Γενική Συνέλευση αγροτοκτηνοτρόφων στην Αλεξάνδρεια – Οργή και αγανάκτηση για την οικονομική ασφυξία σε έναν κάμπο που βράζει! Κύριο

Γενική Συνέλευση αγροτοκτηνοτρόφων στην Αλεξάνδρεια – Οργή και αγανάκτηση για την οικονομική ασφυξία σε έναν κάμπο που βράζει!

Σε οριακό σημείο βρίσκονται οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του Δήμου Αλεξάνδρειας, που δηλώνουν έτοιμοι να περάσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις μετά τη μαζική Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2025, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου Αλεξάνδρειας.

 

Τη συνέλευση συγκάλεσαν η Επιτροπή Αγώνα – Μπλόκου Νησελίου και ο Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Αλεξάνδρειας, με τη συμμετοχή πλήθους αγροτών και κτηνοτρόφων από την ευρύτερη περιοχή.

 

Η ατμόσφαιρα ήταν φορτισμένη, με τους παρευρισκόμενους να εκφράζουν την οργή και την αγανάκτησή τους για την οικονομική ασφυξία που βιώνουν.

 

«Δεν μπορούμε πια να στηρίξουμε ούτε τα παιδιά μας»

 

Πολλοί παραγωγοί μίλησαν για την αδυναμία να στηρίξουν τις οικογένειές τους.


Παιδιά που σπουδάζουν σε πανεπιστημιακές σχολές αναγκάζονται να επιστρέψουν στα χωριά, καθώς οι γονείς τους δεν έχουν πλέον εισόδημα για να τα βοηθήσουν.

 

Οι οικογένειες στενάζουν, και οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα δηλώνουν αποφασισμένοι να μην αφήσουν τα χωράφια και τα κοπάδια τους να χαθούν.

 

Έντονη ήταν η αναφορά στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, που έχει προκαλέσει μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές των επιδοτήσεων. Παράλληλα, οι αγρότες εξέφρασαν ανησυχία για τις μολυσματικές ασθένειες στη φυτική και ζωική παραγωγή, που απειλούν με νέες απώλειες εισοδήματος.

 

Οι κτηνοτρόφοι, από την πλευρά τους, κατήγγειλαν την αδιαφορία του κράτους και έδωσαν χαρακτηριστικά παραδείγματα, όπως την πρόσφατη σύλληψη κτηνοτρόφου από το Νησί, που οδηγήθηκε στον εισαγγελέα και του επιβλήθηκε δυσβάσταχτο πρόστιμο.

 

Η συνέλευση κατέληξε σε σαφείς αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις, με στόχο να ακουστεί δυνατά η φωνή του κάμπου «από την Αλεξάνδρεια μέχρι τη Βουλή».

 

Οι παραγωγοί δηλώνουν αποφασισμένοι να βγουν ξανά στους δρόμους.

 

«Η αγανάκτηση έχει γίνει οργή. Η σιωπή τελειώνει εδώ», τονίζουν χαρακτηριστικά.

 

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Ημαθίας, αντιμέτωποι με το αυξημένο κόστος παραγωγής, τις εξευτελιστικές τιμές και την στάση πληρωμών, νιώθουν πως δεν έχουν πια τίποτα να χάσουν.

 

Το μήνυμα των αγροτοκτηνοτρόφων είναι ξεκάθαρο: Δεν ζητούν ελεημοσύνη, αλλά δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια και επιβίωση. Και αυτή τη φορά δηλώνουν πως ο αγώνας είναι πλέον μονόδρομος.

Eπιμέλεια άρθρου: Έφη Στεφ. Καραγιάννη


 

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας