Για πολλοστή φορά στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος Κύριο

Για πολλοστή φορά στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος

Ανταποκρινόμενος για μία ακόμη φορά στην αγωνία των παραγωγών της Ημαθίας, ο ΑΝ. Γεν. Γραμματέας και Βουλευτής Ημαθίας κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης κατέβηκε στην Αθήνα και επισκέφθηκε στο γραφείο του τον Υπουργό Αγρ. Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά προκειμένου να συζητήσουν το φλέγον ζήτημα της ενίσχυσης του αγροτικού εισοδήματος και της στήριξης του κόσμου της πρωτογενούς παραγωγής, που πλήττεται βαριά από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής όσο και πληθωριστικής κρίσης.

 

Κύριο θέμα της συζήτησης όπως τα έθεσε ο κ. Τσαβδαρίδης, οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για τις ζημίες από φυσικές καταστροφές που δεν έχουν πληρωθεί ακόμη καθώς και το ζήτημα των de minimis,με τον Υπουργό να απαντάει ότι μέχρι αύριο, (Πέμπτη 23/2) θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων παραγωγών από τον ΕΛΓΑ 110 εκατ. ευρώ πανελλαδικά προκειμένου να πληρωθούν οι παραγωγοί με βάση τα πορίσματα που τους έχουν κοινοποιηθεί, ενώ επίκεινται και άλλες πληρωμές στη συνέχεια, ανάλογα με την πρόοδο της κοινοποίησης των πορισμάτων.

 

Τόνισε δε στον Βουλευτή Ημαθίας ότι ο ΕΛΓΑ επί διακυβέρνησης ΝΔ πλήρωσε σε αποζημιώσεις για τα έτη 2020, 2021 και 2022 το ποσό των 863 εκατ. ευρώ, που αποτελεί το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ, με τα 380 εκατ. ευρώ αυτού του ποσού να προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

 

Όσον δε αφορά στα de minimis ο κ. Τσαβδαρίδης ζήτησε από τον Υπουργό για ακόμη μία φορά να ενταχθεί στο καθεστώς ει δυνατόν το σύνολο των ποικιλιών των προϊόντων που καλλιεργούνται, κάτι το οποίο – όπως υπογράμμισε – αποτελεί αίτημα όλου του αγροτικού κόσμου, προς δε οι πληρωμές να γίνουν άμεσα.

 

Ο Υπουργός από την πλευρά του σημείωσε ότι θα εξετάσει το ζήτημα και θα προβεί σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου μετά να προχωρήσουν ταχύτατα και οι πληρωμές.

 

Ο κ. Τσαβδαρίδης δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει στον Υπουργό για άλλη μία φορά την ανάγκη να ενταχθεί το σύνολο των παραγωγών στην ενίσχυση των 72 ευρώ ανά στρέμμα από το Αποθεματικό Κρίσης της ΕΕ, με τον κ. Γεωργαντά να διαβεβαιώνει ότι και αυτό το ζήτημα είναι υπό εξέταση. 

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας