Ακρίβεια: ¨Βουλιάζουν τα νοικοκυριά¨-Έξι στους δέκα καταναλωτές κόβουν δαπάνες-Ανύπαρκτη η αποταμίευση για 8 στους 10

Ακρίβεια: ¨Βουλιάζουν τα νοικοκυριά¨-Έξι στους δέκα καταναλωτές κόβουν δαπάνες-Ανύπαρκτη η αποταμίευση για 8 στους 10

Έρευνα του ΙΟΒΕ δείχνει ότι 6 στους 10 καταναλωτές δηλώνουν ότι «μόλις τα βγάζουν πέρα»

 

Σχεδόν 6 στους 10 καταναλωτές δηλώνουν ότι «μόλις τα βγάζουν πέρα» και θα «κόψουν» δαπάνες ενώ πάνω από 8 στους 10 δεν θεωρεί πιθανή την αποταμίευση στο επόμενο 12μηνο ενώ αυξάνονται τα νοικοκυριά που «τρώνε από τα έτοιμα», αποκαλύπτουν τα αποτελέσματα που δημοσιοποίησε το Ινστιτούτο Οικονομικών Μελετών του ΙΟΒΕ (Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών).

 

Το 56% των καταναλωτών εκτιμά ότι θα υπάρξει νέα άνοδος των τιμών με ίδιο ή και ταχύτερο ρυθμό το προσεχές διάστημα. Μόλις το 17% δηλώνει ότι αναμένει μια σταθερότητα.

 

Απαισιόδοξα είναι και τα περισσότερα νοικοκυριά για το μέλλον. Έξι στα δέκα αναμένουν ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης, τους προσεχείς 12 μήνες, ενώ μόλις το 5% προβλέπει μικρή βελτίωση.

 

Πάνω από τους μισούς καταναλωτές εκτιμούν ότι δε θα προβούν σε λιγότερες ή πολύ λιγότερες δαπάνες, ενώ μόλις το 5% αναμένει το αντίθετο.

 

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε ελαφρά τον Απρίλιο και διαμορφώθηκε στις -41,7 μονάδες, έναντι -44,7 μονάδες τον Μάρτιο, με τους Έλληνες καταναλωτές να είναι και πάλι οι περισσότερο απαισιόδοξοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας