ΌΛ(γ)Α ΓΙΑ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ: HPV ιός - Τι πρέπει να γνωρίζετε - Γράφει η Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος Όλγα Αναστασοπούλου (βίντεο) Κύριο

ΌΛ(γ)Α ΓΙΑ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ: HPV ιός - Τι πρέπει να γνωρίζετε  - Γράφει η Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος Όλγα Αναστασοπούλου (βίντεο)

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (Human Papilloma Virus-HPV) είναι ένας πολύ διαδεδομένος ιός(περισσότεροι από 150 υπότυποι-ο καθένας από τους οποίους έχει διαφορετική δράση στον άνθρωπο).Η μετάδοση γίνεται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή(κολπική, πρωκτική ή στοματική).Πρέπει δηλαδή να υπάρξει τριβή και μικροτραυματισμοί ώστε να εισχωρήσει ο ιός.

Έχετε πολύ μικρή πιθανότητα να κολλήσετε από κοινή χρήση πετσετών και δεν πρόκειται να κολλήσετε από κάθισμα τουαλέτας, πόμολα, χειρολαβές, βρύσες και κατοικίδια ζώα. Το 80% περίπου των σεξουαλικώς ενεργών ανθρώπων θα έρθουν σε επαφή με κάποιο τύπο του ιού κάποια στιγμή στη ζωή τους, χωρίς μάλιστα να το καταλάβουν, αφού οι περισσότεροι δεν προκαλούν κάποια βλάβη και ένα ποσοστό πάνω από 70% θεραπεύονται αυτόματα.

Κάποιοι προκαλούν τις μυρμυγκιές στα άνω και κάτω άκρα, κάποιοι τα κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα και κάποιοι μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.Οι βλάβες ποικίλλουν σε βαρύτητα και ανιχνεύονται αρχικά με το τεστ Παπανικολάου(απλό ή υγρής φάσης).Ευτυχώς η διαδικασία της καρκινογένεσης στον τράχηλο απαιτεί πολλά χρόνια και σε όλο αυτό το διάστημα οι περισσότερες αλλοιώσεις είναι διαγνώσιμες και θεραπεύσιμες αρκεί οι γυναίκες να μην ξεχνούν τον προληπτικό τους έλεγχο. Εκτός από το τεστ Παπ και αναλόγως με τη βλάβη η κολποσκόπηση είναι το δεύτερο βήμα και συχνά γίνεται μαζί με βιοψίες τραχήλου.

Επειδή οι γυναίκες πανικοβάλλονται στο άκουσμα αυτών είναι σημαντικό να τονίσουμε οτι η κολποσκόπηση/βιοψία είναι μια απλή, ανώδυνη και εύκολη διαδικασία που γίνεται χωρίς νάρκωση και η γυναίκα επιστρέφει αμέσως στη δουλειά της. Είναι καθοριστική για την διάγνωση και κυρίως τη θεραπεία.

Αν προκύψουν ήπιες αλλοιώσεις συνήθως μια παρακολούθηση ανά εξάμηνο είναι αρκετή. Σε σοβαρότερες αλλοιώσεις συνήθως γίνεται μια πολύ λεπτή εκτομή της περιοχής του τραχήλου με νάρκωση(απλή μέθη).Η θεραπεία των κονδυλωμάτων είναι ή φαρμακευτική ή χειρουργική (χρήση κρέμας τοπικά ή ηλεκτροδιαθερμία, laser και εκτομή με τοπική νάρκωση).Θεραπεία που να εκριζώνει τον HPV από τον οργανισμό του ανθρώπου δεν υπάρχει: ο ιός παραμένει για πάντα στον οργανισμό. Μετά την αφαίρεση των βλαβών όμως, ελαττώνεται η ποσότητα του ιικού φορτίου και εξαλείφεται ο κίνδυνος του καρκίνου. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως οι υποτροπές είναι λίγες και εάν οι ασθενείς παρακολουθούνται δεν υπάρχει κίνδυνος.

Καταλυτικό ρόλο παίζει η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος μας( με τη σωστή διατροφή, άσκηση, καλή σωματική κ ψυχική υγεία, αποφυγή καπνίσματος, αποφυγή άγχους, αποφυγή ξυρίσματος, χρήση προφυλακτικού)και χρειάζεται υπομονή μέχρι να καταφέρει να υπερισχύσει του ιού και να τον καταστείλει! Επειδή όντως ο ιός μπορεί να «κοιμάται» για πολλά χρόνια και επειδή ένας συχνός προβληματισμός των ασθενών είναι εάν υπήρξε απιστία του συντρόφου πρέπει να τονίσουμε πως δεν μπορεί να αποδειχθεί κάτι τέτοιο και δεν είναι δίκαιο να κατηγορηθεί για αυτό. Η πρόληψη γίνεται βασικά με τον εμβολιασμό σε νεαρή ηλικία. Είναι σημαντικό να εμβολιάζονται τα παιδιά(κορίτσια και αγόρια) στις ηλικίες των 9-13 ετών αλλά και αργότερα(αυτή τη στιγμή ο εμβολιασμός είναι δωρεάν μέχρι τα 18 έτη)Για τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί, ο έλεγχος με HPV DNA TEST (η λήψη είναι παρόμοια με τη λήψη του απλού Παπ τεστ)δείχνει αν υπάρχει μόλυνση από τον ιό και ταυτοποιεί τον υπότυπο που υπάρχει στον οργανισμό.

Το εμβόλιο είναι τελείως ασφαλές και είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Αυστραλίας όπου μέσω των εντατικών εμβολιασμών που καθιέρωσε φαίνεται πως θα είναι η πρώτη χώρα του κόσμου που θα καταφέρει να εξαλείψει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Η ενημέρωση και η πρόληψη κάνουν τη διάγνωση και τη θεραπεία εύκολη γι’αυτό μην πανικοβάλλεστε στο άκουσμα του HPV!

Μιλήστε με τον/ην γυναικολόγο σας ο/η οποίος/α θα σας καθησυχάσει και θα σας καθοδηγήσει σωστά ώστε να αντιμετωπίσετε μαζί χωρίς καθόλου άγχος και φόβο τομ ιο!
Ακολουθεί βίντεο!

Δρ. Αναστασοπούλου Ολγα, Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

(Βιβλιογραφία κ.Μορτάκης Αλέξανδρος)

Η ηλεκτρονική εφημερίδα του τόπου μας!