Γιατί λείπουν 227 φάρμακα από την αγορά – Tα μέτρα του Υπουργείου Υγείας Κύριο

Γιατί λείπουν 227 φάρμακα από την αγορά – Tα μέτρα του Υπουργείου Υγείας

Στο πλαίσιο των ελλείψεων, ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης στηρίζει και παρακολουθεί στενά την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA) για την κεντρική προμήθεια ενός αντιβιοτικού, που είναι σε έλλειψη επί μήνες στην Ευρώπη.

 

Νέος γύρος ελλείψεων σε φάρμακα βρίσκεται σε εξέλιξη στην εγχώρια αγορά. Αντιβιοτικά, ηπαρίνες, ορμόνες, ινσουλίνες, αντιφλεγμονώδη, φάρμακα για αναπνευστικές νόσους, την επιληψία, την υπέρταση, καρδιαγγειακές νόσους, βρίσκονται μεταξύ άλλων, στον μακρύ – περιλαμβάνει περίπου 227 κωδικούς- κατάλογο του ΕΟΦ.

 

Ένας κατάλογος, που μεταφράζεται σε μεγάλη ταλαιπωρία για τους πολίτες, που κάνουν αγώνα δρόμου από φαρμακείο σε φαρμακείο αναζητώντας τα φάρμακά τους, όπου και όταν αυτά είναι διαθέσιμα. Παράλληλα, όμως το θέμα της μη επάρκειας των φαρμάκων πυροδοτεί αντιπαραθέσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών της φαρμακευτικής αλυσίδας (φαρμακευτικών εταιριών, φαρμακαποθηκών, φαρμακοποιών), την ώρα που η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προσπαθεί να προετοιμαστεί για το φθινοπωρινό κύμα ελλείψεων, που αναμένεται εντονότερο.

 

Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, ο υπουργός Υγείας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης στηρίζει και παρακολουθεί στενά την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA) για κεντρική προμήθεια αντιβιοτικών, όπως έγινε με τα εμβόλια για τον κορωνοϊό και τα αντιικά φάρμακα. Σε πρώτη φάση είναι ζητούμενο να εξασφαλισθεί η δραστική ουσία αμοξυκιλλίνη, η οποία είναι σε έλλειψη επί μήνες στην Ευρώπη.

 

Σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε παλαιότερα, που οι ελλείψεις φαρμάκων τους θερινούς μήνες αποτελούσαν όντως εποχικό πρόβλημα λόγω της πρόσκαιρης διαταραχής της εφοδιαστικής αλυσίδας που προκαλούσαν οι καλοκαιρινές διακοπές, τώρα το κύμα των ελλείψεων κάνει λιγότερο ή περισσότερο αισθητή την εμφάνισή του, όλο τον χρόνο. Η επίδραση της πανδημίας κορωνοϊού στην παγκόσμια παραγωγική και εφοδιαστική αλυσίδα των φαρμάκων είναι ο πλέον ορατός λόγος για το πρόβλημα των ελλείψεων, αλλά όχι ο μόνος, στη χώρα μας.

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας