Η 12η Ημερίδα του ΟΜΦΑΛΟΥ για την αειφόρο αγροτική ανάπτυξη και τη γεωργία την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου στα Τρίκαλα Ημαθίας είναι γεγονός! Κύριο

Η 12η Ημερίδα του ΟΜΦΑΛΟΥ για την αειφόρο αγροτική ανάπτυξη και τη γεωργία την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου στα Τρίκαλα Ημαθίας είναι γεγονός!

12η Ημερίδα ΟΜΦΑΛΟΥ για την αειφόρο αγροτική ανάπτυξη και την γεωργία

κυριακή/4/φεβρουαρίου/2024/3-7 μμ
τρίκαλα ημαθίας, παλιό δημοτικό σχολείο

μια συζήτηση με αφορμή τις πρόσφατες καταστροφές στην θεσσαλία

οικονομία και εθνική στρατηγική για το βαμβάκι

κλιματική αλλαγή, αγορές & αγροτική πολιτική

 

 

Οι άνευ προηγουμένου εντάσεως και συχνότητας καταιγίδες που έπληξαν τηνΘεσσαλία τα τελευταία δύοχρόνια, μαζί με τις αβυσσαλέες διακυμάνσεις των τιμών, εισήγαγαν βίαια τον αγροτικό κόσμο και όλους τους εταίρους του αγροδιατροφικού συστήματος στο κατώφλι μιας νέας εποχής. Γεωστρατηγικές εντάσεις και συγκρούσεις πρόσθεσαν επί πλέον αβεβαιότητα στοήδη ραγδαία μεταβαλλόμενο περιβάλλον, ενώ προβλήματα και καθυστερήσεις στην εφαρμογή τηςνέας ΚΑΠ περιπλέκουν τις αναγκαίες προσαρμογές.

Το βαμβάκι, προϊόν κλειδί της περιοχής, επηρεάζεται άμεσα από τις παραπάνω εξελίξεις -σεόλο το φάσμα της αλυσσίδας, από την παραγωγή και τονεκκοκκισμόωςτηνεμπoρία και τιςεξαγωγές, και αναζητάστρατηγική και διεξόδους. Για αυτά συζητάμε αναζητώντας απαντήσεις στα ακόλουθα:

 • Πώς επηρεάζει η κλιματική αλλαγή την παραγωγή βαμβακιού;
 • Πώς διαμορφώνονται οι διεθνείς τιμές εμπορευμάτων και βαμβακιού;
 • Γιατί υπάρχειτόση αβεβαιότητα στηντιμήτου βαμβακιού;
 • Ποιά η θέσητου βαμβακιούστοΕλληνικόΣτρατηγικό ΣχέδιοΚΑΠ 2023-27;
 • Πώς θα διαμορφωθείένα εθνικό στρατηγικόσχέδιογια τοΕλληνικό βαμβάκι;
 • Πώς εφαρμόζεται και πως θα διαμορφωθεί στομέλλον η ΚΑΠστηνΕλλάδα;
 • Πώςδιαμορφώνεται το μελλοντικό τοπίοτηςΕλληνικήςγεωργίας;

Θα συμμετέχουν με ομιλίες και παρεμβάσεις αξιόλογοι ομιλητές από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Παγκόσμια Τράπεζα (WB), Πανεπιστήμια, φορείς και επιχειρήσεις του Ελληνικού αγρο-διατροφικού χώρου:

Χ. Γιαννακάκης (Σύμβ. Venus Growers, Αντιπ. ΕΘΕΑΣ)

Ε. Διβάρης (Τ. Αν. Προϊστ. ΕΕ, Τ. Ειδ. Γραμματέας ΥΠΑΑT

Χ. Κασίμης (Ομ. Καθηγητής ΓΠΑ) & τ. Γενικός Γραμματέας ΥΠΑΑΤ)

Σ. Κλωνάρης (Καθηγητής Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ))

Ι. Μπαφές (Οικονομολόγος-αναλυτής, Παγκόσμια Τράπεζα (WB))

Μ. Νταράουσε (τ. Διευθυντής, Εθνικό Κέντρο Βάμβακος, Καρδίτσα)

Δ. Παπαγιαννίδης (Γενικός Γραμματέας Υπουργείο Αγροτικής Αν.& Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ)

Ε. Τσιφόρου (Διευθύνουσα Σύμβουλος, ΓΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ)

Γ. Ποντίκας (Πρόεδρος, ΕΣΥΦ & SYNGENTA HELLAS Α.Ε.Β.Ε.)

Τ. Χανιώτης (τ. Διευθυντής, Γ. Δ. Γεωργίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης, ΕΕ, Βρυξέλλες)

Συντονισμός: κώστας καραντινινής, καθ. σουηδικό παν. γεωπ. επιστημών slu,ομφαλοσ

Δομή: Τρία πάνελς ομιλητών&ανοιχτές Συζητήσεις

Βεβαιώσεις: Θα εκδοθούν επίσημες βεβαιώσεις παρακολούθησης σε όσους το επιθυμούν

Πληροφορίες:  Μαρία Παπαϊωαννίδου τηλ:     6946992060          Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Κώστας Καραντινινής      τηλ:    6978639503         
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Οι ημερίδεςπου διοργανώνει το ΣωματείοΟΜΦΑΛΟΣ, ξεκίνησαν πρίν δώδεκα χρόνια, το 2012 από εκεί όπου χτυπάει η καρδιά της παραγωγής: σε ένα κατ' εξοχήν αγροτικό χωριό του κάμπου της Μακεδονίας, τα Τρίκαλα Ημαθίας. Οι συναντήσεις γίνονται στο παλιό δημοτικό σχολείο και πάντα μέσα στο πνεύμα του ΟΜΦΑΛΟΥ: Ανοικτός διάλογος μεταξύ επιστημονικής γνώσης, γεωργικής πρακτικής και πολιτικού ρεαλισμού.

ΣΚΟΠΟΙ

του Σωματείου ΟΜΦΑΛΟΣ σύμφωνα με το καταστατικό:

 1. 1.Η συμβολή στην ανάπτυξη και πρόοδοτηςγεωργίας και του αγροδιατροφικού κλάδου και η συνεισφοράστην αειφόρο περιφερειακή ανάπτυξη.
 2. 2.Η συμβολή στηνέρευνα, στηδημιουργία, στην καταγραφή και στημετάδοσητηςγνώσης που αφοράστην πρωτογενή παραγωγή (φυτική, ζωϊκή, αλιεία), στηδιατροφή, στην αγροτικήοικονομία και στην επιχειρηματικότητα.
 3. 3.Η συνεισφοράστηνεκπαίδευση, στην επιμόρφωση και στηνδια-βίου μάθηση, καθώς και η εκλαΐκευση και διάχυσητηςγνώσης, τωνμεθόδων και τεχνολογικών ανακαλύψεων και εφαρμογών, των αρχώντης αειφόρουγεωργίας και ανάπτυξης σεγεωργούς, ενδιαφερόμενους πολίτες, σε παιδιά, μαθητές και νέους.
 4. 4.Η παρουσίαση και προβολή τωντεχνολογικών ανακαλύψεων και εφαρμογών στις επιστήμες και σεκλάδουςσχετικούς με την αγροδιατροφή, όπως η βιοτεχνολογία, η πληροφορική, η ρομποτική, κ.α.
 5. 5.Η συμβολή στη βελτίωσητηςεικόνας τηςγεωργίας και της αγροδιατροφής ωςθεμελιώδηστοιχεία προόδου, ανάπτυξης, οικονομικής, κοινωνικήςευημερίας και πολιτισμού.
 6. 6.Η συμβολή στησύνδεσητης πρωτογενούς παραγωγής και τηςεφοδιαστικής διατροφικής αλυσίδας με άλλουςκλάδους όπως η παιδεία, ο πολιτισμός, οι επιστήμες, οιτέχνες, ο τουρισμός, κ.α..
 7. 7.Η συνεισφοράστην αειφορία και στην προστασία και διαφύλαξη τουφυσικού, κλιματολογικού, οικονομικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.
 8. 8.Η πάσηςφύσεως αρωγή προςτην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία στηγεωργία και στην αγροδιατροφική αλυσίδα.
 9. 9.Η προαγωγή τουσυνεργατισμού και τωνσυλλογικώνδράσεων πουσυμβάλουν στην επιχειρηματικότητα και στην πρόοδο.
 10. 10.Η συμβολή στηδημιουργία κινήματος νέων που θα ηγηθούνστηγεωργία και στην αγροδιατροφική αλυσίδα τουμέλλοντος.
 11. 11.Η βελτίωσητουμορφωτικού, πνευματικού και πολιτιστικού επιπέδουτωνγεωργών και όλωντων πολιτώντης περιφέρειας, καθώς και η διατήρηση της αυθεντικότητας της περιφέρειας.
 12. 12.Η προαγωγή της αστικήςγεωργίας και τουσχεδιασμού οικιστικώνδομώντων παραγωγών με τις αντίστοιχες υποδομές και λειτουργίες που θα πρέπει να τους υποστηρίζουν.
 13. 13.Η προαγωγή εναλλακτικών μορφώνενέργειας και της ανακύκλωσης με σκοπό τηνενεργειακή αυτάρκεια και την αειφορία

Το σωματείο ΟΜΦΑΛΟΣ Ιδρύθηκε στις 2/2/2020 με αριθμό κατάταξης 4/2020 του Ειρηνοδοκείου Αλεξάνδρειας Ημαθίας.

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας