Μετ’ εμποδίων η εξεύρεση εργατικών χεριών - 16 Αγροτικοί Σύλλογοι υπογράφουν κοινή επιστολή - Σε απόγνωση οι αγρότες

Μετ’ εμποδίων η εξεύρεση εργατικών χεριών - 16 Αγροτικοί Σύλλογοι υπογράφουν κοινή επιστολή - Σε απόγνωση οι αγρότες

Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες απ’ όλες τις περιοχές της χώρας, καθώς έχουν ξεκινήσει οι συγκομιδές και τα εργατικά χέρια είναι στην καλύτερη των περιπτώσεων λιγοστά, ενώ οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο την εξεύρεση εργατών γης.

 

Έτσι, 16 Αγροτικοί Σύλλογοι από τα Χανιά, το Ηράκλειο, το Λασίθι, τα Δωδεκάνησα, τη Μεσσηνία, την Καστοριά, την Ημαθία, την Πέλλα, την Κοζάνη, τη Θεσσαλονίκη, τη Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη, υπογράφουν κοινή επιστολή την οποία έχουν αποστείλει στον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου και αναφέρονται στο μείζον ζήτημα της έλλειψης εργατών γης αλλά και τα εμπόδια που βρίσκουν στο δρόμο τους και δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο την εξεύρεση εργατικών χεριών.

 

Παράλληλα, ζητούν συνολικά από την κυβέρνηση μέτρα καθώς «οι επιπτώσεις στην ελληνική αγροτική οικονομία είναι ήδη ορατές και συνεχώς εντείνονται».

 

«Οι επιπτώσεις στην ελληνική αγροτική οικονομία είναι ήδη ορατές και συνεχώς εντείνονται», λένε οι αγρότες

 

 

Σε τέλμα οι αγρότες

 

«Η τεράστια έλλειψη εργατικού δυναμικού στον πρωτογενή τομέα είναι το κυρίαρχο ζήτημα που ταλανίζει στις μέρες μας τον αγροτικό κλάδο, σε όλη την Ελλάδα», επισημαίνουν οι αγρότες στην επιστολή τους, σημειώνοντας ότι επανειλημμένα, πλήθος αγροτικών φορέων έχουν αποστείλει αιτήματα για διευθέτηση των παραμέτρων που σχετίζονται με τις διαδικασίες εξεύρεσης εργατικού προσωπικού, από οποιαδήποτε πηγή είναι εφικτό αυτό να συμβεί.

 

«Σήμερα, Αγροτικοί Σύλλογοι από όλη την επικράτεια ενώνουν την φωνή τους και υπογράφουν κοινή επιστολή με βασικό αποδεκτή τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Καιρίδη, ως καθ’ ύλην αρμόδιο για επίλυση των θεμάτων που προκύπτουν από την ισχύουσα νομοθεσία».

 

Η επιστολή καταδεικνύει αρχικά το τέλμα που έχουν περιέλθει οι αγρότες σε όλη την ελληνική επικράτεια για αυτό το ζήτημα. Ταυτόχρονα αναφέρονται οι παθογένειες στην παρούσα νομοθεσία που σχετίζονται με τις διατάξεις μετάκλησης εργατών γης από τρίτες χώρες και ολοκληρώνεται, καταθέτοντας τεκμηριωμένες προτάσεις που στοχεύουν στην άμεση και ουσιαστική εξεύρεση λύσης, εντός ορισμένου χρονοδιαγράμματος.

 

Τις παθογένειες στην παρούσα νομοθεσία που σχετίζονται με τις διατάξεις μετάκλησης εργατών γης από τρίτες χώρες εντοπίζουν οι αγρότες

 


Προβλήματα εφαρμογής

 

Επιπλέον, καταγράφονται ορισμένα από τα προβλήματα εφαρμογής της νομοθεσίας από τις υπηρεσίες των λοιπών εμπλεκομένων υπουργείων όπως πχ

 

– Οι αναίτιες απορρίψεις αιτήσεων από τις ελληνικές Πρεσβείες (Υπ Εξωτερικών),

 

– Η διαδικασία αιτήσεων στα κατά τόπους Τμήματα Αδειών Διαμονής (Υπ Εσωτερικών),

 

– Μη επιστρεπτέα παράβολα,-Επαναπροσδιορισμός προϋποθέσεων για απασχόληση ανέργων μέσω Δ.ΥΠ.Α (πρώην ΟΑΕΔ)- Η δαιδαλώδης και χρονοβόρα διαδικασία για έκδοση ΑΦΜ/ΑΜΚΑ/Άδεια διαμονής (Υπ Οικονομικών, Υπ Εργασίας)

 

και πάρα πολλά άλλα ζητήματα που ευθύνονται για τον Γολγοθά που βιώνει οποιοσδήποτε εργοδότης αναγκαστεί να αναζητήσει αυτή την λύση, για την εξεύρεση εργατικού προσωπικού.

 

Οι 16 Αγροτικοί Σύλλογοι αναμένουν την άμεση και θετική ανταπόκριση από τον κ. Καιρίδη, με τον οποίο, όπως χαρακτηριστικά λένε «βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή, γνωρίζει σε βάθος το πρόβλημα και έχουμε από κοινού επεξεργαστεί σειρά λύσεων. Αναμένουμε όμως και συνολικά από την κυβέρνηση ανάλογη ανταπόκριση, καθώς οι επιπτώσεις στην ελληνική αγροτική οικονομία είναι ήδη ορατές και συνεχώς εντείνονται».

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας