Η Τράπεζα Πειραιώς αφεντικό της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Κύριο

Η Τράπεζα Πειραιώς αφεντικό της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης

Εγκρίθηκε από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης το σχέδιο εξυγίανσης με κούρεμα χρεών ● Ερώτημα παραμένει το μέλλον των τευτλοπαραγωγών και το αν ισχύσει η συμφωνία εκμίσθωσης των εργοστασίων σε Πλατύ και Σέρρες

Η ημιθανής Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) πέρασε αμετακλήτως στην Τράπεζα Πειραιώς. Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης δέχθηκε χθες την αίτηση εξυγίανσης μέσω του άρθρου 106 βδ, δηλαδή του πτωχευτικού κώδικα, την οποία είχε καταθέσει η τράπεζα τον περασμένο Ιούλιο, και η βιομηχανία με ιστορία εξήντα χρόνων τής ανήκει.

Τώρα, με το απαραίτητο κούρεμα χρεών, το θέμα είναι αν και πόσο θα λειτουργήσει το σχέδιο σωτηρίας που είχε καταθέσει και αν θα υπάρξει επόμενη μέρα για την τευτλοκαλλιέργεια και την παραγωγή ζάχαρης στη χώρα.

Η ΕΒΖ είναι σήμερα μια βιομηχανία με χρέη περί τα 240 εκατομμύρια, από τα οποία τα 175 στην τράπεζα, και το σχέδιο που το δικαστήριο δέχθηκε ως σωτήριο είναι πλέον και με τη βούλα το μοναδικό που υπάρχει. Με την αίρεση βέβαια ότι κάποιος δεν θα προχωρήσει σε ανακοπή της απόφασης και, κυρίως, ότι έστω αυτό το σχέδιο θα εφαρμοστεί τα επόμενα χρόνια, αφού η διαδικασία θα είναι χρονοβόρα.

Ας σημειωθεί επιπλέον ότι το δικαστήριο όχι απλώς δέχθηκε την αίτηση της τράπεζας, αλλά απέρριψε και τις παρεμβάσεις που είχαν γίνει εναντίον της προσφυγής από (πρώην) εργαζομένους, τευτλοπαραγωγούς αλλά και τον Λούκας Φέκερ ο οποίος εμφανιζόταν τα τελευταία δύο χρόνια ως ενδιαφερόμενος στρατηγικός (;) επενδυτής

Το business plan της τράπεζας που το δικαστήριο είδε ως μόνη λύση για την εξυγίανση περιλαμβάνει αναδιάρθρωση χρεών και δημιουργία εταιρειών ειδικού σκοπού (SPVs), στις οποίες θα μπουν τα εργοστάσια σε Ελλάδα και Σερβία, ακίνητα και κάθε είδους περιουσιακό στοιχείο. Μεγάλο ερώτημα που από χθες απασχολεί όλους τους ενδιαφερομένους είναι το αν και πόσο θα συνεχιστεί η συμφωνία εκμίσθωσης των εργοστασίων σε Πλατύ και Σέρρες για τα επόμενα δύο χρόνια στην κοινοπραξία των Royal Sugar και Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας.

Σε γενικές γραμμές το σχέδιο της τράπεζας προβλέπει τη μεταβίβαση σε οκτώ SPVs, τα οποία θα συσταθούν το προσεχές διάστημα, των προσημειωμένων και ενεχυριασμένων στην τράπεζα στοιχείων ενεργητικού. Περί τα 45 εκατομμύρια ευρώ θα μεταφερθούν από την τράπεζα προς το SPV 8 για να αγοράσει τις μετοχές των δύο σερβικών θυγατρικών της ΕΒΖ και άλλα 5,3 εκατ. ευρώ στις πρώτες επτά εταιρείες προκειμένου να εξοφληθούν άλλοι πιστωτές της τράπεζας.

Από το ενεργητικό που μένει στην ΕΒΖ (χαρακτηρίζεται ως OldCo) και μπορεί να έχει λογιστική αξία περί τα 110, 44 εκατομμύρια θα ρευστοποιηθούν, αλλά υπολογίζεται ότι αυτό θα γίνει μόλις για 5,6 εκατομμύρια. Περίπου 150 εκατομμύρια υποχρεώσεις της ΕΒΖ θα διαγραφούν σε τρία χρόνια, όταν δηλαδή ολοκληρωθεί η διαδικασία εξυγίανσης.

Προβλέπεται ότι τα επόμενα δύο χρόνια το SPV 1 θα έχει κύρια δραστηριότητά του την εμπορία ζάχαρης, την οποία θα αγοράζει από το SPV 8, δηλαδή τη θυγατρική της Σερβίας. Πέρα από τα λογιστικά στοιχεία αυτό που έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι το πώς θα τηρηθεί η υπόσχεση στους παραγωγούς για συμμετοχή σε πρόγραμμα της συμβολαιακής γεωργίας με συμβόλαιο που θα συνάψουν με το SPV 1.

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας