Αγρότες: Γιατί ξεχείλισε το ποτήρι της οργής τους – Τα στοιχεία που δείχνουν πόσο ακόμα φτώχυναν το 2023 Κύριο

Αγρότες: Γιατί ξεχείλισε το ποτήρι της οργής τους – Τα στοιχεία που δείχνουν πόσο ακόμα φτώχυναν το 2023

Μεγάλη έρευνα αποκαλύπτει το μέγεθος της καταστροφής που υπέστησαν μέσα σε μόλις 12 μήνες, ενώ είχαν ήδη πληγεί βαριά εντός της οικονομικής κρίσης

 

Οι αγρότες επέστρεψαν μεν στα χωράφια τους, αλλά δεν υποχωρούν από τον αγώνα τους κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη και τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους, όπως επεσήμανε την Τετάρτη η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων.

 

Παράλληλα, οι αγρότες έδωσαν νέο ραντεβού την Κυριακή 10 Μαρτίου και ώρα 12 το μεσημέρι στο Κιλελέρ, με αφορμή την 114η επέτειο, «για να διαμηνύσουμε την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να μπορούμε να παράγουμε για μας και για όλο το λαό μας». Στη σχετική ανακοίνωσή τους, είναι έκδηλη η δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση, την οποία καταγγέλλουν «για την αδιαλλαξία της», ενώ προειδοποιούν ότι «θα μας βρίσκει συνεχώς μπροστά της».

 

 

Αγρότες: Η βάθυνση της φτώχειας τους το 2023 σε αριθμούς

 

 

Θυμίζουμε ότι περίπου το 20% των ετήσιων γεωργικών εσόδων έχει «καεί» στην Ελλάδα λόγω των πυρκαγιών, οδηγώντας σε οικονομική ασφυξία τους πληγέντες παραγωγούς τροφίμων. Τα περιθώρια κέρδους των αγροτών έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο λόγω των τιμών που λαμβάνουν για τα προϊόντα τους, αλλά κι εξαιτίας του πολύ αυξημένου κόστους παραγωγής.

 

Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία μεγάλης έρευνας την οποία διεξήγαγε η «διαΝΕΟσις» καταδεικνύουν ότι το 2023 βάθυνε περαιτέρω η φτώχεια των αγροτών, οι οποίοι είχαν ήδη πληγεί βαριά από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.


Έπεσε σημαντικά η αξία του γεωργικού κλάδου της Ελλάδας το 2023

 

Το 2023, στο σύνολό της, η αξία του γεωργικού κλάδου της Ελλάδας, σε σταθερές τιμές, περιλαμβάνοντας τα μεγέθη της γεωργικής παραγωγής (φυτικής και ζωικής) και των δευτερογενών δραστηριοτήτων και υπηρεσιών, παρουσίασε σημαντική πτώση σε σύγκριση με το 2022.

 

Τα αποτελέσματα της έρευνας αποκαλύπτουν ότι η δαπάνη των γεωργικών εισροών, σε όρους ενδιάμεσης ανάλωσης, μετά την άνοδό της κατά το προηγούμενο έτος (+6,7%), περιορίστηκε το 2023 σε 6,27 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας σημαντική μείωση (-8,3%). Ωστόσο, εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό μέρος (50,2%) της αξίας του γεωργικού κλάδου. Θα πρέπει, επίσης, να επισημανθεί ότι η δαπάνη των ζωοτροφών (2.877 εκατ. ευρώ το 2023) εξακολουθεί να αποτελεί την κυριότερη συνιστώσα εισροών, ενώ καλύπτει το 95% της αξίας της εγχώριας ζωικής παραγωγής (3.030 εκατ. ευρώ).

 


Άλλη μια «μαύρη» πρωτιά για τη χώρα μας

 

Επισημαίνεται ότι αυτό το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό απέχει σημαντικά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (57%), παραμένει μεγαλύτερο μεταξύ όλων των κρατών-μελών της Ένωσης και εξακολουθεί να αποτελεί την κρισιμότερη ίσως πρόκληση που αντιμετωπίζει η κτηνοτροφία της χώρας. Πτώση προβλέπεται στο γεωργικό εισόδημα, το μέγεθος του οποίου, σε όρους συντελεστών παραγωγής, θα μειωθεί το 2023 σε 6,71 δισ. ευρώ (-6,1%).

 

Στην πτώση του εισοδήματος, πέραν της μειωμένης αξίας στη γεωργική παραγωγή, σημαντική ήταν η επίδραση της μείωσης των επιδοτήσεων, η αξία των οποίων εκτιμάται ότι θα περιοριστεί το 2023 σε 2,18 δισ. ευρώ (-13,3%). Η αρνητική αυτή εξέλιξη αποτιμά, έως ένα βαθμό, την επίπτωση των ενισχύσεων της νέας ΚΑΠ κατά το πρώτο έτος εφαρμογής της, αφού στην Ελλάδα οι επιδοτήσεις, όπως συμβαίνει επί σειρά ετών, εξακολουθούν να καλύπτουν σημαντικό μέρος της αξίας του γεωργικού εισοδήματος (32,5% το 2023).

 


Χειρότερη στην Ευρώπη και στους φόρους η Ελλάδα

 

Πέραν όμως της μείωσης των επιδοτήσεων, σημαντική παραμένει η επίπτωση στο γεωργικό εισόδημα των φόρων στη γεωργική παραγωγή, η αξία των οποίων ανήλθε το 2023 σε 478 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αισθητή άνοδο στο διάστημα της διετίας 2022-2023 (+5,7% και +2,3% αντίστοιχα) και ακόμα μεγαλύτερη σε σύγκριση με τον μέσο όρο της προηγούμενης πενταετίας (+15,9%). Αντίθετα, στην ΕΕ οι φόροι αυτοί μειώθηκαν στη διετία 2022-2023 (-2,7% και -0,3%) και παραμένουν μικρότεροι από τον μέσο όρο της προηγούμενης πενταετίας (-1,4%).

 

Να σημειωθεί, επιπλέον, ότι η Ελλάδα παρουσιάζει το 2023 το τρίτο υψηλότερο μέγεθος γεωργικών φόρων μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, μετά τη Γαλλία (1.607 εκατ. ευρώ) και την Ιταλία (601 εκατ. ευρώ).

 

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την έρευνα

 

 

 

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας