", έγραψαν μηνύματα αποδοχής και συμπερίληψης και χάρισαν ζωγραφιές στην κα Αναγνώστου συζητώντας μαζί της ιδέες για το πώς οι ίδιοι μπορούν στην καθημερινότητά τους να εφαρμόσουν την υποστήριξη των παιδιών στο φάσμα του αυτισμού. Εκ μέρους των μαθητών/-τριών και των εκπαιδευτικών εκφράζω τις θερμότερες ευχαριστίες στην κα Ειρήνη Αναγνώστου για την παρουσία της στο σχολείο μας. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τις δράσεις ευαισθητοποίησης και αποδοχής της διαφορετικότητας, εντάσσοντας παρόμοιες πρωτοβουλίες στο ετήσιο εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα για την καλλιέργεια μιας κουλτούρας σεβασμού, που θα συνοδεύει τους μαθητές μας στο μέλλον, διαμορφώνοντας ενσυνείδητους και ευαισθητοποιημένους πολίτες.