''Παράθυρο'' για έκτακτο επίδομα το Πάσχα – Πάνω από 800 ευρώ ο κατώτατος μισθός Κύριο

''Παράθυρο'' για έκτακτο επίδομα το Πάσχα – Πάνω από 800 ευρώ ο κατώτατος μισθός

Στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες θα δοθεί το επίδομα - Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το 2027 ο κατώτατος μισθός θα φτάσει τα 950 ευρώ.

 

 


Η πίεση που ασκούν στην κυβέρνηση οι κινητοποιήσεις των αγροτών και οι αντιδράσεις για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ενισχύεται από την κοινωνική δυσαρέσκεια για την παρατεταμένη ακρίβεια. Η στήριξη των εισοδημάτων απέναντι στις σφορδές ανατιμήσεις παραμένει αναγκαιότητα για το οικονομικό επιτελείο, το οποίο εξετάζει ένα πλέγμα θετικών μέτρων που δίνει έμφαση στους «ευάλωτους».

 

 

 

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης άφησε ανοιχτό παράθυρο για χορήγηση του επιδόματος Πάσχα στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (ανέργους, χαμηλοσυνταξιούχους κ.α), σημειώνοντας, ωστόσο οι τελικές αποφάσεις θα έχουν ως γνώμονα τη δημοσιονομική ισορροπία. Παράλληλα έκανε γνωστό ότι ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί πάνω από τα 800 ευρώ από την 1η Απριλίου.

 

 

 

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να δοθεί επίδομα Πάσχα στους πολίτες. «Στις 40 ημέρες που έχουν περάσει από την Πρωτοχρονιά, έχουμε ανακοινώσει ήδη πέραν των προβλέψεων του προϋπολογισμού, έχουμε δεσμευτεί για εφημερίες των γιατρών και έχουμε δεσμευτεί για την αύξηση του επιδόματος γέννησης. Αυτά κοστίζουν 210-212 εκατ. ευρώ. Όλο αυτό είναι σε συνάρτηση με την πρόοδο της οικονομίας. Νοιαζόμαστε να μην φύγει η κατάσταση από την τροχιά που έχει μπει. Εάν έχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, εάν, όπως έγινε τα προηγούμενα χρόνια, έχουμε υπέρβαση θετική σε σχέση με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, είμαστε εδώ για να επιστρέψει το υπερβάλλον πίσω στην κοινωνία».

 

 

 

Για τον νέο κατώτατο μισθό, ο κ. Χατζηδάκης εκτίμησε ότι «η αύξηση του κατώτατου μισθού θα ανακοινωθεί στο τέλος Μαρτίου έτσι ώστε να ισχύσει η αύξηση από 1η Απριλίου» και πως θα είναι άνω των 800 ευρώ. «Το πρώτο ψηφίο του κατώτατου μισθού θα ξεκινάει από οκτώ αλλά υπάρχει διαβούλευση με τους φορείς και παραμένει στόχος της κυβέρνησης μέχρι το τέλος της τετραετίας να πάμε στα 950 ευρώ», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.  Αυτό, όπως είπε, σημαίνει  ότι η αύξηση ως το 2027 θα αγγίξει τι 21,8%, ενώ η ετήσια αύξηση θα είναι της τάξης του 42,5% ή 170 ευρώ κατ’ έτος, ώστε από τα 780 ευρώ που είναι σήμερα σταδιακά να φτάσει στα 950 ευρώ ως το 2027.

 

 

 

Αναφερόμενος στον μέσο μισθό επισήμανε ότι έχει αυξηθεί περίπου 20% τα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ. «Παραλάβαμε τον μέσο μισθό 1046 ευρώ και τώρα είναι 1258 ευρώ, σχεδόν 20% αύξηση».

 

 

 

Πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ στο τέλος της χρονιάς

 

 

 

Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι «στο τέλος της χρονιάς θα πρέπει να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ, σχεδόν 5 δισ. ευρώ για να μειωθεί το χρέος. Αυτό θα το κρατήσουμε έτσι ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε τις παροχές που έχουμε δεσμευτεί. Και αν υπάρχει περίσσευμα στο τέλος της χρονιάς, θα δούμε όπως κάναμε και τα προηγούμενα χρόνια. Τα στοιχεία του Ιανουαρίου δείχνουν ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλά στο επίπεδο των εσόδων».

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας