Αγρότες: Πότε πληρώνονται ενισχύσεις και λιπάσματα, τι θα γίνει με τις ζημιές από παγετό

Αγρότες: Πότε πληρώνονται ενισχύσεις και λιπάσματα, τι θα γίνει με τις ζημιές από παγετό

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος συζήτησαν με τους αγρότες της Ημαθίας την πληρωμή των ενισχύσεων και την επιδότηση των λιπασμάτων.

 

Ειδικότερα, στη συνάντηση του υπουργού και του προέδρουτου ΕΛΓΑ με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας Α. Χαλκίδη και Ι. Βράνα, τέθηκαν επί τάπητος θέματα που αφορούν άμεσα τους αγρότες της Ημαθίας.

 

Ο κ. Γεωργαντάς αναφέρθηκε στην επικείμενη πληρωμή των ενισχύσεων και την επιδότηση των λιπασμάτων σημειώνοντας ότι θα «τρέξουν» μέχρι το τέλος της επόμενης βδομάδας. Για τις υπόλοιπες πληρωμές, το χρονοδιάγραμμα και τα ποσά θα δοθούν επίσημα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την προσεχή Δευτέρα (19/12).

 

Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, ο κ. Λυκουρέντζος διευκρίνισε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, θα αποζημιωθούν οι ενστάσεις του 2021 που έχουν εγκριθεί και όσες εκτιμήσεις του 2022 έχουν περατωθεί και έχουν αποσταλεί τα πορίσματα. Επιπλέον, μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου, αναμένεται να γίνει και η εξόφληση του τσεκ.

 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρέντζος, μας δήλωσε ότι μέσα στο Δεκέμβριο θα γίνουν οι πληρωμές για ζημιές από τον παγετό, που αφορούν ενστάσεις του 2021 που έχουν εγκριθεί και όσες εκτιμήσεις του 2022 έχουν περατωθεί και έχουν αποσταλεί τα πορίσματα».

 


Προτάσεις του ΥΠΑΑΤ

 

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, συνεργάστηκε με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Θ. Λυκουρέντζο, στον οποίο, στο πλαίσιο στήριξης των αγροτικών νοικοκυριών τα οποία δοκιμάζονται από την κρίση, υπέβαλε τις ακόλουθες δύο προτάσεις:

 

α) τη διόρθωση της τιμής αποζημίωσης των επιτραπέζιων σταφυλιών Α’ κατηγορίας της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε) Ηρακλείου στην Δήλωση Καλλιέργειας Εκτροφής (Δ.Κ.Ε.) 2022 λόγω σφάλματος υπολογισμού από τις Υπηρεσίας του ΕΛΓΑ, από την εμφανιζόμενη τιμή 0.55 €/κιλό στην πραγματική τιμή των 0.62€/κιλό.

 

β) κατά την είσπραξη της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς από τον ΕΛΓΑ μέσω τραπεζών, μετά από τις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ, το υπόλοιπο του εκάστοτε Καταθετικού Λογαριασμού των αγροτών μετά τη χρέωση (είσπραξη του ποσού της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς) να είναι μεγαλύτερο ή ίσο με 250 ευρώ(€), αντί 20 € που ήταν μέχρι σήμερα.

 

Οι προτάσεις του υπουργού υιοθετήθηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΓΑ και θα εφαρμοστούν αμέσως.

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας