Ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών του ΕΣΥ: Προς τη Βουλή το νομοσχέδιο – Αλλαγές με αντιδράσεις

Ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών του ΕΣΥ: Προς τη Βουλή το νομοσχέδιο – Αλλαγές με αντιδράσεις

Για πρώτη φορά δίνει το δικαίωμα στους γιατρούς του δημοσίου να ασκούν και ιδιωτικό έργο

 


Στη Βουλή θα προωθηθεί σιγά σιγά το νομοσχέδιο που προβλέπει ιδιωτικά ιατρεία για τους γιατρούς του ΕΣΥ, αφού ολοκληρώθηκε και η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης.

 

 

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας αναμένεται να προωθηθεί προς ψήφιση τις επόμενες εβδομάδες εφόσον ολοκληρωθούν και οι διαδικασίες στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή. Πάντως για πρώτη φορά δίνει το δικαίωμα στους γιατρούς του δημοσίου να ασκούν και ιδιωτικό έργο χωρίς να χάνουν τη μονιμότητά τους, γεγονός που φέρνει ανατροπή στο ΕΣΥ από τότε που δημιουργήθηκε το 1983.

 

 

Οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων αλλά και των κέντρων υγείας μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα μπορούν να εργάζονται ως σύμβουλοι σε εταιρείες που σχετίζονται με τον τομέα της υγείας, θα μπορούν να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο αλλά και να χειρουργούν σε ιδιωτικές κλινικές.

 


Ειδικότερα το νομοσχέδιο προβλέπει: «Οι ιατροί του ΕΣΥ δύνανται να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο, να παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες με οποιαδήποτε σχέση, συμπεριλαμβανόμενης και αυτής του συμβούλου ή εμπειρογνώμονος/τεχνικού συμβούλου και για θέματα εκπαίδευσης/επιμόρφωσης/εποπτείας των επαγγελματιών υγείας, οργάνωσης διαλέξεων και επιστημονικών εκδηλώσεων, συγγραφής επιστημονικών άρθρων, ιατρικών ενημερώσεων υγείας για νοσολογικές οντότητες, σε ιδιωτική κλινική ή ιδιωτικό διαγνωστικό ή θεραπευτικό εργαστήριο ή φαρμακευτικές επιχειρήσεις, ή εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας υπό την προϋπόθεση χορήγησης σε αυτούς σχετικής άδειας».

 

 

Αλλαγές με αντιδράσεις

 


Το επιχείρημα της κυβέρνησης αλλά και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι ότι θα πρέπει οι γιατροί του δημοσίου να έχουν τη δυνατότητα να εισπράττουν και άλλα εισοδήματα εκτός από τον μισθό τους ο οποίος είναι χαμηλός σε σχέση με τους υπόλοιπους γιατρούς της Ευρώπης.

 

 

Στόχος είναι - υποστηρίζει το υπουργείο Υγείας - να παραμείνουν στο δημόσιο σύστημα οι άριστοι γιατροί που σήμερα εργάζονται στα νοσοκομεία έχοντας όμως τη δυνατότητα να απασχολούνται χωρίς «ποινές» και εκτός ΕΣΥ.

 


Ωστόσο η αλλαγή αυτή δεν είναι χωρίς αντιδράσεις, αφού οι συνδικαλιστές των νοσοκομειακών γιατρών αντιδρούν στην απελευθέρωση επαγγέλματος δηλώνοντας ότι θα πρέπει να αυξηθούν οι αμοιβές του ιατρικού προσωπικού ώστε να μη χρειάζεται να εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα.

 

 

Από την άλλη η ρύθμιση δεν γίνεται απόλυτα αποδεκτή και από τους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς, καθώς κρίνουν ότι με την έξοδο των γιατρών του Δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα θα υπάρξει αθέμιτος ανταγωνισμός αφού θα ξεκινούν έχοντας «προίκα» τους ασθενείς που ήδη εξυπηρετούν στο ΕΣΥ.

 

 

Να σημειωθεί ότι σε δεύτερη φάση το σχέδιο του υπουργείου Υγείας προβλέπει να μπορούν και οι ιδιώτες γιατροί να μπαίνουν στα δημόσια νοσοκομεία αξιοποιώντας τις χειρουργικές αίθουσες, ώστε να κάνουν τις επεμβάσεις στους «ιδιωτικούς» ασθενείς τους.

 

 

Μία ρύθμιση που όμως δεν φαίνεται να υλοποιείται άμεσα.

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας