Φορολογικό νομοσχέδιο: Ρυθμίσεις δόσεων για οφειλές και εκπρόθεσμες δηλώσεις χωρίς πρόστιμο

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο, οι διατάξεις του οποίου μεταξύ άλλων προβλέπουν την καταβολή των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα και την κατάργηση του προστίμου για την εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων, υπό προϋποθέσεις.

 

Το φορολογικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει και διατάξεις για την αναβίωση παλιών ρυθμίσεων για οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

 

Ακόμη, το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει την παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για συγκεκριμένες κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών και την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.

 

Αναφορικά με την αποπληρωμή των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα, πληροφορίες του ΑΠΕ αναφέρουν ότι η πλατφόρμα για την άρση ακινησίας θα ανοίξει πριν από το Πάσχα (16/4). Αρχικός στόχος ήταν η εφαρμογή του μέτρου να ξεκινήσει από την 1η Απριλίου.


Φορολογικό νομοσχέδιο: Οι αλλαγές που περιλαμβάνει

 

Αναλυτικά, τι θα περιλαμβάνει το υπό κατάθεση φορολογικό νομοσχέδιο, σύμφωνα με το ΑΠΕ:


Εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις χωρίς πρόστιμο

 

Καταργείται το πρόστιμο των 100 ευρώ, για την εκπρόθεσμη υποβολή φορολογικών δηλώσεων. Το μέτρο θα αφορά φυσικά πρόσωπα που υποβάλλουν εκπρόθεσμες δηλώσεις που είναι μηδενικές, πιστωτικές και χρεωστικές, με την προϋπόθεση ότι ο φόρος που θα βεβαιωθεί δεν θα ξεπερνά τα 100 ευρώ.

 

Πέρυσι υποβλήθηκαν εκπρόθεσμα περισσότερες από 100.000 εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις. Η νομοθεσία προβλέπει ότι σε τέτοιες περιπτώσεις επιβάλλεται πρόστιμο 100, 200 ή 500 ευρώ.

 

Επίσης, επιβάλλεται τόκος 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου.


Αναβίωση ρυθμίσεων για οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία

 

Αυτό αφορά τις ρυθμίσεις των 72 και 120 δόσεων, ενώ παράλληλα θεσπίζεται νέο σχήμα 36-72 δόσεων για τους φορολογούμενους που ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους πριν από την κρίση που προκάλεσαν οι υψηλές τιμές στην ενέργεια.

 

Το νέο πλαίσιο εξόφλησης παλιών και νέων οφειλών προς την εφορία και τα ταμεία θα τεθεί σε ισχύ τον Απρίλιο. Η νέα ρύθμιση 36 ή 72 δόσεων αφορά όσους δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές την 1η Νοεμβρίου 2021, ενώ κατέβαλαν ταυτόχρονα όλες τις δόσεις ρυθμίσεων με τις 120 ή τις 72, εφόσον τις είχαν κάνει.

 

Σε αυτό υπάγονται οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου 2021. Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης ανέρχεται σε 30 ευρώ.

 

Οι δόσεις είναι έντοκες. Για όσους επιλέξουν 36 δόσεις το επιτόκιο ανέρχεται στο 4,37% ενώ για όσους εξοφλήσουν την οφειλή σε 72 δόσεις το επιτόκιο ανέρχεται σε 5,87%.

 

Όσοι την 1η Νοεμβρίου 2021 είχαν ρυθμισμένες οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, την οποία έχασαν και βεβαιώθηκαν νέες οφειλές, μετά την 1η Νοεμβρίου 2021, τότε οι νέες οφειλές δύνανται να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων.


Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

 

Εκτιμάται ότι το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Απριλίου και σε κάθε περίπτωση πριν από το Πάσχα. Το μέτρο δίνει τη δυνατότητα για άρση ακινησίας του οχήματος με καταβολή τελών κυκλοφορίας με τον μήνα, ανάλογα με το διάστημα που θέλει κάποιος να κυκλοφορεί με αυτό.

 

Το ελάχιστο χρονικό διάστημα άρσης της ακινησίας είναι ένας μήνας και το ποσό που καταβάλλεται είναι αναλογικά.

 

Δηλαδή για έναν μήνα, το 1/12, για δύο μήνες τα 2/12 κτλ. Η άρση ακινησίας γίνεται μία φορά για κάθε έτος και δεν μπορεί να είναι επαναλαμβανόμενη.


Παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ

 

Νέα εξάμηνη παράταση- μέχρι το τέλος του 2023- παίρνουν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ για: μεταφορές προσώπων, καφέ, μη αλκοολούχα ποτά, εισιτήρια σε κινηματογράφους και θέατρα, γυμναστήρια, σχολές χορού και το τουριστικό πακέτο.

 

Τέλος, η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο θα συνεχιστεί και το 2023.

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας